Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mkm
29-11-2009, 16:47
Czujniki parkowania - cofania.
Autor Wiadomość
animal86 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 16-01-2009, 14:27   Czujniki parkowania - cofania.

Pytanie do wszystkich którzy założyli sobie czujniki parkowania przy zakupie. Jak wygląda taki zestaw (nigdy nie mialem z tym do czynienia ), mianowicie czy wyswietlanie wszelkich informacji znajduje sie na komputerze samochodu, czy montuja po prostu osobny wyswietlacz ?
Myślę właśnie o założeniu czujników, ale niezbyt widziało by mi się przyczepianie gdziekolwiek jakiegoś wyświetlacza i psucie wygladu wnetrza.
Ostatnio zmieniony przez tyku 26-04-2016, 08:56, w całości zmieniany 3 razy  

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-01-2009, 14:29   Re: czujniki parkowania

animal86 napisał/a:
mianowicie czy wyswietlanie wszelkich informacji znajduje sie na komputerze samochodu

heheh fajnie by było, ale z tego co wiem to głównie "pikacze" montują bez wyświetlacza.

Krzychu

ElemenT 
Mitsumaniak

Auto: Subaru Forester XT
Wysłany: 16-01-2009, 15:16   

montują zestaw z pikaczem w bagażniku, taki jaki możesz bez problemu dostać na allegro
podpinają do światła wstecznego :)

i tyle

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 16-01-2009, 15:22   

ElemenT napisał/a:
podpinają do światła wstecznego

W klapie bagażnika? Czy podpinają się gdzieś do kostki? Masz może zdjęcia?

ElemenT 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-01-2009, 15:27   

nie bylo co fotografować

w klapie nie ma podłaczenia, w tych gumowych rurkach idzie fabryczny kabel w oplocie a z drugiej rurka z płynem zatem tam nie wsadzili nic, całości instalacji znajduje się po lewej stronie za tapicerką bagażnika, zapewne tam jest podpięte do świateł jakoś, nie rozbierałem bo zimno

ale znając siebie rozbiore to w cieplejsze dni by sprawdzić dokładnie i zrobić instrukcje dla innych :)

PS.

http://allegro.pl/item528...super_cena.html
strona producenta :
http://www.all-max.pl/pro...products_id=136

taki właśnie zestaw mam, identyko, montowane w ASO i tego typu zestawy montuja za 1200 :)

Radassss 
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
Wysłany: 16-01-2009, 19:08   

mi w ASO powiedzieli ze mi za 300 zamontuja jak ze swoim przyjade, zeby nie bylo problemu z gwarancja...
na allegro za 100-150 mozna kupic... wiec razem nie wyjdzie duzo wiecej niz w specjalistycznej firmie tam proponowali za 330 za zalozeniem, a sam i tak nie mialbym zamiaru bawic sie w wiercenie dziur w samochodzi ;)
ale wg mnie czujniki sa niepotrzebne, juz sie przyzwyczailem do tych lusterek...
sa tez czujniki ktorych wyswietlacz montuje sie na podsufitce przy dylnej szybie, wtedy widac go w lusterku i sie nic dodatkowego nie montuje w okolicy deski rozdzielczej... to jest moim zdaniem najlepsze rozwiazanie...
ale oczywisci co kto lubi, a 1200 w ASO z niby to oryginal to lekka przesada ;)

ElemenT 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-01-2009, 19:38   

sedana pewnie łatwiej wyczuć, sportbacka to bez czujników to cięzko, przynajmniej na początku

lusterka duże ale tylniej szyby brak właściwie wiec czujniki się bardzo przydają

co do montażu to jak tam kto woli :) aso czy samemu, wybór należy do was

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-01-2009, 22:40   Re: czujniki parkowania

animal86 napisał/a:
Pytanie do wszystkich którzy założyli sobie czujniki parkowania przy zakupie. Jak wygląda taki zestaw (nigdy nie mialem z tym do czynienia ), mianowicie czy wyswietlanie wszelkich informacji znajduje sie na komputerze samochodu, czy montuja po prostu osobny wyswietlacz ?
Myślę właśnie o założeniu czujników, ale niezbyt widziało by mi się przyczepianie gdziekolwiek jakiegoś wyświetlacza i psucie wygladu wnetrza.

Można spytać gdzie zamawiałeś? W baranowie?

tak w ogóle, też do wersji invite założą mi czujniki, które dali w cenie auta bo za te 1200zł to sobie można samemu z przednimi założyć i zostanie na 1000km paliwa ;)

W Almerze miałem pikające i są one bardzo fajne, przynajmniej dla mnie, nigdy nie miałem do czynienia z wyświetlaczem, zawsze lusterka i pik pik pik piiiiiiik bum :D <joke> ;)

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 16-01-2009, 23:13   

ElemenT napisał/a:
sedana pewnie łatwiej wyczuć
W sedanie też przez szybę nie widać, tylko na bocznych. A czujniki montują trochę za wysoko - pika jak dojeżdżasz do wysokiego krawężnika i nagle przestaje (wchodzi poniżej zasięgu). Następne jest bum wydechem w krawężnik.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 17-01-2009, 00:05   

Radassss napisał/a:

na allegro za 100-150 mozna kupic..

Nie radzę to jest wyjątkowa tandeta, głupieją gdy jest za zimno lub za ciepło. Wiem z autopsji sam takie miałem i dwukrotnie wymieniałem. Z tych uniwersalnych najlepsze jest Valeo.

apikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2009, 09:33   

sla napisał/a:
Nie radzę to jest wyjątkowa tandeta, głupieją gdy jest za zimno lub za ciepło.

Ja kupiłem i nie narzekam. Mam czujniki Falcontronic F-308. Nie mam z nimi żadnych problemów. Mam już drugi komplet, pierwsze zainstalowałem w Carismie. Sprawdzałem z metrówką pokazywaną odległość od przeszkody. Wszystko się zgadza.

Pytanie: Jak macie umieszczone czujniki? W jednej lini czy tak jak w dodatku akcesoria do Lancera?

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 17-01-2009, 14:48   

Ale faktem jest , że te tanie z Allegro są różnej jakości ! apikus - widocznie dobrze trafiłeś :) Mam też z pewnego źródła informacje , że tej firmysą dobre . Te z wyświetlaczem LCD kosztują niewiele ponad 200 zł .tej

apikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2009, 16:32   

Ja kupiłem za 114 z wysyłką w autododatki.pl.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 17-01-2009, 23:40   

Ja proponuję te http://www.valeoservice.c...364582B65709C4C jedyną ich wadą jest to że w zestawie są tylko czarne, jeżeli chcemy mieć np. srebrne trzeba je osobno dokupić.
Można też kupić taki zestaw bajerancki http://www.valeoservice.c...464888451213F78

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 18-01-2009, 09:00   

Ja miałem nie mieć czujników a przy odbiorze okazało się, że są. Jedyny minus że szare na czerwonym zderzaku...

Odpowiedz do tematu