Zmiana felg z 16-stek na 18-stki i większe... |
Autor |
Wiadomość |
grzees
Forumowicz
Auto: Focus ST 2,0 Ecoboost
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Paź 2009 Posty: 54 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 28-03-2010, 17:38 Zmiana felg z 16-stek na 18-stki i większe...
|
|
|
Witam forumowiczów;)
Troszkę ostatnio nie byłem na naszym forum, ale teraz to się zmieni;)
Mam dylemat zabieram się za zmienienie opon z zimowych na letnie i tak jak w opisie zimowe felgi mam takie jak dostałem w salonie.. a felgi letnie w ciągu zimy zakupiłem także seryjne z Lancer-ka szprychy.;-) Tylko tak się zaczałem zastanawiać czy śruby z tych felg będą takei same czy nie Mam nadzieję, że podejdą Ktoś z forumowiczów możę robił taką podmiankę Prawde mówiąc zapomniałem się o to spytać sprzedawcy(ale to był handlarz więc i tak by mnie zapewnił, że wszystko będzie cacy;) ) i teraz mam dylemat - bo do końca nie jestem pewny. |
Ostatnio zmieniony przez mjsystem 05-03-2014, 21:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 28-03-2010, 21:06
|
|
|
grzees napisał/a: | zimowe felgi mam takie jak dostałem w salonie | A ktoś wie jakie dostałeś w salonie? Zdradź chociaż: stal czy alu.
Jak stal to śruby inne, jak alu to nie wiem (mam 18), ale jak takie fikuśne z płaską podkładką to te same. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 28-03-2010, 21:37
|
|
|
Z ciekawości wystarczyło by odkręcić jedno i przymierzyć drugie. Przynajmniej bedziesz widział jak podnosnik działa i gdzie go podłozyć w razie awarii. Z tego co widziałem osobiśce,i to nakrętki są te same do alu 16" i 18" i bez stresu mozna zakładać. Do stalowych są inne nakrętki. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
MARIO 100
Forumowicz
Auto: mitsubishi lancer 09'
|
Wysłany: 28-03-2010, 21:45 Re: Zmiana felg z 16-stek na 18-stki
|
|
|
grzees napisał/a: | Witam forumowiczów;)
Troszkę ostatnio nie byłem na naszym forum, ale teraz to się zmieni;)
Mam dylemat zabieram się za zmienienie opon z zimowych na letnie i tak jak w opisie zimowe felgi mam takie jak dostałem w salonie.. a felgi letnie w ciągu zimy zakupiłem także seryjne z Lancer-ka szprychy.;-) Tylko tak się zaczałem zastanawiać czy śruby z tych felg będą takei same czy nie Mam nadzieję, że podejdą Ktoś z forumowiczów możę robił taką podmiankę Prawde mówiąc zapomniałem się o to spytać sprzedawcy(ale to był handlarz więc i tak by mnie zapewnił, że wszystko będzie cacy;) ) i teraz mam dylemat - bo do końca nie jestem pewny. | z NAKRENTKAMI nie bedzie problemu jezeli na zime masz orginalne 16 alu.Wlasnie ja na 16 wlozylem zimowki i zakupilem 18 org.na lato ktore juz zalozylem i niema problemu. |
|
|
|
 |
grzees
Forumowicz
|
Wysłany: 28-03-2010, 22:17
|
|
|
Fakt, tego nie określiłem, te 16-stki to też alusy.
Pytam się dzisiaj bo dopiero w środę będę mógł je zakładać więc nie miałem jak u siebie porównać i wypróbować Mitsu podnośnik Mam nadzieję, żę go nie będę musiał stosować |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 28-03-2010, 22:35
|
|
|
grzees napisał/a: | Mam nadzieję, żę go nie będę musiał stosować |
Mimo tego warto wiedzieć jak działa |
|
|
|
 |
grzees
Forumowicz
|
Wysłany: 28-03-2010, 22:46
|
|
|
Trik napisał/a: | grzees napisał/a: | Mam nadzieję, żę go nie będę musiał stosować |
Mimo tego warto wiedzieć jak działa |
No nie wątpie, ale myśle, że wiekszość kierowców przynajmniej teoretycznie wie jak go używać |
|
|
|
 |
olosoft
Mitsumaniak 02431/KMM

