Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E52A 1.8] Domykanie szyb
Autor Wiadomość
A 
Mitsumaniak

Auto: Yaris d-4d
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-09-2010, 17:15   [E52A 1.8] Domykanie szyb

Witam, był kiedyś na forum wątek o tym, że komuś udało się zrobić domykanie szyb w galu E5xA ale nie udostępniał publicznie schematów bo nie był pewien czy rozwiązanie działa stabilnie... Albo go teraz nie mogę znaleźć albo został usunięty (prawdopodobnie ten bo tylko jego mam w zakładkach).

Tak czy inaczej dzisiaj próbowaliśmy coś wymiarkować z kolegą ale do każdej szyby idzie wiązka kabli, całość oczywiście przez centralkę u kierowcy która steruje przełącznikami w poszczególnych drzwiach to wszystko oczywiście za imo i kluczykiem.

Wierzę, że da się to jakoś rozgryźć bez ciągnięcia osobnych kabli do silniczka w każdych drzwiach... Możecie jakoś pomóc?

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 13-09-2010, 12:39   

Co prawda w EA, ale zasada działania podobna:
http://forum.mitsumaniaki...=domykania+szyb

Krejzi 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16V 94r.
Wysłany: 13-09-2010, 15:50   

pochwal sie jak juz zrobisz, chetnie zrobie u siebie,a jesli Ci sie nie uda to sam to jakos sprobuje ogarnac ( u mnie juz troche jest taka prowizorka zrobiona ale z centralnym zamkiem, poprzedni wlasciciel dorobil centralke na pilocika i kable wlasnie są wlutowane w sterowanie w drzwiach podobnie mozna zrobic szybki na przekaznikach odrazu sprzeglbym to z centralnym ktory na szczescie juz tam jest )

Moja muzyka --> www.krejzi.muzzo.pl

A 
Mitsumaniak

Auto: Yaris d-4d
Wysłany: 16-10-2010, 14:47   

Niestety, ani my, ani znajomi znajomych elektryków nie byli w stanie rozgryźć jak przerobić tą płytkę żeby chciało działać... Jedyny plus to nowy panel kierowcy bo stara płytka przypadkiem się spaliła :(

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 16-10-2010, 16:54   

O ile wiem,to trzeba dorobić płytkę,która będzie podłączona do wszystkich szyb na raz.Czytałem na forum,że można nawet podłączyć w ten sposób szyber :) Poszukaj dokładnie,bo na 100% ktoś od nas to zrobił.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 16-10-2010, 16:58   

A, zmień elektryków... To jest prosta sprawa, nawet bez znajomości elektroniki można to zrealizować.

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 16-10-2010, 17:19   

to zdjecie w sumie mowi tylko tyle ze sie da, przydalby sie jakis schemacik :P albo chociaz wiedziec co jest pod tym klejem :P

[ Dodano: 16-10-2010, 17:23 ]
no ale wlasnie skoro ktos to zrobil czemu nie byl na tyle mily zeby zamiescic wiecej szczegolow :( kurcze jestem elektronikiem z dyplomem ale zajelo by mi to troche czasu zeby zapoznac sie w temacie ). domyslam sie ze tam są przekazniki jakies ale chyba nie zaryzykowalbym testow ot tak :P

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 17-10-2010, 02:11   

Kupujesz 4 takie przekaźniki:

Łączysz je równolegle z przełącznikami w panelu jak na schemacie. Wszystkie przekaźniki podłączasz pod masę, a drugą stronę pod wyjście z centralki.

Cała zabawa polega na symulacji podniesienia wszystkich 4 przycisków do górnej pozycji, w której szyby zamykają się do końca. Każdy przycisk w panelu jest 4 położeniowy. Środkowa pozycja neutralna, raz w dół, dwa w dół, raz w górę i dwa w górę. DWA w górę- szyba zasuwa się automatycznie do końca. Nie rozkręcałem tego panelu, ale obstawiam, że każdy przycisk ma po 5 pinów, może więcej... Na pewno jeden z nich jest sygnałem wejściowym (nie ważne czy to masa, plus, on będzie miał i tak swój obwód). Tylko teraz które piny podłączyć pod przekaźnik? ;>
Multimetr w łapkę, ustawiamy brzęczek, przycisk na skrajne górne położenie i sprawdzamy, które piny są zwarte. Dla pewności potem sprawdzamy przy puszczonym przycisku. Teraz dolutowujemy w dogodnym miejscu po kabelku do każdego pinu. Na zdjęciu ktoś się wlutował do płytki w różnych miejscach.
Widzę, że jest tam sporo miejsca, więc można pewnie zamknąć przekaźniki w środku, a z panela wyciągnąć tylko 2 kabelki, plus i minus dla przekaźników, a na upartego tylko 1, bo masę można pociągnąć z kostki.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Wysłany: 17-10-2010, 10:13   

w EA wszystkie przełączniki od szyb są automatami?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 17-10-2010, 10:23   

jacek11 napisał/a:
tak
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Wysłany: 17-10-2010, 10:30   

robertdg napisał/a:
jacek11 napisał/a:
tak

W E5,jest tylko jeden automat.Od szyby kierowcy.Z tego wynika,że ten schemat może być nie do końca dobry :roll:

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 17-10-2010, 10:59   

W takim razie to komplikuje sprawę, ale nie aż tak bardzo. Będzie potrzebny układ podtrzymujący przekaźniki. Myślę, że ściemniacz do auta będzie dobry :D
http://allegro.pl/sciemni...1272735248.html

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 17-10-2010, 12:09   

http://ase.hoste.pl/sklep/index.php
Jeśli chodzi o podtrzymanie to sprawdźcie ofertę tego sklepu, za 30 czy 40 zł można kupić odpowiedni przekaźnik czasowy, chyba będzie pasował typ przekaźnika 2SR. Niedawno przeglądałem ich ofertę bo będę montował znajomemu odpalanie z pilota.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Wysłany: 17-10-2010, 12:19   

Albo zamontować przełączniki od EA,i wtedy mieć przy okazji pełen wypas :)

Krejzi 
Forumowicz

Wysłany: 17-10-2010, 18:51   

chyba nie da rady zamontowac od EA bo te prelaczniki tzn cala ta plytka ma 2 kostki .. a w EA widze ze jest tylko jedna

Odpowiedz do tematu