|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS DID] SILNIK Grzanie świec żarowych |
Autor |
Wiadomość |
constell
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star DiD 2003
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 52 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 24-01-2009, 20:39 [MSS DID] SILNIK Grzanie świec żarowych
|
|
|
Witam
Od jakiś dwóch miesięcy zauważyłem, że podczas rozruchu (po przekreceniu kluczyka) na lekko ciepłym silniku nie zapala mi się kontrolka świec żarowych, na całkiem zimnym silniku jest wszystko OK - zapala się na chwilę. Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku nie mam problemów z rozruchem - zapala z pierwszego kopa.
Byłem na diagnostyce ASO (bagatela 120 zeta), stwierdzili, że mam padnięte świece żarowe i wyskoczył jakiś błąd na sterowniku co może świadczyć o jego uszkodzeniu, innych błedów nie stwierdzono. W zaprzyjaźnionym warsztacie wymieniłem świece, rzeczywiście były padnięte oraz sterownik oczywiście nie nowy, używany ale sprawny. Dodatkowo wymieniłem termostat bo jakoś mi sie nie zagrzewał - wskazówka dochodziła zaledwie do 1/3, teraz wskazówka temperatury jest "na baczność" czyli tak jak powinno być. Czujnika temperatury się nie czepiałem, nie wiem czy słusznie.
Niestety zabiegi te na niewiele się zdały, nadal kontrolka na lekko ciepłym silniku nie zapala się i nie wiem jaka może być tego przyczyna. |
_________________ Constell |
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-02-2009, 09:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 24-01-2009, 21:07
|
|
|
constell napisał/a: | Od jakiś dwóch miesięcy zauważyłem, że podczas rozruchu (po przekreceniu kluczyka) na lekko ciepłym silniku nie zapala mi się kontrolka świec żarowych, na całkiem zimnym silniku jest wszystko OK - zapala się na chwilę.
...
Niestety zabiegi te na niewiele się zdały, nadal kontrolka na lekko ciepłym silniku nie zapala się i nie wiem jaka może być tego przyczyna. | Zawsze tak miałem, że jak był ciepły to kontrolka się nie zapałała a jak zimny - to zależy jak zimny - czasem dłużej, czasem króciutko.
W którymś temacie była dyskusja, że gaśnięcie kontroli to jedno a wyłączenie grzania świec następuje nieco później, niektórzy słyszą wtedy pyknięcie przekaźnika.
Skoro nie miałeś problemów z odpalaniem na zimnym to chyba niepotrzebnie robiłeś tę wymianę. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
jarek
Forumowicz bus driver

Auto: MSS 1,9 DI-D S 115KM 2003
Kraj/Country: UK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2008 Posty: 83 Skąd: Berwick-upon-Tweed
|
Wysłany: 25-01-2009, 00:03
|
|
|
W moim jest identycznie,nie martw się ,tak jest z każdym DI-Dem,ot po prostu nowoczesność!!! |
_________________ każdy jeżdzi tym czym lubi, lub na co go stać !!!
 |
|
|
|
 |
constell
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star DiD 2003
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 52 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 25-01-2009, 00:17
|
|
|
Wczesniej za każdym razem kontrolka mi się zapalała. Fakt długość jej świecenia zależała od stopnia nagrzania silnika i w zasadzie pokrywała sie z pyknięciem przekaźnika (czytałem ten post szukając wskazówek do rozwiązania mojego problemu). U kolegi w cari DID jest dokładnie tak samo.
O dziwo podły mi wszystkie cztery świece, które nigdy nie były wymieniane (sprawdzone miernikiem - żadna nie przewodziła) a silniczek odpalał bez poroblemu - po wymianie na nowe nie zauważyłem zbytniej różnicy - przejechane 105 tyś. od nowości, olej 5W40 castrol. |
_________________ Constell |
|
|
|
 |
Japko
Forumowicz Rabbit Star
Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 107 Skąd: Polska
|
Wysłany: 25-01-2009, 10:20
|
|
|
W ostatnie mrozy zapalała mi się na dłużej, ale nadal to było 2-3 sekundy przy postoju około 4h na mrozie -20C. Normalnie świeci się jeszcze krócej, jak jest ciepło to prawie wcale, więc to chyba jest normalne. |
|
|
|
 |
kazek7518
Forumowicz
Auto: mitsubishi space star did
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 36 Skąd: lipinki
|
Wysłany: 25-01-2009, 21:09
|
|
|
witam ja mam problem może nie problem ale o to chodzi ze jak jest poniżej zera to odpala niby za pierwszym razem ,ale jakoś tak na kwadratowo poprostu tak jakby nie palił na wszystkie tloki więc niewiem jaka moze byc przyczyna. moze ktoś miał coś podobnego?????????? |
|
|
|
 |
|
|