Hamulce-grzeje się koło. |
Autor |
Wiadomość |
observer
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma II 1.8GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 58 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: 12-05-2010, 16:19 Hamulce-grzeje się koło.
|
|
|
Witam.
Problem wygląda tak, że tylne lewe koło po paruset metrach jazdy robiło się ciepłe , więc zmusiło mnie to do demontażu. Okazało się że oprócz lekkiego blokowania się klocków (wyczyściłem z brudu i rdzy) całkowicie właściwie wykręcił się samoregulator (?) , a tłoczek był maksymalnie wciśnięty. Zacisk przeczyściłem , samoregulator wkręciłem poskładałem.
Zabieg wystarczył na kilkanaście dni jazdy. Koło znów zaczyna się nagrzewać. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł co powoduje wykręcenie się samoregulatora przy całkowicie wciśniętym tłoczku to proszę o radę. Właściwie działanie samoregulatora rozumiem, bardziej ten tłoczek mnie zastanawia.
Carisma po lifcie, tarcze z tyłu, płyn dot4 nie stary, hamulec awaryjny w normie choć bierze bardzo wcześnie (na drugim ząbku jest już zaciągnięty). |
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
Auto: galant elegance combi 2,5 B
Pomógł: 24 razy Dołączył: 12 Kwi 2009 Posty: 727 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 12-05-2010, 21:10
|
|
|
No dobrze. Pierwsze sprawdź oba koła. Dalej zdemontuj zacisk i dobierz taki klocek drewniany, że jak wciśniesz hamulec to tłoczek nie wyleci i płyn ci nie wypłynie tylko zatrzyma się na klocku, ale powinien wyjść z cylindra jakieś dwa centymetry, później delikatnie zdejmij uszczelkę gumową tłoczka i sprawdź w jakim stanie jest tłucze, jeżeli jest skorodowany to wyczyść używając drobnego papieru ściernego , ale naprawdę drobnego papieru abyś nie porysował tłoka. Jak zobaczysz, że tłoczek jest bardziej skorodowany wtedy musisz wypchnąć tłoczek całkowicie, płyn wycieknie, więc musisz przygotować jakieś naczynie, po wyjęciu tłoczka wyczyść go, ja to robiłem za pomocą odrdzewiacza, usunie rdzę i najmniej uszkodzi powierzchnie gładkie, odrdzewiacz wchodzi w reakcję z rdzą, później lekkie doczyszczenie i wystarczy, trzeba sprawdzić też powierzchnie cylinderka i stan "o" ringów w cylinderku. Wszystko montujesz i odpowietrzasz, koło nie będzie się grzało. Miałem tak u siebie w poprzednim galu, przy okazji zrobiłem dokładny przegląd hamulców. |
|
|
|
 |
observer
Forumowicz
|
Wysłany: 12-05-2010, 21:44
|
|
|
To nie to. Tłoczek w stanie bardzo dobrym. Wyciągałem za pierwszym razem (ze dwa tyg. temu). Zresztą jakby się jakoś zapiekł/zablokował to raczej w pozycji wypchniętej, a tu jest odwrotnie.
Prawego koła nie sprawdzałem, działa , nic się nie grzeje to nie mam powodu do sprawdzania.
Jeszcze nie rozebrałem , ale sądzę że będzie ta sama sytuacja: wciśnięty tłoczek , wykręcony samoregulator . |
|
|
|
 |
herflik95
Forumowicz Piotr

Auto: Skoda Octavia II 2.0 TDI
|
Wysłany: 13-05-2010, 07:42
|
|
|
observer, wyjmij samoregulator i przetrzyj go z rdzy i nałuż na niego smaru grafitowego i problem z grzejącym kołem zniknie. |
|
 |
observer
Forumowicz
|
Wysłany: 13-05-2010, 19:41
|
|
|
Dziękuję za odzew. Rozkręcę , popatrzę. Choć smaru grafitowego chyba bym nie pchał - nie stosuje się go raczej do wysokich temperatur, może straci właściwości i dopiero się zapiecze (chyba?).
Na razie pokonała mnie pogoda, w deszczu nie robię , trudno. |
|
|
|
 |
herflik95
Forumowicz Piotr

Auto: Skoda Octavia II 2.0 TDI
|
Wysłany: 14-05-2010, 07:41
|
|
|
observer, Cytat: | nie stosuje się go raczej do wysokich temperatur |
Zrobiłem tak u siebie jakieś dwa miesiące temu i wszystko jest w porządku, koło się nie grzeje i samoregulator chodzi luźno |
|
 |
observer
Forumowicz
|
Wysłany: 14-05-2010, 15:46
|
|
|
Rozebrałem , choć z trudem - mocno zaciśnięte klocki na tarczy. Wykręcony tłoczek nie jest zardzewiały. Samoregulator(?) z tłoczkiem pracują w płynie hamulcowym więc nie ma co smarować. Wygląda dobrze, a nadal nie działa, bo nic nie zrobiłem oprócz obejrzenia.
Nie wiem czy (i gdzie) nie powinno być jakiejś sprężyny odciągającej dźwigienkę ręcznego? Dźwigienka ta się nie cofa , a chyba powinna (sprawdzę na drugim kole). |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 14-05-2010, 15:52
|
|
|
Dzwigienka powinna sie cofac, widocznie ośka utyka na panewce |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 14-05-2010, 20:50
|
|
|
No to znalazłeś problem.
