Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ?
Autor Wiadomość
pmigas 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 16-03-2012, 12:03   Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ?

Witam;

od jakiego czasu słyszę przy włączonym silniku miarowe stukanie, które "czuć" na pedałach gazu i hamulca. Wczoraj miałem czas i pojechałem do ASO, z prośba o diagnozę.
Diagnoza brzmiała, że to zawór odpowietrzający, konkretnie nie dowiedziałem się, dostałem tylko jego kod (8657A049). Podobno ta część zużywa się po ok 40-50kkm i wymieniana jest na gwarancji. Ja mam przejechane 47kkm i niestety po gwarancji. Koszt część w ASO ok 350pln, niby niewiele ale po co przepłacać. Wiadomo jakie ceny mają w ASO. Pytanie czy ktoś z Was miał już z tym do czynienia, czy są do tego zamienniki? Ja póki co nie znalazłem.

Pozdr.
Piotrek
Ostatnio zmieniony przez tyku 21-08-2017, 17:57, w całości zmieniany 4 razy  

tomaszekk7 
Forumowicz

Auto: Lancer sedan 1,8
Wysłany: 16-03-2012, 13:39   Re: Stuki z okolic silnika - informacyjnie i pytanie

Nieźle sobie liczą.

Koszt w USA
VALVEEMISSION SOLENOID [Part# 8657A049]
Quantity:

Mitsubishi

Your Price:$53.42

Roberto_ 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer sb inv 1.8
Wysłany: 18-03-2012, 01:31   

u mnie jest chyba to samo , z tym że musi się trochę zagrzać i słychać takie cichutkie miarowe pukanie , chyba się wybiorę zanim gwarancja się skończy :/

lichy 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Wysłany: 18-03-2012, 22:58   

...a co to za zawór, co on odpowietrza i gdzie się znajduje?
Czy dotyczy to tylko wersji 1.8, czy innych silników (np. 1.6) też?

ko5a 
Forumowicz

Auto: LANCER 1.8 + podtlenek gazotu
Wysłany: 19-03-2012, 13:38   

mam podobnie, jak silnik pracuje na luzie, słyszę cichutkie miarowe pukanie w kabinie, jest na tyle ciche że podczas jazdy go nie słychać.
a to coś z oznaczeniami 8657A049 tak chyba wygląda:

wygląda jakby dało się to bez problemów samemu wymienić? (pod warunkiem że nie trzeba wybebeszyć pół samochodu)

berladi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB;Colt 1.1
Wysłany: 19-03-2012, 19:53   

Witam.
pmigas napisał/a:
Podobno ta część zużywa się po ok 40-50kkm

Dość dziwne stwierdzenie(czyżby dodatkowy element eksploatacyjny?),poza tym mamy tutaj użytkowników z większymi przebiegami i raczej nie zgłaszali podobnego problemu.Może to po prostu jakiś odosobniony przypadek?

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 20-03-2012, 21:07   

berladi napisał/a:
poza tym mamy tutaj użytkowników z większymi przebiegami i raczej nie zgłaszali podobnego problemu

Wszystko zależy od tego jak użytkownik zwraca uwagę na odgłosy w samochodzie. Niektórzy słuchają a inni jeżdzą.

Mika 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 Inform 2010
  Wysłany: 11-04-2012, 20:42   Metaliczne stuki

Witam
Podczas jazdy w przedziale obrotów około 1900 – 2300 w moim lancerze 1.6 słychać metaliczne dźwięki dobiegające z komory silnika. Przypominają one metaliczne chrobotanie, albo bardzo szybkie stuki. Najłatwiej można to usłyszeć podczas jazdy na dwójce lub trójce. Jeśli jedzie się ze stałą prędkością np. na dwójce na 2000 obr/min i po chwili wciśnie lekko gaz pojawiają się te stuki. Podczas jazdy pod górkę w tym przedziale obrotów (bez przyspieszania – ze stałą prędkością) słuchać je bardzo wyraźnie cały czas. Sytuacja nie występuje gdy przyspiesza się ciągle, od np. 1200 – 3000 czy 4000 obr/min z mocno wciśniętym gazem.

