Start z Mitsubishi - czyli marzenia czas spełniać nadszedł. |
Autor |
Wiadomość |
promatti
Mitsumaniak bziuuuuuum

Auto: EA5A '00 / CW7W '10
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-05-2012, 18:56 Start z Mitsubishi - czyli marzenia czas spełniać nadszedł.
|
|
|
Witam serdecznie Wszystkich Forumowiczów,
Nazywam się Mateusz, pod nickiem "Promatti" jestem z Wami od 2010 roku, wcześniej miałem inne konto niecałe 2 lata. W 99% mój pobyt na forum to tylko czytanie waszych wypowiedzi i oglądanie podziwianie Waszych Miśków, które tak na marginesie są niesamowite jak ich właściciele. A więc moja przygoda z Mitsubishi (teoretyczna) zaczęła się już bardzo bardzo dawno temu jak jeszcze byłem małym chłopcem. Zaczęło się od tego że uwielbiałem/uwielbiam filmy z Jackie Chanem, który to kiedy byłem mały w swoich filmach jeździł Mitsubishi xD a mianowicie od filmu Whoami jako 9 latek zobaczywszy te scene zakochałem się <3 Evo <3 (niezliczone rajdy Tomi'ego Makinen'ena i to logo Mallboro niesamowicie mi utrwaliły się w głowie jak grałem w Colina MaCRae 2 to tylko tym autkiem) od tamtej pory podziwiam każdy model naszej Ulubionej Marki xD. W ubiegłym roku udało mi się być jeden dzień na zlocie. Naoglądałem się tyle Galantów w pełnej palecie kolorów i wyposażenia że czułem się jak w siódmym niebie xD przejechałem się Pajero i nie mogłem wyjść z podziwu, wiec moje upodobanie co do wyglądu auta tylko umocniło się jazdą w Pajero. Jest to jak narazie jedyne auto spod 3 Diamentów które prowadziłem, tak tylko siedziałem kiedyś w Space Starze przed Liftingiem. Mam nadzieje że w tym roku na zlocie przejade się każdym Miśkiem jaki bedzie do Jazdy testowej xD, ale ja tu sie rozpisałem a ktoś kto próbuje przetrwać to pisanie pewnie się zastanawia po co tutaj to piszę. Nastały w moim życiu lepsze czasy i kiedy już mogę być samodzielny chcę zakupić sobie autko, no i oczywiście musi być to Mitsubishi. Przepraszam od razu z jeżeli piszę w złym temacie ale uznałem że forum ogólne będzie najmniej konfliktowe Okie a więc do rzeczy:
Każdy mój znajomy który mnie zna jakiś kawałek czasu wie że Mateusz to Mitsubishi, Jacki Chan, Inter Mediolan i Husky xD wiec jedyną osobą która śmie mi podrzucać pomysł na autko inne niż Misiek to mój tata on chce żebym kupił sobie Grande Punto bo młode fajne mało pali itp itd no i nie śmiem się nie zgodzić ponieważ mam znajomego z tym autkiem i potwierdza, samo w sobie mi się podoba i nie mam nic przeciwko, ale myśl że jadąc ulicą minąłbym jakiegoś Miśka mnie zabija wiec odpada xD
P.S. Od razu napiszę że Misiek którego kupie będzie autkiem które z biegiem czasu będę upiększał (nie wiejski tunning) tylko klasyczna renowacja xD utrzymanie w najwyższych lotach.
Mój pierwszy i odwieczny Kandydat na moje pierwsze Mitsu to Galant!
