Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.3] Skrzynia biegów
Autor Wiadomość
Karoloos 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-06-2011, 12:58   [MSS 1.3] Skrzynia biegów

Witam
Mam taki mały ( a może nie mały ) problem ze skrzynią. Samochód ma 132 tyś przebiegu (rok 2000) , a ja mam go od 2 tyś kilometrów i na pewno nic na początku się nie działo.
Ciężko wchodzą biegi 1 i 2, ale to już wyczytałem na forum że tulejki lub ew. regulacja. A główny problem to terkotanie/grzechotanie. Myślałem że to łożysko oporowe, ale terkotanie jest na puszczonym sprzęgle, czyli jak jadę na biegu np.. Wystarczy tylko o 0.5cm wcisnąć sprzęgło, dosłownie dotknąć i terkotanie ustaje. Już mi mechanik przez telefon stracha napuścił że to skrzynia kaput. Sprzedający auto mówił że przy 130 tyś wymieniał rozrząd (i to się zgadza bo widziałem) i że wymieniał oleje i między innymi olej w skrzyni. To skoro zaczęło terkotać od około 1000km to czy możliwe że to olej jest, albo kiepski, albo mało, czy da się to jeszcze uratować nie wymieniając skrzyni?

lapass 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,3 '01
Wysłany: 08-06-2011, 21:09   

Przede wszystkim - ciężko uwierzyć w taki przebieg auta z tego rocznika. A nawet jeśli jest prawdziwy, to usterki skrzyni nie powinny się przy nim pojawić.
Ale do rzeczy: jeśli hałas cichnie przy wciśnięciu sprzęgła to raczej pochodzi ze skrzyni i tylko jasnowidz Ci powie, co się zpsuło. Możesz naprawiać, ale tylko jak znajdziesz warsztat, który się na tym zna. Wynik może być niezadowalający, a koszt na pewno będzie spory. Możesz też spróbować z inną (czytaj: używaną) skrzynią. Tylko, że to też loteria. Ja zmieniłem skrzynię na używkę z carismy i jestem zadowolony. Ale pewnie nie zawsze się trafi... Jakbyś szukał używki to od cari 1.6 pasuje bez problemu, tylko przełożenia są dłuższe.

Karoloos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-06-2011, 00:01   

no to słabo. Też nie wierze w przebieg, ale cholera zastanawiam sie nad olejem. Myślicie że wymiana coś może dać. narazie w rozmowie telefonicznej z majstrem, powiedział że można spróbować z olejem mineralnym, jakimś gęstszym. Co o tym myślicie?

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 09-06-2011, 08:54   

Karoloos napisał/a:
no to słabo. Też nie wierze w przebieg, ale cholera zastanawiam sie nad olejem. Myślicie że wymiana coś może dać. narazie w rozmowie telefonicznej z majstrem, powiedział że można spróbować z olejem mineralnym, jakimś gęstszym. Co o tym myślicie?

Ja bym nie eksperymentował z olejem - wlej taki, jaki przewiduje producent skrzyni. Efekt może być co najwyżej gorszy...

Co do usterki - ja bym przede wszystkim pojechał obejrzeć samochód u dobrego mechanika. Może być uszkodzona sama skrzynia, ale możliwe, że są jakieś problemy z wysprzęglaniem i przy odpuszczonym pedale nadal coś terkocze, a po wciśnięciu sprzęgło się stabilizuje... bez obejrzenia auta to tylko teoretyzowanie.

Jak chodzi o ciężko wchodzące biegi - przyczyną mogą być jak wspomniałeś tulejki, ale jeśli główna usterka to sprzęgło, to też nie pomaga w zmianie.

U mnie w poprzednim MSS 1.3 właśnie miałem problem z wbiciem 1 i 2-go biegu, wszystko na pierwszy rzut oka wskazywało na synchronizator skrzyni biegów, a okazało się, że sprzęgło się skończyło przy 200k km ;-)

Nowe kompletne sprzęgło (Valeo) do 1.3 kosztowało 400zł, więc koszty nieduże ;)

Karoloos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-06-2011, 09:26   

Ok Dzięki wielkie. Znacie może jakiegoś specjalistę od Space Starów lub specjalistę od skrzyń? Temat wyżej pojawiła się firma Auto TW może do nich? Chociaż posłuchają to powiedzą co dalej robić.

