Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z kierunkowskazami - może znacie sie na tym ???
Autor Wiadomość
wosiu
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2006, 21:05   Problem z kierunkowskazami - może znacie sie na tym ???

Witam!

Mam taki problem z moim autkiem :

nie zawsze odbija mi kierunkowskaz - w każdym aucie jest tak ze jak włączymy kierunek to po skręceniu on sam sie wyłącza. Zauważyłem ze najczęściej przy skręcaniu w lewo w mojej carismie kierunek ten nie odbija-nawet przy dość mocnym skręcie. Czasami jest wszystko ok ale często musze odłączać go ręcznie. :(
Czy wiecie co mogło sie stać ???

Z góry dziekuje za odp.

Tomecki
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2006, 09:42   

Cytat:
Z kierunkami może być mechanizm zapadkowy w przełączniku,

Cytat:
z tymi kierunkami to też ciekawy estem bo mi też czasem nie odbijają.Mechanik mówił że to nic poważnego i wystrczy dostac się do tego mchanizmu przy kierownicy

Albo jest uszkodzony, albo trzba coś tam poprawić

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2006, 09:54   

Tomecki napisał/a:
Albo jest uszkodzony, albo trzba coś tam poprawić

Naprawdę bardzo trafna i pomocna uwaga :evil:

Musisz rozebrać obudowę kolumny kierownicy i sprawdzić co je nie halo. Mechanizm który odpowiada za odbicie kierunku jest mechniczny (taki system niby zapadek) - pewnie cosik tam się tam wyrobiło.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-12-2006, 11:49   

Widze że część mojego postu się tu znalazła:P Ja tego dalej nie zrobiłem bo żeby się dostac do tego mechanizmu trzeba zdejmowac poduszke powietrzną a mechanik powiedział że nie ma kompa od mitsu akurat żeby potem wszystko ustawić jak trzeba.Ale to napewno jest coś z tym mechanizmem zapadkowym.
PS. da się do tego przyzwyczaić:P

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2006, 12:00   

mlun napisał/a:
Ja tego dalej nie zrobiłem bo żeby się dostac do tego mechanizmu trzeba zdejmowac poduszke powietrzną a mechanik powiedział że nie ma kompa od mitsu akurat żeby potem wszystko ustawić jak trzeba.

Dlaczego to Cię powstrzymuje? W każdym ASO Mitsubishi skasują Ci ten błąd SRS za ~50zł.
Do wszystkiego da się przyzwyczaić, ale nie o to przecież chodzi.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 29-12-2006, 14:19   

Wiem,ale sam napewno wiesz że jest wiele innych ważniejszych rzeczy niż akurat to bo sądze ze to nie jeste coś co wymaga natychmiastowej naprawy:P

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2006, 14:44   

mlun napisał/a:
Wiem,ale sam napewno wiesz że jest wiele innych ważniejszych rzeczy niż akurat to bo sądze ze to nie jeste coś co wymaga natychmiastowej naprawy:P

OK, napisałem tylko gdzie szukać tego co Cię powstrzymuje przed ewentualną naprawą.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 29-12-2006, 15:53   

Dzięki za rade :D

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 30-12-2006, 13:01   

Gdzieś w książce do Cari piszą że kierunkowskaz czasem może nie wracać przy wyprostowaniu kierownicy no i ja sie tym nie przejmuję bo faktycznie czasem nie wraca. Chyba zależy od tego jak ciasny był zakręt ale raczej jest to nieprzewidywalne kiedy nie wraca i pewnie wynika z konstrukcji przełącznika. Fakt że jeśli masz to zbyt często to jest to wkurzające i pewnie świadczy o wyrobieniu przełącznika lub tych zapadek i zapewne o konieczności wymiany tegoż.

Kiedyś w Corsie mi padł wyłącznik tak że przy migaczu zapodawał np. długimi :D ale to ponoć była typowa przypadłość i wada konstrukcyjna która często się objawiała w ten sposób i po wymianie na nowy przełącznik juz innego producenta wszystko działało ładnie przez kilka lat.

Z ciekawości rozebrałem ten stary przełącznik i było w nim tyle drobiazgów różnych styków, blaszek, beleczek itp. drobnicy że praktycznie nieskładalne toto jest ponownie - jak go rozebrałem to się wszystko dosłownie wysypało a poskładanie tego do kupy jest imho prawie niewykonalne bo sie wszystko rozsypuje i nie ma jak tego utrzymać na miejscu więc chyba to jakiś robot musi składać i kompletować - ręcznie to masakra.

Nie wiem jak z włącznikiem w cari ale ja bym go nie rozbierał bo może być to nieodwracalne :twisted: chyba że juz masz rezerwowy na wymianę to można się pobawić.

zuber
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2006, 14:21   mam to samo

Witam, u mnie też czasem nie wraca i też w dzieje się to w lewym kierunku.
Przy małych skrętach muszę pomagać i wyłączać ręcznie, już się do tego przyzwyczaiłem i nie obi mi to różnicy....

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2006, 18:45   

A ja myślałem że takie hocki-klocki z niewyłączającymi się kierunkami to tylko w Lagunach...
Potwiedzam opinię że można się do tego przyzwyczaić :oops:

Karaoke
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2007, 17:49   

u mnie też kierunek nie wraca ;(
zastanawiam się jednak nad wymianą calej manetki ( nie wiem tylko jakie są tego koszty i w czyje ręce oddać miśka tak bo juz jeden mecjanik mi odradził taką zmianę :? ), bo czasem mi się jeszcze zapomina wrócić z kierunkiem na miejsce :P

Odpowiedz do tematu