|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: cns80 09-02-2009, 11:02 |
[MSS ALL] Spalanie |
Autor |
Wiadomość |
ps [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2005, 10:41 [MSS ALL] Spalanie Space Stara
|
|
|
Przymierzam sie do kupna Space Stara (chyba jedyne auto pasujące mnie i żonie). Bedę wybierał pomiędzy dieslem a benzyną 1.6 + LPG. Chciałbym sie dowiedziec ile te silniki rzeczywiście spalają - troche już czytałem ale jesli jednemu diesel pali 4.5 a drugiemu 8.5 to już tego nie rozumiem. Uzywam auta do pracy i koszty są dla mnie dosyć ważne bo robie miesięcznie koło 2500 km. Auto bedzie uzywane (2003-2004), mysle ze z 5 lat nim pojeżdzę.
Poza tym nie wiem jak sie sprawuje sekwencyjne LPG w tym aucie - jeżdze 5 lat Felicia i zero problemów (jak chce to strzela - kolektory żeliwne ), filtry wymieniam jak mi sie przypomni.
Prosze o opinie bo mam kupca na Felicie i w ciagu 2-3 tygodni musze mieć nowe autko...
pozdr P.S. |
Ostatnio zmieniony przez cns80 06-05-2008, 10:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 13-10-2005, 12:37
|
|
|
Dieselek pali .... no 4,5 to nie. Chyba że pojedziesz tylko trasę, spokojnie, bez szaleństw i będą sprzyjające warunki. Moje faktyczne zużycie kształtuje się na poziomie od 5,0 do 6,40. Ta maksymalna wartość jest tylko jedna w moim zestawieniu i wynika raczej z niedotankowania w poprzednim tankowaniu. Przeważają wartości lekko powyżej 5,0 w trasie i lekko powyżej 5,5 w mieście.
Dużym mankamentem jest czas nagrzewania się silnika w zimie. Trwa to ok. 10-15 km (zależnie od warunków jazdy) a może i więcej jeśli stoi się w korkach. Wtedy ten silnik potrafi spalić więcej. Podobnie jeśli będziesz chciał być zaawsze pierwszy na starcie.
To na razie tyle. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2005, 20:37
|
|
|
Teraz o gazie... sekwencja w Spacu działa dobrze i nic nie strzela
co do spalania nooo... z 9-10 litrami gazu musisz się liczyć - kwestia
jaką masz noge... jak się raz tłukłem niczym NRD-owski emeryt i po trasie
spalił i 7 litrów ale innym razem na katowickiej 13 wypalił ...
No cóż diselek chyba oszczędniejszy realnie może się okazać
wszystko kwestia co tam znajdziesz i za ile... |
|
|
|
 |
Piotruś Pan [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2005, 09:07
|
|
|
Mam nowego SS 1,6 confort przejechałem od stycznia 15000km, spala różnie przy jeżdzie cyt.Stefana" NRD-owski emeryt" 5,6 - 6,2l dziś na odpał bieże 24l ,ale po krótkim rozgrzaniu tj.około 5km już nie przekracza 7,6 zanim dojade do pracy 16km. trasa wskazuje 6,6 takze chyba nienajgorzej.Tankuje tylko V-power 95 ma to nie małe znaczenie przy spalaniu |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-10-2005, 09:15
|
|
|
dezel jest dynamiczniejszy i elastyczniejszy od benzyniaka w space.
Jak robisz duzo kilometrow to dezel okaze sie mniej obslugowy od gazu, ktory to dosc czesto wymaga wymieniania filtrow, plynow i regulacji. I nie mozesz tego robic wtedy kiedy Ci sie przypomni, ale regularnie tak jak zaleca producent, czy serwis gazowy (na gazie sie wymienia czesciej). Mysle jednak ze space star 1,6 nie jest zawalidroga i mozna nim przyjemnie podrozowac. Musisz sobie skalkulowac co Ci sie bardziej oplaca.
