[MSS DID] ELEKTRONIKA - czerwona kontrolka ( SRS ) |
Autor |
Wiadomość |
WBB [Usunięty]
|
Wysłany: 26-05-2009, 16:48 [MSS DID] ELEKTRONIKA - czerwona kontrolka ( SRS )
|
|
|
Po rozłączeniu akumulatora i ponownym jego podłączeniu, uruchomiłem swojego miśka -wszystko działało ok. Po 4h ponownie poszedłem do auta i po uruchomieniu silnika nie zgasła kontrolka SRS- ruszyłem, dalej świecił się SRS (na czerwono) ale dodatkowo nie działał prędkościomierz, licznik kilometrów też pozostał nie zmieniony.
Po przeczytaniu tematu na forum MSS rozłączyłem akumulator i odczekałem 30min podłączając ponownie, jednak niestety nic to nie zmieniło
Myślę że pozostał tylko KTS ???
Będę wdzięczny za wszelkie opinie
Na kompie wykasowano jakieś inne błędy ale SRS nie da się wykasować, prędkościomierz dalej nie pokazuje prędkości - poradzili mi szukać elektryka.
Wojtek B-B |
Ostatnio zmieniony przez JCH 04-06-2009, 15:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
WBB [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2009, 20:04 [MSS DID] czerwona kontrolka ( SRS )
|
|
|
Zwracam się z pytaniem do znawców MSS , co sygnalizuje świecąca na czerwono (i nie gasnąca kontrolka ) SRS ???
Czy dotyczy tylko i wyłącznie airbagów ?
Czy w razie awarii (braku wskazań prędkościomierza) też się będzie świecić ?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. |
|
|
|
 |
djandrew [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2009, 11:15
|
|
|
SRS jest to system dotyczący poduszek powietrznych, więc wydaje mi się, że lampka z tym symbolem będzie dotyczyła tylko nieprawidłowości tego systemu. |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 30-05-2009, 12:37
|
|
|
Masz jakiś problem/ błąd związany z systemem poduszek powietrznych. Nie jest to powiązane z wskazaniami prędkościomierza. Poduszki są (tfu, tfu ) uruchomianie przez mechanizm bezwładnościowy, który działa przy okreśonym przeciążeniu związanym z kolizją. Wysyła wtedy impuls do ładunków pirotechnicznych, które "odstrzeliwują" i napełniają poduszki. Jeśli natomiast przestał Ci wskazywać prędkościomierz, to prawdopodobnie trzeba przeczyścić styki za zegarami. Doraźnym rozwiązaniem (w przypadku mojego misia) jest energiczne puknięcie szybkę lub w daszek zegarów .
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
ijama
Mitsumaniak
Auto: Cari 1,8 gdi 2001r
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 126 Skąd: Kudowa-Zdrój
|
Wysłany: 30-05-2009, 13:52
|
|
|
Lub też zobacz na datę przeglądu poduszek.Jeśli minęło 10 lat od ostatniego przeglądu (lub produkcji) to kontrolka będzie świecić przypominając o przeglądzie. Pozdrawiam |
_________________ ijama
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 30-05-2009, 23:10
|
|
|
Poduszki mogą się zaświecić jeśli masz boczne i ktoś grzebał pod fotelami. Tam są kable. Czy usterka prędkościomierza nie ma nic wspólnego to bym się nie założył, bo poduszka nie powinna odpalić poniżej pewnych prędkości, a czy informacje bierze tylko z układu bezwładnościowego czy także z prędkościomierza to nie wiem. |
|
 |
bioly [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2009, 11:31
|
|
|
Najczęściej wyskakuje ten błąd jak dotkniesz kostek pod siedzeniami. Miałem taką przypadłośći kasowanie błędu przez komp pomagały doraźnie. Dopiero prozłączałem kostki i na nowo je podociskałem i o awarii zapomniałem. |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 31-05-2009, 11:56
|
|
|
Sprawdzałem w manualu, poduchy są odpalane przez system bezwładnościowy, jeżeli impet kolizji jest większy od progowej wartości, tj: siły uderzenia w ścianę z prędkością 25 km/h. bioly napisał/a: | Najczęściej wyskakuje ten błąd jak dotkniesz kostek pod siedzeniami | nie odkurzałeś ostatnio misia?
