[Cari 1.9DI-D] Demontaż tapicerki z drzwi |
Autor |
Wiadomość |
Welonik
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9DID, 2002
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-11-2009, 10:28 [Cari 1.9DI-D] Demontaż tapicerki z drzwi
|
|
|
Witam,
Muszę się dobrać do siłowników w drzwiach, które nie ryglują drzwi.
Przeczytałem temat o zablokowanych tylnych drzwiach pod kątem demontażu. Poruszona była tam kwestia roku - jeśli rocznik <= 99 to obędzie się bez szkód. Ja mam auto z 2002 - więc pytanie:
- jakie to mogą być szkody przy demontażu?
- i ostatecznie - jak zdjąć tapicerkę?
Poodkręcałem to co mogłem, tapicerka ruszała się. Ale niestety nie na tyle abym mógł ją zdjąć. Czy ktoś już się z tym borykał i mógłby coś podpowiedzieć? Chodzi szczególnie o tylne drzwi, ale jeśli wpadło by info o drzwiach od kierowcy to też byłoby fajnie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 22-11-2009, 11:00
|
|
|
Pytanie pierwsze - jezeli zrobisz wszystko umiejetnie i cierpliwie to obedziesz sie bez strat
pytanie drugie - tutaj przyklady rozbiorki drzwi i budowy mechanizmow otwarcia i blokad, z lewej strony jest symetria
 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
arthus [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2009, 18:53
|
|
|
Witam
Jeśli chodzi o samą tapicerkę to żaden problem. Zdejmowałem z przednich drzwi po obu stronach. Wyjmujesz i odpinasz sterowanie szybami (wystarczy podważyć i pociągnąć w górę), dalej odkręcasz wszystkie śrubki (jedna jest przy klamce, kilka jest zaślepionych plastikowymi łebkami, jest też o ile pamiętam śruba wkręcana równolegle do drzwi).
Po odkręceniu manewrujesz tapicerką tak, żeby wysunąć z niej to ustrojstwo od zamykania drzwi - tzn. lekko odchylasz wyciągasz zza gumowej uszczelki przy oknie i jednocześnie podnosisz ją w górę i już. Nic trudnego
Pozdrawiam
Arthus |
|
|
|
 |
Welonik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-11-2009, 22:43
|
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
robertdg napisał/a: | Pytanie pierwsze - jezeli zrobisz wszystko umiejetnie i cierpliwie to obedziesz sie bez strat
pytanie drugie - tutaj przyklady rozbiorki drzwi i budowy mechanizmow otwarcia i blokad, z lewej strony jest symetria |
Service Manuale były pierwszą rzeczą po jaką sięgnąłem przed rozbieraniem. Problem generalnie był właśnie z tapicerką...
Ale zauważyłem różnicę w Twoich manualach w porównaniu z tymi co są w dziale Download - są bardziej aktualne. Czy są one gdzieś dostępne?
arthus napisał/a: | Witam
Jeśli chodzi o samą tapicerkę to żaden problem. Zdejmowałem z przednich drzwi po obu stronach. Wyjmujesz i odpinasz sterowanie szybami (wystarczy podważyć i pociągnąć w górę), dalej odkręcasz wszystkie śrubki (jedna jest przy klamce, kilka jest zaślepionych plastikowymi łebkami, jest też o ile pamiętam śruba wkręcana równolegle do drzwi).
Po odkręceniu manewrujesz tapicerką tak, żeby wysunąć z niej to ustrojstwo od zamykania drzwi - tzn. lekko odchylasz wyciągasz zza gumowej uszczelki przy oknie i jednocześnie podnosisz ją w górę i już. Nic trudnego
Pozdrawiam
Arthus |
Dzięki za info. Próbowałem właśnie robić tak jak piszesz ale miałem wrażenie, że są jeszcze gdzieś zaczepy - więc chcę się jeszcze ostatecznie upewnić. Czyli powiadasz, że nie ma żadnych zaczepów i podnoszenie tapicerki do góry (trzymając ją od dołu) nie powinno być niczym blokowane (oczywiście po odkręceniu wszystkiego)? |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 22-11-2009, 23:44
|
|
|
Welonik napisał/a: | Ale zauważyłem różnicę w Twoich manualach w porównaniu z tymi co są w dziale Download - są bardziej aktualne |
bo do DIDA musisz suplementy czytać a nie manual bazowy |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Welonik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2009, 00:30
|
|
|
Chooper napisał/a: | bo do DIDA musisz suplementy czytać a nie manual bazowy |
Od razu inaczej... Dzięki za info. |
|
|
|
 |
mwitek
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 90KM 1998
|
Wysłany: 06-10-2013, 14:36
|
|
|
Odgrzeję starego kotleta ale co tam
Próbowałem zdjąć tapicerkę tylnych drzwi(Cari 1.6 98r), odkręciłem śruby zdjąłem osłonę klamki itp. No i mam wrażenie, że na dole coś jeszcze trzyma. Pewnie to te plastikowe kołki tylko trochę się boję to mocno odciągnąć żeby nic się nie ułamało. Próbować jakoś podważyć? Jaki macie na to sposób?
Nigdy przedtem nie próbowałem takiego demontażu i boję się, że coś mogę zepsuć |
|
|
|
 |
ross
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 309 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 06-10-2013, 16:55
|
|
|
Trzeba podważyć i powinno być dobrze , ja przy mrozie zdejmowałem to było ryzykowne. |
_________________ Ross |
|
|
|
 |
mwitek
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 90KM 1998
|
Wysłany: 20-10-2013, 19:58
|
|
|
Nawet za bardzo podważać nie trzeba było. Po prostu trzymała mi ta kieszonka tapicerkę. Jak ją wyjąłem to poszło bez problemowo
Głupio,ale uczymy się przecież całe życie! |
|
|
|
 |
|