Dźwignia się nie cofa bo czpień zardzewiał.
Weź ropę, pędzel i smaruj ropą, także pod gumką a niech ktoś ciągnie za ręczny, trzpień sie oczyści, potem nasmaruj dobrym smarem.
Do jesieni będzie ok. potem sprawdź czy jest ok. profilaktycznie troszeczkę ropki.
Jest to standardowa wada Cari/Volvo w tylnych hamulcach. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
observer
Forumowicz
|
Wysłany: 14-05-2010, 21:39
|
|
|
Kierunek mam nadzieję dobry, tylko nie wiem czy to będzie jedynie zardzewiały czpień.
Może nie precyzyjnie napisałem, ale miałem na myśli że dźwigienka nie cofa się sama- tzn mogę ją przesunąć palcem do pozycji "ręczny zwolniony". Zatarte radykalnie widać nie jest , tylko jakby sprężyna nie odbijała. Zakładam że sprężyna jest zabudowana w zacisku.
Tak czy tak demontaż. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 14-05-2010, 22:37
|
|
|
Sprężyna nie jest zabudowana w zacisku.
Jest na zewnątrz i bardo łatwą się ją demontuje, jak się pochylisz pod auto to ją widać, trochę gorzej zakłada.
Mówię o tarczowych z tyłu.
Trzpień powinien odpijać od końca blokady. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 14-05-2010, 22:53
|
|
|
U mnie hamulec się blokował przy nie do końca dokręconym tłoczku (tzn blokował się tylko jak była wpięta linka ręcznego, bez niej wszystko działało normalnie). |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
Centosz
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 426 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 15-05-2010, 09:26
|
|
|
Sprawdz jeszcze linke ręcznego.Może sie blokuje w pancerzu. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 16-05-2010, 23:56
|
|
|
witam
około dwóch tygodni temu, miałem powtórkę z tematu, wcześniej w październiku wystarczyło odkręcenie zacisku zdjęcie blachy, która z tego co pamiętam przykręcona jest dookoła oski. później zdjęcie dźwigienki z wielowypustu następnie przeczyściłem wd40 wstrzykując bardzo małą igiełką pod uszczelkę pomogło doraźnie to na jakieś 7 miesięcy. ostatnio problem powrócił także tym razem postanowiłem się temu przyjrzeć dokładniej , i tak po kolei napisze jak to zrobiłem, trzeba zacisnąć przewód hamulcowy, odkręcić go od zacisku, następnie wykręcić cały zacisk i zdjąć linkę z dźwigienki, zabrać cały nieszczęsny "temat" na warsztat, wykręcić tłoczek urządzeniem do cofania tłoczków albo szczypcami, zdjąć uszczelkę, później sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana bo żeby wyciągnąć tę zapieczoną oś dźwigienki trzeba od środka cylindra wyciągnąć pierścień segera który jest w takim miejscu osadzony że bez odpowiednich narzędzi będzie bardzo dużo niecenzuralnych słów leciało, a wiec zaopatrz się w odpowiednio długie i wąskie szczypce do ściągania segerów jak to wymontujesz będziesz w stanie wyciągnąć dźwigienkę, u mnie były takie wżery że następnym razem po prostu wymienię cały zacisk ja to wyszlifowałem papierem wodnym, później dokładne wymycie odtłuszczenie i nasmarowanie smarem miedzianym samej ośki, później złożenie do kupy (znowu pierścień nieszczęsny!!!) odpowietrzenie i działa jak nowe aha dodam jeszcze jedno po naprawie dźwigienka tak ładnie zaczęła działać że nawet bez tej sprężyny na zewnątrz zacisku już ładnie cofało na dźwigience i ośce zaznacz sobie pozycje wielowypustu żebyś póz niej nie miał problemów z montażem wystarczy ryska rysikiem |
|
|
|
 |
observer
Forumowicz
|
Wysłany: 19-05-2010, 16:38
|
|
|
Przestało padać, więc podjąłem walkę. Zacisk po zdjęciu i przyniesieniu do domu zaczął działać (cud jakiś !) , przynajmniej dźwigienka ręcznego wraca aż miło. Nie wiem czy coś blokowało się jak było zamontowane na samochodzie , czy jakoś się wytrzęsło , ale dźwigienka się cofa.
Wychodząc z założenia , aby nie naprawiać dobrego wymieniłem tylko uszczelniacz cylinderka i osłonę chroniącą go przed brudem (zestaw naprawczy gumek do zacisku Lucas 38mm - 33zł w InterCarsie).
Zniechęciło mnie do demontażu także umiejscowienie tego segera o którym piszesz rasiak1980. Mam wąskie szczypce, ale tam są potrzebne hiperwąskie. Centosz, linka ręcznego jak nowa, żadnych zadziorów czy korozji, nie zauważam też aby się blokowała.
Student, zacisk Lucas 38mm ma jednak sprężynę zabudowaną w zacisku , z zewnątrz nic nie widać , ale raczej jest dobra skoro mocno odbija.
Na razie dziękuję ,czas na testy. |
|
|
|
 |
|