Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana felg z 16-stek na 18-stki i większe...
Autor Wiadomość
grzees 
Forumowicz

Auto: Focus ST 2,0 Ecoboost
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 28-03-2010, 17:38   Zmiana felg z 16-stek na 18-stki i większe...

Witam forumowiczów;)

Troszkę ostatnio nie byłem na naszym forum, ale teraz to się zmieni;)

Mam dylemat zabieram się za zmienienie opon z zimowych na letnie i tak jak w opisie zimowe felgi mam takie jak dostałem w salonie.. a felgi letnie w ciągu zimy zakupiłem także seryjne z Lancer-ka szprychy.;-) Tylko tak się zaczałem zastanawiać czy śruby z tych felg będą takei same czy nie :?: :?: Mam nadzieję, że podejdą :mrgreen: Ktoś z forumowiczów możę robił taką podmiankę :?: Prawde mówiąc zapomniałem się o to spytać sprzedawcy(ale to był handlarz więc i tak by mnie zapewnił, że wszystko będzie cacy;) ) i teraz mam dylemat - bo do końca nie jestem pewny.
Ostatnio zmieniony przez mjsystem 05-03-2014, 21:12, w całości zmieniany 1 raz  

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 28-03-2010, 21:06   

grzees napisał/a:
zimowe felgi mam takie jak dostałem w salonie
A ktoś wie jakie dostałeś w salonie? Zdradź chociaż: stal czy alu.
Jak stal to śruby inne, jak alu to nie wiem (mam 18), ale jak takie fikuśne z płaską podkładką to te same.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 28-03-2010, 21:37   

Z ciekawości wystarczyło by odkręcić jedno i przymierzyć drugie. Przynajmniej bedziesz widział jak podnosnik działa i gdzie go podłozyć :D w razie awarii. Z tego co widziałem osobiśce,i to nakrętki są te same do alu 16" i 18" i bez stresu mozna zakładać. Do stalowych są inne nakrętki.

MARIO 100 
Forumowicz

Auto: mitsubishi lancer 09'
Wysłany: 28-03-2010, 21:45   Re: Zmiana felg z 16-stek na 18-stki

grzees napisał/a:
Witam forumowiczów;)

Troszkę ostatnio nie byłem na naszym forum, ale teraz to się zmieni;)

Mam dylemat zabieram się za zmienienie opon z zimowych na letnie i tak jak w opisie zimowe felgi mam takie jak dostałem w salonie.. a felgi letnie w ciągu zimy zakupiłem także seryjne z Lancer-ka szprychy.;-) Tylko tak się zaczałem zastanawiać czy śruby z tych felg będą takei same czy nie :?: :?: Mam nadzieję, że podejdą :mrgreen: Ktoś z forumowiczów możę robił taką podmiankę :?: Prawde mówiąc zapomniałem się o to spytać sprzedawcy(ale to był handlarz więc i tak by mnie zapewnił, że wszystko będzie cacy;) ) i teraz mam dylemat - bo do końca nie jestem pewny.
z NAKRENTKAMI nie bedzie problemu jezeli na zime masz orginalne 16 alu.Wlasnie ja na 16 wlozylem zimowki i zakupilem 18 org.na lato ktore juz zalozylem i niema problemu. :biggrin:

grzees 
Forumowicz

Wysłany: 28-03-2010, 22:17   

Fakt, tego nie określiłem, te 16-stki to też alusy.

Pytam się dzisiaj bo dopiero w środę będę mógł je zakładać więc nie miałem jak u siebie porównać i wypróbować Mitsu podnośnik :D Mam nadzieję, żę go nie będę musiał stosować :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 28-03-2010, 22:35   

grzees napisał/a:
Mam nadzieję, żę go nie będę musiał stosować

Mimo tego warto wiedzieć jak działa :D :D :D

grzees 
Forumowicz

Wysłany: 28-03-2010, 22:46   

Trik napisał/a:
grzees napisał/a:
Mam nadzieję, żę go nie będę musiał stosować

Mimo tego warto wiedzieć jak działa :D :D :D

No nie wątpie, ale myśle, że wiekszość kierowców przynajmniej teoretycznie wie jak go używać :P :P

olosoft 
Mitsumaniak
02431/KMM

Auto: Sportback Instyle CVT
Wysłany: 29-03-2010, 17:32   

Lancer fabrycznie oferowany z felgami 16" czyli Inform i Invite ma trochę inne zawieszenie w stosunku do modeli w specyfikacji Intense i Instyle, które fabrycznie oferowane są na 18". Podstawowa różnica to brak rozpórki pomiędzy przednimi kielichami. Nie wiem jaką masz wersję ale upewnij się na 100%, że możesz założyć większe koła bo możesz mieć problemy z prowadzeniem.

