Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Da się założyć elektryczne lusterka?
Autor Wiadomość
Charlie 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GL 1.6 sedan '97
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 15-11-2008, 14:23   [Cari 1.6] Da się założyć elektryczne lusterka?

Witam ponownie, po moich dwóch ostatnich modyfikacjach o których pisałem wcześniej, zakończonych powodzeniem, chciałbym teraz założyć elektryczne lusterka, z podgrzewaniem i najlepiej znaleźć w kolorze nadwozia ;)

No a więc wiem, że kostka jest aby podłączyć przełącznik tych lusterek, ale nie wiem czy jest kostka w drzwiach żebym mógł te lusterka podłączyć? Jeśli ktoś kto ma manualne lusterka widział coś takiego u siebie albo ktoś jest przekonany, że powinno być to bardzo proszę o odpowiedź. Raz rozbierałem drzwi u siebie, ale nie znalazłem tego ( też nie szukałem).

Chcę sobie zrobić nieco więcej wyposażenia w mojej Cari, już założyłem lampkę podsufitki i regulator jasności deski i dokupiłem uchwyt na napoje, teraz pora na elektryczne lusterka ;) A potem na halogeny (jeśli znajdę włącznik ).

Z góry dzięki za pomoc ;)

Rozebrałem drzwi ale nie znalazłem przewodów do lusterek, dziwne, że jest instalacja pod przełącznik a nie ma z drugiej strony pod lusterka, ktoś wie czy może jest jakieś gniazdo gdzieś schowane do którego można podpiąć przewody pod lusterka el. ?

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 15-11-2008, 16:08   

poszukaj gniazda pod kokpitem w pobliżu miejsca gdzie schodzą się przewody od elektryki szyb do gumowej peszeli łączącej drzwi z resztą auta. bo być może nie ma instalacji w samych drzwiach, ale jest ona podciągnięta tam gdzie "wychodzą" wszystkie przewody z drzwi.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 15-11-2008, 22:10   

Tak miałem w Lancerze, kostki były w przyklejone taką taśmą piankową tuż przed wejściem do słupka. Trzeba było załatwić kabelki przedłużające, wciągnąć je w peszle i podłączyć do lusterek. Charlie, w sprawie regulatora jasności kokpitu. Wystarczyło podłączyć, nowy moduł z regulacją i wszystko zadziałało? Bez kombinacji?

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-11-2008, 12:05   

Tak, podłączyłem po prostu taki regulator do kostki która była zakończona zwykłym kablem łączącym obwód żeby świeciło na stałe, zdjąłem ten kabelek i podłączyłem kostkę do regulatora i działa ;) Więc wystarczy kupić regulator i podłączyć i działa ;)

Dotarłem do tego miejsca gdzie przewody wchodzą do peszli i się okazało, że z drugiej strony do drzwi już wychodzi zdecydowanie mniej przewodów a ta wiązka zakończona jest jakąś duużą kostką. Więc nie mam kostki żeby podłączyć lusterka;/ Czy ktoś wie co mogę teraz zrobić? Czy da się to jakoś zrobić??

Pozdrawiam!

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 17-11-2008, 13:23   

edit: Dokupić wiązki od tego gościa: http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3063191 Sprawdzony, kupiłem u niego kilka rzeczy, specjalizuje się w Carismach. Popytaj gościa, on ci powie, ma dużą wiedzę na temat Carism.

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-11-2008, 13:46   

Zadzwoniłem, powiedział żebym jutro zadzwonił to spróbuje mi ją znaleźć. Ale zastanawiam się teraz jak podłączyć prawe lusterko, bo ze schematu i workshopu wynalazłem, że kostka która idzie po lewej stronie do drzwi to z niej wychodzą też przewody do prawego lusterka. Więc jak by to miało wyglądać? znaleźć kolejną wiązkę przewodów która będzie szła z tej kostki po lewej stronie do drzwi po prawej stronie? :?: ;)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 17-11-2008, 21:21   

Zrób fotki tych kostek i ich umiejscowienie a ja się postaram zrobić fotkę u mnie. Jeżeli idzie w lewo i prawo, to pewnie jest całość 1 kabel.

