Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr stożkowy jak to zrobić
Autor Wiadomość
grzesiekryn 
Forumowicz
Ryniu

Auto: carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-11-2011, 12:07   Filtr stożkowy jak to zrobić

Witam kupiłem filtr stożkowy co mojej cari ale za przepływką jest kwadratowe dojscie i niewiem jak to zamontować napewno to bedzie jakaś samoróbka i niewiem jak to zrobić możę ma ktoś jakieś pomysły albo juz to robił prosze o jakąs porade
http://forum.mitsumaniaki...p=880093#880093 <----- Zapraszam :-) i piszcie jak wam się podoba więcej zdjęć --> http://pokazywarka.pl/8nb3kv/#zdjecie2318503

marcindy 
Forumowicz

Auto: Cari 1.9TD GLX '97
Wysłany: 27-11-2011, 12:36   

Chyba gdzieś widziałem gotowe przelotki gumowe do takich celów, ale bez problemu możesz to zrobić samodzielnie korzystając z koszulki termokurczliwej (gumowej). Średnicę bez problemu dostaniesz.
Jeden koniec zakładasz na króciec filtra i grzejesz do uzyskania kształtu, drugi koniec zakładasz na dojście i tez grzejesz do uzyskania kształtu.
Pamiętaj żeby wcześniej posmarować jakimś smarem końce w celu łatwego zdjęcia koszulki po wygrzaniu.
Jak już będziesz miał zrobione, to tylko jakieś cybanty na to i gotowe.

Koszt zapewne nie większy niż 5zł.
W zeszłym miesiącu za 20 cm odcinek gumowej koszulki o średnicy 12cm zapłaciłem 3,6 zł.

grzesiekryn 
Forumowicz
Ryniu

Auto: carisma
Wysłany: 27-11-2011, 13:37   

ale nadal nie rozumiem albo ty mnie nie rozumiesz poprostu tam gdzie chce zalozyc filtr jest kwadratowe dojscie a filtr jest okagły czy chodzi ci o zamontowanie przepływki na stożku oświeć mnie bo nie rozumiem nadal
http://forum.mitsumaniaki...p=880093#880093 <----- Zapraszam :-) i piszcie jak wam się podoba więcej zdjęć --> http://pokazywarka.pl/8nb3kv/#zdjecie2318503

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 27-11-2011, 15:08   

Qrrr tjunerzy, mało z krzesła nie spadłem. jak koszulka??? Gaciami może jeszcze uszczelnić??

Robi sie to tak, że dorabiasz flanszę pasującą do przepływki z okrągłym wyjsciem na rurę od filtra stożkowego (tzn kawałek blachy przykrecany do przepływomierza z otworem na przepływomierz - bez ostrych krawedzi wystających w swiatło dolotu i z otworami do przykręcenia do przepływomierza z kawałkiem przyspawanej rury o średnicy dobranej do oczekiwanej srednicy dolotu). Casami są uniwersalne na alle.... ale nie wiem , czy pasują.

Zamontowanie stożka bezpośrednio zamiast filtra nic nie da, albo wręcz zepsuje, bo będzie ciągnął gorące powietrze. Proponuje wygooglać hasło CAI i zastanowic się o co kaman. Zanim zapsujecie sobie samochody oczywiście. O konsekwencjach zasysania powierza z syfem przez nieszczelności partackich konstrukcji mam nadzieję, że koledzy wiedzą, tak samo o "wytrząsaniu" syfu ze stożka.

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

marcindy 
Forumowicz

Wysłany: 27-11-2011, 17:25   

Chodzi o połączenie koła z kwadratem.
Resztę opisał zwolin, choć nie wiem czemu tak ostro, bo proponuje to samo ale wykonane w technologii schronu atomowego :)

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 27-11-2011, 21:17   

marcindy napisał/a:
nie wiem czemu tak ostro

bo nie trawię druciarstwa, a tak sklasyfikowałbym twój pomysł. Sorry, ale jestem bezposrednią osobą, i tyle w temacie.

Po drugie, to jeśli ktoś nie ma pojęcia jak zamontowac stożek i szkoda mu czasu na poczytanie jak się to robi, to na mój gust nie powinien zabierać się za dłubanie przy silniku. Założę się o dobrą flaszkę, że taka modyfikacja nie da nawet cienia konia mechanicznego.
Na wolnossaku trzeba naprawdę miec conieco pojęcia, żeby cokolwiek na plus uzyskać (poza wypiardem sugerującym dwa razy większą moc niż w rzeczywistości).

