Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy komputer uwzglednia rezerwę paliwa???
Autor Wiadomość
rydek 
Mitsumaniak
rydek

Auto: Carisma 1,8 GDI Elegance.99r.
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 10-02-2009, 15:11   Czy komputer uwzglednia rezerwę paliwa???

Dziwna rzecz zauważyłem w niedzielę wracając z Katowic a mianowicie:Nie tankując w Katowicach w połowie drogi do Wrocka komputer pokazał mi że mogę przejechać na paliwie 50km a kontrolka rezerwy się nie zapaliła,nawet powiem że strzałka była jakieś półtora może 2 kreski przed zerowym stanem wskaźnika.przy wskazaniu kompa 34km zjechałem na cpn ze strachu że może mi zabraknąć paliwa i zasyfię pompę(poza tym nie miałem karnistra).Więc mam pytanko czy komputer uwzględnia rezerwę paliwa czy nie??bo jeżeli nie to na kompie będzie 0 a wtedy zapali się rezerwa??Poza tym komputer po zatankowaniu do pełna nigdy nie pokazał mi więcej niż 600km(zawsze to 500+..) jakie można przejechać na paliwie a przejezdzam koło 700-800.Jak to jest u was? pozdrawiam

marcnow 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 10-02-2009, 15:33   

Ja mam Cari przed liftem, więc nie mam informacji ile zostało do przejechania, ale ogólnie rzecz biorąc informacje z komputera pokładowego trzeba brać z przymrużeniem oka, bo nigdy nie są one dokładne. U mnie komp np pokazywał średnie spalanie 6,8, a rzeczywiste było 7,5.

Kris1980_147 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Wysłany: 10-02-2009, 16:53   

Nie wiem jak z rezerwą, ale ja ostatnio tankowałem i było ogólnie niecałe pół baku. Komp po zapaleniu silnika wskazał coś koło 500km na tym co mam w baku.
Komp nie sprawdza cały czas stanu jaki jest w baku. Jak jeżdżę na LPG to rzecz jasna nie zużywam Pb (tylko do rozruchu) więc benzyny starcza mi na dłuuugo.
Przykładowo tankuję - komp pokazuje mi że zrobię na benzynie 500km, zrobię jakieś 400km - komp pokazuje że na tym co zostało w baku zrobię jeszcze tylko 100km, a w między czasie wypaliłem może ze 2 litry Pb. Tak więc jadę na LPG a kilometry i dystans na Pb i tak maleje.
Co jakiś tam czas komp odświerzy sobie i pokazuje poprawnie.

slawek st 
Forumowicz

Auto: carisma DI-D+/2003r
Wysłany: 10-02-2009, 19:38   

Chyba się mylisz kolego, poziom paliwa w zbiorniku jest cały czas śledzony przez komp. Dolej nawet kilka litrów i zobaczysz że dystans do przejechania się zmieni. Przynajmniej tak jest u mnie.Co innego dokładność tego prognozowania, zużycie jest uśredniane i ten dystans do przejechania też ale stan paliwa jest sprawdzany na bieżąco. Rezerwa jest u mnie równiez uwzględniana zapala się na stałe jak komp pokazuje jeszcze 200km do przejechania, przy 100 sygnalizuje piskiem przy odpalaniu silnika. Pozdr.

Kris1980_147 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-02-2009, 20:43   

Przy dolewaniu to się zgodzę, że komp odrazu pokazuje nową wartość, ale jak się jeździ na gazie to i tak komp pokazuje że benzynki w baku ubywa.
U mnie podobnie - jak się zapali pierwszy raz kontrolka rezerwy to jeszcze jakieś 180-200 km dystansu do pokonania pokazuje. A jak świeci cały czas to przeważnie 100-130km jeszcze zostaje.

