Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,8 GDI] Spalanie
Autor Wiadomość
mephisto 
Mitsumaniak
Sławek

Auto: Lancer X/Colt V/Tiburon
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-02-2008, 08:23   [1,8 GDI] Spalanie

Moj problem jest nastepujacy zatankowalem do pelna zresetowalem srednie spalanie i reszte wskaznikow i po przejechaniu 370 km zostalo mi 1/4 baku tak wynika z wskazan a komp pokazuje ze srednie spalanie mam 8,2 a jezdze tak 7-9 km do roboty to silnik mi sie zdazy rozgrzac,wiec w czym jest problem.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 15-02-2008, 08:30   

Zobaczymy ile bedziesz mial przejechane jak ci sie lampka od rezerwy zapali bo ten wskaźnik lubi pokazywać różne cuda.

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 15-02-2008, 09:16   

mephisto napisał/a:
po przejechaniu 370 km zostalo mi 1/4 baku tak wynika z wskazan

nie sugeruj sie wskazaniami tylko czekaj do zapalenia sie rezerwy.Tylko nie wystrasz się bo sygnalizacja rezerwy lubi się zapalić poniżej zera.Niestety ten wskaźnik poziomu paliwa w baku jest do :butthead:
A tak swoja droga to spalanie masz OK .Mi na krótkich trasach po mieście i do pracy średnie pokazuje powyżej 9 l.

daro73
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2008, 22:43   

Zrób, dokładnie tak jak piszą koledzy. Ja od miesiąca jestem posiadaczem miśka 1,8 GDI w automacie i jak na razie komp pokazuje mi średnie spalanie na poziomie 13 - 14 litrów :cry: . Tłumaczę to tym, że jeżdżę tylko po mieście i to na bardzo krótkim odcinku : 4 km do pracy i tyle samo z powrotem. Ostatnio zalałem pod korek w BP zrobię trochę kilometrów i zobaczymy jak to się ma do wskazań kompa, ale coś mi się zdaje, że komuputer niestety zbytnio nie "przekłamuje". Po teście napiszę co i jak. Pozdrawiam.

stereo
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2008, 22:44   

W mojej Cari rezerwa zapaliła mi się ostatnio jak miałem nakulane 451 km (od pełnego baku). Pojeździłem troche na rezerwie i znów zalałem pod korek. Weszło mi 54 litry. Więc spaliła mi 54 litry na 485 km. Także wychodzi 11 litrów na setkę... Dodam, że jeżdżę cały czas po mieście... Ale mimo wszystko zastanawiam się czy nie bierze mi jednak za dużo tego paliwa... Czytałem dużo opinii forumowiczów i wielu użytkowników deklaruje dużo niższe spalanie... Inni z drugiej strony twierdzą, że spalanie na moim poziomie to norma. Sam więc już nie wiem jak z tym spalaniem powinno być. Pochwalcie się swoimi wynikami. Pozdrawiam:)

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 16-02-2008, 22:51   

Miasto miastu nierówne:P Nam osobiście po jeździe po Warszawie więcej jak 9 nigdy nie spaliła .Przeważnie jesto 8-8,5.

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 16-02-2008, 22:54   

Mój automat też pokazuje prawie 12. Jazda tylko po mieście, odcinki 3-4km.

stereo
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2008, 23:05   

Lublin leży na wzgórzach, więc co chwile zjeżdżasz i wjeżdżasz pod górke, a to oczywiście wpływa na spalanie. Ale z kolei w Wawie są większe przestoje. W każdym razie spalanie na poziomie 8, 9 litrów to dla mnie science fiction a moje 11l/100 troche mnie martwi... Bardzo rzadko zdaża mi się przybutować, bo cały czas mierzę spalanie i chcę żeby mi wyszło w miarę obiektywne... Co prawda Cari mam dopiero od niecałych dwóch miesięcy i może nie nauczyłem się jeszcze jeździć tak żeby paliła mniej, ale generalnie spokojnie się z nią obchodzę dlatego ta "jedenastka" mnie dziwi.

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-02-2008, 23:11   

Chyba nie ma nic niezwykłego w tym, że 125 konny silnik tyle pali w mieście. Mniejsze silniki potrafią spalać zbliżone ilości.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 16-02-2008, 23:22   

Musze powiedzieć że Wawa robi się jakby bardziej przejezdna. Pozatym po mieście raczje nie szaleję i za bardzo ograniczenia prędkości nie łamie 8)

pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Wysłany: 16-02-2008, 23:24   

jak piszesz stereo, i jak Ci mowilem, Lublin to miasto na wzgorzach, zeby pojechac GDZIEKOLWIEK trzeba zjechac z gory (osiedla) na dol (glowne drogi) i znow pod gore.... Kiedy bylem w Niemczech Colt podczas jazdy miejskiej spalal mi 8-9 litrow, powrot do Lublina znow pociagnal za soba 10-11l/100km.

Cytat:
Chyba nie ma nic niezwykłego w tym, że 125 konny silnik tyle pali w mieście. Mniejsze silniki potrafią spalać zbliżone ilości.

w 100% sie zgadzam, Colty 1.3 klubowiczow pala po miescie po 10/100km.

daro73
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2008, 23:27   

Moomin, powiedz, a jak wychodzi Ci spalanie w okresie letnim w tych samych warunkach, tzn. miasto+krótkie odcinki. Ja mam nadzieję, że z przyjściem cieplejszych dni moja Cari będzie trochę mniej piła. Zastanawiam się tylko, czy może to być jakaś znaczna różnica? Pozdrawiam.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 16-02-2008, 23:29   

No będzie mniej na ssaniu pracować to może koło 1L mniej?

orzech
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2008, 20:04   

Moja cari 1.8 GDI ostatni wyjazd Skoczow -Krakow i spowrotem przez (wioski) spalanie to 6.3l idealnie,i nie jechalem jak -CIENIAS- natomiast miasto krotkie odcinki ok. 4 km.do pracy to 8,5l niewiarygodne ale tak jest, gdy wszystko w silniku pracuje rawidlowo.

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-02-2008, 20:10   

daro73 napisał/a:
Moomin, powiedz, a jak wychodzi Ci spalanie w okresie letnim w tych samych warunkach, tzn. miasto+krótkie odcinki. Ja mam nadzieję, że z przyjściem cieplejszych dni moja Cari będzie trochę mniej piła. Zastanawiam się tylko, czy może to być jakaś znaczna różnica? Pozdrawiam.

Szczerze mówiąc, podobnie. Z 0,6l mniej. Przynajmniej tak pokazuje komputer.

[ Dodano: 17-02-2008, 20:13 ]
orzech napisał/a:
Moja cari 1.8 GDI ostatni wyjazd Skoczow -Krakow i z powrotem przez (wioski) spalanie to 6.3l idealnie,i nie jechalem jak -CIENIAS- natomiast miasto krotkie odcinki ok. 4 km.do pracy to 8,5l niewiarygodne ale tak jest, gdy wszystko w silniku pracuje rawidlowo.

Liczysz wg wskazań komputera czy poprzez tankowanie? Nie chce mi się wierzyć w takie spalanie przy tak krótkich trasach. Jak pisali inni, Colty 1,3 palą więcej, to co mówić o 1,8 125 koni.

Odpowiedz do tematu