Problemy techniczne - MSW 2.4 GDI Bład 56 oraz 41?? Pompa i wtryski
Anonymous - 27-12-2007, 23:40 Temat postu: MSW 2.4 GDI Bład 56 oraz 41?? Pompa i wtryski Witam
Mam problem z moim Mi¶kiem odk±d go kupiłem .Kilka miesiecy temu podjechalem do servisu i po diagnozie uslyszalem ze padła pompa wysokiego cisnienia paliwa oraz wtryski.Cena za wtryski i pompe w servisie mnie powaliła.Po długich poszukiwaniach znalazlem używan± pompe i mechanik j± wymienił ale nie było żadnej poprawy.W zeszłym tygodniu kupiłem wtryski a poprawy żadnej nie ma.
Wyskakuje bład 56 fuel pressure oraz 41 czyli wtryskiwacze
Ci¶nienie paliwa przed pomp± wynosi 4.0 Bar,ci¶nienie znika na szynie paliwowej.
Mieli¶cie moze podobny przypadek? Pomożecie mi roszyfrowac mojego Mitsu?
Bardzo prosze o pomoc..... nie chciałbym mojego samochodu ci±ć i sprzedawac na czę¶ci
bo przez 8 miesięcy zrobiłem nim około 1500km:-( bardzo mi sie te auta podobały ale chyba coraz bardziej zaczynam go nienawidziec:-(
Jezeli potrzebujecie więcej wiadomo¶ci to pytajcie a ja wypytam mojego mechanika o wszystkie szczegóły ponieważ sam nie znam sie na mechanice.
Mam wiecej wiadomosci od mojego mechanika.
Cisnienie paliwa przed pompa wysokiego cisnienia paliwa zawsze wynosi 4.0 bar.
Problem pojawia sie przy pelnym obciazeniu przepustnicy-obroty 3000-4500.
Cienienie na listwie paliwowej okolo 50 bar, w momecie pelnego obciazenia przepustnicy powstaje problem i cisnienie spada do 0.1 bar.
Jak pojawia sie problem i traci cisnienie na listwie paliwowej to trzeba wylaczyc stacyjeke na chwile i po ponownym odpaleniu silnika cisnienie wraca.
W momecie spadku cisnienie na listwie paliwowej jest brak paliwa na powrocie z listwy paliwowej.
Jaka powinna byc wydajnosc pompy wysokiego cisnienia paliwa( flow rate) oraz na powrocie z listwy paliwowej ???
Pompa wysokiego cisnienia paliwa zostala zamieniona z pracujacego silnika,wymienione byly takze wtryskiwacze,filtr paliwa w zbiorniku,wyczyszczony zostal zbiornik paliwa i przewody paliwowe pomiedzy zbiornikiem a pompa wysokiego cisnienia paliwa,nowe swiece,przeplywomierz powietrza,filtr powietrza oraz olej w silniku.
Czas otwarcia wtryskiwaczy zgodny z danymi,sprawdzone na oscyloskopie,ewidentnie ginie cisnienie paliwa.
Walek rozrzadu sprawdzony i mozliwosc przeskoku wyeliminowana.
Cisnienie ginie nawet gdy 3 wtryski sa odlaczone 3800-4500
Jak bylem pierwszym razem w servisie to na wydruku miałem napisane że między 3000-4000rpm zanika ci¶nienie paliwa i wedłóg ich pomiarów wynosiło 0.01 bar.
Samochodem da sie jechac ale nie jest to za przyjemne bo mozna sie tylko toczyc z predkoscia okolo 30km/h.Przy odpalaniu wszystko jest ok jak jest bez obciazenia to silnik pracuje ladnie i wkreca sie na obroty ale trzeba wciskac pedal gazu bardzo delikatnie,bo przy gwaltownym nacisnieciu pedalu gazu samochod zaczyna sie dusic i nie wkreca sie na obroty,moj mechanik mowi ze wlasnie wtedy ginie mu cisnienie paliwa na listwie i juz tam nie wraca, trzeba wylaczyc silnik i poczekac chwilke a po odpaleniu znow ta sama historia
Wysłany: 11-11-2007, 17:17
Kupilem pompe paliwa wysokiego cisnienia i mechanik ja wymienil niestety silnik pracowal dobrze okolo 20 minut,wkrecal sie pieknie prawie pod czerwone pole obrotomierza a pozniej zaswiecila sie kontrolka check engine i znow te same objawy jak przed wymiana.Pozniej wymienione zostaly wtryskiwacze ale nie przynioslo to zadnej poprawy.
Co do filtra paliwa to przed wymiana wtryskiwaczy wpadl mi pomysl z wymiana filtra paliwa ktory jest w baku.Kupilem nowy filtr paliwa,mechanik wymontowal zbiornik i nie mogl uwierzyc w to co zobaczyl... filtr byl zapchany do okolo 3/4 objetosci i w baku znajdowalo sie duzo brudu wyczyscil to wszystko dokladnie,wymienil filtr ale dalej jest to samo...
