Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] ELEKTRYKA - Zamykanie szyb
Autor Wiadomość
Urticae 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-03-2009, 20:53   [MSS ALL] ELEKTRYKA - Zamykanie szyb

Witam,
W kupionym parę dni temu Mitsubishi 1,9 z 2001 roku, gdy przy otwartym oknie wcisnę klawisz podnoszenia szyby, dochodzi ona do końca, a następnie opuszcza się do połowy. Poprzedni właściciel tłumaczył, że wyjmował akumulator przy otwartym do połowy oknie i komputer to położenie "zapamiętał". Czy to możliwe? No i co z tym fantem zrobić? Rozłączyć akumulator przy zamkniętej szybie i po sprawie :shock: ? Poradźcie proszę
Ostatnio zmieniony przez JCH 13-03-2009, 20:44, w całości zmieniany 1 raz  

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 06-03-2009, 22:27   

spróbuj tak jak mówisz, kombinujesz dobrze, a jak sie nie uda to powiedz:P

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 06-03-2009, 23:16   

Musisz przyuczyć szyby. Zamykasz je po kawałku, a gdy już się domkną To jeszcze raz naciskasz Przycisk i przytrzymujesz 2-3 sekundy. Właśnie zaprogramowałeś położenie górne. Teraz to samo robisz na dół. I dla każdej szyby z osobna.

czuk1 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star
Wysłany: 07-03-2009, 13:47   

Ja też. Jedna z szyb zacina sie i nie można jej "elektrycznie" podnieść. Jest wielki problem.
Przejrzał to uszkodzenie elektronik, Wydał opinie, że trzeba wymienić "płytkę z gumową nakładką" (widziałem to - jest to miejsce sterownicze ulokowane w lewych drzwiach).
Ta część kosztuje około 300 zł. W moim Space Star elektronik wziął 50 zł, wyczyścił styk między nakładka gumową która pokryta jest grafitem . Styk ten jest niesprawny bo grafit tam wytarł się i to jest powód nie możności otwierania okna. Naprawa w moim samochodzie zakończyła się - usprawnieniem mechanizmu na czas kilku operacji otwarcia i zamknięcia okna. nadal nie ma możliwości zamknięcia okna, ale bez problemu okno otwiera się. Można sobie wyobrazić jaki to problem tworzy w czasie jazdy zimą.

Urticae 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-03-2009, 21:43   

cns80,
Nie działa. Gdy podnoszę szybę, czekam aż dojdzie do górnej krawędzi i żeby ją zatrzymać przyciskam na chwilę przełącznik (jeśli tego nie zrobię szyba dochodzi do góry i wraca do ok. połowy szerokości okna). Przytrzymanie przełącznika na parę sek. niczego komputera "nie uczy". Akumulatora nie rozłączałem. Nie wiem czy czegoś nie sknocę.
Zrobię to u mechanika w poniedziałek. Kupiłem samochód bez jakiejkolwiek instrukcji i jedyne źródło informacji to to forum. Proszę o wyrozumiałość w przypadku lamerskich pytań. Nie potrafię nawet zaprogramować radia :oops:

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 07-03-2009, 21:51   

Urticae, przycisk jest dwustopniowy. Jeśli naciskasz lekko to szyba jedzie tylko do chwili kiedy trzymasz przycisk. Jeśli naciskasz mocniej to jedzie do końca. Jako że u Ciebie nie chce jechać do końca to musisz ją domknąć krótkimi ruchami lekko naciskając przycisk. Dopiero gdy zamknie się całkowicie musisz docisnąć przycisk do końca i przytrzymać 2-3 sekundy. Jeśli to nie pomoże to możesz mieć skrzywioną lub obluzowaną prowadnicę szyby :( Ona może powodować opór i w konsekwencji wracanie szyby.

Urticae 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-03-2009, 21:56   

Dzięki za podpowiedzi, Jutro poćwiczę.
Pozdrawiam:)

czuk1 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star
Wysłany: 07-03-2009, 22:27   jesteś moim bliźniakiem ????

Urticae. Ja też nie podejmę się działania wg instrukcji scn80. Nie mam pewności czy dobrze
wykonam te zalecane czynności.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 16-03-2009, 09:37   

Przypadkiem znaleziony filmik dotyczący przyuczania szyb:
http://www.youtube.com/watch?v=gWyDUPC8JSo

djandrew
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2009, 11:27   

No ja po rozłączeniu akumulatora tak samo programowałem szyby jak na filmiku i zawsze dobrze działa :)

Gabriel68 
Forumowicz

Auto: MSS Space Star 1.3 Family 2001
Wysłany: 16-03-2009, 14:36   

Urticae apropos braku instrukcji i nieznajomości programowania radia. Instrukacja obsługi jest już na naszym forum i to w rozdzimym języku - tu link mss instrukcja pl

Urticae 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-03-2009, 15:56   

U mnie manewr proponowany przez cns80 nie działa. Trzymam klawisz do góry, szyba dochodzi do górnej krawędzi i uparcie wraca do połowy. Mechanik sugeruje, że coś nie tak z mechanizmem zabezpieczającym. (Jeśli szyba napotyka na zbyt duży opór automatycznie odpuszcza). Pewnie jest tam jakiś czujnik który się zepsuł. Niestety mechanik nie jest elektrykiem i sprawa na razie odłożona. Przy okazji może znacie elektryka, diagnostę w okolicach Skierniewic?
Co do instrukcji radia, sprawa załatwiona. Ściągnąłem instrukcję i jeszcze raz dziękuję za otwarcie oczu ;)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 16-03-2009, 18:55   

Może już ktoś nieumiejętnie programował i źle zaprogramował. Spróbuj odłączyć akumulator i jeszcze raz zaprogramować.

Urticae napisał/a:
Mechanik sugeruje, że coś nie tak z mechanizmem zabezpieczającym. (Jeśli szyba napotyka na zbyt duży opór automatycznie odpuszcza). Pewnie jest tam jakiś czujnik który się zepsuł.
Raczej nie czujnik, bo on jest chyba zabudowany w silniczku. Jeśli rozbierzesz boczek to obserwuj czy szyba jadąc do góry nie napręża zbytnio prowadnic. A może któraś prowadnica jest luźna ? Trzeba sprawdzić.

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 17-03-2009, 09:34   

Miałem podobny problem w suzuki swifcie: po zdemontowaniu tapicerki z drzwi okazało się, że w jednej prowadnicy był brud, który uniemożliwiał podniesienie szyby. Po wyczyszczeniu jak ręką odjął:)).
Pozdrawiam

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 17-03-2009, 09:43   

Warto też przesmarować prowadnice.

Odpowiedz do tematu