Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Start z Mitsubishi - czyli marzenia czas spełniać nadszedł.
Autor Wiadomość
promatti 
Mitsumaniak
bziuuuuuum

Auto: EA5A '00 / CW7W '10
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 31-05-2012, 18:56   Start z Mitsubishi - czyli marzenia czas spełniać nadszedł.

Witam serdecznie Wszystkich Forumowiczów,
Nazywam się Mateusz, pod nickiem "Promatti" jestem z Wami od 2010 roku, wcześniej miałem inne konto niecałe 2 lata. W 99% mój pobyt na forum to tylko czytanie waszych wypowiedzi i oglądanie podziwianie Waszych Miśków, które tak na marginesie są niesamowite jak ich właściciele. A więc moja przygoda z Mitsubishi (teoretyczna) zaczęła się już bardzo bardzo dawno temu jak jeszcze byłem małym chłopcem. Zaczęło się od tego że uwielbiałem/uwielbiam filmy z Jackie Chanem, który to kiedy byłem mały w swoich filmach jeździł Mitsubishi xD a mianowicie od filmu Whoami jako 9 latek zobaczywszy te scene zakochałem się <3 Evo <3 (niezliczone rajdy Tomi'ego Makinen'ena i to logo Mallboro niesamowicie mi utrwaliły się w głowie jak grałem w Colina MaCRae 2 :P to tylko tym autkiem) od tamtej pory podziwiam każdy model naszej Ulubionej Marki xD. W ubiegłym roku udało mi się być jeden dzień na zlocie. Naoglądałem się tyle Galantów w pełnej palecie kolorów i wyposażenia że czułem się jak w siódmym niebie xD przejechałem się Pajero i nie mogłem wyjść z podziwu, wiec moje upodobanie co do wyglądu auta tylko umocniło się jazdą w Pajero. Jest to jak narazie jedyne auto spod 3 Diamentów które prowadziłem, tak tylko siedziałem kiedyś w Space Starze przed Liftingiem. Mam nadzieje że w tym roku na zlocie przejade się każdym Miśkiem jaki bedzie do Jazdy testowej xD, ale ja tu sie rozpisałem a ktoś kto próbuje przetrwać to pisanie pewnie się zastanawia po co tutaj to piszę. Nastały w moim życiu lepsze czasy i kiedy już mogę być samodzielny chcę zakupić sobie autko, no i oczywiście musi być to Mitsubishi. Przepraszam od razu z jeżeli piszę w złym temacie ale uznałem że forum ogólne będzie najmniej konfliktowe :) Okie a więc do rzeczy:

Każdy mój znajomy który mnie zna jakiś kawałek czasu wie że Mateusz to Mitsubishi, Jacki Chan, Inter Mediolan i Husky xD wiec jedyną osobą która śmie mi podrzucać pomysł na autko inne niż Misiek to mój tata :| :P on chce żebym kupił sobie Grande Punto bo młode fajne mało pali itp itd no i nie śmiem się nie zgodzić ponieważ mam znajomego z tym autkiem i potwierdza, samo w sobie mi się podoba i nie mam nic przeciwko, ale myśl że jadąc ulicą minąłbym jakiegoś Miśka mnie zabija wiec odpada xD

P.S. Od razu napiszę że Misiek którego kupie będzie autkiem które z biegiem czasu będę upiększał (nie wiejski tunning) tylko klasyczna renowacja xD utrzymanie w najwyższych lotach.

Mój pierwszy i odwieczny Kandydat na moje pierwsze Mitsu to Galant!
Jest to najpiękniejszy Rekin jakiego tylko me oczy ujrzały i to nie podlega dyskusji, no ale jak na Rekina przystało ponoć dużo pali i chciałbym abyście mogli mi coś co nieco nakreślić na temat spalania w Galantach, do tej pory kierowałem się statystykami z Autocentrum dotyczących zjadania paliwa. Wiec to jest minus dla Gala, ja chciałbym jeździć moim Miśkiem, a nie kazać mu stać gdzieś pod drzewem! Najbardziej podoba mi się wersja nadwozia Elegance xD

Colt V - jest to świetne autko o ciekawej stylistyce i fajnie było by je mieć jedyną wada jest to że jest małe a ja lubię większe autka, a moje pytanie odnośnie jego to czy siędząc w środku człowiek czuje się komfortowo ? I czy prawdą jest spalanie benzyny na poziomie 5L na 100km?

