Czy komputer uwzglednia rezerwę paliwa??? |
Autor |
Wiadomość |
rydek
Mitsumaniak rydek

Auto: Carisma 1,8 GDI Elegance.99r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Wrz 2008 Posty: 63 Skąd: JELENIA GÓRA
|
Wysłany: 10-02-2009, 15:11 Czy komputer uwzglednia rezerwę paliwa???
|
|
|
Dziwna rzecz zauważyłem w niedzielę wracając z Katowic a mianowicie:Nie tankując w Katowicach w połowie drogi do Wrocka komputer pokazał mi że mogę przejechać na paliwie 50km a kontrolka rezerwy się nie zapaliła,nawet powiem że strzałka była jakieś półtora może 2 kreski przed zerowym stanem wskaźnika.przy wskazaniu kompa 34km zjechałem na cpn ze strachu że może mi zabraknąć paliwa i zasyfię pompę(poza tym nie miałem karnistra).Więc mam pytanko czy komputer uwzględnia rezerwę paliwa czy nie??bo jeżeli nie to na kompie będzie 0 a wtedy zapali się rezerwa??Poza tym komputer po zatankowaniu do pełna nigdy nie pokazał mi więcej niż 600km(zawsze to 500+..) jakie można przejechać na paliwie a przejezdzam koło 700-800.Jak to jest u was? pozdrawiam |
|
|
|
 |
marcnow
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 122 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 10-02-2009, 15:33
|
|
|
Ja mam Cari przed liftem, więc nie mam informacji ile zostało do przejechania, ale ogólnie rzecz biorąc informacje z komputera pokładowego trzeba brać z przymrużeniem oka, bo nigdy nie są one dokładne. U mnie komp np pokazywał średnie spalanie 6,8, a rzeczywiste było 7,5. |
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 10-02-2009, 16:53
|
|
|
Nie wiem jak z rezerwą, ale ja ostatnio tankowałem i było ogólnie niecałe pół baku. Komp po zapaleniu silnika wskazał coś koło 500km na tym co mam w baku.
Komp nie sprawdza cały czas stanu jaki jest w baku. Jak jeżdżę na LPG to rzecz jasna nie zużywam Pb (tylko do rozruchu) więc benzyny starcza mi na dłuuugo.
Przykładowo tankuję - komp pokazuje mi że zrobię na benzynie 500km, zrobię jakieś 400km - komp pokazuje że na tym co zostało w baku zrobię jeszcze tylko 100km, a w między czasie wypaliłem może ze 2 litry Pb. Tak więc jadę na LPG a kilometry i dystans na Pb i tak maleje.
Co jakiś tam czas komp odświerzy sobie i pokazuje poprawnie. |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 10-02-2009, 19:38
|
|
|
Chyba się mylisz kolego, poziom paliwa w zbiorniku jest cały czas śledzony przez komp. Dolej nawet kilka litrów i zobaczysz że dystans do przejechania się zmieni. Przynajmniej tak jest u mnie.Co innego dokładność tego prognozowania, zużycie jest uśredniane i ten dystans do przejechania też ale stan paliwa jest sprawdzany na bieżąco. Rezerwa jest u mnie równiez uwzględniana zapala się na stałe jak komp pokazuje jeszcze 200km do przejechania, przy 100 sygnalizuje piskiem przy odpalaniu silnika. Pozdr. |
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-02-2009, 20:43
|
|
|
Przy dolewaniu to się zgodzę, że komp odrazu pokazuje nową wartość, ale jak się jeździ na gazie to i tak komp pokazuje że benzynki w baku ubywa.
U mnie podobnie - jak się zapali pierwszy raz kontrolka rezerwy to jeszcze jakieś 180-200 km dystansu do pokonania pokazuje. A jak świeci cały czas to przeważnie 100-130km jeszcze zostaje.
Pika jeszcze o ile dobrze pamiętam jak dystans jest :
- 25km
- 10km
- 0 km
Apropo tego dystansu "0km"
Miałem tak kilka razy - benzynki koło rezerwy (powiedzmy na 150km).
Odpalam auto jadę jakieś 50km - gaszę samochód.
Odpalam znowu (dystans wg. kompa - 100km) jadę kolejne 50 km i gaszę silnik.
Odpalam j.w. (dystans - 50km) - gaszę
Odpalam (dystans - 0km) a mimo to jadę jakieś 50km i gaszę silnik. Przy następnym odpaleniu komp powinien pokazać -50km, ale tego nie zrobi i pokazuje w dalszym ciągu 0km.
Dopiero po jakimś czasie wskakuje odpowiedni odczyt - czyli jakieś powiedzmy 145km (bo wkońcu troszkę Pb na to odpalanie i ujechanie kawałka spalono) |
