Zamknięty przez: Owczar 03-07-2012, 00:32 |
Domykanie szyb w Galancie |
Autor |
Wiadomość |
8radzio [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2008, 19:34 Domykanie szyb w Galancie
|
|
|
Witam,
kupiłem autoalarm do swojego galanta i wyposazony jest on w funkcje domykania szyb chcialbym zrobic to tak aby wykorzystac jego opcje maksymalnie ale mam problem z odcieciem zasilania od szyb po wylaczeniu zapłonu, wiem ze sprawca tego jest sterownik ETACS ECU oraz ze da sie to obejsc w jakis sposob. W miare mozliwosci prosze o jakies pokierowanie jak mam sie do tego zabrac, mile widziane wypowiedzi w formie instrukcji.
Dla ułatwienia moje autko to Galant 2,4 GDI, 2000r. nadwozie EAO i zdjecie schematu podlaczeniowego centralki autoalarmu.
http://www.fotosik.pl/pok...062d0e2e87.html
Jesli to mozliwe i ktos jest w posiadaniu schematu elektrycznego do tego autka badz ksiazke napraw w formie elektronicznej bylbym wdzieczny |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 03-07-2012, 00:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 01-06-2008, 19:57
|
|
|
8radzio napisał/a: | kupiłem autoalarm do swojego galanta |
Zbyt ogólnie? Jaki model (nazwa). |
EA5W

|
|
|
|
 |
pawlos
Mitsumaniak Boski wiatr

Auto: EAxW
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 518 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 01-06-2008, 22:54
|
|
|
witam
miałem domykanie szyb w poprzednim galu E54A
jezeli instalacja jest identyczna to trzeba do wszystkich drzwi doprowadzić po 1 przewodzie
na sterowanie - inaczej nie chciało hulać niestety
pozdrawiam |
_________________ reprezentant DREAM TEAM 2012
 |
|
|
|
 |
Ursus
Mitsumaniak Zbieram na Gala
Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 680 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: 02-06-2008, 21:15
|
|
|
czekoladka_1981 napisał/a: | Zbyt ogólnie? Jaki model (nazwa). |
Konkretnie to by było gdybyś napisał co się pojawia na wyjściu sterującym domykaniem w momencie uruchomienia tej funkcji. Jaki alarm to raczej obojętne, no chyba że znajdzie się ktoś z takim samym modelem:)
Pawlos możesz napisać coś więcej?? |
_________________ Gdybyśmy sami nie mieli wad, nie sprawiałoby nam takiej przyjemności stwierdzać je u innych.
 |
|
|
|
 |
8radzio [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2008, 22:12
|
|
|
Pwoem tak, co do alarmu to raczej nie ma znaczenia jaki jest to model, wazny moze byc ewentualnie impuls sterujacy domykaniem szyb jak juz stwierdzil to Ursus.
czekoladka_1981 zwroc uwage ze wrzucilem schemat z instrukcji tego alarmu i tam sa te dane zawarte patrz tu: http://www.fotosik.pl/pok...062d0e2e87.html |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2008, 23:25
|
|
|
Purpurowo czarny ma sterowac masa np przekaznik A, obciazenie do 200mA.
Ten przekaznik bedzie zalaczal domykanie szyb. Domykanie polega na wysterowaniu kazdego kanalu/silnika na plytce kontrolera w panelu drzwi kierowcy w nastepujacy sposob:
AUTO_UP maja wspolny punkt z sygnalami UP, najpierw wysterowujesz sygnal UP co powiadamia procesor o kanale na ktorym bedzie nastepowalo domkniecie i w tym samym momencie lub pozniej (aczkolwiek nie przed ustapieniem akcji UP) podajesz sygnal AUTO_UP i szyba sie domyka sama tak jak przewidzial producent. ETACS ECU (to niebieskie pudeleczko wpiete od tylu kabinowej skrzynki z bezpiecznikami) otwiera obwod przekaznika szyb po 15 sekundach od przelaczenia kluczyka z pozycji ON co uniemozliwi domkniecie po tym czasie. Wystarczy dioda wpiac sie w pomiedzy wejscie sygnalu IGNITION czyli ON na ETACS i za dioda podac impuls z przekaznika A ktory zalaczy 15 sekundowy czas oczekiwania na domkniecie szyb. Dioda jest konieczna. Przekaznik A w tym samym czasie moze egzekutowac konsekwentne domykanie szyb kolejnymi rownoleglymi przekaznikami/jednym wielostykowym/uzycie klucza elektronicznego nie jest wskazane ze wzgledu na opoznienia rzedu milisekund a przekaznik zapewni rzad setek. pozwoli to przypadku uzbrajania po czasie 15 sekund od wyjecia kluczyka na konsekwentne domkniecie szyb. Potrzebujesz wiecej danych itd?
niewskazane jest sterowanie jak wczesniej bylo napisane kazdego silnika kablami- duzo kabli, nie wysterujesz tak szyby kierowcy ta jest na magistrali, nie ominiesz funkcji przycisku blokowania szyb pasazerow w EA0 co uniemozliwi domkniecie jesli przycisk wcisniety. |
|
|
|
 |
Ursus
Mitsumaniak Zbieram na Gala
Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 680 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: 03-06-2008, 10:32
|
|
|
Dlaczego dioda jest konieczna?? Chodzi o zwykłą diodę prostowniczą?? A może byłbyś w stanie PLPynton naszkicować jakiś szybki schemacik choćby w paint`cie, nie bardzo kumam podłączenia tych przekaźników a jestem wzrokowcem:) więc jak to zobaczę to pewnie zajarzę:) |
_________________ Gdybyśmy sami nie mieli wad, nie sprawiałoby nam takiej przyjemności stwierdzać je u innych.
 |
|
|
|
 |
pawlos
Mitsumaniak Boski wiatr