Space Star - O nim myśle najbardziej każdy kogo znam potwierdzał zawsze niskie spalanie tego autka jedyne co mi się nie podoba to łączenie kolorów w wersji z przed liftingu ale jeśli miałbym kupować to nowszą wersje. Auto jest duże i to mi odpowiada xD

Carisma Hatchback - nie wiem dlaczego ale oczka Carismy sa takie smutne :P dla mnie ale najbardziej mi przypomina Lancera i dlatego chciałbym taką mieć xD duże fajne auto xD

No i tak wygląda to z mojej strony, te 4 Miśki chodzą mi po głowie cały czas, a ja chciałbym kupić takiego którym będę mógł jeździć i go pielęgnować i pucować i cacy cacy non stop. Uwielbiam te Autka, proszę Was o radę ponieważ będzie to moje pierwsze autko a Wy macie już jakieś doświadczenia z Trzema Diamentami chciałbym Was poprosić o radę i obiektywną ocenę sytuacji, ja jako człowiek 25 letni który chciałby głównie pokonywać krótkie kilkunasto minutowe dystanse we Wrocławiu i na trasie Wrocław -> Łódź -> Tomaszów Mazowiecki, we Wrocku pracuje w Łodzi studiuje a jestem z Tomaszowa :P . Które mogłoby być dla mnie najodpowiedniejszym rozwiązaniem? Z każdego będę się cieszył jak szczerbaty na suchary xD Autko planuje kupić mniej więcej do końca wakacji wiec na zlocie zawitam jeszcze na sucho :/ ale będę xD (mam nadzieje). W chwili Obecnej z tego jak przeglądam oferty wiem że jestem w stanie kupić każdy z modeli po 2002 roku w cenach mniej wiecej do 15 tys, jakby się tak udało było by mega fantastycznie.

Sumując:

Mitsubishi Galant/Colt/Space Star/Carisma
po roczniku 2002
mniej więcej do 15 tys.

P.S. Czy np jeżeli macie jakieś spoty we Wrocławiu ( przyznam nie sprawdzałem) mógłbym się zjawić i pomacać takiego Miśka bo tak jak stoi gdzieś na parkingu to mi głupio oglądać (nie wypada) i tylko tak przechodzę rzucając głodnym okiem :P albo może znacie jakieś komisy gdze stoją Miśki to bym sobie pojechał (nie jestem z Wrocka i jeszcze nie za bardzo się orientuję w tych rejonach Polski).

Jak ktoś doczytał do tego momentu dziękuję bardzo za cierpliwość i za każdą odpowiedź, oczywiście będę zaglądał codziennie tutaj ale dziękuję za poświęcony czas. :)

maniax86 
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
Wysłany: 31-05-2012, 19:10   

hmmm to które mitsu masz wybrać zależy w głównej mierze od tego na jakie spalanie misiaka możesz sobie pozwolić, żeby Cię nie pognębiły wydatki na paliwo. Wybór z tych 4 modeli wydaje się oczywisty..... GAL :mrgreen:

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 31-05-2012, 19:20   

promatti,
mam Carismę z 96 roku. Jak chcesz to możesz sobie jutro obadać moją.

Będę we Wrocku rano (ok 7), a później tak po 17.

dzwoń 5O8 8 sześć 8 9 sześć 8

W przyszłym tygodniu też będę. :)

Obecnie: F34

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 31-05-2012, 23:05   

Temat o spotach masz w dziale Dolnośląskie, jak Ci zależy i autobus do Tomaszowa ma przystanek w Oleśnicy (niektóre latają obwodnicą) to na weekendy i w poniedziałki (co prawda kilka w roku odpada) to jest do dyspozycji GDI-k ze smutnymi ślepkami nie czarnymi w wersji sedan

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 03-06-2012, 04:44   

promatti napisał/a:
Sumując:

Mitsubishi Galant
po roczniku 2002
mniej więcej do 15 tys.

Nie kupisz(w rozsądnym stanie)

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 03-06-2012, 13:14   

do 20tys takie Grande Punto jest swietnym wyborem ;)

a jesli juz ma byc misiek to jakie pierwsze auto bralbym Colciaka...

Galant to marzenie, magia, ale wg mnie jak nie masz tych 25tys na zakup i pierwszy rok uzytkowania to nie ma co sie pchac bo mozna sie zawiesc... a nie ma nic gorszego niz zniszczone marzenia ;)

promatti 
Mitsumaniak
bziuuuuuum

Wysłany: 03-06-2012, 22:32   

@m6riano & gzesiolek - dzięki za sprostowanie na temat Gala, teraz wiem że odpada :/ a szkoda bo tak jak napisał Gzesiolek "Galant to marzenie, magia"

a wiecie może jak wygląda sytuacja Space Stara, jest szansa że za te pieniądze (15tys.) można kupić coś fajnego?

P.S. Dziękuje wszytkim za odpowiedzić jest mi bardzo miło :) a wasze słowa są dla mnie naprawde ważne.
Mitsubishi Outlander II 2.2 DID '10, 2015 - 16.10.2016
Mitsubishi Galant 2.5 V6 '00 2013 - forever - Galeria

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 05-06-2012, 16:21   

W tej cenie to myślę spokojnie dostaniesz dość młodą Cari w dobrym stanie. Jedyne pytanie w takim przypadku to jaki silnik ? ;) Jeśli chcesz instalować gaz, to tylko 1.6, jeśli nie chcesz gazu to wtedy możesz zastanawiać się nad GDI. Jest jeszcze oczywiście diesel...

promatti 
Mitsumaniak
bziuuuuuum

Wysłany: 05-06-2012, 16:46   

gaz odpada, nie jestem zwolennikiem LPG. myślałem o DISELKACH :) wiec jeśli istnieje szansa na ON to biere :P

