Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS DID] Prośba o pomoc w diagnozie usterki - stuki w napęd
Autor Wiadomość
constell 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star DiD 2003
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-05-2008, 13:53   [MSS DID] Prośba o pomoc w diagnozie usterki - stuki w napęd

Witam

Mam mały problem z Miśkiem (DiD z 2003 r. - przeb. 87 tys. od nowości). Usterka przejawia sie stukiem podczas jazdy w momencie dodawania gazu na załączonym biegu. Stuk ten jest najbardziej słyszalny, gdy mam zapiętą "piątkę".

Jeśli ktoś miła już taki problem i znalazł rozwiązanie proszę o info.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez cns80 08-04-2009, 12:33, w całości zmieniany 3 razy  

dlugiad
[Usunięty]

Wysłany: 16-05-2008, 14:34   

Czy "stuk" występuje również gdy dodajesz gazu na "luzie"?
Z tego co piszesz wynika, że "stuk" występuje również podczas ruszania.
Ja bym sprawdził poduszki silnika oraz zawieszenie całego wydechu.
U mnie stukało najbardziej podczas ruszania i okazało sie, że urwało mi sie jedno ucho od rury wydechowej i podczas ruszania kiedy najbardziej trzęsło silnikiem rura wydechowa stukała o urwany, luźno wiszący element.

constell 
Forumowicz

Wysłany: 16-05-2008, 15:50   

Stuk występuje tylko podczas jazdy w momencie dodadnia gazu na właczonym beigu - na luzie cisza jak makiem zasiał.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 16-05-2008, 16:46   

Cytat:
Usterka przejawia sie stukiem podczas jazdy w momencie dodawania gazu na załączonym biegu. Stuk ten jest najbardziej słyszalny, gdy mam zapiętą "piątkę".
Trudno wyrokować na odległość ale tak daje znać koło dwumasowe. Poczytaj ten wątek.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

constell 
Forumowicz

Wysłany: 16-05-2008, 18:47   

Z tego co przeczytałem wynika, ze kończy mi się koło dwumasowe. Zastanawiam sie tylko, czy koniecznym jest natychmiastowa wymiana. Latem wybieram sie na objazdowy urlop - około 4 tys.km

[ Dodano: 29-05-2008, 20:06 ]
Może ktoś wie, ile koszuje usługa wymiany koła dwumasowego.

[ Dodano: 08-07-2008, 09:45 ]
Znalazłem wreszcie usterkę - jak się okazało podobne objawy (stuki przy dodawaniu i odejmowania gazu) jak przy kończącym się kole dwumasowym dają poduszki mocowania silnika. Mam do wymiany przednią i tylną. Może ktoś wie gdzie to można kupić, oczywiście poza serwisem, czy są jakieś zamienniki.

[ Dodano: 25-01-2009, 00:40 ]
Niestety problem powraca - wymiana poduszek nie przyniosła rezultatu chociaż była konieczna (tylna się rozleciała) nadal są stuki a raczej "kłapnięcie" przy dodawaniu i odejmowaniu gazu na zapiętym biegu - najbardziej na 3, 4 i 5 (słychać je z okolic skrzyni biegów). Koło dwumasowe jest OK - sprawdzone przy okazji wymiany tarczy sprzęgła z dociskiem, biegi wchodzą lekko.
W sumie nauczyłem się jeździć z tym defektem - delikanie dodaję gazu po zmianie biegu i puszczeniu sprzęgła gorzej gdy jeździ moja żona.
Drażni mnie fakt, że nie mogę ustalić przyczyny - może coś w skrzyni ?

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 26-02-2009, 12:53   

Może boczna poduszka silnika ? Ta do której jest najgorszy dostęp.

constell 
Forumowicz

Wysłany: 26-02-2009, 22:21   

Masz na myśli tą pod filtrem powietrza - oglądałem ją, wygladała na dobrą. Dla pewności w sobotę sprawdzę jeszcze raz tym razem bardziej dokładnie.

kolysm 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.9DiD
Wysłany: 27-02-2009, 05:55   

Wymiana koła dwumasowego to koszt około 1500-2000zł :cry:

constell 
Forumowicz

Wysłany: 05-04-2009, 20:02   

Niestety poduchy są w dobrym stanie - sprawdziłem wszystkie. Wizyta ASO nie miała sensu, byłem tam dwa razy - oni od razu chcieli wymieniać pół samochodu zaczynając od koła dwumasowego (miałem je wymienione na nowe pół roku temu, więc z pewnością nie ono odpowiada za te stuki). Z racji zwązków MSS z produkrami Renault poszperałem na ich forach i dziwo znalazłem wątek w którym użytkownik Scenika z 2004 r. miał ten sam problem - samochód podobnie się zachowywał.
Powodem tych stuków jest uszkodzone /lekko zatarte/ łożysko na podporze prawej półosi. Po wymianie podpory wraz z łożyskiem stuki ustały.

Może ktoś spotkał się już z tą usterką i orientuje się w cenach części i gdzie można je dostać, chodzi mi właśnie o łożysko wraz z podporą, bądź samo łożysko o ile jest wymienne.

Odpowiedz do tematu