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
WBB [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2009, 15:12 Płenta
|
|
|
Wszystkie próby zawiodły więc udałem się do ASO w Bielsku-B. po podłączeniu compa okazało się że jest "brak komunikacji z czymś tam ....", po godzinie okazało się że rozebrana została osłona kolumny kierownicy a potem kierownica okazało się że to jakieś przewody się rozłączyły w kierownicy , dokładnych śzczegółów ASO nie chciało zdradzić -teraz wszystko ok, gaśnie SRS i prędkościomierz też ruszył. |
|
|
|
 |
Tomi_130
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi space star
|
Wysłany: 24-06-2009, 22:37 kątrolka SRS a obrotościomierz
|
|
|
Witam mam problemy z licznikiem :
1 - na początku przyblokowywał mi się prędkościomierz
2 - Nie świeciła kontrolka SRS
Więc załatwiłem nowy licznik, zamontowałem i nagle :
1 - kontrolka SRS się zapaliła
2 - obrotościomierz przestał działać
Spowrotem po zmianie licznika kontrolka gaśnie a obrotościomierz działa !!
Co wy nato ?? Macie jakiś pomysł??
EDIT: Nowy wątek wrzuciłem do starego, związanego z tym samym problemem. |
Ostatnio zmieniony przez xjacobs 25-06-2009, 00:13, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 25-06-2009, 09:21
|
|
|
A jakiego masz MSS i od jakiego kupiłeś licznik ??? Czy były takie same czy np. pierwszy to 1,6, a drugi to GDI ??? |
|
 |
Tomi_130
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-06-2009, 09:31
|
|
|
Licznik został przełożony z samochodu z takim samym silnikiem i tam poprawnie działał licznik jest z roku 2001 i symbole są takie same jak na moim starym :/
Model to mitsubishi Space Star 1,3 rok produkcji 2001
Zapomniałem dodać że kupiłem ten samochód bez świecącego SRS, okazało się że żarówka jest nie spalona, wymiana na inną nic nie zmieniło a poduszka była wystrzelona. A po wymianie licznika światełko się świeci a wskaźnik obrotów nie działa |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 25-06-2009, 14:30
|
|
|
Ktoś coś rzeźbił z poduszką i widocznie wyrzeźbił Trzeba by jeszcze podmienić licznik na taki, który ma 100% działający obrotomierz. Bo używany nie jest pewny. Poduszki pewnie nie masz ?
Jeśli tak to musisz wstawić, albo dać do elektronika niech w tym nowym liczniku też porzeźbi. A jak poduszkę masz to musisz sprawdzić czy wszystkie połączenia są OK. Między innymi taśma w przekładni kierowniczej i kable pod fotelami (jeśli był wyposażony w boczne poduszki) Kalkulator poduszek jeśli dobrze pamiętam znajduje się między siedzeniami pomiędzy dźwignią zmiany biegów i ręcznym. Na tych zdjęciach go widać:
 |
|
 |
Tomi_130
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-06-2009, 15:25
|
|
|
Zapomniałem dodać że po przekręceniu kluczyka w starym liczniku kątrolka SRS nawat się nie zapalała do przetestowania.
Poduszki uzupełniłem, A licznik na pewno jest sprawny, Ktoś coś na pewno wyrzeźbił Mam dzisiaj czujnikiem zbadać czy ścieżki wszystkie są prawidłowe !! czy ktoś nie pozamieniał kabelków . Ewentualnie zostaje jeszcze Kalkulator poduszek którego nie jestem pewny.
dzięki za podpowiedzi jak dojdziemy co bylo nie tak na pewno napisze na forum
W poniedziałek jadę podpiąć auto pod komputer, zobaczymy jakie błędy pokaże. Jeśli by ktoś chciał dorwałem w pdf "Mitsubishi Space Star Workshop Manual" opisane są np w systemie SRS wszystkie błędy i ich możliwe przyczyny wraz z rysunkami . Tylko wszystko jest po angielsku |
|
|
|
 |
gelon [Usunięty]
|
Wysłany: 23-07-2009, 17:22
|
|
|
Ja mialem ten sam problem.
Po praniu zaswiecil sie SRS i probowalem juz wszystko od konkretnego suszenia siedzen kabli itd. do gaszenia prze komputer ( i tak sie zaswiecila po 5 minutach) a takze podmienialem sterownik i nic.
Dopiero znajomy ktory sie zawzioł znalazł problem w tym pierdzielniku od pasow pirotechnicznych i tam byla woda i problem z jakims czujnikiem czy cos,przeczyscił wymienił i jest OK!!!!!!!! |
|
|
|
 |
|