Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] Jakie macie instalacje LPG w swoich 1.6?
Autor Wiadomość
RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-11-2012, 18:26   [MSS 1.6] Jakie macie instalacje LPG w swoich 1.6?

Witam.
Prawdopodobnie jeszcze w tym roku założę do mojego MSS 1.6 instalację LPG.
W związku z tym mała ankieta.
Jeśli masz MSS 1.6 z LPG to napisz:

1. Jaka instalacja.
2. Ile auto pali benzyny a ile gazu w tych samych warunkach.
3. Czy gdybyś miał podjąć tą decyzję jeszcze raz, to czy założył byś do swojego MSSa LPG jeszcze raz.

Mam trzech znajomych którzy mają auta z LPG, każdy montował w moim mieście i każdy w innym warsztacie, każdy poleca "swój" warsztat. W jednym montują BRC, w drugim STAGa, w trzecim zdaje się Zenit i Landi Renzo.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 15-11-2012, 08:17   

Rób Staga, najłatwiejszy serwis i wszędzie zrobisz, soft kupisz sobie za 50zł z kablem do diagnozy.

Stag 400 + lub premium (ale ten to już nadto)
Parownik KME Silver
Wtryski Hannah - tanie i ciche

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-11-2012, 21:22   

Mam już oferty cenowe i instalacje, które oni zalecają do mojego auta od tych 3 warsztatów:
Warsztat nr 1 oferuje
- BRC 24.11 2700zł

Warsztat nr 2 oferuje
- BRC 24.11 2800zł
- Stag 300 + Valtec 2400zł

Warsztat nr 3 oferuje
- Stag 4 plus + Reduktor ACR01 lub Tomasetto Alaska + Listwa wtryskowa Hana 2000 za 2700zł

Nikt nie ma w MSSie 1.6 LPG, żeby się wypowiedzieć? :-)

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 16-11-2012, 09:22   

Przede wszystkim nie bierz :
1. listwy wtryskowej i
2. Valteków - nie daj sobie tego wcisnąć, głośne i awaryjne..
Pamiętaj że jeden osobny wtryskiwacz Hannah zielony kosztuje 85zł :lol: , pewnie w zakładzie powiedzieli ci że kosztuje ok. 200zł.

weź tak

Warsztat nr 3 oferuje
- Stag 4 plus + Reduktor ACR01 lub Tomasetto Alaska (reczej ACR najlepiej KME Silver) :? + wtryski Hana zielone

za ok. 2700zł
Tu masz linka:
http://www.drypa.pl/kateg...cylindrowe.html

ZbujMadej 
Forumowicz

Auto: Dacia Duster Ph2 1.6PB 4x2
Wysłany: 16-11-2012, 14:41   

Ravcio, plecam forum zapaleńców LPG >> http://lpg-forum.pl/

gumbas 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star
Wysłany: 21-11-2012, 16:52   

Witam.U mnie w 1.6 jest 1 generacji.Prawdopodobnie były kiedyś wtryski tylko ktoś to zdemontował- zostały tylko zaślepione wejścia przy wtryskiwaczach i zaślepione wyście podciśnienia za przepustnicą.Działa w normie.

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-11-2012, 18:01   

Witam.
Instalacja zamontowana - BRC 24.11 sequent.

agrest0 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1.6 LPG
Wysłany: 15-01-2013, 13:54   

Landi-Renzo omegas
Reduktor LI02
wtryski - listwa Med (czarne)

Wtryski oddalem wlasnie do czyszczenia po 280tys (wiekszosc na gazie). Niestety troche za pozno. Jeden nie pasuje parametrami do reszty wiec musze kupic nowe. Wszystko wina zlego gazownika u ktorego raz jedyny zrobilem serwis.
Facet nie dosc ze zniszczyl mi wtyczke obdII, prawdopodobnie nie wymienil filtra gazu fazy cieklej to jeszcze zrobil tylko autokalibracje co spowodowalo jezdzenie na bogatej mieszance, uszkodzenie sondy (nie wiem czy katalizator tez sie przez to nie skonczyl).
Tak dlugo jak serwisowalem w w-wce tam gdzie zakladalem, tak dlugo o istetnieniu gazu wiedzialem placac mniej na stacji benzynowej.
Ogolnie instalacja chodzi super. Trzeba tylko pamietac o wymianie filtrow co 15tkm.

krzysiek497 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.6
Wysłany: 15-01-2013, 16:59   

Ravcio i jak Ci się jeździ na gazie, nie ma żadnych problemów? W przyszłym tygodniu chciałbym zamontować u siebie gaz więc szukam informacji o warsztatach montujących lpg, instalacjach i opiniach użytkowników.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-01-2013, 18:03   

Tu możesz poczytać o polecanych czy niepolecanych warsztztach http://lpg-forum.pl/warsztaty-lpg.html

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-01-2013, 20:30   

krzysiek497 napisał/a:
Ravcio i jak Ci się jeździ na gazie, nie ma żadnych problemów? W przyszłym tygodniu chciałbym zamontować u siebie gaz więc szukam informacji o warsztatach montujących lpg, instalacjach i opiniach użytkowników.

Na razie jestem zadowolony, nic się nie dzieje, nie odczuwam żadnej różnicy przy jeździe na gazie czy na benzynie. Średnio w mieście pali mi 2litry benzyny i 7litrów gazu. Na razie przejechałem niecałe 1500km.
Od momentu instalacji zacząłem sobie notować ile wydałem na gaz, ile na benzynie i po jakich cenach za litr, więc za dłuższy czas będę mógł podać więcej szczegółów.