Występuje tylko na ciepłym silniku. W zimie trzeba się wsłuchać, żeby to usłyszeć, a w lecie z wyłączonym radiem słychać bardzo często.

Jeździłem też testówką z salonu (też 1.6) i też ten dźwięk występował. Spotkałem też gościa, który miał ASX-a z tym samym silnikiem i też to miał.

Na pewno nie jest to spalanie stukowe. Zostało to wykluczone. Na benzynie 98 też się tak dzieje. Oczywiście błędów na kompie zero.

Macie ten problem w swoich lancerach ? Szczególnie w 1.6 ?

Jest to „trochę” denerwujące ;) Trzeba słuchać radia żeby nie zwariować.

Pozdrawiam

Lucas123w 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 11-04-2012, 20:46   

Byłeś z tym w ASO ? U mnie w 1.8 nie mam takich objawów czy jadę wolno, szybko, z gazem w podłodze czy delikatnie wciśniętym.
Na zdrowy rozum to chyba nie powinno tak być że coś stuka w silniku.

Mika 
Forumowicz

Wysłany: 11-04-2012, 20:59   

Byłem z tym w ASO. Powiedzieli, że to odgłosy pracującego "zaworu od MIVEC-a". Tłumaczyli, że taki odgłos wydaje zawór od zmiennych faz rozrządu. Powiedzieli, że jak go odkręcili to odgłosów nie było, ale auto było słabsze, bo zmienne fazy wtedy były wyłączone.

Zacytowałem dokładnie mechanika z ASO. Nie znam się na tym, więc ciężko mi zweryfikować, czy mówił prawdę, czy nie. Wierzę , że tak :) Ale mimo to, nie daje mi to spokoju...

Możliwe, że problem występuje tylko w silniku 1.6 (117KM)

Lucas123w 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 11-04-2012, 21:33   

1.8 ma też zmienne fazy i tego nie ma więc jednak tak nie powinno być. W temacie ASX z silnikiem 1.6 też ludzie mają ten sam problem.
Link

Ogólnie to najlepiej nagrać owy dźwięk :D

Mika 
Forumowicz

Wysłany: 11-04-2012, 21:50   

Dzięki za linka. W wolnej chwili chętnie przeczytam.

alfredo 
Mitsumaniak

Auto: ASX benzyna
Wysłany: 19-04-2012, 23:49   

Mika, wątek w dziale ASX - podany przez Lucas'a - opisuje dokładnie tę samą przypadłość.
Dokonałem nowego wpisu, więc polecam śledzić dyskusję.
Mechanikiem nie jestem, ale tłumaczenie Twojego ASO wydają się bajką wymyśloną na poczekaniu. Moje ASO powiedziało, że to spalanie stukowe i takie samo mam wrażenie.
U mnie na ten przykład na 98 mniej hałasuje.

Mika 
Forumowicz

Wysłany: 20-04-2012, 00:18   

Ja też jeździłem jakieś 2 miesiące w tamtym roku na 98 i też miałem wrażenie, że mniej hałasowało...

Cóż, gwarancja kończy mi się pod koniec 2013 roku... Jeśli przez najbliższe miesiące nic się nie wyjaśni, to pewnie za jakiś rok będzie trzeba iść na zbadanie silnika do jakiegoś niezależnego mechanika... :/

Będę śledził temat w dziale ASX-a. Mam nadzieje, że komuś uda się coś dowiedzieć i pojawi się cień nadziei na rozwiązanie problemu...

maniax86 
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
Wysłany: 20-04-2012, 08:01   

ale nie może to być wynik jakieś spalania stukowego czy coś skoro w każdym silniki 1.6 to nie wystepuje. Specjalnie jeździłem kilka dni bez właczonego cd i słuchałem i słuchałem i nic....

Odpowiedz do tematu