Przesunięty przez: mkm 29-11-2009, 16:47 |
Czujniki parkowania - cofania. |
Autor |
Wiadomość |
animal86
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-01-2009, 14:27 Czujniki parkowania - cofania.
|
|
|
Pytanie do wszystkich którzy założyli sobie czujniki parkowania przy zakupie. Jak wygląda taki zestaw (nigdy nie mialem z tym do czynienia ), mianowicie czy wyswietlanie wszelkich informacji znajduje sie na komputerze samochodu, czy montuja po prostu osobny wyswietlacz ?
Myślę właśnie o założeniu czujników, ale niezbyt widziało by mi się przyczepianie gdziekolwiek jakiegoś wyświetlacza i psucie wygladu wnetrza. |
Ostatnio zmieniony przez tyku 26-04-2016, 08:56, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 16-01-2009, 14:29 Re: czujniki parkowania
|
|
|
animal86 napisał/a: | mianowicie czy wyswietlanie wszelkich informacji znajduje sie na komputerze samochodu |
heheh fajnie by było, ale z tego co wiem to głównie "pikacze" montują bez wyświetlacza.
Krzychu |
|
|
|
 |
ElemenT
Mitsumaniak

Auto: Subaru Forester XT
|
Wysłany: 16-01-2009, 15:16
|
|
|
montują zestaw z pikaczem w bagażniku, taki jaki możesz bez problemu dostać na allegro
podpinają do światła wstecznego
i tyle |
_________________ ******* |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1923 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 16-01-2009, 15:22
|
|
|
ElemenT napisał/a: | podpinają do światła wstecznego |
W klapie bagażnika? Czy podpinają się gdzieś do kostki? Masz może zdjęcia? |
|
|
|
 |
ElemenT
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-01-2009, 15:27
|
|
|
nie bylo co fotografować
w klapie nie ma podłaczenia, w tych gumowych rurkach idzie fabryczny kabel w oplocie a z drugiej rurka z płynem zatem tam nie wsadzili nic, całości instalacji znajduje się po lewej stronie za tapicerką bagażnika, zapewne tam jest podpięte do świateł jakoś, nie rozbierałem bo zimno
ale znając siebie rozbiore to w cieplejsze dni by sprawdzić dokładnie i zrobić instrukcje dla innych
PS.
http://allegro.pl/item528...super_cena.html
strona producenta :
http://www.all-max.pl/pro...products_id=136
taki właśnie zestaw mam, identyko, montowane w ASO i tego typu zestawy montuja za 1200 |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
|
Wysłany: 16-01-2009, 19:08
|
|
|
mi w ASO powiedzieli ze mi za 300 zamontuja jak ze swoim przyjade, zeby nie bylo problemu z gwarancja...
na allegro za 100-150 mozna kupic... wiec razem nie wyjdzie duzo wiecej niz w specjalistycznej firmie tam proponowali za 330 za zalozeniem, a sam i tak nie mialbym zamiaru bawic sie w wiercenie dziur w samochodzi
ale wg mnie czujniki sa niepotrzebne, juz sie przyzwyczailem do tych lusterek...
sa tez czujniki ktorych wyswietlacz montuje sie na podsufitce przy dylnej szybie, wtedy widac go w lusterku i sie nic dodatkowego nie montuje w okolicy deski rozdzielczej... to jest moim zdaniem najlepsze rozwiazanie...
ale oczywisci co kto lubi, a 1200 w ASO z niby to oryginal to lekka przesada |
|
|
|
 |
ElemenT
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-01-2009, 19:38
|
|
|
sedana pewnie łatwiej wyczuć, sportbacka to bez czujników to cięzko, przynajmniej na początku
lusterka duże ale tylniej szyby brak właściwie wiec czujniki się bardzo przydają
co do montażu to jak tam kto woli aso czy samemu, wybór należy do was |
|
|
|
 |
filippoz
Mitsumaniak The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 535 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 16-01-2009, 22:40 Re: czujniki parkowania
|
|
|
animal86 napisał/a: | Pytanie do wszystkich którzy założyli sobie czujniki parkowania przy zakupie. Jak wygląda taki zestaw (nigdy nie mialem z tym do czynienia ), mianowicie czy wyswietlanie wszelkich informacji znajduje sie na komputerze samochodu, czy montuja po prostu osobny wyswietlacz ?
Myślę właśnie o założeniu czujników, ale niezbyt widziało by mi się przyczepianie gdziekolwiek jakiegoś wyświetlacza i psucie wygladu wnetrza. |
Można spytać gdzie zamawiałeś? W baranowie?
tak w ogóle, też do wersji invite założą mi czujniki, które dali w cenie auta bo za te 1200zł to sobie można samemu z przednimi założyć i zostanie na 1000km paliwa
W Almerze miałem pikające i są one bardzo fajne, przynajmniej dla mnie, nigdy nie miałem do czynienia z wyświetlaczem, zawsze lusterka i pik pik pik piiiiiiik bum <joke> |
_________________ www.filipkrawczyk.pl
www.openphotography.pl |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 16-01-2009, 23:13
|
|
|
ElemenT napisał/a: | sedana pewnie łatwiej wyczuć | W sedanie też przez szybę nie widać, tylko na bocznych. A czujniki montują trochę za wysoko - pika jak dojeżdżasz do wysokiego krawężnika i nagle przestaje (wchodzi poniżej zasięgu). Następne jest bum wydechem w krawężnik. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-01-2009, 00:05
|
|
|
Radassss napisał/a: |
na allegro za 100-150 mozna kupic.. |
Nie radzę to jest wyjątkowa tandeta, głupieją gdy jest za zimno lub za ciepło. Wiem z autopsji sam takie miałem i dwukrotnie wymieniałem. Z tych uniwersalnych najlepsze jest Valeo. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-01-2009, 09:33
|
|
|
sla napisał/a: | Nie radzę to jest wyjątkowa tandeta, głupieją gdy jest za zimno lub za ciepło. |
Ja kupiłem i nie narzekam. Mam czujniki Falcontronic F-308. Nie mam z nimi żadnych problemów. Mam już drugi komplet, pierwsze zainstalowałem w Carismie. Sprawdzałem z metrówką pokazywaną odległość od przeszkody. Wszystko się zgadza.
Pytanie: Jak macie umieszczone czujniki? W jednej lini czy tak jak w dodatku akcesoria do Lancera? |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3268 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 17-01-2009, 14:48
|
|
|
Ale faktem jest , że te tanie z Allegro są różnej jakości ! apikus - widocznie dobrze trafiłeś Mam też z pewnego źródła informacje , że tej firmysą dobre . Te z wyświetlaczem LCD kosztują niewiele ponad 200 zł .tej |
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-01-2009, 16:32
|
|
|
Ja kupiłem za 114 z wysyłką w autododatki.pl. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 18-01-2009, 09:00
|
|
|
Ja miałem nie mieć czujników a przy odbiorze okazało się, że są. Jedyny minus że szare na czerwonym zderzaku... |
|
|
|
 |
|