[MSS 1.3] Skrzynia biegów |
Autor |
Wiadomość |
Karoloos
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-06-2011, 12:58 [MSS 1.3] Skrzynia biegów
|
|
|
Witam
Mam taki mały ( a może nie mały ) problem ze skrzynią. Samochód ma 132 tyś przebiegu (rok 2000) , a ja mam go od 2 tyś kilometrów i na pewno nic na początku się nie działo.
Ciężko wchodzą biegi 1 i 2, ale to już wyczytałem na forum że tulejki lub ew. regulacja. A główny problem to terkotanie/grzechotanie. Myślałem że to łożysko oporowe, ale terkotanie jest na puszczonym sprzęgle, czyli jak jadę na biegu np.. Wystarczy tylko o 0.5cm wcisnąć sprzęgło, dosłownie dotknąć i terkotanie ustaje. Już mi mechanik przez telefon stracha napuścił że to skrzynia kaput. Sprzedający auto mówił że przy 130 tyś wymieniał rozrząd (i to się zgadza bo widziałem) i że wymieniał oleje i między innymi olej w skrzyni. To skoro zaczęło terkotać od około 1000km to czy możliwe że to olej jest, albo kiepski, albo mało, czy da się to jeszcze uratować nie wymieniając skrzyni? |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1,3 '01
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 265 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 08-06-2011, 21:09
|
|
|
Przede wszystkim - ciężko uwierzyć w taki przebieg auta z tego rocznika. A nawet jeśli jest prawdziwy, to usterki skrzyni nie powinny się przy nim pojawić.
Ale do rzeczy: jeśli hałas cichnie przy wciśnięciu sprzęgła to raczej pochodzi ze skrzyni i tylko jasnowidz Ci powie, co się zpsuło. Możesz naprawiać, ale tylko jak znajdziesz warsztat, który się na tym zna. Wynik może być niezadowalający, a koszt na pewno będzie spory. Możesz też spróbować z inną (czytaj: używaną) skrzynią. Tylko, że to też loteria. Ja zmieniłem skrzynię na używkę z carismy i jestem zadowolony. Ale pewnie nie zawsze się trafi... Jakbyś szukał używki to od cari 1.6 pasuje bez problemu, tylko przełożenia są dłuższe. |
|
|
|
 |
Karoloos
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-06-2011, 00:01
|
|
|
no to słabo. Też nie wierze w przebieg, ale cholera zastanawiam sie nad olejem. Myślicie że wymiana coś może dać. narazie w rozmowie telefonicznej z majstrem, powiedział że można spróbować z olejem mineralnym, jakimś gęstszym. Co o tym myślicie? |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 09-06-2011, 08:54
|
|
|
Karoloos napisał/a: | no to słabo. Też nie wierze w przebieg, ale cholera zastanawiam sie nad olejem. Myślicie że wymiana coś może dać. narazie w rozmowie telefonicznej z majstrem, powiedział że można spróbować z olejem mineralnym, jakimś gęstszym. Co o tym myślicie? |
Ja bym nie eksperymentował z olejem - wlej taki, jaki przewiduje producent skrzyni. Efekt może być co najwyżej gorszy...
Co do usterki - ja bym przede wszystkim pojechał obejrzeć samochód u dobrego mechanika. Może być uszkodzona sama skrzynia, ale możliwe, że są jakieś problemy z wysprzęglaniem i przy odpuszczonym pedale nadal coś terkocze, a po wciśnięciu sprzęgło się stabilizuje... bez obejrzenia auta to tylko teoretyzowanie.
Jak chodzi o ciężko wchodzące biegi - przyczyną mogą być jak wspomniałeś tulejki, ale jeśli główna usterka to sprzęgło, to też nie pomaga w zmianie.
U mnie w poprzednim MSS 1.3 właśnie miałem problem z wbiciem 1 i 2-go biegu, wszystko na pierwszy rzut oka wskazywało na synchronizator skrzyni biegów, a okazało się, że sprzęgło się skończyło przy 200k km
Nowe kompletne sprzęgło (Valeo) do 1.3 kosztowało 400zł, więc koszty nieduże |
|
|
|
 |
Karoloos
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-06-2011, 09:26
|
|
|
Ok Dzięki wielkie. Znacie może jakiegoś specjalistę od Space Starów lub specjalistę od skrzyń? Temat wyżej pojawiła się firma Auto TW może do nich? Chociaż posłuchają to powiedzą co dalej robić. |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 09-06-2011, 15:05
|
|
|
Ja korzystam właśnie z usług AutoTW przy obydwu Miśkach.
