Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1,3 16V] Nowa sonda lambda
Autor Wiadomość
djsmile 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-01-2012, 05:14   [MSS 1,3 16V] Nowa sonda lambda

Czołem koledzy i koleżanki.

Miałem jedną z sond lambda nieoryginalną co rzutowało na ciągłe palenie się kontrolki CHECK ENGINE. Po wymianie tej sondy na oryginalną (i tu pytanie czy naprawdę kosztuje ona aż 440zł???!!! czy mechanik mnie skroił...) auto gaśnie - podczas jazdy gdy wrzucam na luz auto gaśnie... Jak stojąc w miejscu odpalę ponownie jest ok. Po odpaleniu przejadę dosłownie 5 metrów, potem wrzucę na luz to znowu obroty zjeżdżają do zera i gaśnie... Co może być przyczyną?? Trzeba w jakiś sposób "dotrzeć" nową sondę?? Po wymianie sondy przejechałem już około 50km. POMOCY :/

masha 
Forumowicz
MASHA

Auto: MSS 1.8 GDI AVANCE
Wysłany: 12-01-2012, 13:28   Re: [MSS 1,3 16V] Nowa sonda lambda

Check engine mógł się świecić przy starej sondzie, nie dlatego że była nieoryginalna tylko była źle podłączona. Każda sonda ma ileś kabelków (3 lub 4 zazwyczaj) odpowiadających za określone funkcje. Przy podłączeniu należało sprawdzić za co odpowiadają kabelki w aucie vs. kabelki w sądzie i później je sparować. Onegdaj w swoim MSS miałem zamontowaną używaną sondę z Nissana Micry i hulała jak talala. Żadnych check engine.

Oryginalna sonda niestety może tyle kosztować, ale to łatwo sprawdzić. Zadzwoń do najbliższego ASO i zapytaj o cenę tej sondy do Twojego modelu i będziesz wszystko wiedział. Poza tym przyjaciel "google" lub "allegro" też da Ci odpowiedź co do ceny.

A odpowiadając na Twój problem - próbowałeś odpiąć akumulator na kilka minut i potem znów go podpiąć. Tylko koniecznie potem naucz go obrotów (opis jest gdzieś na forum MSS lub Carisma) i zaprogramuj elektryczne szyby, jeżeli takowe posiadasz.

PS. Jeżeli możesz to przed operacją "odpięcia" akumulatora podjedź do jakiegoś warsztatu i niech Ci go podepną pod komputer. Prosty program do analizy da odpowiedź czy sonda działa (m.in. poprzez sprawdzenia napięcia), wyrzuci również błędy i pozwoli je ewentualnie skasować. Koszt usługi to pewnie z 50-100 PLN, a może Ci zaoszczędzić dużo czasu i wydatków.

djsmile napisał/a:
Czołem koledzy i koleżanki.

Miałem jedną z sond lambda nieoryginalną co rzutowało na ciągłe palenie się kontrolki CHECK ENGINE. Po wymianie tej sondy na oryginalną (i tu pytanie czy naprawdę kosztuje ona aż 440zł???!!! czy mechanik mnie skroił...) auto gaśnie - podczas jazdy gdy wrzucam na luz auto gaśnie... Jak stojąc w miejscu odpalę ponownie jest ok. Po odpaleniu przejadę dosłownie 5 metrów, potem wrzucę na luz to znowu obroty zjeżdżają do zera i gaśnie... Co może być przyczyną?? Trzeba w jakiś sposób "dotrzeć" nową sondę?? Po wymianie sondy przejechałem już około 50km. POMOCY :/

djsmile 
Forumowicz

Wysłany: 13-01-2012, 16:35   

Dzięki za odp. dziś chcę odpiąć akumulator bo tak też doradził mi mechanik. Tylko po co mam sprawdzać na komputerze przed tym skoro mechanik który mi wymieniał sondę sprawdził to? ;P No i po wymianie sondy CE zniknęło.

Apropo uczenia komputera obrotów, nie mogę nigdzie znaleźć tematu a szukałem trochę tutaj :/ wie ktoś może gdzie dany temat jest lub pod jaką nazwą?? Pozdrawiam

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 13-01-2012, 19:04   

(Nauka obrotów)
Poszukaj w dziale carisma, przykładowo jeden z kilku postów:
http://forum.mitsumaniaki...nauka+obrot%F3w

djsmile 
Forumowicz