cieknąca chłodnia i problem z częscią zamienna |
Autor |
Wiadomość |
delbana
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer Wagon 2007
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 12-12-2013, 18:32 cieknąca chłodnia i problem z częscią zamienna
|
|
|
witam
niestety mam nieciekawy problem.zaczeła cieknąc mi chłodnica.postanowiłem że kupie nowa i tutaj zaczał się problem.otoz chłodnia jaka dostalem jest prawdopodobnie do wielu modeli i nie wszystkie otwory które tam są pasują do mojego modelu.na zdjeciu zaznaczyłem dwa wyjscia zakonczone metalowymi rureczkami ktorych akurat u mnie byc nie powinno.niestety w zestawie nie bylo zadnych korkow do zalozenia na nie.nie wiem co teraz zrobić bo nigdzie indziej nie ma modelu bez tych dwóch wyjsc a oryginalna kosztuje krocie
macie jakiś pomysl co z tym fantem zrobic? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 12-12-2013, 18:40
|
|
|
delbana, musisz poczekać aż ktoś Ci napisze do czego one są, żeby sie nie okazało, że zatkasz chłodnicę.
Jeżeli rola jest istotna (i mozna tak) to może da się je połączyć w zamknięty obieg dorabiając kawałek przewodu.
Jeżeli można je zaślepić to albo te wykręcić i wkręcić coś z pasującym gwintem (śruba, korek spustowy), a jeżeli można, ale są osadzone na stałe to zaklepać i zalutować |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-12-2013, 19:17
|
|
|
Te króćce to najprawdopodobniej wewnetrzna chłodnica automatu (automatycznej skrzyni biegow), tak na 99% Można ję zaślepić albo połaczyć ze sobą węzykiem |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 12-12-2013, 19:47
|
|
|
Na 100% to wężownica do automatycznej skrzyni biegów, jak nie masz takiej na pokładzie, po prostu olej te rurki |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
delbana
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-12-2013, 20:25
|
|
|
Bartek napisał/a: | Na 100% to wężownica do automatycznej skrzyni biegów, jak nie masz takiej na pokładzie, po prostu olej te rurki |
ale jak olej... nie zaslepiac ich w ogole czy jak pisza przedmowcy zaslepic albo polanczyc w obieg zamkniety |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-12-2013, 21:04
|
|
|
Zatkaj jeden i dmuchnij w drugi, jeśli nie będą połączone z chłodnicą (nie da się dmuchnąć), to nie trzeba zaślepiać a jak będą (da się dmuchnąć), to połącz je jakimś wężykiem jak radzi robertdg. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 12-12-2013, 21:21
|
|
|
delbana, zrobisz jak zechcesz - to na 100% są zakończenia wężownicy do wymiany ciepła z oleju do automatu z wodą chłodzącą silnik. Dla kultury możesz je ze sobą połączyć, wtedy nie powinny korodować, choć i tak zanim ich korozja zacznie na coś wpływać, to chłodnica 5 razy zdąży się rozpaść . Te króćce to efekt nieopłacalności produkcji (a pewnie głównie dystrybucji) 2 modeli chłodnic do tego samego samochodu i występują powszechnie w chłodnicach na rynku zamienników. |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
delbana
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-12-2013, 21:45
|
|
|
dziekuje wszystkim za pomoc.jutro pogadam z mechanikiem i podejmiemy decyzje
[ Dodano: 19-12-2013, 01:37 ]
chlodnica juz zalozona.zrobilismy obiego zamkniety za pomoca przewodu paliwowego:)mam nadziehe ze zda egzamin
[ Dodano: 21-12-2013, 22:55 ]
Niestety proble. Mimo wymiany chłodnicy pozostał czyli dalej jest gdzie Przeciek. Nie mam pojęcia gdzie i co faktem jest ze traci płyn. Silnik działa normalnie na wypadek gdyby ktoś sugerował uszczelkę pod głowicą.