Polecam fachowy warsztat. |
|
|
|
 |
Mehu
Forumowicz
Auto: Colt CZ3 Automat Benzyna 2006
|
Wysłany: 22-02-2012, 20:05
|
|
|
Witam, u mnie ostatnio była wymieniana jakaś uszczelka i cały olej w skrzyni (jakiś miesiąc temu) i od niedawna biegi zaczynają coraz dziwniej wchodzić, ciężej, jakby skrzynia sie robiła coraz ciaśniejsza, Na początku myślałem ze to przez mrozy i ze jak sie silnik rozgrzeje to sie polepsza ale jednak nie... biegi porostu wchodzą coraz ciężej w szczególności ze przedtem była to wybitnie łagodna skrzynia biegów i biegi wchodziły tkzw jednym paluszkiem. Ktoś ma jakieś sugestie , pomysły, czy to niebezpieczne jechać z tym od razu do mechanika ??? |
_________________ Pawel,Colt CZ3, |
|
|
|
 |
futrzany
Forumowicz Futrzany
Auto: Space Star DID
Pomógł: 19 razy Dołączył: 22 Kwi 2007 Posty: 185 Skąd: Radzymin
|
Wysłany: 22-02-2012, 20:13
|
|
|
Mehu - Kiedyś miałem taką przygodę z taka skrzynią biegów , po wjeździe w mega kałużę odpowietrznikiem dostała się woda - i klops biegi nie chciały już wchodzić - pomogła wymiana oleju w skrzyni |
|
 |
Mehu
Forumowicz
Auto: Colt CZ3 Automat Benzyna 2006
|
Wysłany: 22-02-2012, 20:19
|
|
|
No wlasnie byl wymieniony 3 tyg temu, bo zaczęło sie od jakiejś dziurawej uszczelki na jakimś przegubie |
_________________ Pawel,Colt CZ3, |
|
|
|
 |
słoik
Mitsumaniak
Auto: MSS 2000 1,3
|
Wysłany: 22-02-2012, 21:40
|
|
|
W moim miśku jak pojawiło się terkotanie i pojechałem do mechaniora to okazało się że tarczę sprzęgła szlag trafił. Z tego co widziałem to tarcza jest śmiesznie mała w stosunku do gabarytów samochodu i plastikowe elementy się wycierają. |
|
|
|
 |
futrzany
Forumowicz Futrzany
Auto: Space Star DID
Pomógł: 19 razy Dołączył: 22 Kwi 2007 Posty: 185 Skąd: Radzymin
|
Wysłany: 27-02-2012, 20:55
|
|
|
W woli ścisłości w tarczy ani docisku nie ma elementów plastikowych |
|
 |
dbrkrk
Nowy Forumowicz -
Auto: Space Star 1.3 1999r
|
Wysłany: 28-03-2012, 19:21
|
|
|
Witam.
Z zainteresowaniem będę śledził ten temat. Karloos proszę napisz co było po wizycie u mecha.
PS Karoloos napisałeś jeszcze terkotanie/grzechotanie czy może bardziej metaliczne zgrzytanie miałeś na myśli ?
U mnie właśnie tak coś zgrzyta na luzie i na biegach 1-2-3 , a przy wciśniętym sprzęgle lub na 4 i 5 biegu cisza i spokój. Zastanawiam się czy sprężynka w sprzęgle nie pękła, być może tarcza. Chyba, że mogę się mylić to mnie poprawcie
Szukam teraz mecha w Krakowie. I wracam do przeglądania forum. |
|
|
|
 |
słoik
Mitsumaniak
Auto: MSS 2000 1,3
|
Wysłany: 29-03-2012, 12:57
|
|
|
futrzany napisał/a: | W woli ścisłości w tarczy ani docisku nie ma elementów plastikowych |
Wiesz co z tego co mi pokazywał mechanik po wymianie to wydaje mi się że są ale mogę się myslić |
|
|
|
 |
dbrkrk
Nowy Forumowicz -
Auto: Space Star 1.3 1999r
|
Wysłany: 31-03-2012, 19:57
|
|
|
Dziś wróciłem od mechanika. Przyczyną zgrzytów u mnie było rozsypane łożysko oporowe. No i zdarta tarcza. Natomiast dowiedziałem się też że skrzynia biegów do remontu lub do wymiany . Wolę wymienić na używaną jakąś. |
|
|
|
 |
|