Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[mss 1.3] p0125
Autor Wiadomość
chojny 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1.3 Comfort 2003
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-11-2011, 22:50   [mss 1.3] p0125

Witam

Jakies 2 tygodnie temu zaswiecil mi sie CE po sprawdzeniu bledow okazalo sie ze jest p0135 w zwiazku z tym wymienilem sonde na boscha tyle, ze tam byly 2 biale kable 1 czarny i jeden szary wiec podlaczylem to tak: 2 biale do 2 czarnych czarny do bialego i szary do niebieskiego. Potem skasowalem blad i misiek smigal moze ze 30 km bez bledu i wtedy znowu CE tym razem P0125 i teraz zastanawiam sie czy to moze byc spowodowane zlym podlaczeniem tej sondy czy moze jest cos innego...
Sprawdzalem plyn i jest go dosc (nie brakuje) termostat wymienialem jakis miesiac temu...
Tylko co jest dziwne dla mnie to wskaznik od temperatury po wlaczeniu zimnego samochodu w ogole sie nie rusza dopiero po pewnym czasie sie podnosi. Obroty na zimnym silniku 2000.
Wskaznik temperatury w trakcie jazdy potrafi nagle zmienic swoja pozycje podbijajac ponad polowe i potem tykajac pare razy (srodek i troche ponad) wraca na swoje miejsce odrobine mniej niz pol.
Tylko teraz sie zastanawiam, ze skoro bylo by cos z ciecza to wyskoczyly by mi 2 bledy na starej sondzie, a na starej mialem tylko p0135. Takze moze to jednak wina tej nowej sondy ??? a tak w ogole w 1.3 jest jedna sonda czy dwie ??

Kamyk_TM 
Nowy Forumowicz
Kamyk

Auto: Space Star 1.6 Family
Wysłany: 20-11-2011, 10:23   

Cytat:
chojny napisał/a:
Tylko co jest dziwne dla mnie to wskaznik od temperatury po wlaczeniu zimnego samochodu w ogole sie nie rusza dopiero po pewnym czasie sie podnosi. Obroty na zimnym silniku 2000

Jak dla mnie jest to prawidłowe działanie, temperatura powinna się podnosić wraz z rozgrzaniem silnika i wskaźnik temperatury powinien również podnosić się z wraz z rozgrzaniem silnika (mniej więcej do pionu do środka skali)

Cytat:
Wskaznik temperatury w trakcie jazdy potrafi nagle zmienic swoja pozycje podbijajac ponad polowe i potem tykajac pare razy (srodek i troche ponad) wraca na swoje miejsce odrobine mniej niz pol.

Czy przed wymianą termostatu też miałeś takie objawy?
Możesz sprawdzić jeszcze czujnik temperatury cieczy chłodzącej.

ryszardko 50 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star MSS 2001r
Wysłany: 20-11-2011, 12:12   

chojny, Sonde zmień na oryginalna , moze byc tez i uzywana , ale oryginalna . Mialem podobny przypadek jak opisujesz , zamiennik Bosch wytrzymal 50 km . dopiero po zamontowaniu oryginalnej sondy wszystko wrócilo do normy . Szkoda kasy na doswiadczenia . Nasze Miski sa bardzo uczulone. Pozdrawiam

futrzany 
Forumowicz
Futrzany

Auto: Space Star DID
Wysłany: 20-11-2011, 14:55   

w silniku 1,3 jak i 1,6 są dwie sondy jedna w kolektorze-katalizatorze wydechowym a druga na rurze wydechowej przed drugim katalizatorem
a co do sondy to popieramryszardko 50, w całej stanowczości

chojny 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-11-2011, 00:37   

Cytat:

Czy przed wymianą termostatu też miałeś takie objawy?
Możesz sprawdzić jeszcze czujnik temperatury cieczy chłodzącej.

Na starym termostacie to wskaznik w ogole sie nie podnosil. No chyba, ze samochod stal troche np w korku.
Czujnik jest walniety na 100 % bo dzieki uprzejmosci pewnej osoby zostalo to sprawdzone.
Takze pierwsze co zrobie to wymienie ten czujnik, a jak to nie pomoze to kupie oryginalna sonde i dam znac. Narazie dzieki za zainteresowanie tematem :)

[ Dodano: 30-11-2011, 14:10 ]
posluchalem sie kolegi ryszardko 50 wstawilem oryginalna sonde i misiek znowu zdrowy. Dzieki :)

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 30-11-2011, 16:01   

Możecie podać namiary dla orginalnej sondy? Czy Denso to orginał, czy taki sam zamiennik jak BOSCH?

Czy używana sonda od 1.3 będzie pasować do 1.6 ?

Czy używana sonda od 1.8GDI będzie pasować do 1.6 ?

futrzany 
Forumowicz
Futrzany

Auto: Space Star DID
Wysłany: 30-11-2011, 17:55   

Denso -oryginał
1,3 do 1,6 będzie
1,8 do 1,6 będzie

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-11-2011, 19:13   

Dzięki futrzany za info.

Czy błąd P0125 to na 100% sonda lambda? Poprzednio wymieniłem sondę jak miałem błąd P0135, teraz pojawił się tylko P0125. Na pewno nie chodzi tylko o czujnik temperatury?

chojny 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-12-2011, 00:08   

No jak ja wymienilem sonde i pojawil mi sie check p0125 to tez obstawialem czujnik i co prawda byl walniety, ale po wymianie czujnika i skasowaniu bledu doslownie po chwili blad wrocil. Termostat tez sprawdzalem i nic blad byl dalej. I teraz juz wiem jedno nigdy wiecej sondy Boscha bo to szajs i tyle. Moje stracone pieniadze i tylko nerwy. Teraz na Denso autko smiga az milo i od dokladnie 204 km bledu nie ma :)

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-12-2011, 15:49   

chojny napisał/a:
No jak ja wymienilem sonde i pojawil mi sie check p0125 to tez obstawialem czujnik i co prawda byl walniety, ale po wymianie czujnika i skasowaniu bledu doslownie po chwili blad wrocil. Termostat tez sprawdzalem i nic blad byl dalej. I teraz juz wiem jedno nigdy wiecej sondy Boscha bo to szajs i tyle. Moje stracone pieniadze i tylko nerwy. Teraz na Denso autko smiga az milo i od dokladnie 204 km bledu nie ma :)

Reklamowałeś u sprzedawcy tego Boscha?

Czy warsztat może w jakiś sposób sprawdzić czy sonda jest sprawna czy nie?

Odpowiedz do tematu