Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:00
outlander 2,4 + gaz
Autor Wiadomość
adam99
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2006, 14:35   outlander 2,4 + gaz

Witam wszystkich mitsumaniakow.

Mam maly problem. Zakupilem szczesliwie outlandera z silniczkiem 2,4l rok 2005 no i chetnie zalozylbym do niego instalacje gazowa. No i tu 2 problemy:

1. W ASO Mitsu stwierdzono ze po pierwsze zalozenie instalacji gazowej do silnika 2,4 jest problemowe. Podobno te silniki nie nadaja sie do wspolpracy z gazem.
2. Nawet jesli podjalbym sie na upartego zalozenia gazu w ASO to powoduje to utrate gwarancji na silnik.

No i tu moje pytanko, czy ktos z Was jezdzi outlanderem z takim silniczkiem no i z instalacja gazowa? Ewentualnie co moze sie stac niedobrego w silniku jesli zdecyduje sie na zalozenie instalacji. Oczywiscie mam na mysli gaz sekwencyjny np. Prins.

Z gory wielki dzieki za ewentualne odpowiedzi.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-08-2006, 14:37   

adam99 2,4 w Outlanderze to MIVEC. Ze względu na konstrukcję silnika a właściwie rodzaj materiału użyty do wykonania głowicy NIE MA MOŻLIWOŚCI ZAŁOŻENIA DO NIEGO GAZU I UTRZYMANIA GWARANCJI NA SILNIK

Przykro mi - byłem w MMC Car Poland i rozmawiałem na ten temat. Odpowiedx zawsze jest ta sama - nie można.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

adam99
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2006, 14:42   

To znaczy ze nie ma zadnej mozliwosci zalozenia gazu?

Cholera nikt tego nie probowal?
Co ewentualnie moze stac sie z silnikiem?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 01-08-2006, 14:44   

adam99 napisał/a:
To znaczy ze nie ma zadnej mozliwosci zalozenia gazu?

Możliwość jest - zakładasz na własne ryzyko.
adam99 napisał/a:
Cholera nikt tego nie probowal?

Próbował
adam99 napisał/a:
Co ewentualnie moze stac sie z silnikiem?

Głowica do wymiany na Twój koszt. Przypominam że to nie jest zwykły 4G64 2,4l tylko 4G64 MIVEC - głowica droga jak cholera.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

adam99
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2006, 14:48   

Cholewka zmartwilem sie. Kupilem i juz ale ekonomia na benzynie jest co najmniej dyskusyjna. Myslalem ze zalozenie gazu to tylko kwestia odpowiedniej instalacji. Myslisz ze jest duze prawdopodobienstwo ze glowica kleknie?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 01-08-2006, 14:51   

Klęknie na 100% - o ile wersja którą posiadasz jest wersją na Europę.
Outlandery w USA miały zwykły silnik który można gazować.

Problem leży w tym że MIVEC to zmienne fazy rozrządu. Konstrukcja wymaga aby gniazda zaworowe były wykonane z innego (bardziej "miekkiego") materiału niż w zwykłym silniku. Gaz działa o tyle destrukcyjnie że ma wyższą temperaturę spalania.
Info ze źródła.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

adam99
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2006, 15:21   

wielkie dzieki za pomoc. mocno jestem zmartwiony

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 01-08-2006, 15:26   

adam99 napisał/a:
wielkie dzieki za pomoc

No cóż - nie pomogłem tylko powiedziałem prawdę.
Masz super samochód tyle że nie do zagazowania.

Pozdrawiam.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 01-08-2006, 17:44   

adam99, spokojnie pojeździsz i zobaczysz. Możesz się miło zdziwić spalaniem. Moi klienci mieszczą się w 10-12 litrach w mieście. Wymaga to oczywiście wyczucia samochodu i jego toczenia ale ten wynik jest w Twoim zasięgu.
Pozdrawiam

minimus
[Usunięty]

Wysłany: 02-08-2006, 10:32   

Kurcze, udało ci się kupić samochód jakiego szukam od jakichś 4 miesięcy. Ale faktycznie o braku mozliwości zagazowania też słyszałem. Teraz wygląda na to, że będę miał Outbacka, którego prawdo podobnie da się zagazować (chociaż chyba gazowanie boxera to profanacja :mrgreen: ).

Pozdrawiam

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 02-08-2006, 10:40   

minimus, z którego roku Outback? To może być dla ciebie istotna informacja dot. gazu.
Pozdrawiam

minimus
[Usunięty]

Wysłany: 02-08-2006, 11:20   

2006 nówka sztuka po atrakcyjnej cenie
Ale póki co nie planuje gazu, zobacze jak mi będzie palił. Teraz na paliwo wydaję groszę, więc psychicznie pogodziłem się z duuużym wzrostem wydatków ;-)

Pozdro

[ Dodano: 14-08-2006, 16:09 ]
a jednak można :shock: :shock: :shock:
http://moto.allegro.pl/sh...?item=120542407

ciekawe czy długo wytrzyma?

orto
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2007, 19:49   

Wtam - pierwszy raz!
Trochę jestem zaniepokojony info nt gazu w 2.4 mivec. dokładnie tydzień temu kupiłem Mitsubishi Outlander rocznik 2003 2.4 litra silnik 4G69 ale z zamontowanym już gazem przbieg 76 tyś. sprowadziłem z Francji.
Pytanie do specjalistów:
co albo czego mam szukac i gdzie to można sprawdzić w Szczecinie lub okolicach w związku możliwymi ujemnymi skutkami gazu na silnik?
Czy powinienem teraz jeździć tylko na benzynce?

Powoli odkrywam ten samochód - cenne uwagi mile widziane
gdzie zdobędę info techniczne tego modelu itp
pozdrawiam

lukosm
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 21:42   

Witam wszystkich -

własnie zjechał z lawety Outlander 2,4 2006 z USA uff

mam kilka pytań w tym jedno w tym wątku:

1.GAZ - jechałem nim dopiero z 1km wiec o spalaniu wiem tyle ze pali - czy w tej wersji 2,4 z USA mozna montowac gaz?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 01-02-2008, 23:04   

lukosm napisał/a:
jechałem nim dopiero z 1km wiec o spalaniu wiem tyle ze pali - czy w tej wersji 2,4 z USA mozna montowac gaz

Tak. Jeżeli na pokrywie silnika nie ma napisu MIVEC ;-) a w USA takich było bardzo mało to można

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Odpowiedz do tematu