Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Automat dziwnie pracuje
Autor Wiadomość
Zolar 
Forumowicz

Auto: EA5A 2,5 V6 Elegance sedan A/T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-11-2011, 00:00   

marcin.art napisał/a:
Witam koledzy ja za to u siebie zaobserwowałem cos takiego podczas spokojnego przyśpieszania gdy skrzynia ma zmienic bieg z 3 na 4 słychać buczenie cos w stylu dzwieku opony jadącej po pasach na jazdni tylko głośniej jak puszcze lub dodam gazu dzwięk milknie
mam tez takie wrażenie jakby ten dzwięk przenosił rezonans na całą karoserje, i jeszcze nie zawsze ciagnie do przodu spod swiatel jak puszcze hamulec, poza tym wydaje mi sie ze biegi zmieniają sie płynnie
gdzie mogę szukać przyczyny?

Mam podobne objawy i pytałem już wcześniej na forum, ale nikt nie był w stanie udzielić konkretnej odpowiedzi. Dostałem jedynie porady żeby udać się do speca od automatów. Jeden z kolegów napisał, że miał tak samo i w warsztacie powiedzieli mu, że to zepsuty "kosz forwardu".

Kiedy wymieniałeś olej w skrzyni i jaki masz przebieg?

marcin.art 
Forumowicz

Auto: galant 97 EA5W 6A13 LPG
Wysłany: 15-11-2011, 06:27   

jestem swieżym posiadaczem gala mam go od miesiaca przebieg to 215tys a olej podobno był zmieniany przy przebiegu 190tys

jacobian 
Mitsumaniak
jacobian

Auto: EA5W '01 Avance Kombi
Wysłany: 15-11-2011, 19:21   

marcin.art napisał/a:
olej podobno był zmieniany przy przebiegu 190tys

pytanie czy był zmieniany także wcześniej, bo 190 tyś. to trochę późno jak na pierwszą zmianę oleju w automacie.

marcin.art 
Forumowicz

Auto: galant 97 EA5W 6A13 LPG
Wysłany: 15-11-2011, 20:42   

mam nadzieje że był zmieniany niestety nie jestem w stanie tego stwierdzić w 100%

polaff 
Mitsumaniak

Auto: *
Wysłany: 15-11-2011, 22:42   

jacobian napisał/a:
marcin.art napisał/a:
olej podobno był zmieniany przy przebiegu 190tys

pytanie czy był zmieniany także wcześniej, bo 190 tyś. to trochę późno jak na pierwszą zmianę oleju w automacie.

zdania są podzielone.

znam takich co uważają, że wymiana oleju w skrzyni ASB to naciąganie klienta bo olej hydrauliczny się nie zużywa, a jego trwałość jest równa trwałości sprzęgieł skrzyni. Czyli jak sprzęgła się zajadą to olej jest na tyle zasyfiony, że trzeba go razem ze sprzęgłami wymienić.

jacobian 
Mitsumaniak
jacobian

Wysłany: 16-11-2011, 19:19   

polaff napisał/a:
zdania są podzielone.

znam takich co uważają, że wymiana oleju w skrzyni ASB to naciąganie klienta bo olej hydrauliczny się nie zużywa, a jego trwałość jest równa trwałości sprzęgieł skrzyni. Czyli jak sprzęgła się zajadą to olej jest na tyle zasyfiony, że trzeba go razem ze sprzęgłami wymienić.

bardzo ciekawy pogląd tych ludzi. Są też tacy co myślą, że ziemia jest płaska ;)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 16-11-2011, 21:28   

Zauważyliście w swoich Galach w automacie, że jak bardzo ostro zahamujecie to skrzynia tak jakby nie nadąża zrzucać biegów w dół i przed samym zatrzymaniem czuć poszarpywania? A może to normalne?
Ostatnio zmieniony przez Hugo 16-11-2011, 21:29, w całości zmieniany 1 raz  

polaff 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-11-2011, 21:29   

jacobian napisał/a:
polaff napisał/a:
zdania są podzielone.

bardzo ciekawy pogląd tych ludzi. Są też tacy co myślą, że ziemia jest płaska ;)

ja się nie znam na ASB wiem tylko jak tym jeździć. Zrobiłem autami z ASB już około 400kkm i nigdy nie miałem ze skrzynią problemów. ponad rok temu sprzedałem mondeo MK3 z 2003 roku, kupiłem je z przebiegiem 117kkm (znałem to auto od dnia odbioru z salonu). Ja nim zrobiłem 120kkm w trochę ponad rok, kupił je ode mnie kumpel z torunia i do 350kkm dojechał. W tym aucie była ASB i NIGDY nie był wymieniany olej (zalecenia ASO) skrzynia do dnia rozbicia auta chodziła nienagannie.

