Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
prosze o zdjecie EGR
Autor Wiadomość
kozuch2 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-10-2008, 16:16   prosze o zdjecie EGR

witam,mam prosbe gdyz chce zatkac egr a nie wiem za bardzo gdzie sie on znajduje.wydaje mi sie ze znajduje sie za przepustnica,przy wlocie do silnika,jesli ma ktos moze fote to prosze wstawic na forum i odrazu chcuałbym wieziec czy nie zaszkodzi w moim samochodzie
pozdrawiam

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2008, 01:45   

nie jestem pewnien czy nie zaszkodzi ale emisja spalin napewno sie zwiekszy

co do fotek to chyba saphire miał na swojej stronie ale nie jestem pewien

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 12-10-2008, 16:27   

Zaślepienie EGR w GDI to prośba o szybkie kłopoty. Szczególnie że ten silnik ciągnie spaliny zamiast powietrza wtedy gdy idzie w trybie ubogim (ECO) po to by uzupełniać objętość mieszanki o neutralny wypełniający gaz (a takim są właśnie spaliny). Na ruskich stronach forumowych Carismy są fotki z tej procedury niemniej chyba lepiej co kilkadziesiąt tysięcy wyczyścić przepustnicę niż mieć poważniejsze problemy z silnikiem.

orzech
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2008, 20:34   

http://moto.allegro.pl/it...space_star.html tak to wygląda

Geloo_Jedi
[Usunięty]

Wysłany: 13-10-2008, 09:46   

saphire napisał/a:
Zaślepienie EGR w GDI to prośba o szybkie kłopoty.

A ja słyszałem dokłądnie odwrotną opinię, nie pamiętam szczegółów, ale ogólnie chodziło o to, że dopiero po zatkaniu EGR ten silnik pracuje jak trzeba.

kozuch2 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
Wysłany: 13-10-2008, 17:55   

ja równiez słyszałem ze to nie szkodzi silnkowi,moze ktos ma zaslepiony egr i moze podzielic sie opinia czy nic sie nie dzieje itp. mjedyny minus niby to to ze gorzej dla srodowiska.słysałem nawet ze samochod zyska gdyz nie musi spowrotem spalac spalin a dostaje tylkoczyste powietrze,prosze o opinie

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 13-10-2008, 21:01   

Spaliny w odpowiedniej proporcji są wprowadzane zamiast mieszanki po to by wypełnić brakującą część ładunku wtedy gdy silnik idzie w trybie ubogim lub gdy bierze mniej powietrza bo i mniej paliwa zapodał - wepchnięcie zbyt małego ładunku do cylindra nie wypełni go "do końca" przez co trzeba "uzupełniać" resztę spalinami lub wtryskiem uwarstwionym tuż pod świecę. Spaliny dodatkowo stabilizują spalanie i jego temperaturę by nie była zbyt wysoka co może powodować wypalanie gniazd. Nie licząc ekologii.

Generalnie są zalety i wady zaślepiania EGR'u. IMHO wolę jak mi się przepustnica zasyfia i jak ją muszę wyczyścić raz na 100tys km niż jak mi się wypalają zawory i gniazda. :twisted:

Może i po zaślepieniu EGR silnik GDI pracuje inaczej (bardziej jak zwykła benzynówka) i ma ciut większą moc niemniej z pewnością kosztem trwałości i zwiększonego spalania.

Odpowiedz do tematu