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 16-04-2013, 15:40   

Student napisał/a:
Przede wszystkim nie bierz :
.....Valteków - nie daj sobie tego wcisnąć, głośne i awaryjne..
Pamiętaj że jeden osobny wtryskiwacz Hannah zielony kosztuje 85zł :lol: , pewnie w zakładzie powiedzieli ci że kosztuje ok. 200zł.

weź tak

Warsztat nr 3 oferuje
- Stag 4 plus + Reduktor ACR01 lub Tomasetto Alaska (reczej ACR najlepiej KME Silver) :? + wtryski Hana zielone

za ok. 2700zł

Śledzę wątek, gdyż sam się przymierzam do zagazowania auta. W związku z tym podpytałem warszat w Warszawie o zestawy które tutaj opisujecie. Nie zaproponowano mi Stag 4 plus gdyz to jest podobno tylko do starszych aut. Sprawdziłem na stronie producenta i z tego co pokazuje tabelka w linku poniżej nie jest zalecany do aut >2003r
http://www.ac.com.pl/pl/produkt/363/stag-4-plus
Polecono mi stag 4 qbox, podobno produkt z marca tego roku.
http://www.ac.com.pl/pl/p...ag-4-qbox-basic

Co do wtrysków......
Wtryski- Hanah i Valtek. Polecono mi valtek - bo tanie i dobre. Nawet jak się zepsuje po 100 000 to jeden kosztuje 40 zł. Hanah lepszy i droższy - zalecany do samochodów szybkoobrotowych np Honda, i sportowych. Do Mitsu nie trzeba gdyż nie wykorzystamy tego za co " przepłaciliśmy".

Chyba że ktoś inne spostrzeżenia.

Znalazłem też bardzo rozbudowany kalkulator opłacalności montażu instalacji, z kosztem serwisu i czasem zwrotu kosztów w miesiącach. Może komuś się przyda
http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html

"RaVciO " Jak spisuje się twoja instalacja? Czy woda cieknąca z rury wydechowej to wady starych instalacji gazowych? Czy nadal to zjawisko występuje? Czy wyliczałeś też po jakim czasie zwróci Ci się instalacja?

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-04-2013, 20:16   

cakp napisał/a:

Znalazłem też bardzo rozbudowany kalkulator opłacalności montażu instalacji, z kosztem serwisu i czasem zwrotu kosztów w miesiącach. Może komuś się przyda
http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html

"RaVciO " Jak spisuje się twoja instalacja? Czy woda cieknąca z rury wydechowej to wady starych instalacji gazowych? Czy nadal to zjawisko występuje? Czy wyliczałeś też po jakim czasie zwróci Ci się instalacja?

Zrobiłem już prawie 4000km.
Co do wody z rury wydechowej to nie wiem, nie zwracałem uwagi, bo mi trudno jak siedzę w aucie :-)
Jednak wydaje mi się, że woda lecąca z rury wydechowej to akurat normalna rzecz, także w autach bez LPG.

Co do wyliczenia kiedy instalacja się zwróci, to korzystałem właśnie z tego samego kalkulatora, który podałeś. Wyszło, że po około 12-13miesiącach powinna mi się zwrócić, czyli po około 12-13tys. km

W mieście pali mi około 7litrów gazu (od 6,9 do 7,4) i 2litrów (od 1,9 do 2,1) benzyny (na razie wszystko co przejechałem na gazie było zimą, więc teoretycznie latem będzie lepiej bo wcześniej będzie się przełączał na gaz, zresztą już widzę, że szybciej się przełącza).

Przed założeniem gazu zimą palił około 8 - 8,5l benzyny.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 16-04-2013, 22:54   

cakp napisał/a:
Polecono mi valtek - bo tanie i dobre. Nawet jak się zepsuje po 100 000 to jeden kosztuje 40 zł.
Jak zobaczę kiedyś valteka, który ma 100 tys i nie leje od połowy tego przebiegu to go sobie w ramki oprawię :) TO jest największy szajs jaki jest na rynku.

RaVciO napisał/a:
Instalacja zamontowana - BRC 24.11 sequent.
Mam to samo (troszkę starsza generacja) w Zafirze montowane fabrycznie. W tej chwili ma 165 tys i zero problemów u poprzedniego właściciela i u mnie.

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 06-05-2013, 13:17   

cns80 napisał/a:
cakp napisał/a:
Polecono mi valtek - bo tanie i dobre. Nawet jak się zepsuje po 100 000 to jeden kosztuje 40 zł.
Jak zobaczę kiedyś valteka, który ma 100 tys i nie leje od połowy tego przebiegu to go sobie w ramki oprawię :) TO jest największy szajs jaki jest na rynku.

Dzięki za powyższą wskazówkę:)

Czy montując butlę w kole trzeba stosować jakieś gumy podwyższające pod tylne sprężyny?
http://allegro.pl/guma-po...3216589678.html
cyt
"Doskonała do samochodów posiadających
butlę z gazem w lub ciągnących przyczepki"

Czy przy 5 osobach i pełnej butli gazu koła nie szurają o nadkola?

Ogólnie teraz jak patrzę na prześwit to tył jest niżej jak przód przy nadkolach. Czy SS ma taką linię czy u mnie już z tyłu sprężyny siedzą

Odpowiedz do tematu