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-11-2008, 21:33   

Jutro zrobię w ciągu dnia fotkę jak znajdę chwilę czasu i pokażę o co chodzi ;) Ale ta kostka jest umiejscowiona w taki długim plastyku który wchodzi w słupek, więc ciężko jest ją sfotografować i a co dopiero wyjąć;/ No ale postaram się to jakoś zrobić ;)

[ Dodano: 20-11-2008, 09:43 ]
wichura1[b] masz możliwość zrobienia mi fotki tych przewodów do lusterek żebym mógł zobaczyć o jakie przewody mam się pytać??

Z góry dzięki ;)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 20-11-2008, 12:06   

Mam, ale musisz poczekać do weekendu. Jak jadę do pracy jest ciemno i jak wracam z pracy jest ciemno, a że dodatkowo jest mokro, to się wogóle nie chce nic grzebać. ;)

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-11-2008, 12:32   

No jasne, poczekam, doskonale rozumiem i wiem że tak jest ;) Dzięki i tak ;)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 24-11-2008, 00:03   

Obiecałem i nawet miałem wyruszyć do garażu teścia i porobić fotki, niestety jakiś zwierz, zeżarł mi w nocy 2 kable zapłonowe, więc problem twoich lusterek zeszedł niestety na plan dalszy. :(

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-11-2008, 09:53   

Hehe, ciekawe co to za zwierz :P W sumie sam oglądałem znowu te przewody wszystkie tam, sprawdziłem jaki kolor maja mieć kabelki do lusterek i doszedłem do wniosku, że kable są tam i wchodzą do kostki, wiec jeśli nie będę mieć takiej kostki co tam wchodzi to po prostu przetnę te przewody i poprowadzę je obok prosto do lusterek. A z kolei z prawej strony przypuszczam, że też też przewody tam lecą tylko nie umiem się dobrać do tego gniazda tam, nie wiem jak rozebrać kokpit żeby tam dotrzeć...? Myślę, że tak czy owak da się te lusterka podłączyć, najwyżej bez kostki takiej jak powinna być tylko bezpośrednio kabelkami ;)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 26-11-2008, 22:19   

Obiecałem i się udało. Wewnątrz kabiny nie znalazłem takiej kostki jak w Lancerze. Jeżeli nie ma takiego odszczepu jak na fotce to wtedy musiałbyś zmienić całe okablowanie w drzwiach, lub dorobić fragment, aż do kolejnej kostki. Sprawdź w przed peszlem w słupku, lub za peszlem w drzwiach.

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-11-2008, 11:10   

Hej! dzięki wielkie za poświęcenie i zrobienie mi tych fotek ;) Wychodzi na to, że przewody mi dochodzą dokładnie do kostki która jest w peszlu i bardzo ciężko się do niej dostać, a od niej do drzwi idą już tylko przewody inne. Więc muszę albo zakupić wiązkę kabli do drzwi nową albo, co będzie dużo łatwiejsze, "przedłużyć" te przewody które dochodzą do peszla i podciągnąć je po prostu do lusterek. W sumie wiem co i jak to zrobić, ale mam jeden problem - jak zdjąć schowek pasażera, żeby się dostać do miejsca w którym przewody wchodzą do drzwi? Jeżeli uda mi się tam dostać, to będzie dużo łatwiej ;)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 28-11-2008, 14:06   

Schowek pasażera otwierasz, lekko odginasz z tyłu po lewej i prawej stronie, wtedy zaczepy krańcowe wyskakują i schowek otwiera się do podłogi odkręcasz zawiasy i już jest zdemontowany. Prewody sobie przedłuż z tego co widać są tylko 4.

Tak na marginesie zrobiłem sobie tę regulację podświetlenia licznika i przycisków. Dla zainteresowanych modyfikacją: Kupiłem regulator razem z ramką na której jest symbol regulatora (ta ramka bez oznaczenia też może być wyjmuje się tylko zaślepkę), wyjąłem starą ramkę, z ramki wszystkie włączniki włożyłem do nowej wyjąłem zworkę z przewodu regulacji, wpiąłem przewód w regulator, włożyłem ramkę z włącznikami na swoje miejsce i jest OK. :)

Odpowiedz do tematu