[ Dodano: 27-12-2013, 22:21 ]
ponawiam pytanie czy ktos mial problem z układem chłodzącym podobny do mojego? |
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Pomógł: 19 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 889 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 27-12-2013, 09:14 Chłodnica
|
|
|
W trakcie świąt stwierdziłem nieszczelność chłodnicy (chyba). Cała góra chłodnicy jest mokra od płynu, a z jednego z rogów bombelkuje.
Teraz pytanko - naprawiać czy wymieniać? A jak wymieniać to na jaką - w zasiagu jest Thermotec, choć w tle majaczą Nissens i NRF. Wymianiał ktoś już u siebie i może podać orientacyjne koszta za samą wymianę? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 27-12-2013, 10:21
|
|
|
Jak chcesz tanio weź Thermotec'a, jak chcesz lepiej bierz NRF lub Nissens
Wg mnie naprawa nieopłacalna gdyz chłodnica z wiekiem ma swoje słabe punkty, jedno naprawisz za jakiś czas pójdzie drugie. koszt wymiany myślę, że w okolicach 100zł może oscylować |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
delbana
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-12-2013, 22:23 Re: Chłodnica
|
|
|
Hornet napisał/a: | W trakcie świąt stwierdziłem nieszczelność chłodnicy (chyba). Cała góra chłodnicy jest mokra od płynu, a z jednego z rogów bombelkuje.
Teraz pytanko - naprawiać czy wymieniać? A jak wymieniać to na jaką - w zasiagu jest Thermotec, choć w tle majaczą Nissens i NRF. Wymianiał ktoś już u siebie i może podać orientacyjne koszta za samą wymianę? |
ja wymienilem na nissensa ale zagladnij do mojego tematu zebys wiedzial z jakim "problemem" sie spotkasz,chodzi o krocce do chlodzenia automatu ktore musze zostac polanczone w zamkniety obieg. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 28-12-2013, 10:53 Re: Chłodnica
|
|
|
delbana napisał/a: | ale zagladnij do mojego tematu |
Scaliłem tematy. |
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Pomógł: 19 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 889 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 30-01-2014, 18:47
|
|
|
Chłodnica już dawno po wymianie, zapomniałem dac znać
Ostatecznie pod maska wylądował Thermotec, panowie z sewisu nie mieli do niego zastrzeżeń, zobaczymy co z tego wyjdzie...
Podczas wymiany zwrócili mi jednak uwagę na termostat. Niby wszystko ok, ale jakoś dziwnie. Odkąd mam tego miśka, żyłem w przeświadczeniu że sie powoli rozgrzewa. Czy to normalne, że przy obecnych temperaturach (-8, -10) samochód potrzebuje 5 km w mieście na pełne rozgrzanie, a pierszą kreskę osiąga po ok 1 km ? |
|
|
|
 |
kgebczyk
Forumowicz
Auto: Inny
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Lut 2010 Posty: 121 Skąd: Radom
|
Wysłany: 30-01-2014, 21:44
|
|
|
No pliiizz to jest wg Ciebie wolno??? Chyba dieslem dawno nie jeździłeś. Żona powozi focusem mk2 1.6tdci i jak przejedzie z 10km to powoli zaczyna się robić na tyle ciepło że zdejmuje rękawiczki. Sam silnik w zimę nawet podczas długiej jazdy nie osiąga temperatury >80stC, a na dłuższym postoju pod światłami/w korku temperatura silnika potrafi spaść do 65-70stopni
Ostatnio go "skrobałem" po opadach marznącego deszczu to silnik chodził 40 minut i dopiero zabrałem się za szybę przednią bo zaczęło lekko ciepłe powietrze lecieć z nawiewu
Reasumując - tak, mój misiek nagrzewa się tak jak Twój i przy 1.6 uważam że to norma. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-01-2014, 21:58
|
|
|
Zawsze można sprawdzić czy wraz z rozgrzewaniem się silnika rozgrzewa się też chłodnica. Jeśli chłodnica także robi się ciepła to oznacza, że termostat się nie domyka i auto w takiej sytuacji będzie się dłużej rozgrzewało. |
|
|
|
 |
|