[MSS 1.6] Jakie macie instalacje LPG w swoich 1.6? |
Autor |
Wiadomość |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 12-11-2012, 18:26 [MSS 1.6] Jakie macie instalacje LPG w swoich 1.6?
|
|
|
Witam.
Prawdopodobnie jeszcze w tym roku założę do mojego MSS 1.6 instalację LPG.
W związku z tym mała ankieta.
Jeśli masz MSS 1.6 z LPG to napisz:
1. Jaka instalacja.
2. Ile auto pali benzyny a ile gazu w tych samych warunkach.
3. Czy gdybyś miał podjąć tą decyzję jeszcze raz, to czy założył byś do swojego MSSa LPG jeszcze raz.
Mam trzech znajomych którzy mają auta z LPG, każdy montował w moim mieście i każdy w innym warsztacie, każdy poleca "swój" warsztat. W jednym montują BRC, w drugim STAGa, w trzecim zdaje się Zenit i Landi Renzo. |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 15-11-2012, 08:17
|
|
|
Rób Staga, najłatwiejszy serwis i wszędzie zrobisz, soft kupisz sobie za 50zł z kablem do diagnozy.
Stag 400 + lub premium (ale ten to już nadto)
Parownik KME Silver
Wtryski Hannah - tanie i ciche |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-11-2012, 21:22
|
|
|
Mam już oferty cenowe i instalacje, które oni zalecają do mojego auta od tych 3 warsztatów:
Warsztat nr 1 oferuje
- BRC 24.11 2700zł
Warsztat nr 2 oferuje
- BRC 24.11 2800zł
- Stag 300 + Valtec 2400zł
Warsztat nr 3 oferuje
- Stag 4 plus + Reduktor ACR01 lub Tomasetto Alaska + Listwa wtryskowa Hana 2000 za 2700zł
Nikt nie ma w MSSie 1.6 LPG, żeby się wypowiedzieć? |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 16-11-2012, 09:22
|
|
|
Przede wszystkim nie bierz :
1. listwy wtryskowej i
2. Valteków - nie daj sobie tego wcisnąć, głośne i awaryjne..
Pamiętaj że jeden osobny wtryskiwacz Hannah zielony kosztuje 85zł , pewnie w zakładzie powiedzieli ci że kosztuje ok. 200zł.
weź tak
Warsztat nr 3 oferuje
- Stag 4 plus + Reduktor ACR01 lub Tomasetto Alaska (reczej ACR najlepiej KME Silver) + wtryski Hana zielone
za ok. 2700zł
Tu masz linka:
http://www.drypa.pl/kateg...cylindrowe.html |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
ZbujMadej
Forumowicz
Auto: Dacia Duster Ph2 1.6PB 4x2
|
|
|
|
 |
gumbas
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
|
Wysłany: 21-11-2012, 16:52
|
|
|
Witam.U mnie w 1.6 jest 1 generacji.Prawdopodobnie były kiedyś wtryski tylko ktoś to zdemontował- zostały tylko zaślepione wejścia przy wtryskiwaczach i zaślepione wyście podciśnienia za przepustnicą.Działa w normie. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-11-2012, 18:01
|
|
|
Witam.
Instalacja zamontowana - BRC 24.11 sequent. |
|
|
|
 |
agrest0
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.6 LPG
|
Wysłany: 15-01-2013, 13:54
|
|
|
Landi-Renzo omegas
Reduktor LI02
wtryski - listwa Med (czarne)
Wtryski oddalem wlasnie do czyszczenia po 280tys (wiekszosc na gazie). Niestety troche za pozno. Jeden nie pasuje parametrami do reszty wiec musze kupic nowe. Wszystko wina zlego gazownika u ktorego raz jedyny zrobilem serwis.
Facet nie dosc ze zniszczyl mi wtyczke obdII, prawdopodobnie nie wymienil filtra gazu fazy cieklej to jeszcze zrobil tylko autokalibracje co spowodowalo jezdzenie na bogatej mieszance, uszkodzenie sondy (nie wiem czy katalizator tez sie przez to nie skonczyl).
Tak dlugo jak serwisowalem w w-wce tam gdzie zakladalem, tak dlugo o istetnieniu gazu wiedzialem placac mniej na stacji benzynowej.
Ogolnie instalacja chodzi super. Trzeba tylko pamietac o wymianie filtrow co 15tkm. |
|
|
|
 |
krzysiek497
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.6
|
Wysłany: 15-01-2013, 16:59
|
|
|
Ravcio i jak Ci się jeździ na gazie, nie ma żadnych problemów? W przyszłym tygodniu chciałbym zamontować u siebie gaz więc szukam informacji o warsztatach montujących lpg, instalacjach i opiniach użytkowników. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-01-2013, 20:30
|
|
|
krzysiek497 napisał/a: | Ravcio i jak Ci się jeździ na gazie, nie ma żadnych problemów? W przyszłym tygodniu chciałbym zamontować u siebie gaz więc szukam informacji o warsztatach montujących lpg, instalacjach i opiniach użytkowników. |
Na razie jestem zadowolony, nic się nie dzieje, nie odczuwam żadnej różnicy przy jeździe na gazie czy na benzynie. Średnio w mieście pali mi 2litry benzyny i 7litrów gazu. Na razie przejechałem niecałe 1500km.