Filter paliwa zapchany byl czyms w rodzaju drobnego pylu w kolorze rdzy.. nie wiem jak to dokladniej opisac..cos takiego jabys papierem sciernym szlifowal zardzewialy kawal metalu i pozniej ten drobniutki pyl napakowal do filtra.W zbiorniku paliwa znajdowal sie taki sam pyl oraz drobny piasek i tego calego syfu bylo w zbiorniku objetosciowo tyle ze mozna by nim zapelnic 500ml pojemnik.
filtr paliwa juz wymieniony,bak i przewody paliwowe sa wyczyszczone.
[ Dodano: 15-11-2007, 18:18 ]
Cisnienie znika dopiero na listwie paliwowej czyli wszystko od zbiornika paliwa do pompy wysokiego cisnienia jest ok
[ Dodano: 27-12-2007, 22:40 ]
Witam ponownie
24 grudnia kupilem nastepna pompe wysokiego cisnienia,mechanik ja wymienil i wszystko bylo ok.Przez pierwsze 100km samochod spalil 10l/100km paliwa przy jezdzie w miescie, a mnie pojawil sie usmiech na twarzy.Radosc jednak nie trwala dlugo po przejechaniu okolo 200km problem znow powrocil,wyskakuje blad 56 i 41.
Obroty jalowe na zimnym silniku to okolo 1200 a na rozgrzanym 750.Silnik pracuje cicho i rowno obroty nie szaleja.
Czy lampka GDI ECO powinna swiecic sie na obrotach jalowych?
Co teraz probowac robic??
Pozdrawiam
Sebastian
saphire - 28-12-2007, 07:40
Tak sobie gdybam ale gdyby zawór zwrotny z pompy wysokiego ci¶nienia był uwalony to odpuszczał by ci ci¶nienie bez względu na kolejne wymiany pompy wysokiego. Gdzie¶ w Workshop Manualu do carismy widziałem co¶ na ten temat.
Anonymous - 28-12-2007, 20:49
Dzis kupilem pompe niskiego cisnienia paliwa ta ktora znajduje sie w zbiorniku,a jutro wyjme zbiornik wymienie pompe i drugi raz przeczyszcze przewody paliwowe i zobaczymy czy to cos pomoze.Ja w to watpie.Facet od ktorego kupuje czesci powiedzial zebym wymienil komputer. Mozliwe zeby cos w kompie sie zepsulo i dlatego mam takie problemy?
[ Dodano: 06-01-2008, 00:32 ]
Wymienilem pompe niskiego cisnienia, przeczyscilem przewody paliwowe pomiedzy zbiornikiem a pompa wysokiego cisnienia i dalej pojawialy sie bledy 41 i 56. Nastepna rzecza ktora wymienilem to byl modul wtryskiwaczy ( o ile tak to sie prawidlowo nazywa) ale poprawy nie bylo i moj mechanik powiedzial zebym zabral to pi.......Shitsubishi i nigdy wiecej sie u niego nie pokazywal .Poprosilem go zeby wymienil komputer tak jak mi doradzil facet od ktorego kupuje czesci.Po 5 minutach komputer zostal zmieniony i mechanik podpial swoje urzadzenie testujace i opadla mu szczeka nie wyskoczyl zaden blad!!!
Przejechalem juz 1000km i z autem nie ma zadnego problemu.
Ciekawostka jest to ze cisnienie paliwa pod obciazeniem i tak znika i na listwie paliwowej nie wynosi 50 Bar a silnik pracuje super.Teraz bede mogl sprzedac pompe wysokiego cisnienia,przeplywomierz,modul wtryskiwaczy i wtryskiwacze Szkoda ze nikt nie wpadl na pomysl z wymiana komputera kilka miesiecy wczesniej.Mam nadzieje ze po tylu problemach i cierpieniach teraz mi bedzie dobrze sluzyl.
Wielkie dzieki dla Saphire!!
Anonymous - 16-01-2008, 06:36
SprawdĽ sobie jeszcze parametr 12 MUTem. W czasie jazdy obroty na maksa do 6000. Ma być około 700Hz. Je¶li dużo mniej to problem się powtórzy.
Anonymous - 19-01-2008, 01:01
KSCar napisał/a: | W czasie jazdy obroty na maksa do 6000. |
W czasie jazdy raczej to bedzie nie wykonalne poniewaz automat zmienia bieg na wyzszy przy 5500.Szczerze mowiac to mam daleko do mechanika u ktorego stal moj samochod i poki co ciesze sie z jazdy nim mimo ze duzo pali i nie chcialbym sobie sp... humoru jezeli wyjdzie ze cos jest nie tak. Narazie nie wyskoczyl mu zaden blad,ale jak bede u mechanika przy okazji to postaram sie to sprawdzic.Dziekuje za podpowiedz .Bardzo sie ciesze ze po tylu miesiacach walki z nim wygralem
|
|
|