nie działa prędkościomierz i licznik kilometrów |
Autor |
Wiadomość |
ManWithNoName
Forumowicz ManWithNoName
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 2000 r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-12-2010, 16:32 nie działa prędkościomierz i licznik kilometrów
|
|
|
problem jak w temacie.
koledzy, macie jakieś pomysły? |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.6 2000 r. |
|
|
|
 |
poketon
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI SPORT '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lis 2010 Posty: 51 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 28-12-2010, 21:05
|
|
|
bezpieczniki? |
_________________ Carismomaniak
 |
|
|
|
 |
ariss84
Forumowicz

Auto: Mondeo 1,8 TD i Carisma 1,9 TD
|
Wysłany: 28-12-2010, 22:46
|
|
|
bezpieczniki albo czujnik prędkości w skrzyni. Miałem taki sam problem. A napisz kolego czy czasami się załącza czy wogóle zdechł i nie reaguje? |
_________________ http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/91704 |
|
|
|
 |
ManWithNoName
Forumowicz ManWithNoName
|
Wysłany: 29-12-2010, 17:23
|
|
|
zdechł i nie reaguje. pytanie tylko czy ten czujnik odmierza tez kilometry...
bezpieczniki sprawdzilem i są ok. |
|
|
|
 |
ariss84
Forumowicz

|
Wysłany: 29-12-2010, 19:43
|
|
|
Tak kolego. Tej czujnik odmierza też kilometry. Ja miałem podobny problem. Miałem w czujniku zimne luty. Z tym że u mnie na dziurach czasami załapał i czasami pokazywał dobrze a czasami wogóle nie pokazywał. W tym temacie opisałem jak sobie z tym problemem poradziłem.
Link
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
ManWithNoName
Forumowicz ManWithNoName
|
Wysłany: 03-01-2011, 19:29
|
|
|
dzisiaj prędkościomierz raz działał a raz nie... zrobie jak proponujesz. na jakiej wysokosci go przeciąć? |
|
|
|
 |
ariss84
Forumowicz

|
Wysłany: 03-01-2011, 22:47
|
|
|
No ja go rozcinałem mniej więcej na połowie. Tylko tnij delikatnie- nie za głęboko, żeby czegoś nie uszkodzić. Ale zanim jeszcze go rozbierzesz to zobacz czy dobrze wtyczka kontaktuje, żebyś na darmo go nie rozbierał Jakbyś czegoś nie wiedział to pisz.
Pozdrawiam.
Jak kolego jeszcze nie rozebrałeś to Ci trochę pomogę.Jeżeli tak jak napisałeś Twój prędkościomierz ani licznik przejechanych kilometrów nie działa, i czasami załapuje tylko na chwilę to problem tkwi w czujniku prędkości, który jest umieszczony w skrzyni biegów. Czujnik znajduje się mniej więcej w miejscu które zaznaczyłem czerwoną strzałką:
http://img508.imageshack.us/i/czujnik1.jpg
Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem czujnik czerwoną strzałką, a niebieską strzałką zawleczkę, którą trzeba wyjąć, żeby zdemontować czujnik.
http://img3.imageshack.us/i/czujnik2h.jpg
Najpierw wyjmuemy kostkę widoczną u góry czujnika. Następna w kolejności jest zawleczka zaznaczona niebieską strzałką. Trzeba ją złapać w dwa palce, ścisnąć i wyciągnąć. Jak już wyjmiemy zawleczkę czas na wyciągnięcie czujnika. Demontujemy go wyciągając go do góry. Kiedy nasz czujnik mamy już na stole, to rozcinamy go w miejscu, które zaznaczyłem strzałką- tniemy w tym wgłębienu.
http://img521.imageshack.us/i/czujnik3.jpg
Tylko tniemy ostrożnie nie za głęboko, żeby zegoś nie uszkodzić. Po rozpołowieniu czujnika zobaczycie płytkę z rezystorami itp. Niestety nie mam zdjęcia płytki, ponieważ robiłem to ponad rok temu a dziś tylko sfotografowałem czujnik z zewnątrz. Jak już pisałem po rozpołowieniu zobaczymy płytkę z rezystorami itp. Nas rezystory nie interesują. Nas interesują te grube luty łączące piny od kostki z płytką. Są tam z tego co pamiętam cztery luty do pinów. Sprawdzamy czy nie ma zimnych lutów. Jeżeli są to lutujemy, jeżeli nie ma to patrzymy dalej czy gdzieś się zimny lut nie zrobił. Po skończonym lutowaniu sklejamy czujnik. Ja kleiłem poxipolem i uszczelniłem poxiliną, żeby coś się do niego nie dostało. Czekamy aż klej wyschnie, i montujemy w odwrotnej kolejności jak rozbieraliśmy. Nie odpowiadam za popełnione błędy. Ja zrobiłem tak jak opisałem i czujnik działa już ponad rok i ani na chwilę nie stanął. |
|
|
|
 |
ManWithNoName
Forumowicz ManWithNoName
|
Wysłany: 06-01-2011, 23:40
|
|
|
dzięki za pomoc kolego, naprawione i działa idealnie |
|
|
|
 |
ariss84
Forumowicz