Jest to najpiękniejszy Rekin jakiego tylko me oczy ujrzały i to nie podlega dyskusji, no ale jak na Rekina przystało ponoć dużo pali i chciałbym abyście mogli mi coś co nieco nakreślić na temat spalania w Galantach, do tej pory kierowałem się statystykami z Autocentrum dotyczących zjadania paliwa. Wiec to jest minus dla Gala, ja chciałbym jeździć moim Miśkiem, a nie kazać mu stać gdzieś pod drzewem! Najbardziej podoba mi się wersja nadwozia Elegance xD
Colt V - jest to świetne autko o ciekawej stylistyce i fajnie było by je mieć jedyną wada jest to że jest małe a ja lubię większe autka, a moje pytanie odnośnie jego to czy siędząc w środku człowiek czuje się komfortowo ? I czy prawdą jest spalanie benzyny na poziomie 5L na 100km?
Space Star - O nim myśle najbardziej każdy kogo znam potwierdzał zawsze niskie spalanie tego autka jedyne co mi się nie podoba to łączenie kolorów w wersji z przed liftingu ale jeśli miałbym kupować to nowszą wersje. Auto jest duże i to mi odpowiada xD
Carisma Hatchback - nie wiem dlaczego ale oczka Carismy sa takie smutne dla mnie ale najbardziej mi przypomina Lancera i dlatego chciałbym taką mieć xD duże fajne auto xD
No i tak wygląda to z mojej strony, te 4 Miśki chodzą mi po głowie cały czas, a ja chciałbym kupić takiego którym będę mógł jeździć i go pielęgnować i pucować i cacy cacy non stop. Uwielbiam te Autka, proszę Was o radę ponieważ będzie to moje pierwsze autko a Wy macie już jakieś doświadczenia z Trzema Diamentami chciałbym Was poprosić o radę i obiektywną ocenę sytuacji, ja jako człowiek 25 letni który chciałby głównie pokonywać krótkie kilkunasto minutowe dystanse we Wrocławiu i na trasie Wrocław -> Łódź -> Tomaszów Mazowiecki, we Wrocku pracuje w Łodzi studiuje a jestem z Tomaszowa . Które mogłoby być dla mnie najodpowiedniejszym rozwiązaniem? Z każdego będę się cieszył jak szczerbaty na suchary xD Autko planuje kupić mniej więcej do końca wakacji wiec na zlocie zawitam jeszcze na sucho :/ ale będę xD (mam nadzieje). W chwili Obecnej z tego jak przeglądam oferty wiem że jestem w stanie kupić każdy z modeli po 2002 roku w cenach mniej wiecej do 15 tys, jakby się tak udało było by mega fantastycznie.
Sumując:
Mitsubishi Galant/Colt/Space Star/Carisma
po roczniku 2002
mniej więcej do 15 tys.
P.S. Czy np jeżeli macie jakieś spoty we Wrocławiu ( przyznam nie sprawdzałem) mógłbym się zjawić i pomacać takiego Miśka bo tak jak stoi gdzieś na parkingu to mi głupio oglądać (nie wypada) i tylko tak przechodzę rzucając głodnym okiem albo może znacie jakieś komisy gdze stoją Miśki to bym sobie pojechał (nie jestem z Wrocka i jeszcze nie za bardzo się orientuję w tych rejonach Polski).
Jak ktoś doczytał do tego momentu dziękuję bardzo za cierpliwość i za każdą odpowiedź, oczywiście będę zaglądał codziennie tutaj ale dziękuję za poświęcony czas. |
|
|
|
 |
maniax86
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
|
Wysłany: 31-05-2012, 19:10
|
|
|
hmmm to które mitsu masz wybrać zależy w głównej mierze od tego na jakie spalanie misiaka możesz sobie pozwolić, żeby Cię nie pognębiły wydatki na paliwo. Wybór z tych 4 modeli wydaje się oczywisty..... GAL |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
|
Wysłany: 31-05-2012, 19:20
|
|
|
promatti,
mam Carismę z 96 roku. Jak chcesz to możesz sobie jutro obadać moją.
