Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Napinacz rozrządu
Autor Wiadomość
MotyF 
Forumowicz

Auto: cari 1,8 gdi Ls HB 98'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2008, 23:59   [Cari 1.8 GDI] Napinacz rozrządu

Właśnie zabieram się za wymianę rozrządu, a jak wiadomo w GDI tanio nie jest. Kupiłem online taniej części.
Dla ciekawych:
pasek Mitsuboshi + rolki KOYO - 190zł
pompa wody gates - 130zł
pasek alternatora gates - 20
pasek klima - 30zł
2xuszczelniacz - 20zł

wysyłka gratis.

I teraz dylemat na temat...napinacza. Już "prawie" kupiłem org (360zł) a tu mi mechanik mów, że "to się wymienia co 4-5 rozrząd". Na ASO "Jak rozbierzemy sprawdzimy jego parametry i się okaże czy wymieniać". Znajomy zajmujący się całe życie japońcami "w cari GDI nigdy tego nie wymieniam bo są bardzo wytrzymałe, a nowy zamiennik gorszy niż 10-letni org". Zdziwienie niesamowite. Na ogólnie 5 mechaników żaden nie powiedział "Jasne-wymień" każdy raczej w drugą strone. Jestem ciekaw opini osób zmieniających rozrząd w GDI czy wymieniali, sprawdzali, badali itd napinacz hydrauliczny. Chciałem mieć wszystko new, ale może "tą" część można zostawić?

Auto ma 142 000 i zgodne faktury z książką ale i tak w to wierze w 50%. Ostatnia zmiana rozrządu w Niemczech przy 108 000 w 2003 r.

Raffil 
Mitsumaniak
GoldCariManiak

Auto: Carisma 1.8 GDI (07.2000r.)
Wysłany: 19-11-2008, 00:07   

Wymieniałem rozrzad 5kkm temu i mialem ten sam dylemat.. Wymieniac czy nie.. Mechanik u ktorego wymienialem powiedzial mi ze dopiero po rozebraniu moze zbadac jego sprawnosc.. W moim przypadku byl w "rewelacyjnej" formie wiec nie wymienialem.. W Bialymstoku orginal napinacza moglem miec za 380zl..

Pozdr

MotyF 
Forumowicz

Wysłany: 19-11-2008, 00:32   

A jak go "badał"? Ciekawość :)

byczeks
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2008, 10:38   

Napinacz hydrauliczny u siebie wymieniłem przy 160.000 km. Jestem zdania (i to nie tylko ja) że powinno się wymienić co drugą wymianę rozrządu i raczej nie na zamiennik ale oryginał. Nie warto oszczędzać kilkaset złotych na jedną część w porównaniu do niewymiernych kosztów remontu silnika w GDI w przypadku zerwania paska.

kozuch2 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
Wysłany: 19-11-2008, 10:39   

Ja u siebie przy zmianie rozrzadu tez nie wymieniałem napinacza bo był ok.auto ma 180 tys przebiegu,według ksiazki kompletny rozrzad był wymieniany przy 130 tys

MotyF 
Forumowicz

Wysłany: 20-11-2008, 12:43   

Ponieważ kilka osób pytało kupiłem na allegro u usera Lider-Cars (jego aukcje http://www.allegro.pl/sho...php?uid=7822404 ). Dostawa w 48h z fakturą VAT w środku, więc polecam.

damiano
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2008, 13:26   

ja także przy wymianie kompletnego rozrządu z pompą wody, wymieniłem napinacz hydrauliczny. Jakiś spokojniejszy teraz jestem... :wink: :lol: Auto miało wtedy 153 tys. km przejechane. Nie wiem w jakim stanie był poprzedni napinacz, ale teraz obecny wymienię co drugą wymianę rozrządu.

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 21-11-2008, 10:13   

Ja kupilem Cari z przebiegiem 150 tys .(holenderska książka serwisowa).Wymieniłem rozrząd bez napinacza, był sprawny(mechanik sprawdzał w imadle - jak to sprawdzić jest w UM).W ogóle mechanik jak zobaczył stan rozrządu to kazał mi decydować czy wymieniać bo był w idealnym stanie.Części miałem już kupione więc wymieniłem.Później doczytałem w książce że był wymieniany przy 95 tys. km.
Mogłem jednak poczekać do 180 tys i dopiero wymienić.Ale to jest moje zdanie.
Jeżeli jeszcze przyjdzie mi wymieniać rozrząd przy 240 kkm to wtedy wymienię napinacz.