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

marcindy 
Forumowicz

Wysłany: 27-11-2011, 22:50   

zwolin napisał/a:
bo nie trawię druciarstwa, a tak sklasyfikowałbym twój pomysł. Sorry, ale jestem bezposrednią osobą, i tyle w temacie.

No żeby tak było! :D

Co do reszty masz rację.

krzepa1701 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16V B/G
Wysłany: 01-12-2011, 15:59   

Są w sprzedaży adaptery do przepływomierza żeby potem miał wyjście na okrągłym by filtr masował

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 01-12-2011, 18:58   

grzesiekryn,
Siemanko ludziki i koszulkowi uszczelniacze :lol: wejdź u mnie w galerie i zobacz sobie :wink: szkoda że sprzedałem swoją łączkę od Cari a taka była wypasiona na zamówienie :mrgreen:

[ Dodano: 01-12-2011, 19:01 ]
Tak na marginesie to nie takie proste wszystkie do niedawna oferowane łączki były za małe i trzeba dorabiać robiłem to już w Colcie i Cari, nie jakaś plastykowa czy
"kondonkowa" tylko metalowa spawana i tak trzeba dobrze skręcić by nie szło lewe powietrze bo bedzie nierówno pracować silnik :wink: pozdro

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

Xiah 
Forumowicz

Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Wysłany: 17-02-2012, 17:50   

czy po zamontowaniu stożka zauważyłeśmoże jakieś drastyczne różnice w spalaniu, masz doprowadzone do niegozimne powietrze....z pod koła czy może dołu zderzaka z przodu...??

SHARK1979 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-02-2012, 03:58   

Xiah, z tym wypada właśnie się pobawić z dojściem zimnego i izolacją od silnika a ja nie miałem czasu i sprzedałem go komuś do Gala :mrgreen: GDI akurat bez izolacji muliło na stożku :| ale dobrze zrobiona instalka powinna dać radochę :mrgreen:

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 18-02-2012, 11:06   

Samo założenie filtra stożkowego wcale nie musi nic poprawić, a wręcz może pogorszyć !.
Co innego zamiana samej wkładki filtra na sportową- na pewno nic nie pogorszysz, ale czy będzie poprawa? Natomiast założenie stożka musi być związane z taką przeróbką układu dolotowego, żeby miał on odpowiednia pojemność- ma to zasadniczy wpływ na wyniki przeróbki. Można próbować zmieniać długość rury dolotowej do stożka i metodą prób i błędów ustalić najlepszą, ale efekty i tak nie będą powalające- w każdym razie unikniesz chociaż rozczarowania (pogorszenia pracy silnika). O tym, żeby zasysać zimne powietrze już było napisane.

hessboll2 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI Dynamics
Wysłany: 18-02-2012, 16:11   

http://srvimg06.tablica.p...a-akcesoria.jpg :mrgreen: takie cos trzeba miec apropo jak nie załozysz go w nadkolu to bedzie jeszcze gorzej chodzic bo musi miec zimne powietrze tak jak to ma miejsce w orginalnej puszcze odizolowanej od ciepłego powietrza ! :mrgreen:

kupujesz takie cudo oczywiscie musisz zmierzyc u siebie obwod i dalej nie musze wyjasniac jak chcesz tylko załozyc zeby ci brzmiało lepiej a muliło w gorace dni to robisz tak ze wywalasz puche ladujesz stozek i do tego ten adapter i to wszystko tak ja miałem w primerze i wiem ze do cari nie załoze bo mi muliła strasznie jak było goraco;) chodz brzmiało fajnie
http://www.youtube.com/watch?v=sKrQEmUtb9U :badgrin:

<Moje CacKo http://forum.mitsumaniaki...php?t=61901>

SHARK1979 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-02-2012, 15:59   

hessboll2,
Bardzo ciekawy ten silnik miałeś :mrgreen:
A ja miałem też robioną przejściówkę na zamówienie :D bo do Mitsu cienko z takimi rzeczami :|
Uwex napisał/a:
Co innego zamiana samej wkładki filtra na sportową

Tylko tu tez trzeba za nią parę złoty dać :wink:

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 20-02-2012, 07:26   

SHARK1979 napisał/a:
Tylko tu tez trzeba za nią parę złoty dać

Oczywiście, ale i tak mniej niż za stożek + dolot do niego, no i żadnych przeróbek nie trzeba robić. W tym przypadku to bez znaczenia, bo jak pisze grzesiekryn zakupy już zrobione. :wink:

Odpowiedz do tematu