Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] POMOCY!!! Jestem na wczasach i jest problem!
Autor Wiadomość
aga.m 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 10-08-2009, 14:29   [Cari 1.9TD] POMOCY!!! Jestem na wczasach i jest problem!

Pomocy, silnik w mojej cari po wyjęciu kluczyka ze stacyjki nie gaśnie! Co mam robić??? Do domu prawie 700 km. Za tydzień wracam. Pomóżcie!!! silnik 1,9 TD, rocznik 1998!

jurekschroda 
Forumowicz

Auto: Lancer, Colt, Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-08-2009, 14:36   

Przyczyna raczej tkwi w stacyjce, może jakiś posiadacz carismy się wypowie. A wyłączyć silnik możesz przez np. zaduszenie, czyli spróbuj ruszyć np. z drugiego biegu bez wciskania pedału gazu.

lotam 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 2000 4G92
Wysłany: 10-08-2009, 16:09   

Może pomoże.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1056282.html
http://fiat.auto.com.pl/f...988a4a78d2deea7

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 10-08-2009, 16:30   

jurekschroda, to jest diesel. Wrzuć 5 bieg, hamulec i jedziesz. :)

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

wojtec
[Usunięty]

Wysłany: 10-08-2009, 21:33   

Padł Ci elektrozawór do odcinania paliwa. Tak jak sugeruje poprzednik- 5-ty bieg i ruszyć. Na miejscu ciężko będzie naprawić bo zaworek pod stalową osłonką po prawej stronie pompy jest. Żeby nie ściągać pompy( bezinwazyjna naprawa ) to niektórzy odcinają osłonkę szlifierką i mają zaworek na wierzchu. Ale to pewnie Cię czeka po powrocie. Nie stresuj się. Wypoczywaj. Zawsze mogło być gorzej (np. Cari nie odpala ) pozdrawiam.

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2009, 06:51   

potwierdzam, to nieszczęsna gumka na elektrozaworze, po prostu się zlasowała, a co do gaszenia to nie rób tego przez zaduszanie-to nie jest zdrowe, na pompie jest dźwignia ,,stop"do gaszenia, odchyla się ją i autko gaśnie. Pozdrawiam i życzę bezstresowego odpoczynku Darek

aga.m 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 13-08-2009, 15:56   

Witam ponownie!
Byłam u mechanika , potwierdził że to elektrozawór! Koszt zaworu 100 zł koszty wymiany plus regulacja pompy do 500 zł! Czy to dużo?

P.S. Dzięki Darek za podpowiedź o gaszeniu auta na dźwigni "stop" na pompie. Na pewno mniej się silnik męczy! Pozdrawiam! Aga.

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2009, 07:33   

niech Ci wymieni ten zawór i to wsio, żadna reulacja po takim zabiegu nie jest potrzebna, do fachowej regulacji pompy konieczne jest wyrwanie jej z motoru na stół, jeśli autku nic nie dolega poza tym brakiem reakcji na odcięcie paliwa to niech jej nie rusza bo dopiero zaczną się problemy . Pozdrawiam

suaveg 
Nowy Forumowicz

Auto: cari 1,9 TD '97
Wysłany: 21-07-2010, 17:49   

Mój mechanik twierdzi że odkręci obudowę bez zciągania pompy i bez cięcia. Umówiłem się z nim na sobotę. Zobaczymy jak mu pójdzie. hehe.
Koszt: 100zł + zawór.

Odpowiedz do tematu