Auto: Sportback Instyle CVT
|
Wysłany: 29-03-2010, 17:32
|
|
|
Lancer fabrycznie oferowany z felgami 16" czyli Inform i Invite ma trochę inne zawieszenie w stosunku do modeli w specyfikacji Intense i Instyle, które fabrycznie oferowane są na 18". Podstawowa różnica to brak rozpórki pomiędzy przednimi kielichami. Nie wiem jaką masz wersję ale upewnij się na 100%, że możesz założyć większe koła bo możesz mieć problemy z prowadzeniem. |
|
|
|
 |
grzees
Forumowicz
|
Wysłany: 29-03-2010, 17:57
|
|
|
olosoft napisał/a: | (...) bo możesz mieć problemy z prowadzeniem. |
A jakie to dokładniej mogę mieć problemy ? Rozmawiałem wcześniej z innym użytkownikiem, który tak zrobił i nie narzekał nic na prowadzenie auta na większych felgach.
Wcześniej jedyną różnicę jaką słyszałem, która jest między tymi dwoma pierwszymi wersjami i tymi następnymi to taka, że te dwie pierwsze mają miększe zawieszenie. Z tymi rozpórkami to o twardość zawieszenia chodzi ??
Tak czy tak w środę/czwartek zakładam felgi i będę testował jak się w nich jezdi. Mam już zarówno felgi i opony więc grzechem byłoby nie założyć |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 29-03-2010, 18:06
|
|
|
olosoft napisał/a: | inne zawieszenie w stosunku do modeli w specyfikacji Intense i Instyle | Mają też grubsze półosie , chyba o 1mm. Rozpórka usztywnia karoserię łącząc kielichy i nie powinny mieć wpływu na twardość zawieszenia. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 29-03-2010, 22:14
|
|
|
Panowie...
Intense/Instyle nie ma grubszych półosi tylko stabilizatory (te które odpowiadają za przeciwdziałanie przechyłom na zakrętach). IMO to nie ma znaczenia jeśli chodzi o rozmiar felgi. Jeśli chodzi o rozpórkę to już bardziej bo felga 18 calowa spowoduje dużo mniejsze tłumienie co będzie się przekładało na nadwozie (więc lepiej go usztywnić rozpórką i należało by się liczyć że tapicerka jeśli nie od razu to po paru tysiącach będzie "grała" na nierównościach).
A co do problemów z prowadzeniem nie powinno być chodź auto może bardziej podskakiwać na pewnych nierównościach... Z tym że jeśli producent przewidział takie koła w innej wersji która po za rozpórką i tym stabilizatorem się nie różni to jest to bezpieczne. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 29-03-2010, 22:57
|
|
|
krzychu napisał/a: | nie ma grubszych półosi tylko stabilizatory | Faktycznie. Sorki za pomyłkę |
|
|
|
 |
racer1972
Mitsumaniak trochę w opozycji...

Auto: Lancer 1.8 SB
|
Wysłany: 30-03-2010, 00:36
|
|
|
No różnica będzie bo większe koła = niższy profil a co za tym idzie niższy komfort... a szersza opna = "łapanie" każdej koleiny... Na naszych drogach jazda na 18-stkach to masochizm choć wygląd jest przedni... Piszę to nie wiem,który raz - rozpórka usztywnia tylko nadwozie i w żaden sposób nie wpływa na sposób pracy zawieszenia! |
|
|
|
 |
mkrawcz1
Mitsumaniak 01975/KMM

Auto: CY3A/CW8W
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sie 2009 Posty: 257 Skąd: Wa-wa Wilanów
|
Wysłany: 30-03-2010, 09:10
|
|
|
racer1972 napisał/a: | Na naszych drogach jazda na 18-stkach to masochizm choć wygląd jest przedni... |
Przesadzasz Da się przeżyć |
_________________ Mitsubishi Outlander II INSTYLE 2.0 DiD 4x4 (2016-)
Mitsubishi Lancer INTENSE sedan 1,8 MIVEC (2009-) |
|
|
|
 |
olosoft
Mitsumaniak 02431/KMM

Auto: Sportback Instyle CVT
|
Wysłany: 30-03-2010, 10:04
|
|
|
racer1972 napisał/a: | Na naszych drogach jazda na 18-stkach to masochizm choć wygląd jest przedni... |
Wygląd jest pierwsza klasa. Co do prowadzenia to da się z tym żyć, trzeba jednak szczególnie uważać w koleinach, których u nas nie brakuje, na 18" z niskim profilem potrafi "pociągnąć" w koleinie i przy większej prędkości trudniej się z niej uwolnić. |
|
|
|
 |
|