Powiedz mi teraz kto ma rację, bo ja nie wiem.
Wymieniać czy nie wymieniać?

jacobian 
Mitsumaniak
jacobian

Wysłany: 16-11-2011, 21:36   

polaff napisał/a:
Powiedz mi teraz kto ma rację, bo ja nie wiem.
Wymieniać czy nie wymieniać?

W Galancie bo o nim mowa warto wymieniać olej i wydać parę stów niż remontować skrzynię. Zauważ, że INVECS jest bardzo zaawansowaną technologicznie zabawką.

Hugo,
nie zauważyłem, ale czuć redukcję bez szarpania przy łagodniejszym zwalnianiu.

polaff 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-11-2011, 21:46   

ja powiem tylko, że jak kupowałem gala w czerwcu miał przejechane około 240kkm i skrzynia czasem lekko szarpnęła.
Jeżdzę agresywnie, oleju nie zmieniałem (poprzedni właściciel niedawno przed sprzedażą zmieniał - jakieś 30kkm)
teraz auto ma przejechane 278kkm i skrzynia już konkretnie szarpie podczas zmiany biegów. Szczególnie podczas agresywnej jazdy i przeciąganiu do 6000obr/min. moze dlatego, że mam zbyt nisko odcięcie na LPG ustawione i do tego rozerwałem poduszkę mocowania silnika, a może poprostu skrzynia mi się kończy...

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 17-11-2011, 06:05   

po co dywagować, skoro producent nakazuje wymianę oleju co pewien interwał określony w książce serwisowej

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 17-11-2011, 10:55   

Krzyzak napisał/a:
po co dywagować, skoro producent nakazuje wymianę oleju co pewien interwał określony w książce serwisowej

Dokładnie.
Dla przykładu takie BMW E39 jest napisane wyraźnie, że oleju w automacie się nie wymienia.

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

mario mario 
Mitsumaniak

Auto: galant elegance combi 2,5 B
Wysłany: 21-11-2011, 21:23   

Koledzy miałem nie rozpisywać się na temat oleju, a jak to pewien gościu mówi oliwi w skrzyniach biegów, ale napisze kilka słów, możecie wziąć je do siebie lub nie. Olej w skrzyni biegów posiada swoje właściwości, lepszy olej ma lepsze właściwości, gorszy, gorsze właściwości. Właściwości te to głównie zdolność smarowania i zdolność odprowadzania ciepła, to akurat określają normy, jak np. dexron. I teraz takie pytanie zwrotne, czy jest olej, który pod wpływem temperatury i okresu użytkowania nie zmienia swoich właściwości? chyba nie, więc macie odpowiedź na pytanie czy oliwę w skrzynkach biegów powinno się zmieniać i proszę nie przytaczać przykładów z manualnych skrzyń biegów bo to inna historia.
VW golf 95', 2,0 B - był na przetrwanie (12/100)
VW passat 97', 1,9 TDI - był najlepszy z passatów
VW passat 00', 1,9 TDI, asb - był jeszcze bardziej funkcjonalny
VW passat 91', 1,8 B+G - był bardzo funkcjonalny i oszczędny
Opel ascona 86', 1,6 B - był super

Zolar 
Forumowicz

Auto: EA5A 2,5 V6 Elegance sedan A/T
Wysłany: 22-11-2011, 20:52   

Polać mu bo niby mądrze gada. Nie można jednak być obojętnym na obiektywne korzyści płynące ze zmiany oleju. Przy wymianie u mnie olej był delikatnie przybrudzony to po pierwsze primo. Po drugie primo samochód po zmianie zaczął od razu płynniej jeździć. A po trzecie primo-ultimo skrzynia pracuje ciszej.
Ja się tam nie znam, ale chyba musi się to przekładać na żywotność elementów i jakość ich pracy.

polaff 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-11-2011, 21:01   

no to jeszcze mi doradźcie mądrego "atomaciarza" w okolicach Włocławka, Torunia, Bydgoszczy co by mi oliwę wymienił.

Odpowiedz do tematu