Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
FILTR PRZECIWPYŁKOWY - wymiana
Autor Wiadomość
dm17
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2007, 16:18   FILTR PRZECIWPYŁKOWY - wymiana

Właśnie wymieniałem filtr przeciwpyłkowy oto krótki opis czynności:

1. Wyjmujemy wszystko ze schowka :wink:

2.Wyjmujemy schowek poprzez delikatne przyciśnięcie boków - tak aby wyjąć okrągłe blokady

3. Wyjętą półkę kładziemy na podłodze -

Odkręcamy śruby nr 1 - zielony- po ich odkręceniu półka zostaje zdemontowana.
Następnie odkręcamy śruby nr 2 - czerwony . I wyjmujemy metalowy element - u mnie widać ogniska rdzy, wiec później zajmę się również pomalowaniem tego elementu. Myślę że producent trochę nie pomyślał w tym rozwiązaniu że trzeba zdejmować całą metalową belkę aby zmienić filtr........ Do metalowej ramki od sporku jest przypięta plastikowa słona - można ją normalnie wyciągnąć gdyż z tyłu jest jedynie wsuwana a po wyjęciu łatwiej będzie wyjąć plastikowe kołeczki (których nienawidzę :twisted: )

Widać filtr przeciwpyłkowy z blokadą plastikową -nr 1

4. Bo wyjęciu metalowej belki mamy ładny dostęp do filtra - wyjmujemy plastikową blokadę (nr 1 na poprzednim zdjęciu) i wysuwamy plastikowy filtr.

Jak widać filtr sporo jest zabrudzony i porwany :mrgreen:

5. Wkładamy nowy filtr- składa sie on z 2 części wiec je ładnie zsuwamy i wkładamy na miejsce

6.Ważne jest aby zapamiętać gdzie jest góra a gdzie dół filtra.....
Tak wygląda wycięcie górne ramki filtra:

A tak dolna

Teraz wszystko ładnie skręcamy. Pamiętać należy przy skręcaniu aby.
1. Wkładając metalowy element z lewej strony wchodzi on POMIĘDZY dwa inne metalowe elementy ( nie przed , nie za , pomiędzy :!: :!: )
2. Na rysunku zaznaczyłem kolorem niebieskim miejsca w których znajdują sie plastikowe bolce które musza wejść w swój otwór w metalowej belce :!: :!: inaczej sie otwory nie zejdą :!: :!: jak sie otwory nie zeszły to znaczy że bolce sie spłaszczyły i nie są w otworach - wszystko ładnie pasuje

Ładnie skręcone z pomalowaną belką wygląda tak :

DANE ROBOTY:
Czas - ok 40 min spokojnej roboty - mi więcej zabrało bo malowałem metalowy element :wink:

Cena: Filtr w Intercars 49zł

Model filtra:

Pudełko:

furman88
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2007, 17:45   czy..

czy we wszystkich lancerach z tego okresu były filtry przeciwpyłkowe??? czy tylko w tych z klimą??? ja mam gołego GL'a wiec nie wiem czy mam...

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2007, 18:53   

Masz

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-07-2007, 21:18   

No nie wiem, w moim nie było.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2007, 21:46   

Sla Ty masz
2,0
kombi

My mamy takie same...

sla 
Forumowicz

Wysłany: 31-07-2007, 22:00   

Ja mówię o moim byłym 1,3 GL z 1998r. i właśnie w nim nie było. Miałem go od nowości. Po włączeniu wentylacji potrafił pylić jak diabli. Zgłosiłem w serwisie, rozkrecili to co Ty i nic, żadnego filrta.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2007, 23:44   

Hmmmm myślałem ze wszystkie po 96 juz zakładali filtr, ale jak widać sie myliłem :wink:

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2007, 00:38   

Więc jest czy nie? :shock:

Stanleydebik
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2007, 09:18   

U mnie w Colt 98' 1,3 jest filtr, a to podobne auta patrząc na serwisówke.

sla 
Forumowicz

Wysłany: 01-08-2007, 10:38   

Bastek napisał/a:
Więc jest czy nie? :shock:

Sprawdź, to chyba najprostsze wyjście. Może do Polski były tradycyjnie sprowadzane najuboższe wersje.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2007, 11:09   

Powiem Wam ze nawet w serwisie tego nie wiedzą, bo jak dzwoniłem po filtr (który kosztował 120zł :!: :!: :!: ) to powiedział mi ze nie wie czy moj model ma czy nie, żeby najlepiej sprawdzić- co dowodzi że oni sami nie wiedzą :mrgreen: :mrgreen: Wiec albo ktoś ma albo nie :wink:

furman88
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2007, 11:43   Znalazłem

:D znalazłem cały zasyfiony filtr w GL'u... ale po co sie mocować ze śrubami jak mozna po prostu zdjąć te plastikowe zabezpieczenie (te z zieloną jedynką na obrazku u góryyyy) wyjąć górny filtr a pozniej dolny podsunąć do góry i też go wyjąć.... ja tak zrobiłem u siebie... no chyba ze ktoś ma filterek jednoczęściowy to wtedy tylko śrubokręt w dłoń i kręcić... :rolleyes:

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2007, 11:48   

furman88 widze ze nie czytałeś dokładnie tego co napisałem :wink: Stary był jednoczęściowy - nowy 2-który sie sklada w jedną całość- ot taka mała różnica..... :mrgreen: :mrgreen: :wink:

furman88
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2007, 11:52   he

heh sorki :mrgreen: takie małe niedoczytanko :doubt:

lukasz921 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6
Wysłany: 01-08-2007, 20:03   

Witam,
Ja mam samochod kupiony w Polsce wersja 1.3 GL z dołożoną klimatyzacją i filtra o dziwo nie ma. Więc prawdopodobnie w podstawowych wersjach zakupionych w kraju może nie być tego filtra.

Pzdr Lukasz921

Odpowiedz do tematu