[MSS ALL] ELEKTRYKA - Zamykanie szyb |
Autor |
Wiadomość |
Urticae
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-03-2009, 20:53 [MSS ALL] ELEKTRYKA - Zamykanie szyb
|
|
|
Witam,
W kupionym parę dni temu Mitsubishi 1,9 z 2001 roku, gdy przy otwartym oknie wcisnę klawisz podnoszenia szyby, dochodzi ona do końca, a następnie opuszcza się do połowy. Poprzedni właściciel tłumaczył, że wyjmował akumulator przy otwartym do połowy oknie i komputer to położenie "zapamiętał". Czy to możliwe? No i co z tym fantem zrobić? Rozłączyć akumulator przy zamkniętej szybie i po sprawie ? Poradźcie proszę |
Ostatnio zmieniony przez JCH 13-03-2009, 20:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 06-03-2009, 22:27
|
|
|
spróbuj tak jak mówisz, kombinujesz dobrze, a jak sie nie uda to powiedz:P |
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 06-03-2009, 23:16
|
|
|
Musisz przyuczyć szyby. Zamykasz je po kawałku, a gdy już się domkną To jeszcze raz naciskasz Przycisk i przytrzymujesz 2-3 sekundy. Właśnie zaprogramowałeś położenie górne. Teraz to samo robisz na dół. I dla każdej szyby z osobna. |
|
 |
czuk1
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star
|
Wysłany: 07-03-2009, 13:47
|
|
|
Ja też. Jedna z szyb zacina sie i nie można jej "elektrycznie" podnieść. Jest wielki problem.
Przejrzał to uszkodzenie elektronik, Wydał opinie, że trzeba wymienić "płytkę z gumową nakładką" (widziałem to - jest to miejsce sterownicze ulokowane w lewych drzwiach).
Ta część kosztuje około 300 zł. W moim Space Star elektronik wziął 50 zł, wyczyścił styk między nakładka gumową która pokryta jest grafitem . Styk ten jest niesprawny bo grafit tam wytarł się i to jest powód nie możności otwierania okna. Naprawa w moim samochodzie zakończyła się - usprawnieniem mechanizmu na czas kilku operacji otwarcia i zamknięcia okna. nadal nie ma możliwości zamknięcia okna, ale bez problemu okno otwiera się. Można sobie wyobrazić jaki to problem tworzy w czasie jazdy zimą. |
_________________ Mariusz
 |
|
|
|
 |
Urticae
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-03-2009, 21:43
|
|
|
cns80,
Nie działa. Gdy podnoszę szybę, czekam aż dojdzie do górnej krawędzi i żeby ją zatrzymać przyciskam na chwilę przełącznik (jeśli tego nie zrobię szyba dochodzi do góry i wraca do ok. połowy szerokości okna). Przytrzymanie przełącznika na parę sek. niczego komputera "nie uczy". Akumulatora nie rozłączałem. Nie wiem czy czegoś nie sknocę.
Zrobię to u mechanika w poniedziałek. Kupiłem samochód bez jakiejkolwiek instrukcji i jedyne źródło informacji to to forum. Proszę o wyrozumiałość w przypadku lamerskich pytań. Nie potrafię nawet zaprogramować radia |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 07-03-2009, 21:51
|
|
|
Urticae, przycisk jest dwustopniowy. Jeśli naciskasz lekko to szyba jedzie tylko do chwili kiedy trzymasz przycisk. Jeśli naciskasz mocniej to jedzie do końca. Jako że u Ciebie nie chce jechać do końca to musisz ją domknąć krótkimi ruchami lekko naciskając przycisk. Dopiero gdy zamknie się całkowicie musisz docisnąć przycisk do końca i przytrzymać 2-3 sekundy. Jeśli to nie pomoże to możesz mieć skrzywioną lub obluzowaną prowadnicę szyby Ona może powodować opór i w konsekwencji wracanie szyby. |
|
 |
Urticae
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-03-2009, 21:56
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi, Jutro poćwiczę.
Pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
czuk1
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star
|
Wysłany: 07-03-2009, 22:27 jesteś moim bliźniakiem ????
|
|
|
Urticae. Ja też nie podejmę się działania wg instrukcji scn80. Nie mam pewności czy dobrze
wykonam te zalecane czynności. |
_________________ Mariusz
 |
|
|
|
 |
cns80

|
|
|
|
 |
djandrew [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2009, 11:27
|
|
|
No ja po rozłączeniu akumulatora tak samo programowałem szyby jak na filmiku i zawsze dobrze działa |
|
|
|
 |
Gabriel68
Forumowicz

Auto: MSS Space Star 1.3 Family 2001
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 88 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 16-03-2009, 14:36
|
|
|
Urticae apropos braku instrukcji i nieznajomości programowania radia. Instrukacja obsługi jest już na naszym forum i to w rozdzimym języku - tu link mss instrukcja pl |
|
|
|
 |
Urticae
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-03-2009, 15:56
|
|
|
U mnie manewr proponowany przez cns80 nie działa. Trzymam klawisz do góry, szyba dochodzi do górnej krawędzi i uparcie wraca do połowy. Mechanik sugeruje, że coś nie tak z mechanizmem zabezpieczającym. (Jeśli szyba napotyka na zbyt duży opór automatycznie odpuszcza). Pewnie jest tam jakiś czujnik który się zepsuł. Niestety mechanik nie jest elektrykiem i sprawa na razie odłożona. Przy okazji może znacie elektryka, diagnostę w okolicach Skierniewic?
Co do instrukcji radia, sprawa załatwiona. Ściągnąłem instrukcję i jeszcze raz dziękuję za otwarcie oczu |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 16-03-2009, 18:55
|
|
|
Może już ktoś nieumiejętnie programował i źle zaprogramował. Spróbuj odłączyć akumulator i jeszcze raz zaprogramować.
Urticae napisał/a: | Mechanik sugeruje, że coś nie tak z mechanizmem zabezpieczającym. (Jeśli szyba napotyka na zbyt duży opór automatycznie odpuszcza). Pewnie jest tam jakiś czujnik który się zepsuł. | Raczej nie czujnik, bo on jest chyba zabudowany w silniczku. Jeśli rozbierzesz boczek to obserwuj czy szyba jadąc do góry nie napręża zbytnio prowadnic. A może któraś prowadnica jest luźna ? Trzeba sprawdzić. |
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 17-03-2009, 09:34
|
|
|
Miałem podobny problem w suzuki swifcie: po zdemontowaniu tapicerki z drzwi okazało się, że w jednej prowadnicy był brud, który uniemożliwiał podniesienie szyby. Po wyczyszczeniu jak ręką odjął:)).
Pozdrawiam |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
cns80

|
|