|
|
|
 |
Kozi
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 10-02-2009, 20:55
|
|
|
U mnie podobnie z tym zapalaniem kontrolek. Pierwszy raz przy około 200km i szczerze powiem ze troche mnie to denerwuje. A jeszcze raz miałem taką przygodę że komp pokazywał że jeszcze mogę 60 km przejechać, a niestety zabrakło paliwa. Teraz już tak do końca nie ufam komputerowi i jezdze tak zeby nie spadalo poniezej 100. |
_________________ Cari 1.8 gdi |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
|
Wysłany: 11-02-2009, 13:20
|
|
|
Z ilością km do wyczerpania paliwa to już tak jest. Moim zdaniem spowodowane jest to tym że komputer uśrednia zużycie z małą dokładnością. Można ostatnie kilometyry jechać zimą , zanim się silnik rozgrzeje ,zużycie jest nawet powyżej 10l/100km a średnia wyświetlana to przykładowo 7l. Wiadomo więc że paliwa zabraknie. Zbyt mała dokładność pracy tego kompa i nic na to nie poradzimy. |
|
 |
ToX
Mitsumaniak
Auto: mitsubishi carisma1.9DI-D102KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lut 2009 Posty: 67 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 11-02-2009, 13:33
|
|
|
mi kontrolka zapalila sie przy mozliwosci przejechania 100km wg komputera wiec nie wiem jak on oblicza |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
|
Wysłany: 11-02-2009, 18:17
|
|
|
Jeszcze dopiszę, dzisiaj zatankowałem do pełna auto, weszło 61l, przed tankowaniem komputer pokazywał jeszcze 68 km do przejechania. Zbiornik ma 63l co osobiście sprwdziłem kilka razy- opisywałem w innym temacie.Zresetowałem kompa i po przejechaniu 16 km ( silnik zimny) średnie spalanie 10,4 a do przejechania 744km. Czyli mało dokładnie bo z prostego wyliczenia powinno być około 600 km przy takim spalaniu. Komp ma chyba jakiś algorytm wyliczania który uwzględnia jeszcze jakieś inne parametry.Pozdr. |
|
 |
marcnow
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 122 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 11-02-2009, 18:34
|
|
|
U mnie z komputerem to w ogóle dziwna sprawa, dokładnie chodzi o różnicę w średnim spalanie wg kompa a rzeczywistym. Auto mam 2 tygodnie i dzisiaj tankowałem trzeci raz do pełna, za każdym razem leję inne paliwo. Za pierwszym razem zatankowałem BP98 i średnie spalanie z przejechania trochę ponad 600 km wyszło wg kompa 6,8 a rzeczywiste było 7,5. Później tankowałem Shell V-power i po mniej więcej takiej samej ilości km spalanie na kompie 7,3, a rzeczywiste 7,6, czyli różnica mniejsza niż za pierwszym razem. Dzisiaj zalałem do pełna zwykłą BP95 i zobaczę jak będzie na tym paliwie.
Wydaje mi się, że wartości podawane przez komputer nie powinny zależeć od lanego paliwa... Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? |
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-02-2009, 20:26
|
|
|
Tankuj zawsze na tej samej stacji (najlepiej z tego samego dystrybutora), to i wskazania kompa będziesz miał zawsze jednakowe (przyjmując że cały czas jeździsz tak samo - spokojnie lub agresywnie do wyboru) |
|
|
|
 |
ustas
Mitsumaniak

Auto: Carisma DID
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2008 Posty: 84 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-02-2009, 21:19
|
|
|
w pierwszych miesiącach użytkowania samochód stanął mi,gdy komputer pokazywał,że jeszcze 34 km można przejechać.Samo nalanie paliwa nie wystarczyło,trzeba było odpowietrzyć. Jeżeli tankuję małą ilość paliwa,to często zdarza się,że dystans do przejechania pozostaje bez zmian i jeżdżę kilkadziesiąt km przy wskazaniu kompa 0 do przejechania.Tak czy inaczej, tylko kontrolka rezerwy jest dla mnie po tych doświadczeniach miarodajna.Po zapaleniu się jej na stałe, pozwalam sobie na max 80 km jazdy. |
_________________ Tomek
 |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

|