Będę we Wrocku rano (ok 7), a później tak po 17.
dzwoń 5O8 8 sześć 8 9 sześć 8
W przyszłym tygodniu też będę. |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
|
Wysłany: 31-05-2012, 23:05
|
|
|
Temat o spotach masz w dziale Dolnośląskie, jak Ci zależy i autobus do Tomaszowa ma przystanek w Oleśnicy (niektóre latają obwodnicą) to na weekendy i w poniedziałki (co prawda kilka w roku odpada) to jest do dyspozycji GDI-k ze smutnymi ślepkami nie czarnymi w wersji sedan |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 03-06-2012, 04:44
|
|
|
promatti napisał/a: | Sumując:
Mitsubishi Galant
po roczniku 2002
mniej więcej do 15 tys. |
Nie kupisz(w rozsądnym stanie) |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
|
Wysłany: 03-06-2012, 13:14
|
|
|
do 20tys takie Grande Punto jest swietnym wyborem
a jesli juz ma byc misiek to jakie pierwsze auto bralbym Colciaka...
Galant to marzenie, magia, ale wg mnie jak nie masz tych 25tys na zakup i pierwszy rok uzytkowania to nie ma co sie pchac bo mozna sie zawiesc... a nie ma nic gorszego niz zniszczone marzenia |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
promatti
Mitsumaniak bziuuuuuum

|
Wysłany: 03-06-2012, 22:32
|
|
|
@m6riano & gzesiolek - dzięki za sprostowanie na temat Gala, teraz wiem że odpada :/ a szkoda bo tak jak napisał Gzesiolek "Galant to marzenie, magia"
a wiecie może jak wygląda sytuacja Space Stara, jest szansa że za te pieniądze (15tys.) można kupić coś fajnego?
P.S. Dziękuje wszytkim za odpowiedzić jest mi bardzo miło a wasze słowa są dla mnie naprawde ważne. |
_________________ Mitsubishi Lancer Sportback 1.8 Mivec + LPG '09, 2016.10 - ...
Mitsubishi Pajero II 3.5 V6 '97, 2016.10 - 2017.10
Mitsubishi Colt CJ0 1.3 '03, 2014 - 2016
Mitsubishi Outlander II 2.2 DID '10, 2015 - 16.10.2016
Mitsubishi Galant 2.5 V6 '00 2013 - forever - Galeria
 |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
|
Wysłany: 05-06-2012, 16:21
|
|
|
W tej cenie to myślę spokojnie dostaniesz dość młodą Cari w dobrym stanie. Jedyne pytanie w takim przypadku to jaki silnik ? Jeśli chcesz instalować gaz, to tylko 1.6, jeśli nie chcesz gazu to wtedy możesz zastanawiać się nad GDI. Jest jeszcze oczywiście diesel... |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
promatti
Mitsumaniak bziuuuuuum

|
Wysłany: 05-06-2012, 16:46
|
|
|
gaz odpada, nie jestem zwolennikiem LPG. myślałem o DISELKACH wiec jeśli istnieje szansa na ON to biere |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24263 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-06-2012, 06:45
|
|
|
promatti napisał/a: | myślałem o DISELKACH | w cari i ss pochodzą od renault - stare, kopcące jednostki, ale i tak lepsze od diesli Mitsubishi (które to i tak nie były w tym czasie montowane do tych aut)
Galant jest spoko - wg mnie za 10 tysi można znaleźć egzemplarz do małych poprawek z rocznika 1998/99 (co mi się przytrafiło rok temu, chociaż dałem niewiele więcej)
znając jego wady można być naprawdę zadowolonym
taniej można kupić forda czy opla, ale poziom wyposażenia będzie słabszy |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
|
Wysłany: 06-06-2012, 14:49
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | promatti napisał/a: | myślałem o DISELKACH | w cari i ss pochodzą od renault - stare, kopcące jednostki, ale i tak lepsze od diesli Mitsubishi (które to i tak nie były w tym czasie montowane do tych aut) |
Silnik Di-D (oznaczenie Renault to dCi) montowane w Carismach II (chyba od końca rocznika 2000) uważasz za starą, kopcącą jednostkę? Za 15tys spokojnie można kupić Cari Di-D z lat 2002-2003, może nawet na 2004 byłaby szansa. Przy wersji 115KM osiągi będą pewnie lepsze niż w GDI.