Pika jeszcze o ile dobrze pamiętam jak dystans jest :
- 25km
- 10km
- 0 km :)

Apropo tego dystansu "0km"
Miałem tak kilka razy - benzynki koło rezerwy (powiedzmy na 150km).
Odpalam auto jadę jakieś 50km - gaszę samochód.
Odpalam znowu (dystans wg. kompa - 100km) jadę kolejne 50 km i gaszę silnik.
Odpalam j.w. (dystans - 50km) - gaszę
Odpalam (dystans - 0km) a mimo to jadę jakieś 50km i gaszę silnik. Przy następnym odpaleniu komp powinien pokazać -50km, ale tego nie zrobi i pokazuje w dalszym ciągu 0km.
Dopiero po jakimś czasie wskakuje odpowiedni odczyt - czyli jakieś powiedzmy 145km (bo wkońcu troszkę Pb na to odpalanie i ujechanie kawałka spalono)

Kozi 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 10-02-2009, 20:55   

U mnie podobnie z tym zapalaniem kontrolek. Pierwszy raz przy około 200km i szczerze powiem ze troche mnie to denerwuje. A jeszcze raz miałem taką przygodę że komp pokazywał że jeszcze mogę 60 km przejechać, a niestety zabrakło paliwa. Teraz już tak do końca nie ufam komputerowi i jezdze tak zeby nie spadalo poniezej 100.

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 11-02-2009, 13:20   

Z ilością km do wyczerpania paliwa to już tak jest. Moim zdaniem spowodowane jest to tym że komputer uśrednia zużycie z małą dokładnością. Można ostatnie kilometyry jechać zimą , zanim się silnik rozgrzeje ,zużycie jest nawet powyżej 10l/100km a średnia wyświetlana to przykładowo 7l. Wiadomo więc że paliwa zabraknie. Zbyt mała dokładność pracy tego kompa i nic na to nie poradzimy.

ToX 
Mitsumaniak

Auto: mitsubishi carisma1.9DI-D102KM
Wysłany: 11-02-2009, 13:33   

mi kontrolka zapalila sie przy mozliwosci przejechania 100km wg komputera wiec nie wiem jak on oblicza

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 11-02-2009, 18:17   

Jeszcze dopiszę, dzisiaj zatankowałem do pełna auto, weszło 61l, przed tankowaniem komputer pokazywał jeszcze 68 km do przejechania. Zbiornik ma 63l co osobiście sprwdziłem kilka razy- opisywałem w innym temacie.Zresetowałem kompa i po przejechaniu 16 km ( silnik zimny) średnie spalanie 10,4 a do przejechania 744km. Czyli mało dokładnie bo z prostego wyliczenia powinno być około 600 km przy takim spalaniu. Komp ma chyba jakiś algorytm wyliczania który uwzględnia jeszcze jakieś inne parametry.Pozdr.

marcnow 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 11-02-2009, 18:34   

U mnie z komputerem to w ogóle dziwna sprawa, dokładnie chodzi o różnicę w średnim spalanie wg kompa a rzeczywistym. Auto mam 2 tygodnie i dzisiaj tankowałem trzeci raz do pełna, za każdym razem leję inne paliwo. Za pierwszym razem zatankowałem BP98 i średnie spalanie z przejechania trochę ponad 600 km wyszło wg kompa 6,8 a rzeczywiste było 7,5. Później tankowałem Shell V-power i po mniej więcej takiej samej ilości km spalanie na kompie 7,3, a rzeczywiste 7,6, czyli różnica mniejsza niż za pierwszym razem. Dzisiaj zalałem do pełna zwykłą BP95 i zobaczę jak będzie na tym paliwie.
Wydaje mi się, że wartości podawane przez komputer nie powinny zależeć od lanego paliwa... Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?

Kris1980_147 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-02-2009, 20:26   

Tankuj zawsze na tej samej stacji (najlepiej z tego samego dystrybutora), to i wskazania kompa będziesz miał zawsze jednakowe (przyjmując że cały czas jeździsz tak samo - spokojnie lub agresywnie do wyboru)

ustas 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DID
Wysłany: 11-02-2009, 21:19   

w pierwszych miesiącach użytkowania samochód stanął mi,gdy komputer pokazywał,że jeszcze 34 km można przejechać.Samo nalanie paliwa nie wystarczyło,trzeba było odpowietrzyć. :-X Jeżeli tankuję małą ilość paliwa,to często zdarza się,że dystans do przejechania pozostaje bez zmian i jeżdżę kilkadziesiąt km przy wskazaniu kompa 0 do przejechania.Tak czy inaczej, tylko kontrolka rezerwy jest dla mnie po tych doświadczeniach miarodajna.Po zapaleniu się jej na stałe, pozwalam sobie na max 80 km jazdy.

Kris1980_147 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-02-2009, 21:50   

Dobrze że mam 2 baki :mrgreen:

Odpowiedz do tematu