[MSS DID] Prośba o pomoc w diagnozie usterki - stuki w napęd |
Autor |
Wiadomość |
constell
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star DiD 2003
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 52 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 16-05-2008, 13:53 [MSS DID] Prośba o pomoc w diagnozie usterki - stuki w napęd
|
|
|
Witam
Mam mały problem z Miśkiem (DiD z 2003 r. - przeb. 87 tys. od nowości). Usterka przejawia sie stukiem podczas jazdy w momencie dodawania gazu na załączonym biegu. Stuk ten jest najbardziej słyszalny, gdy mam zapiętą "piątkę".
Jeśli ktoś miła już taki problem i znalazł rozwiązanie proszę o info.
Pozdrawiam |
_________________ Constell |
Ostatnio zmieniony przez cns80 08-04-2009, 12:33, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
dlugiad [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2008, 14:34
|
|
|
Czy "stuk" występuje również gdy dodajesz gazu na "luzie"?
Z tego co piszesz wynika, że "stuk" występuje również podczas ruszania.
Ja bym sprawdził poduszki silnika oraz zawieszenie całego wydechu.
U mnie stukało najbardziej podczas ruszania i okazało sie, że urwało mi sie jedno ucho od rury wydechowej i podczas ruszania kiedy najbardziej trzęsło silnikiem rura wydechowa stukała o urwany, luźno wiszący element. |
|
|
|
 |
constell
Forumowicz

|
Wysłany: 16-05-2008, 15:50
|
|
|
Stuk występuje tylko podczas jazdy w momencie dodadnia gazu na właczonym beigu - na luzie cisza jak makiem zasiał. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 16-05-2008, 16:46
|
|
|
Cytat: | Usterka przejawia sie stukiem podczas jazdy w momencie dodawania gazu na załączonym biegu. Stuk ten jest najbardziej słyszalny, gdy mam zapiętą "piątkę". | Trudno wyrokować na odległość ale tak daje znać koło dwumasowe. Poczytaj ten wątek. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
constell
Forumowicz

|
Wysłany: 16-05-2008, 18:47
|
|
|
Z tego co przeczytałem wynika, ze kończy mi się koło dwumasowe. Zastanawiam sie tylko, czy koniecznym jest natychmiastowa wymiana. Latem wybieram sie na objazdowy urlop - około 4 tys.km
[ Dodano: 29-05-2008, 20:06 ]
Może ktoś wie, ile koszuje usługa wymiany koła dwumasowego.
[ Dodano: 08-07-2008, 09:45 ]
Znalazłem wreszcie usterkę - jak się okazało podobne objawy (stuki przy dodawaniu i odejmowania gazu) jak przy kończącym się kole dwumasowym dają poduszki mocowania silnika. Mam do wymiany przednią i tylną. Może ktoś wie gdzie to można kupić, oczywiście poza serwisem, czy są jakieś zamienniki.
[ Dodano: 25-01-2009, 00:40 ]
Niestety problem powraca - wymiana poduszek nie przyniosła rezultatu chociaż była konieczna (tylna się rozleciała) nadal są stuki a raczej "kłapnięcie" przy dodawaniu i odejmowaniu gazu na zapiętym biegu - najbardziej na 3, 4 i 5 (słychać je z okolic skrzyni biegów). Koło dwumasowe jest OK - sprawdzone przy okazji wymiany tarczy sprzęgła z dociskiem, biegi wchodzą lekko.
W sumie nauczyłem się jeździć z tym defektem - delikanie dodaję gazu po zmianie biegu i puszczeniu sprzęgła gorzej gdy jeździ moja żona.
Drażni mnie fakt, że nie mogę ustalić przyczyny - może coś w skrzyni ? |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
constell
Forumowicz

|
Wysłany: 26-02-2009, 22:21
|
|
|
Masz na myśli tą pod filtrem powietrza - oglądałem ją, wygladała na dobrą. Dla pewności w sobotę sprawdzę jeszcze raz tym razem bardziej dokładnie. |
|
|
|
 |
kolysm
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.9DiD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 112 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 27-02-2009, 05:55
|
|
|
Wymiana koła dwumasowego to koszt około 1500-2000zł |
|
|
 |
constell
Forumowicz

|
Wysłany: 05-04-2009, 20:02
|
|
|
Niestety poduchy są w dobrym stanie - sprawdziłem wszystkie. Wizyta ASO nie miała sensu, byłem tam dwa razy - oni od razu chcieli wymieniać pół samochodu zaczynając od koła dwumasowego (miałem je wymienione na nowe pół roku temu, więc z pewnością nie ono odpowiada za te stuki). Z racji zwązków MSS z produkrami Renault poszperałem na ich forach i dziwo znalazłem wątek w którym użytkownik Scenika z 2004 r. miał ten sam problem - samochód podobnie się zachowywał.
Powodem tych stuków jest uszkodzone /lekko zatarte/ łożysko na podporze prawej półosi. Po wymianie podpory wraz z łożyskiem stuki ustały.
Może ktoś spotkał się już z tą usterką i orientuje się w cenach części i gdzie można je dostać, chodzi mi właśnie o łożysko wraz z podporą, bądź samo łożysko o ile jest wymienne. |
|
|
|
 |
|