darek7479 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,8, 16V, GDI 1998r
Wysłany: 21-11-2008, 22:03   

Ja kupiłem mojego miśka z przebiegiem 125000 ( udokumentowany ) wymieniłem rozrząd przy 127000, a ostatnia wymiana udokumentowana naklejką na osłonie silnika była przy przebiegu 101000. Mój mechanik przy oględzinach stwierdził, że i pasek i napinacz jest ok. Ja jednak nie do końca ufając naklejkom niemieckim wymieniłem cały rozrząd jednak bez napinacza, ufając mojemu sprawdzonemu mechanikowi. Wymienię go dopiero przy następnej wymianie!

maciej76 
Mitsumaniak

Auto: Civic
Wysłany: 30-11-2008, 14:14   

http://www.allegro.pl/ite...risma_star.html
Kupował ktoś u tego użytkownika? Cena napinacza wydaje się przystępna.

Jeszcze pasek z rolkami znalazłem tego samego sprzedającego- http://www.allegro.pl/ite...ar_1_8_16v.html
Cały komplet razem z napinaczem wychodzi- 535 zł. Chyba warto kupić? Co myślicie?

MotyF 
Forumowicz

Wysłany: 30-11-2008, 21:45   

Tak, e_gsm to właśnie ja. Dostałem paragon (bo chciałem). Pozatym całą reszte też kupiłem w tej firmie. Polecam.

turek61 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-12-2008, 16:07   

maciej76, Ja bym brał.Warto :wink: Sprzedawca raczej pewny...

Grahamos 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 98r.
Wysłany: 09-12-2008, 23:21   

Witam

Miałem ten sam dylemat czy wymienić czy zostawić. Mój mechanik naprawia same japończyki i polecił mi wymianę ale ostatni słowo należał do mnie i dla świętego spokoju wymieniłem. Powiem szczerze ze nie żałuje tych 400zł. Dodam jeszcze że moim zdaniem rozrząd to delikatna sprawa i nie polecał bym zakupu części do rozrządu na Allegro tylko w porządnym sklepie bo na tym nie można oszczędzać.

Pozdrawiam

MotyF 
Forumowicz

Wysłany: 10-12-2008, 19:51   

Grahamos napisał/a:
Witam

Dodam jeszcze że moim zdaniem rozrząd to delikatna sprawa i nie polecał bym zakupu części do rozrządu na Allegro tylko w porządnym sklepie bo na tym nie można oszczędzać.

Pozdrawiam

I tu się troszke mylisz. Fakt allegro to wszystko i nic. Okazje i wpadki. Ale sam pracuje w "porządnej" firmie i to samo oferujemy na allegro co w sklepie ale o 30% taniej. Takie czasy, allegro to największa platforma e-handlu i duże firmy się ogłaszają, choćby dla samej reklamy. W moim przypadku za części wyszło:

na miejcu / na allegro
pasek Mitsuboshi + rolki KOYO - 320zł 190zł
pompa wody gates - 190 zł 130zł
pasek alternatora gates - 45 20zł
pasek klima - 60zł 30zł
2xuszczelniacz - 35zł 20zł
napinacz zamiennik 650zł (szik) org 370zł

chcieli ok 1300 a dałem 760 czyli 540zł różnicy, więc chyba dla każdego z nas nie jest to mała kwota. A ja zawsze sprawdzam co kupuje, znajomy z miasta sprzedawcy odwiedził go, sprawdził i popytał o ceny. Wyszło 990zł - czyli na miejscu = większa marża. Poprostu allegro to allegro. Tania reklama kosztem niższych cen.

turek61 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-12-2008, 20:00   

MotyF, zgadzam się z Tobą w 100%.Bardzo dużo kupuję na Allegro i jeszcze się nie zawiodłem.Zdarzało się, że towar był niesprawny lub nie pełno sprawny ale sprzedawcy w mig przysyłali nowy na swój koszt.Nie raz w sklepie mamy większy problem z wymiana sprzętu niż na Allegro.
Faktem jest, że części do swojej Cari kupuję zazwyczaj u japaneze bo wiem że na pewno będą pasować a jak będzie to zamiennik to na pewno dobry i w dobrej cenie.
Komplet rozrządu od japaneze a wczoraj wymieniałem przegub, który też nabyłem u niego za 100 zł.

Odpowiedz do tematu