Carisma - Ogólne - Zdjecia "syfu" m.in. w silnikach FSI
Robson86 - 16-01-2010, 11:39 Temat postu: Zdjecia "syfu" m.in. w silnikach FSI Wklejam temacik, bo dotyczy to rowniez silnikow naszych GDI. Fajne zdjecia ktore pokazuja co nasze polskie paliwo, slabej jakosci oleje silnikowe wymieniane za rzadko zostawiaja wewnatrz naszych silnikow (bezposredni wtrysk). Dotyczy to kazdego silnika z bezposrednim wtryskiem beznyny (FSI,GDI,D4,JTS,silniki Porsche,BMW itd)
zdjecia (silnika FSI grupy VW po przebiegu 60 000km):
1.wyglada
2.powinno wygladac
i inne:
M.in. dlatego od kilkunastu miesiecy stosuje tylko i wylacznie paliwo 98 Premium typu (poczatkowo Suprema 98 a obecnie Ultimate 98)
ktore maja wlasciwosci oczyszczajace:
Pozdroo
marcin007 - 16-01-2010, 12:07
Przy takim stopniu sprężania 12,5 jaki jest w silnikach GDI, to paliwa uszlachetnione 98 powinny być wręcz niezbędne do tankowania...
Nie wiem dlaczego producent zalecał lanie tylko 95...
Nawet FSI ze stopniem spreżania rzędu 10,5 (które VW uważa już za wysoki) zaleca 98...
mlun - 16-01-2010, 12:56
Ciekaw jestem jak nasze silniki w środku wyglądają po dużo większych przebiegach i jak moc trzymają? Aż strach pomyśleć, że coś takiego może się dziać.
Robson86 - 16-01-2010, 13:58
Ale dziwne jest to, ze o ile nowsza konstrukcja to FSI, jak by nie patrzyl przeszlo 10lat (GDI=>FSI) a nie potrafili tego wyeliminowac (osadzanie sie tego wegla na czesciach w silniku).
Czytalem kiedys (jakis miesiac temu w motorze) ze BMW takze ciezko sobie radzi z benzynowymi silnikami z bezposrednim wtryskiem, a dokladniej z pompami paliwa.
Pozdroo
mlun - 16-01-2010, 14:03
Może po prostu przez to, że był taki bum na diesle i rozwijanie ich technologii nie zwracano uwagi na wtrysk bezpośredni(choć w dieslu też on występuje). Być może jest to zła droga i nie da się tego wyeliminować w 100%.
Robson86 - 16-01-2010, 14:27
mlun napisał/a: | może jest to zła droga i nie da się tego wyeliminować w 100%. |
Pewnie ze jest to mozliwe, ale nie mnie to osadzac. Generalnie bardzo ciezko jest to ominac gdyz wtrysk i zaplon nastepuje bezposrednio w cylindrze, tak wiec cala sadza dostaje sie bezsposrednio do elementow sasiadujacych czyli m.in na zawory.
Stad wydaje mi sie ze dobra opcja jest tankowanie benzyn z domieszkam czyszczacymi, moze nie rozpuszcza w 100% tego syfu, ale przynajmniej lepiej dzialaja na pompy, przepustnice i na wtryskiwacze. Podobno sadze tez ladnie rozpuszczaja, ale na pewno nie po jednym takowaniu tylko po kilku tysiacach kilometrow
Tu gosc z shella nawet fajnie pokazuje jak paliwa premium czyli te wzbogacone dzialaja na sadze.
na zwyklym paliwie osadza sie sadza i zostaje, na paliwie premium ta sadza po prostu sie spala
Klik
Pozdroo
rasiak1980 - 16-01-2010, 18:12
niekoniecznie to musi być wina paliwa może to być też zbyt wysoki stan oleju i wtedy wypluwa nam go do dolotu może to być uszkodzony zawór zwrotny na odpowietrzeniu nawet głupie pierścienie na tłokach jak masz przedmuchy olej, i opary oleju wtłaczane są przewodami odpowietrzającymi do dolotu później ponownie zasysane i spalane w cylindrze olej zostawia właśnie taki nagar
Robson86 - 16-01-2010, 19:48
Slyszalem w serwisach calej grupy Vw (audi,vw,skoda,seat) ze takie przypadki zdazaja sie nie rzadko...
Pozdroo
tomekrvf - 16-01-2010, 19:53
Robson86 napisał/a: | Fajne zdjecia ktore pokazuja co nasze polskie paliwo, slabej jakosci oleje silnikowe wymieniane za rzadko zostawiaja wewnatrz naszych silnikow (bezposredni wtrysk). | Robson86, ten cały syf ze zdjęć nie jest z paliwa. Praktycznie jedynym winnym jest EGR. 2% to przedmuchy z odmy ale to widać jak silnik ma 500 000km.
Robson86 - 17-01-2010, 08:51
A moze opary oleju trafiają na rozgrzany zawór(nie chłodzony paliwem) i ten olej smazy sie zostawiajac potem taki osad...
Tak czy siak dalej uwazam ze te problemy biora sie z jakosci paliwa, a dokładniej z zawartości paliwa w paliwie.
co do EGR to zaslepienie jego niewiele by pomoglo..., otwarcie odmy równiez - te silniki produkują duze ilosci wegla, ktora dzieki zjawiskom falowym przedostaje się rowniez do dolotu z resztek spalin w komorach spalania.
Pozdroo
Anonymous - 17-01-2010, 20:56
To teraz pytanie ode mnie.
Jeżeli poruszymy temat silnika benzynowego ze standardowym wtryskiem benzyny - wielopunktem. Czy taki nagar lub osad od paliwa też siada w silnikach ze zwykłym wtryskiem wielopunktowym ?
mlun - 17-01-2010, 22:32
Na forum do którego link podał Robson86 było pokazane zdjęcie z wnętrza jakiegoś silnika audi czy vw z pięcioma zaworami na gar na wielopunkcie i tam czyściutko można powiedzieć.
Robson86 - 17-01-2010, 23:45
Cichanos napisał/a: | Jeżeli poruszymy temat silnika benzynowego ze standardowym wtryskiem benzyny - wielopunktem. Czy taki nagar lub osad od paliwa też siada w silnikach ze zwykłym wtryskiem wielopunktowym ? |
nie, zwykly silnik nie ma takich objawow, bo zawory sa stale czyszczone przez przeplywajace paliwo.
Pozdroo
Hubeeert - 18-01-2010, 02:03
Robson86 napisał/a: | nie, zwykly silnik nie ma takich objawow, bo zawory sa stale czyszczone przez przeplywajace paliwo. | To ciekawe. Mój miał.
Morfi - 18-01-2010, 06:40
To znaczy kto ma GDI z przebiegiem >200 tys który dobrze jezdzi i nic z silnikiem sie nie dzieje powinien się cieszyć
Robson86, Myślę, że waznym czynnikiem w naszych silnikach jest tez filtr oleju.
Bo mozna i kupic i taki za 9 zł a i taki za 23
Ciesze się, że jezdze na paliwie z dodatkami
|
|
|