BTW. Jak bym mial duzo jezdzic to wolal bym diesla ze wzgledu na to fakt, ze nie trzeba fo tak czesto tankowac jak gazu. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24274 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 20-10-2005, 15:50
|
|
|
Piotruś Pan napisał/a: | Tankuje tylko V-power 95 ma to nie małe znaczenie przy spalaniu |
Faktycznie ma - jak zrezygnowałem z VPover na rzecz najtańszej 95 ze Statoil w Malborku to mi spalanie spadło o 10%. Od tej pory przestałem przepłacać za wszelkie wynalazki paliwowe... |
|
|
|
 |
Piotruś Pan [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2005, 16:07
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Piotruś Pan napisał/a: | Tankuje tylko V-power 95 ma to nie małe znaczenie przy spalaniu |
Faktycznie ma - jak zrezygnowałem z VPover na rzecz najtańszej 95 ze Statoil w Malborku to mi spalanie spadło o 10%. Od tej pory przestałem przepłacać za wszelkie wynalazki paliwowe... |
Dobrze sprawdziłeś ? Bo ja na ten przykład tak mam jeszcze starego Forda sieera 2,0 i tam żeczywiście nie żadnej różnicy w spalaniu co bym nie zatankował czy wynalazek V-power czy coś byle jakiego z domieszką wody |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24274 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:19
|
|
|
Dobrze - przejechałem jakieś 18-20 tkm na VPover i kiedyś - przez przypadek wlałem najzwyklejszą 95 ze Statoila. Jakie było moje zdziwienie, kiedy auto przejechało zamiast 650 km 720 km. Odtąd tankuję głównie tam i mam porównywalne przebiegi (na pełnym baku do zapalenia pijaka). |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 21-10-2005, 10:22
|
|
|
Mój przy dynamicznej jeździe pali do 9l. Natomiast przy jeździe spokojnej bez przekraczania 3 tys. RPM pokazał dzisiaj 7,5l/100km, przy czym jeździłem na krótkich odcinkach z częstym wyłaczaniem/włączaniem silnika. Na trasie do 120km/h spalał do 7l/100km. |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
gumas_72 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2005, 14:02
|
|
|
9,5 litrona - miasto 80%poza 20%
i nie snuje się po drogach jak Muminek |
|
|
|
 |
all [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2005, 17:25
|
|
|
Witam,
no to mnie admin zmotywował , chyba z pół roku mnienie było!
7,2 po Wawie w lecie, w zimie około 7,5 (charakterystyka przejazdów po około 20-30 km, częstow korkach!!! ). To chyba tez dużo zależy od specyfiki miasta, np. Jacy DiD dużo mniej pali i nie sądzę, że to wynika tylko ze specyfiki jazdy.
Co do trasy, wolno nie jeżdze, więc 6,5/6,6. Ale wystarczy założyć bagażnik na narty - przy sredniej 140 km/h spalanie 7.4 na katowickiej.
Ale i tak wybrałbym DiDa . Jest moim zdanim extra.
Pozdrowienia, |
|
|
|
 |
jezyk [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2005, 17:31 Re: Spalanie Space Stara
|
|
|
srednia z 86 000 km
silnik 1,6 wynosi 7,64 l/100 km benzyna oczywiscie |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 23-11-2005, 20:33
|
|
|
all napisał/a: | Witam,
no to mnie admin zmotywował , chyba z pół roku mnienie było! |
Welcome back
Może nie będę osamotniony z tym DID-em w Spejsie ....
A wracając do tematu ... zima przyszła, to i zużycie wzrośnie Na razie po wyświetlaczu to mało obiektywne ale już jest wzrost prawie litra. Zobaczymy po zatankowaniu baku. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
gumas_72 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2005, 09:24 Re: Spalanie Space Stara
|
|
|
jezyk napisał/a: | srednia z 86 000 km
silnik 1,6 wynosi 7,64 l/100 km benzyna oczywiscie |
jak? -chyba to jakiś dzołk 7,64 |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 24-11-2005, 11:13
|
|
|
Gumas to nie żart Jeżyk ma lekką nogę. Wracaliśmy razem ze zlotu z Białego. Ten sam styl jazdy, ta sama trasa, te same przeskoki w kolumnie samochodów. Mi wyszło 8,1 a Jeżykowi 7,9 Jak on to robi?? |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
|
|