Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.3] skrzynia biegów
Autor Wiadomość
kristos76 
Forumowicz

Auto: mitsubishi space star 1.3 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-02-2012, 10:30   [MSS 1.3] skrzynia biegów

witam.
"Przeleciałem" sporo tematów dotyczących skrzyni- niestety nic dla mnie... Otóż w moim MSS czasem dzieje się tak, że na 5 biegu spod maski wydobywa się jak gdyby cichutki zgrzyt- coś jakbym przyłożył drucik do tarczy szlifierki i go ścierał, gdy spadają obroty dźwięk bardziej przypomina stłumioną pracę krajzegi. Pytanie co to dla mnie może oznaczać jest uważam na miejscu. Proszę o rzeczowe wskazówki :?

futrzany 
Forumowicz
Futrzany

Auto: Space Star DID
Wysłany: 01-02-2012, 16:03   

zobacz czy nie jest zagięty gdzieś dekiel od 5- biegu jest za lewym kołem pod podłużnicą na końcu skrzyni

kristos76 
Forumowicz

Wysłany: 01-02-2012, 17:48   

Dzięki. pojadę jutro do mech i poproszę żeby sprawdził- w taki mróz bez garażu nie odważę się :)

[ Dodano: 03-02-2012, 09:29 ]
kristos76 napisał/a:
Dzięki. pojadę jutro do mech i poproszę żeby sprawdził- w taki mróz bez garażu nie odważę się :)

To jest tak...mechanik wszystko sprawdził na podnośniku i podczas jazdy, sprawdził stan skrzyni, ilość i jakość oleju- Qrde nic- powiedział, ze to może od mrozów. Wczoraj jeździłem i było dobrze. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym?

Mehu 
Forumowicz

Auto: Colt CZ3 Automat Benzyna 2006
Wysłany: 22-02-2012, 19:52   

Witam, u mnie ostatnio była wymieniana jakaś uszczelka i cały olej w skrzyni (jakiś miesiąc temu) i od niedawna biegi zaczynają coraz dziwniej wchodzić, ciężej, jakby skrzynia sie robiła coraz ciaśniejsza, Na początku myślałem ze to przez mrozy i ze jak sie silnik rozgrzeje to sie polepsza ale jednak nie... biegi porostu wchodzą coraz ciężej w szczególności ze przedtem była to wybitnie łagodna skrzynia biegów i biegi wchodziły tkzw jednym paluszkiem. Ktoś ma jakieś sugestie , pomysły, czy to niebezpieczne jechać z tym od razu do mechanika ???

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 22-02-2012, 21:53   

Mehu może wlano ci kiepski, nieodpowiedni olej dla skrzyni Renault.
Do 1.3 mitsu przewiduje olej: Tranself TRX 75W-80W choć już jest nieprodukowany i zamienia go bodajże NFP 75W-80W.

danek113 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.6
Wysłany: 23-02-2012, 20:51   

Mehu napisał/a:
Witam, u mnie ostatnio była wymieniana jakaś uszczelka i cały olej w skrzyni (jakiś miesiąc temu) i od niedawna biegi zaczynają coraz dziwniej wchodzić, ciężej, jakby skrzynia sie robiła coraz ciaśniejsza, Na początku myślałem ze to przez mrozy i ze jak sie silnik rozgrzeje to sie polepsza ale jednak nie... biegi porostu wchodzą coraz ciężej w szczególności ze przedtem była to wybitnie łagodna skrzynia biegów i biegi wchodziły tkzw jednym paluszkiem. Ktoś ma jakieś sugestie , pomysły, czy to niebezpieczne jechać z tym od razu do mechanika ???

Witam
Ja wymieniłem właśnie skrzynię w moim MSS i po trzech dniach jazdy mam ten sam problem. Kurde nie wiem o co chodzi ale biegi strasznie ciężko wchodzą. Jutro chyba podjadę do tego mechanika co mi go naprawiał. Czy tobie udało się juz rozwiązać ten problem? Zapomnialem dodać że mam MSS 1.6 silnik, ale to bez znaczenia w sumie w tym temacie..

Mehu 
Forumowicz

Auto: Colt CZ3 Automat Benzyna 2006
Wysłany: 23-02-2012, 21:19   

tylko tyle ze dzisiaj chodzila troche lepiej, ale to i tak nie to co przedtem... zgłupiałem szczerze i poczekam co sie stanie :)

kristos76 
Forumowicz

Wysłany: 24-02-2012, 09:06   

No u mnie odpukać na razie spokój. Śmiga aż miło. Przypomniało mi się ,że po zakupie wymieniałem olej w skrzyni i uszczelkę bo lekko kapało

Odpowiedz do tematu