Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Napięcie, które nie znika przy odpalaniu?
Autor Wiadomość
MadReapeR 
Forumowicz

Auto: Space Star FL 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-01-2014, 20:00   Napięcie, które nie znika przy odpalaniu?

Witajcie, mam problemosa.

Mam kamerkę. Sprawiłem sobie jakoś w grudniu. Póki co podpięta jest w gniazdo zapalniczki, ale denerwuje mnie to, że ta szufladka jest cały czas wysunięta, chciałbym wlutować sobie zasilanie do niej "od tylca".

Kamerka włącza się i rozpoczyna nagrywanie po otrzymaniu napięcia, wyłącza, gdy napięcie znika. Fajne i bezobsługowe rozwiązanie.

W teorii wszystko jest pięknie, ALE... Przy przekręceniu kluczyka kamerka się uruchamia, mija kilka sekund nim zgasną kontrolki, zapnie się pas, przekręcam kluczyk i... na chwilkę znika napięcie - dla kamerki jest to sygnał do wyłączenia się. Niestety ten zanik napięcia jest wystarczająco długi, by go wychwyciła, a jednocześnie na tyle krótki, że nie jest w stanie "połapać się", że napięcie wróciło. Tym bardziej, że ona nie gaśnie od razu, tylko proces zapisania pliku i wyłączenia się trwa kilka sekund.
Rzecz denerwująca, bo muszę po odpaleniu odczekać te kilka sekund aż się wyłączy, wyciągnąć wtyczkę z gniazda zapalniczki i wsadzić z powrotem. Wtedy ona znów łapie, że dostała napięcie, włącza się i nagrywa póki nie cofnę kluczyka do pozycji wyciągania...

Problem pojawia się w momencie w którym chciałbym to zasilanie wlutować na stałe. Założenie jest fajne - kamerka włącza się gdy przekręcam kluczyk, gaśnie gdy go wyciągam.
Ale przy tym braku napięcia ona dalej będzie się wyłączać, a ja nie będę już mógł "włączyć" jej zasilania jeszcze raz manualnie.

Dlatego zastanawiam się czy jest gdzieś taki plusik z którego mógłbym skraść napięcie do podłączenia jej - taki, który nie znika przy odpalaniu?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 14-01-2014, 20:27   

A musisz czekać aż zgasną kontrolki i dopiero odpalać :?: .
MadReapeR napisał/a:
Dlatego zastanawiam się czy jest gdzieś taki plusik z którego mógłbym skraść napięcie do podłączenia jej - taki, który nie znika przy odpalaniu?

Nie wiem czy czasem przy przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon nie rozłącza zasilania na wszystkie odbiorniki w celu łatwiejszego rozruchu.
Trzeba by sprawdzić u kogoś kto ma podłączone zasilanie radia na stałe czy przy odpalaniu gaśnie radio.

maniak30 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,8 GDI GLX '99
  Wysłany: 14-01-2014, 20:29   

Kolego najlepszym rozwiązaniem będzie podpiecie się pod stacyjkę zaraz po zapłonie tam zawsze jest prąd(po przekręceniu stacyjki na pozycję nr 2) i nie ma przerwy przy odpalaniu.Jak coś pisz na pw

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-01-2014, 00:30   

Powinieneś się podłączyć tak jak napisał maniak30. Wystarczy wziąć jakąś probówkę samochodową i obadać kable wychodzące ze stacyjki w momencie odpalania, tak na pewno znajdziesz właściwy kabelek. Proponuję zaraz za miejscem wpięcia się w ten kabelek zastosować bezpiecznik właściwy do mocy kamerki.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 15-01-2014, 11:58   

Najlepiej zrób fotki i wstaw dla potomnych (też myślę nad jakąś kamerką) :D .
Tylko ja bym chciał tak zrobić aby sam obiektyw dać koło lusterka wstecznego a resztę skitrać np. w schowku :wink: .
Wiadomo w jakim kraju żyjemy i nie chciałbym stracić bocznej szyby jak zostawię kamerkę na chwilę a aucie :| .

MadReapeR 
Forumowicz

Auto: Space Star FL 1.6
Wysłany: 15-01-2014, 17:37   

maniak30 - możesz jakoś podpowiedzieć który to dokładnie kabelek, czy muszę sobie posprawdzać jak podpowiedział plecho?

Bizi78 - postaram się pamiętać z tymi zdjęciami. Ale nie wiem kiedy się wezmę za to. Czy nie będę czekał żeby ogarnąć razem z dodatkowymi halogenami, albo jak będzie cieplej :lol:
Z początku też mi chodziło po głowie czy aby nie strach zostawiać ją tak na widoku, ale stwierdziłem, że bez przesady. A ona sama - przynajmniej ta moja jest też stosunkowo niewielka, nie wiem czy tam jest co podzielić...
Wieczorkiem wychodzę to mogę Ci cyknąć fotkę na ile to zwraca uwagę z zewnątrz, chociaż pewnie lepiej by było w dzień jutro.

maniak30 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,8 GDI GLX '99
Wysłany: 15-01-2014, 21:00   

jeżeli dobrze pamiętam ta są tam cztery przewody(po prostu za dużo tego robię i mylą mi się modele) na pierwszym jest (+) przez cały czas na drugim jest(+) ja przełączysz stacyjkę w pozycji ACC na trzecim jest (+) w pozycji kluczyka ON ( i tu sie musisz podpiąć) czwarty START to rozrusznik co do kolorów i oznaczeń przewodów podam jutro muszę zerknąć.

A co do bezpiecznika plecho1 ma bardzo dobry pomysł proponuje 7,5A

Odpowiedz do tematu