|
|
|
|
 |
lukasz921
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1.6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 186 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 28-05-2012, 07:31
|
|
|
witam,
dzieki za opis naprawy. Chcialbym jednak jeszcze zapytac bo jak wyciagalem ta czujke to silowalem sie strasznie. Teraz po ponownym zamontowaniu kreci sie (a wczesniej nie drgnal) i mam wrazenie ze do konca nie wszedl choc dziala ? Mozesz opisac czy miales problem z ponownym montazem ? Do ktorego momentu ma wejsc ten czujnik ? Bo ja praktycznie na tym sie uwiesilem i nie wszedl bardziej ale wczesniej chyba byl glebiej.
Pzdr Lukasz921 |
|
|
|
 |
legalize00
Nowy Forumowicz legalize00
Auto: Carisma 1.6+ LPG 2001
|
Wysłany: 02-12-2015, 17:00
|
|
|
Witam. Ja mam rowniez problem z licznikiem. nie pokazywal ani predkosci ani km. Obroty dzialaly z tym ze zaraz po przekreceniu zaplonu bylo 1,5 tys obrotow. okazalo sie ze impulsator jest do wymiany wiec go wymienilem.. i w tym momencie pojawia sie kolejny problem bo dzialac dziala ale pokazuje mi zle wartosci czyli jadac 50km/h licznik pokazywal 100km/h, jadac 100 pokazywal 200.. nawet udalo mi sie licznik zamknac;) ale wracajac do tematu: stwierdzilem ze licznik cos nie trybi do konca wiec tez go wymienilem ale nadal pokazuje mi zle wartosci z tym ze obroty wrocily do normy.. ktos cos? bo nie mam pojecia gdzie szukac.. Pozdro |
_________________ asd |
|
|
|
 |
sylmak
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 GLX 16V 1998r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lis 2009 Posty: 91 Skąd: legnica
|
Wysłany: 02-12-2015, 19:09
|
|
|
Impulsator jest pewnie z RENAULT i przez to impuls wysyłany jest dwa razy częściej . Napraw stary, sprawdź czy nie są rozlutowane połączenia lub wymień na oryginalny od Carismy. |
_________________ Jazda to moja pasja |
|
|
|
 |
legalize00
Nowy Forumowicz legalize00
Auto: Carisma 1.6+ LPG 2001
|
Wysłany: 04-12-2015, 18:21
|
|
|
Ok dzieki za rade;) moze jutro jakos po pracy sie za to zabiore bo znudzilo mi sie jezdzenie ponad 200km/h;p |
_________________ asd |
|
|
|
 |
bugaj102
Forumowicz Małoznawca
Auto: Carisma 1.8 115km
|
Wysłany: 11-04-2016, 09:55
|