Auto: EAxW
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 518 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 03-06-2008, 11:55
|
|
|
moze masz racje spróbuje zobaczyc czy dioda załatwi sprawe-nie wpadłem na to
mam moduł sterujący domykaniem szyb w rozbitym e54a
sterowanie jest masą ale nie wiedziałem jak obejsc ETACS ECU dlatego dołozyłem przewod do wszystkich drzwi -niestety nie jestem elektronikiem
dzięki za fachową podpowiedz
pozdrawiam
EA ma fabryczne domykanie szyb z kluczyka? czy to samo co w e54a ? - brak |
_________________ reprezentant DREAM TEAM 2012
 |
|
|
|
 |
8radzio [Usunięty]
|
Wysłany: 03-06-2008, 17:33
|
|
|
PLPyton jakbys mogl do swojej wypowiedzi dolozyc schemacik i dane do zastosowanych urzadzen to juz bylby wypas |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 14-07-2008, 20:44
|
|
|
podepne sie do watku poniewaz na dniach planuje instalacje alarmu z domykaniem...
PLPynton napisał/a: |
niewskazane jest sterowanie jak wczesniej bylo napisane kazdego silnika kablami- duzo kabli, nie wysterujesz tak szyby kierowcy ta jest na magistrali, nie ominiesz funkcji przycisku blokowania szyb pasazerow w EA0 co uniemozliwi domkniecie jesli przycisk wcisniety. |
a jakby tak zdublowac przyciski sterujace szybami przekaznikami sterowanymi z centralki?
pozatym efekt uboczny ten z przyciskiem blokowania szyb wydaje mi sie fajny, czasem jak sie zostawia auto na sloncu moznaby zostawic niedomnkniete szyby bo normalnie zawsze beda sie zamykaly do konca po uzbrojeniu alarmu...
co o tym myslicie? |
|
|
|
 |
clown79
Mitsumaniak

Auto: galant avance 2.0 02
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 11-11-2010, 00:10
|
|
|
witam mam autoalarm cobra i w opcji jest domykanie szyb duzym przyciskiem wlanczajacym alarm ( Trzeba tylko przytrzymac) COBRA 3198 umnie to nie dziala jak to podlaczyc co zrobic by dzialalo prosilbym lopatologicznie bo elekrykiem nie jestem pozdrawiam |
_________________ clown79
Jest Mitsubishi Galant Avance 02 2.0
Byl Mitsubishi Galant 97 2.0 GLS sprzedany
zobacz i ocen mojego gala http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66235
 |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 11-11-2010, 16:51
|
|
|
clown79, nie da się w prosty sposób uruchomić domykania z Twoim alarmem |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
|
|
|
 |
ALEX-77
Forumowicz Czarny Żarłacz E98

Auto: Avance 2.5 V6 01'
|
Wysłany: 02-07-2012, 23:54
|
|
|
te dwa posty nic nie wyjaśniają
Jezeli komuś udalo się rozwiazać domykanie szyb po zaryglowaniu drzwi ? bardzo bym prosił o instrukcję, jak to wykonać |
|
|
|
 |
|