grzees 
Forumowicz

Wysłany: 29-03-2010, 17:57   

olosoft napisał/a:
(...) bo możesz mieć problemy z prowadzeniem.

A jakie to dokładniej mogę mieć problemy ? Rozmawiałem wcześniej z innym użytkownikiem, który tak zrobił i nie narzekał nic na prowadzenie auta na większych felgach.

Wcześniej jedyną różnicę jaką słyszałem, która jest między tymi dwoma pierwszymi wersjami i tymi następnymi to taka, że te dwie pierwsze mają miększe zawieszenie. Z tymi rozpórkami to o twardość zawieszenia chodzi ??

Tak czy tak w środę/czwartek zakładam felgi i będę testował jak się w nich jezdi. Mam już zarówno felgi i opony więc grzechem byłoby nie założyć :mrgreen:

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 29-03-2010, 18:06   

olosoft napisał/a:
inne zawieszenie w stosunku do modeli w specyfikacji Intense i Instyle
Mają też grubsze półosie , chyba o 1mm. Rozpórka usztywnia karoserię łącząc kielichy i nie powinny mieć wpływu na twardość zawieszenia.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-03-2010, 22:14   

Panowie...

Intense/Instyle nie ma grubszych półosi tylko stabilizatory (te które odpowiadają za przeciwdziałanie przechyłom na zakrętach). IMO to nie ma znaczenia jeśli chodzi o rozmiar felgi. Jeśli chodzi o rozpórkę to już bardziej bo felga 18 calowa spowoduje dużo mniejsze tłumienie co będzie się przekładało na nadwozie (więc lepiej go usztywnić rozpórką i należało by się liczyć że tapicerka jeśli nie od razu to po paru tysiącach będzie "grała" na nierównościach).

A co do problemów z prowadzeniem nie powinno być chodź auto może bardziej podskakiwać na pewnych nierównościach... Z tym że jeśli producent przewidział takie koła w innej wersji która po za rozpórką i tym stabilizatorem się nie różni to jest to bezpieczne.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 29-03-2010, 22:57   

krzychu napisał/a:
nie ma grubszych półosi tylko stabilizatory
Faktycznie. Sorki za pomyłkę :oops:

racer1972 
Mitsumaniak
trochę w opozycji...

Auto: Lancer 1.8 SB
Wysłany: 30-03-2010, 00:36   

No różnica będzie bo większe koła = niższy profil a co za tym idzie niższy komfort... a szersza opna = "łapanie" każdej koleiny... Na naszych drogach jazda na 18-stkach to masochizm ;) choć wygląd jest przedni... Piszę to nie wiem,który raz - rozpórka usztywnia tylko nadwozie i w żaden sposób nie wpływa na sposób pracy zawieszenia!

mkrawcz1 
Mitsumaniak
01975/KMM

Auto: CY3A/CW8W
Wysłany: 30-03-2010, 09:10   

racer1972 napisał/a:
Na naszych drogach jazda na 18-stkach to masochizm ;) choć wygląd jest przedni...

Przesadzasz :-) Da się przeżyć

olosoft 
Mitsumaniak
02431/KMM

Auto: Sportback Instyle CVT
Wysłany: 30-03-2010, 10:04   

racer1972 napisał/a:
Na naszych drogach jazda na 18-stkach to masochizm ;) choć wygląd jest przedni...

Wygląd jest pierwsza klasa. Co do prowadzenia to da się z tym żyć, trzeba jednak szczególnie uważać w koleinach, których u nas nie brakuje, na 18" z niskim profilem potrafi "pociągnąć" w koleinie i przy większej prędkości trudniej się z niej uwolnić.

Odpowiedz do tematu