|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CJ1A 1.3] Żarówki i lampa |
Autor |
Wiadomość |
Maniek89
Nowy Forumowicz
Auto: Colt V GL 1.3 rocznik98
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-06-2013, 13:13 [CJ1A 1.3] Żarówki i lampa
|
|
|
Zainspirowany kilkoma wątkami na tym forum postanowiłem urozmaicić w pewnym stopniu wygląd swojego miśka. Postawiłem na zmianę oświetlenia w pojeździe. Wiem że jest już kilka wątków, ale nie wiedziałem czy się mogę podpiąć czy może założyć nowy, ponieważ uprzednie posty są już dosyć wiekowe.
Przód:
Ogólnie nie mam zastrzeżeń do wyglądu i prezentowania się swoich lamp przednich. Chciałbym jednak zmienić barwę światła. Wiem że są to żarówki typu H4 i chciałbym zmienić na odcień biały lub lekko niebieskawy. Jakie są wasze propozycje co do zamontowania żarówek i czy mogą być one stosowane, by później nie zostać zmuszony do wymiany przy panu w niebieskim ubraniu.
Tył:
Moim zdaniem najsłabsza część w Colcie. Chciałbym jakoś poprawić ich wygląd. Pewna jest zmiana żarówek oświetlających tablice rejestracyjne. Teraz tylko pytanie jakiego rodzaju wstawić? i czy macie jeszcze jakieś propozycje co do przemiany lamp z tyłu pojazdu.
Wnętrze:
Słabo uważam jest również w środku pojazdu. Można to by trochę poprawić. Sposób i miejsce montażu wyczytałem już na forum. Prawdą jest że są to żarówki typu w5w? Czy to są walcowe żarówki? ile mniej więcej ich jest (+/- 3)? i czy też są jakieś ograniczenia w stosowanym kolorze? Czy może być coś takiego?
Żarówka W5W allegro
Przepraszam jeśli zadaję powtarzające się pytania, ale chcę się w pewnych kwestiach poradzić. |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 16-06-2013, 21:16
|
|
|
Maniek89 napisał/a: | Tył: Moim zdaniem najsłabsza część w Colcie. Chciałbym jakoś poprawić ich wygląd. Pewna jest zmiana żarówek oświetlających tablice rejestracyjne. Teraz tylko pytanie jakiego rodzaju wstawić? i czy macie jeszcze jakieś propozycje co do przemiany lamp z tyłu pojazdu. |
Do tablicy są to żarówki W5W ja wstawiłem białe ledy i nikt się nie przyczepi ,ale nie mogą być niebieskie .
Jeśli masz 98 rocznik to już powinieneś mieć po liftowe lampy tylne z biało błyszczącym środkiem które dzięki temu wyglądają o wiele lepiej niż przed liftowe .
Wypoleruj tylne lampy pastą tempo - będą wyglądać jak nowe , ewentualnie zmień żarówki kierunkowskazów na srebrne .
Bardziej się rzucają w oczy pomarańczowe żarówki w przednich lampach - zmień na srebrne i też wypoleruj lampy .
Maniek89 napisał/a: | Słabo uważam jest również w środku pojazdu. Można to by trochę poprawić. Sposób i miejsce montażu wyczytałem już na forum. Prawdą jest że są to żarówki typu w5w? Czy to są walcowe żarówki? ile mniej więcej ich jest (+/- 3)? i czy też są jakieś ograniczenia w stosowanym kolorze? Czy może być coś takiego? |
Do panelu nawiewu masz chyba 3 żarówki T5 ,zegarek też T5 .
Ja dałem niebieskie ledy kuliste , z przodu diody dałem kropkę farby żeby światło nie padało punktowo tylko było rozproszone na boki .
W zegarach też chciałem dać ledy ale wyglądało to gorzej , może dlatego że były tanie i za słabo świeciły , więc pod obrotomierzem i prędkościomierzem zostały zwykłe żarówki (nie ma co przesadzać z diodami ale jak już to białe )niebieskie ledy dałem pod temperaturę i paliwo .
Pod obrotomierz i prędkościomierz idą W5W a temperaturę i paliwo chyba T5 albo też W5W .
Maniek89 napisał/a: | i czy też są jakieś ograniczenia w stosowanym kolorze? Czy może być coś takiego? | , tylko Twoja wyobraźnia ale radziłbym Ci nie robić choinki , z umiarem
Aha do wyjęcia oprawek z żarówkami w panelu środkowym potrzebne Ci będą szczypce wąskie zagięte , tak jak kombinerki tylko wąskie i zagięte . |
|
 |
Maniek89
Nowy Forumowicz
Auto: Colt V GL 1.3 rocznik98
|
Wysłany: 17-06-2013, 18:28
|
|
|
Czyli śmiało mogę wstawiać żarówki typu W5W:
W5W
Jako żarówki przednie:
H4
i powiedzmy T5:
T5
czy może proponujecie coś innego? |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 17-06-2013, 23:18
|
|
|
W5W - dobre
T5 - ja mam zaokrąglone zwykłe nie stożkowe pojedyncze diody , przezroczyste świecące na
niebiesko , tanie ok. 2 zł szt . Zamontowane w panelu środkowym , dałem kropkę farby na przód tak jak pisałem i podświetla nie za mocno nie za słabo i przyzwoicie równomiernie .
H4 - do tego byś musiał mieć jeszcze przetwornice żeby to zasilić .
Po za tym racze światła drogowe są wymagane więc to muszą być podwójne palniki czyli bi-ksenony .
Tu masz cały zestaw :
Zestaw |
|
 |
|
|