Sam mam Di-D 102KM i jest to naprawdę świetny, mało awaryjny silnik, o dobrych osiągach i kulturze pracy.
Wszystko zależy jednak od tego ile się jeździ. Jeśli mniej niż 20tys rocznie, brałbym benzynę. Niestety, ale diesle przy krótkich odcinkach w mieście po prostu się męczą i wskazane jest przegonić je co jakiś czas na trasie. |
|
|
|
 |
promatti
Mitsumaniak bziuuuuuum

|
Wysłany: 07-06-2012, 20:43
|
|
|
No własnie 20 tys myślę że zrobie spokojnie. Teraz jeżdżę co tydzien trasa Wrocław - Łódź, a po wakacjach będę miał do pokonywania Wroclaw-Tomaszów Mazowiecki-Opoczno- Łódź i spowrotem. wiec troche się najeżdż głównie pozamiastem, w city jestem zwolennikiem rowerów spacerów i komunikacji miejskiej nie jazdy autem wiec dlatego myśl o Dislu. Carisma świetne autko ale nie każda ma Tempoman na który m mi naprawde zalerzy, jest możliwość montoawania temopomatu i czy to duże koszta 5/10 mogą być? |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
|
Wysłany: 08-06-2012, 14:03
|
|
|
Raczej szukaj już takiej z tempomatem. Było kilka wątków na tym forum z próbami dostawienia tempomatu, ale za różowo to nie wyglądało. Jak dobrze poszukasz, to spokojnie znajdziesz w miarę sensownie wyposażoną wersję. Od siebie polecam roczniki od końca 2002, te z ciemniejszymi przydymianymi reflektorami z przodu oraz srebrnymi diamentami na masce i z tyłu.
Jeśli będziesz robił sporo trasy, to diesel jak najbardziej się sprawdzi. Ten silnik występował jak już wspomniałem w wersji 102KM i 115KM - różnica jest głównie w innej turbinie (mocniejsza wersja ma turbinę ze zmienną geometrią) oraz inaczej zaprogramowanym ECU. Zdarzały się też fabrycznie czipowane Di-D+, które miały chyba 130KM, ale to rzadkość |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
|
Wysłany: 08-06-2012, 16:00
|
|
|
Ze swoich doświadczeń z LPG no cóż Ja bym Cię przekonywał jednak do tego paliwa tylko instalacja porządna na ten przykład taka jak moja Wtryski Hana reduktor Silver jednostka sterująca KME brak utraty mocy a koszt przejazdu 100 km śmieszny w trasie w granicy 25 zł Cari 1.6
też byłem przeciwnikiem gazu bardzo dużym bo robię 10000 rocznie i nie widziałem sensu ale jednak się opłaca
kup Benzyne i kładź gaz Jak chcesz mieć auto na lata kup gala w kombi i kładź w niego
albo Cari ale w hatchbacku i tu i tu lodówkę przewieziesz:)
[ Dodano: 08-06-2012, 16:05 ]
Ja bym się rozglądał za czymś takim http://otomoto.pl/mitsubi...-C23628014.html bieda zalatuje ale tak jak mówię auto do doprowadzenia do stanu używalności |
_________________ Definicja trzeźwości Śniega:
Człowiek jest trzeźwy tak długo jak długo potrafi leżeć na podłodze niczego się nie przytrzymując
Stadko
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby
 |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 08-06-2012, 17:42
|
|
|
promatti, pamietaj,. że jak kupisz zjeżdżonego diesla, to lekką ręką drugie tyle możesz w niego wsadzić. Więc tu zalecałbym baaaaaaaaaardzo daleko idącą ostrozność.
Za cenę kilku pierdół do diesla będziesz miał cały silnik do benzyny na przekładkę, jakby co....
Jakiś czas temu w Mitcarze stała cari w dieslu zostawiona w rozliczeniu. W jakim stanie, nie wiem. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
|