[MSS 1.3] skrzynia biegów |
Autor |
Wiadomość |
kristos76
Forumowicz

Auto: mitsubishi space star 1.3 2001
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-02-2012, 10:30 [MSS 1.3] skrzynia biegów
|
|
|
witam.
"Przeleciałem" sporo tematów dotyczących skrzyni- niestety nic dla mnie... Otóż w moim MSS czasem dzieje się tak, że na 5 biegu spod maski wydobywa się jak gdyby cichutki zgrzyt- coś jakbym przyłożył drucik do tarczy szlifierki i go ścierał, gdy spadają obroty dźwięk bardziej przypomina stłumioną pracę krajzegi. Pytanie co to dla mnie może oznaczać jest uważam na miejscu. Proszę o rzeczowe wskazówki |
_________________ Żeby drzewa, z których zrobią nasze trumny rosły jak najdłużej |
|
|
|
 |
futrzany
Forumowicz Futrzany
Auto: Space Star DID
Pomógł: 19 razy Dołączył: 22 Kwi 2007 Posty: 185 Skąd: Radzymin
|
Wysłany: 01-02-2012, 16:03
|
|
|
zobacz czy nie jest zagięty gdzieś dekiel od 5- biegu jest za lewym kołem pod podłużnicą na końcu skrzyni |
|
 |
kristos76
Forumowicz

|
Wysłany: 01-02-2012, 17:48
|
|
|
Dzięki. pojadę jutro do mech i poproszę żeby sprawdził- w taki mróz bez garażu nie odważę się
[ Dodano: 03-02-2012, 09:29 ]
kristos76 napisał/a: | Dzięki. pojadę jutro do mech i poproszę żeby sprawdził- w taki mróz bez garażu nie odważę się |
To jest tak...mechanik wszystko sprawdził na podnośniku i podczas jazdy, sprawdził stan skrzyni, ilość i jakość oleju- Qrde nic- powiedział, ze to może od mrozów. Wczoraj jeździłem i było dobrze. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym? |
_________________ Żeby drzewa, z których zrobią nasze trumny rosły jak najdłużej |
|
|
|
 |
Mehu
Forumowicz
Auto: Colt CZ3 Automat Benzyna 2006
|
Wysłany: 22-02-2012, 19:52
|
|
|
Witam, u mnie ostatnio była wymieniana jakaś uszczelka i cały olej w skrzyni (jakiś miesiąc temu) i od niedawna biegi zaczynają coraz dziwniej wchodzić, ciężej, jakby skrzynia sie robiła coraz ciaśniejsza, Na początku myślałem ze to przez mrozy i ze jak sie silnik rozgrzeje to sie polepsza ale jednak nie... biegi porostu wchodzą coraz ciężej w szczególności ze przedtem była to wybitnie łagodna skrzynia biegów i biegi wchodziły tkzw jednym paluszkiem. Ktoś ma jakieś sugestie , pomysły, czy to niebezpieczne jechać z tym od razu do mechanika ??? |
_________________ Pawel,Colt CZ3, |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21014 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 22-02-2012, 21:53
|
|
|
Mehu może wlano ci kiepski, nieodpowiedni olej dla skrzyni Renault.
Do 1.3 mitsu przewiduje olej: Tranself TRX 75W-80W choć już jest nieprodukowany i zamienia go bodajże NFP 75W-80W. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
danek113
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.6
|
Wysłany: 23-02-2012, 20:51
|
|
|
Mehu napisał/a: | Witam, u mnie ostatnio była wymieniana jakaś uszczelka i cały olej w skrzyni (jakiś miesiąc temu) i od niedawna biegi zaczynają coraz dziwniej wchodzić, ciężej, jakby skrzynia sie robiła coraz ciaśniejsza, Na początku myślałem ze to przez mrozy i ze jak sie silnik rozgrzeje to sie polepsza ale jednak nie... biegi porostu wchodzą coraz ciężej w szczególności ze przedtem była to wybitnie łagodna skrzynia biegów i biegi wchodziły tkzw jednym paluszkiem. Ktoś ma jakieś sugestie , pomysły, czy to niebezpieczne jechać z tym od razu do mechanika ??? |
Witam
Ja wymieniłem właśnie skrzynię w moim MSS i po trzech dniach jazdy mam ten sam problem. Kurde nie wiem o co chodzi ale biegi strasznie ciężko wchodzą. Jutro chyba podjadę do tego mechanika co mi go naprawiał. Czy tobie udało się juz rozwiązać ten problem? Zapomnialem dodać że mam MSS 1.6 silnik, ale to bez znaczenia w sumie w tym temacie.. |
|
|
|
 |
Mehu
Forumowicz
Auto: Colt CZ3 Automat Benzyna 2006
|
Wysłany: 23-02-2012, 21:19
|
|
|
tylko tyle ze dzisiaj chodzila troche lepiej, ale to i tak nie to co przedtem... zgłupiałem szczerze i poczekam co sie stanie |
_________________ Pawel,Colt CZ3, |
|
|
|
 |
kristos76
Forumowicz

|
Wysłany: 24-02-2012, 09:06
|
|
|
No u mnie odpukać na razie spokój. Śmiga aż miło. Przypomniało mi się ,że po zakupie wymieniałem olej w skrzyni i uszczelkę bo lekko kapało |
|
|
|
 |
|