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 09-06-2011, 15:05   

Ja korzystam właśnie z usług AutoTW przy obydwu Miśkach.

Polecam :) fachowy warsztat.

Mehu 
Forumowicz

Auto: Colt CZ3 Automat Benzyna 2006
Wysłany: 22-02-2012, 20:05   

Witam, u mnie ostatnio była wymieniana jakaś uszczelka i cały olej w skrzyni (jakiś miesiąc temu) i od niedawna biegi zaczynają coraz dziwniej wchodzić, ciężej, jakby skrzynia sie robiła coraz ciaśniejsza, Na początku myślałem ze to przez mrozy i ze jak sie silnik rozgrzeje to sie polepsza ale jednak nie... biegi porostu wchodzą coraz ciężej w szczególności ze przedtem była to wybitnie łagodna skrzynia biegów i biegi wchodziły tkzw jednym paluszkiem. Ktoś ma jakieś sugestie , pomysły, czy to niebezpieczne jechać z tym od razu do mechanika ???

futrzany 
Forumowicz
Futrzany

Auto: Space Star DID
Wysłany: 22-02-2012, 20:13   

Mehu - Kiedyś miałem taką przygodę z taka skrzynią biegów , po wjeździe w mega kałużę odpowietrznikiem dostała się woda - i klops biegi nie chciały już wchodzić - pomogła wymiana oleju w skrzyni

Mehu 
Forumowicz

Auto: Colt CZ3 Automat Benzyna 2006
Wysłany: 22-02-2012, 20:19   

No wlasnie byl wymieniony 3 tyg temu, bo zaczęło sie od jakiejś dziurawej uszczelki na jakimś przegubie :(

słoik 
Mitsumaniak

Auto: MSS 2000 1,3
Wysłany: 22-02-2012, 21:40   

W moim miśku jak pojawiło się terkotanie i pojechałem do mechaniora to okazało się że tarczę sprzęgła szlag trafił. Z tego co widziałem to tarcza jest śmiesznie mała w stosunku do gabarytów samochodu i plastikowe elementy się wycierają.

futrzany 
Forumowicz
Futrzany

Auto: Space Star DID
Wysłany: 27-02-2012, 20:55   

W woli ścisłości w tarczy ani docisku nie ma elementów plastikowych :mrgreen:

dbrkrk 
Nowy Forumowicz
-

Auto: Space Star 1.3 1999r
Wysłany: 28-03-2012, 19:21   

Witam.
Z zainteresowaniem będę śledził ten temat. Karloos proszę napisz co było po wizycie u mecha.
PS Karoloos napisałeś jeszcze terkotanie/grzechotanie czy może bardziej metaliczne zgrzytanie miałeś na myśli ?

U mnie właśnie tak coś zgrzyta na luzie i na biegach 1-2-3 :( , a przy wciśniętym sprzęgle lub na 4 i 5 biegu cisza i spokój. Zastanawiam się czy sprężynka w sprzęgle nie pękła, być może tarcza. Chyba, że mogę się mylić to mnie poprawcie :P
Szukam teraz mecha w Krakowie. I wracam do przeglądania forum.

słoik 
Mitsumaniak

Auto: MSS 2000 1,3
Wysłany: 29-03-2012, 12:57   

futrzany napisał/a:
W woli ścisłości w tarczy ani docisku nie ma elementów plastikowych :mrgreen:

Wiesz co z tego co mi pokazywał mechanik po wymianie to wydaje mi się że są ale mogę się myslić

dbrkrk 
Nowy Forumowicz
-

Auto: Space Star 1.3 1999r
Wysłany: 31-03-2012, 19:57   

Dziś wróciłem od mechanika. Przyczyną zgrzytów u mnie było rozsypane łożysko oporowe. No i zdarta tarcza. Natomiast dowiedziałem się też że skrzynia biegów do remontu lub do wymiany :( . Wolę wymienić na używaną jakąś.

Odpowiedz do tematu