Od momentu instalacji zacząłem sobie notować ile wydałem na gaz, ile na benzynie i po jakich cenach za litr, więc za dłuższy czas będę mógł podać więcej szczegółów. |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 347 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 16-04-2013, 15:40
|
|
|
Student napisał/a: | Przede wszystkim nie bierz :
.....Valteków - nie daj sobie tego wcisnąć, głośne i awaryjne..
Pamiętaj że jeden osobny wtryskiwacz Hannah zielony kosztuje 85zł , pewnie w zakładzie powiedzieli ci że kosztuje ok. 200zł.
weź tak
Warsztat nr 3 oferuje
- Stag 4 plus + Reduktor ACR01 lub Tomasetto Alaska (reczej ACR najlepiej KME Silver) + wtryski Hana zielone
za ok. 2700zł
|
Śledzę wątek, gdyż sam się przymierzam do zagazowania auta. W związku z tym podpytałem warszat w Warszawie o zestawy które tutaj opisujecie. Nie zaproponowano mi Stag 4 plus gdyz to jest podobno tylko do starszych aut. Sprawdziłem na stronie producenta i z tego co pokazuje tabelka w linku poniżej nie jest zalecany do aut >2003r
http://www.ac.com.pl/pl/produkt/363/stag-4-plus
Polecono mi stag 4 qbox, podobno produkt z marca tego roku.
http://www.ac.com.pl/pl/p...ag-4-qbox-basic
Co do wtrysków......
Wtryski- Hanah i Valtek. Polecono mi valtek - bo tanie i dobre. Nawet jak się zepsuje po 100 000 to jeden kosztuje 40 zł. Hanah lepszy i droższy - zalecany do samochodów szybkoobrotowych np Honda, i sportowych. Do Mitsu nie trzeba gdyż nie wykorzystamy tego za co " przepłaciliśmy".
Chyba że ktoś inne spostrzeżenia.
Znalazłem też bardzo rozbudowany kalkulator opłacalności montażu instalacji, z kosztem serwisu i czasem zwrotu kosztów w miesiącach. Może komuś się przyda
http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html
"RaVciO " Jak spisuje się twoja instalacja? Czy woda cieknąca z rury wydechowej to wady starych instalacji gazowych? Czy nadal to zjawisko występuje? Czy wyliczałeś też po jakim czasie zwróci Ci się instalacja? |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-04-2013, 20:16
|
|
|
cakp napisał/a: |
Znalazłem też bardzo rozbudowany kalkulator opłacalności montażu instalacji, z kosztem serwisu i czasem zwrotu kosztów w miesiącach. Może komuś się przyda
http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html
"RaVciO " Jak spisuje się twoja instalacja? Czy woda cieknąca z rury wydechowej to wady starych instalacji gazowych? Czy nadal to zjawisko występuje? Czy wyliczałeś też po jakim czasie zwróci Ci się instalacja? |
Zrobiłem już prawie 4000km.
Co do wody z rury wydechowej to nie wiem, nie zwracałem uwagi, bo mi trudno jak siedzę w aucie
Jednak wydaje mi się, że woda lecąca z rury wydechowej to akurat normalna rzecz, także w autach bez LPG.
Co do wyliczenia kiedy instalacja się zwróci, to korzystałem właśnie z tego samego kalkulatora, który podałeś. Wyszło, że po około 12-13miesiącach powinna mi się zwrócić, czyli po około 12-13tys. km
W mieście pali mi około 7litrów gazu (od 6,9 do 7,4) i 2litrów (od 1,9 do 2,1) benzyny (na razie wszystko co przejechałem na gazie było zimą, więc teoretycznie latem będzie lepiej bo wcześniej będzie się przełączał na gaz, zresztą już widzę, że szybciej się przełącza).
Przed założeniem gazu zimą palił około 8 - 8,5l benzyny. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 16-04-2013, 22:54
|
|
|
cakp napisał/a: | Polecono mi valtek - bo tanie i dobre. Nawet jak się zepsuje po 100 000 to jeden kosztuje 40 zł. | Jak zobaczę kiedyś valteka, który ma 100 tys i nie leje od połowy tego przebiegu to go sobie w ramki oprawię TO jest największy szajs jaki jest na rynku.
RaVciO napisał/a: | Instalacja zamontowana - BRC 24.11 sequent. | Mam to samo (troszkę starsza generacja) w Zafirze montowane fabrycznie. W tej chwili ma 165 tys i zero problemów u poprzedniego właściciela i u mnie. |
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 347 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 06-05-2013, 13:17
|
|
|
cns80 napisał/a: | cakp napisał/a: | Polecono mi valtek - bo tanie i dobre. Nawet jak się zepsuje po 100 000 to jeden kosztuje 40 zł. | Jak zobaczę kiedyś valteka, który ma 100 tys i nie leje od połowy tego przebiegu to go sobie w ramki oprawię TO jest największy szajs jaki jest na rynku.
|
Dzięki za powyższą wskazówkę:)
Czy montując butlę w kole trzeba stosować jakieś gumy podwyższające pod tylne sprężyny?
http://allegro.pl/guma-po...3216589678.html
cyt
"Doskonała do samochodów posiadających
butlę z gazem w lub ciągnących przyczepki"
Czy przy 5 osobach i pełnej butli gazu koła nie szurają o nadkola?
Ogólnie teraz jak patrzę na prześwit to tył jest niżej jak przód przy nadkolach. Czy SS ma taką linię czy u mnie już z tyłu sprężyny siedzą |
|
|
|
 |
|