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-06-2012, 06:45   

promatti napisał/a:
myślałem o DISELKACH
w cari i ss pochodzą od renault - stare, kopcące jednostki, ale i tak lepsze od diesli Mitsubishi (które to i tak nie były w tym czasie montowane do tych aut)

Galant jest spoko - wg mnie za 10 tysi można znaleźć egzemplarz do małych poprawek z rocznika 1998/99 (co mi się przytrafiło rok temu, chociaż dałem niewiele więcej)
znając jego wady można być naprawdę zadowolonym
taniej można kupić forda czy opla, ale poziom wyposażenia będzie słabszy

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 06-06-2012, 14:49   

Krzyzak napisał/a:
promatti napisał/a:
myślałem o DISELKACH
w cari i ss pochodzą od renault - stare, kopcące jednostki, ale i tak lepsze od diesli Mitsubishi (które to i tak nie były w tym czasie montowane do tych aut)

Silnik Di-D (oznaczenie Renault to dCi) montowane w Carismach II (chyba od końca rocznika 2000) uważasz za starą, kopcącą jednostkę? :) Za 15tys spokojnie można kupić Cari Di-D z lat 2002-2003, może nawet na 2004 byłaby szansa. Przy wersji 115KM osiągi będą pewnie lepsze niż w GDI.

Sam mam Di-D 102KM i jest to naprawdę świetny, mało awaryjny silnik, o dobrych osiągach i kulturze pracy.
Wszystko zależy jednak od tego ile się jeździ. Jeśli mniej niż 20tys rocznie, brałbym benzynę. Niestety, ale diesle przy krótkich odcinkach w mieście po prostu się męczą i wskazane jest przegonić je co jakiś czas na trasie.

promatti 
Mitsumaniak
bziuuuuuum

Wysłany: 07-06-2012, 20:43   

No własnie 20 tys myślę że zrobie spokojnie. Teraz jeżdżę co tydzien trasa Wrocław - Łódź, a po wakacjach będę miał do pokonywania Wroclaw-Tomaszów Mazowiecki-Opoczno- Łódź i spowrotem. wiec troche się najeżdż głównie pozamiastem, w city jestem zwolennikiem rowerów spacerów i komunikacji miejskiej nie jazdy autem wiec dlatego myśl o Dislu. Carisma świetne autko ale nie każda ma Tempoman na który m mi naprawde zalerzy, jest możliwość montoawania temopomatu i czy to duże koszta 5/10 mogą być?

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 08-06-2012, 14:03   

Raczej szukaj już takiej z tempomatem. Było kilka wątków na tym forum z próbami dostawienia tempomatu, ale za różowo to nie wyglądało. Jak dobrze poszukasz, to spokojnie znajdziesz w miarę sensownie wyposażoną wersję. Od siebie polecam roczniki od końca 2002, te z ciemniejszymi przydymianymi reflektorami z przodu oraz srebrnymi diamentami na masce i z tyłu.

Jeśli będziesz robił sporo trasy, to diesel jak najbardziej się sprawdzi. Ten silnik występował jak już wspomniałem w wersji 102KM i 115KM - różnica jest głównie w innej turbinie (mocniejsza wersja ma turbinę ze zmienną geometrią) oraz inaczej zaprogramowanym ECU. Zdarzały się też fabrycznie czipowane Di-D+, które miały chyba 130KM, ale to rzadkość :)

sniegu 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Wysłany: 08-06-2012, 16:00   

Ze swoich doświadczeń z LPG no cóż Ja bym Cię przekonywał jednak do tego paliwa tylko instalacja porządna na ten przykład taka jak moja Wtryski Hana reduktor Silver jednostka sterująca KME brak utraty mocy a koszt przejazdu 100 km śmieszny w trasie w granicy 25 zł Cari 1.6
też byłem przeciwnikiem gazu bardzo dużym bo robię 10000 rocznie i nie widziałem sensu ale jednak się opłaca
kup Benzyne i kładź gaz Jak chcesz mieć auto na lata kup gala w kombi i kładź w niego
albo Cari ale w hatchbacku i tu i tu lodówkę przewieziesz:)

[ Dodano: 08-06-2012, 16:05 ]
Ja bym się rozglądał za czymś takim http://otomoto.pl/mitsubi...-C23628014.html bieda zalatuje ale tak jak mówię auto do doprowadzenia do stanu używalności
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby :finga:

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 08-06-2012, 17:42   

promatti, pamietaj,. że jak kupisz zjeżdżonego diesla, to lekką ręką drugie tyle możesz w niego wsadzić. Więc tu zalecałbym baaaaaaaaaardzo daleko idącą ostrozność.
Za cenę kilku pierdół do diesla będziesz miał cały silnik do benzyny na przekładkę, jakby co....

Jakiś czas temu w Mitcarze stała cari w dieslu zostawiona w rozliczeniu. W jakim stanie, nie wiem.

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

Odpowiedz do tematu