[EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby? |
Autor |
Wiadomość |
minaj [Usunięty]
|
Wysłany: 31-07-2007, 22:56 [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?
|
|
|
Witam wszystkich na forum - jestem nowym właścicielem GALA 97 w kombiaku i trochę się napracowałem i wydałem kasiory, aby mójego Gala dopracować po ostatnim włascicelu (Helmut mu było na imię czy jakość tak nie po polskiemu..... )
Na wstępie wielkie pokłony dla wszystkich z Forum - wiele drobnych, acz drażniących usterek udało sie usunąć dzięki Waszym postom - WIELKIE DZIĘKI !
Teraz została mi tylko wymiana dolnego wahacza (stuki na dziurach) i ten SZUM jak w temacie - tzn. przy prędkości od około 70-80 km/h wzwyż w przednich drzwiach (kierowcy i pasażera słychać SZUM - delikatny gwizd powietrza (im szybciej tym głośniej) coś na podobę niedomkniętej szyby.
To co udało mi sie ustalić do tej pory:
- Szyby się domykają szczelnie
- uszczelki drzwi nie mają uszkodzeń
- metodą " na zwilżony palec" nie wykryłem aby powietrze z zewnątrz wpadało do kabiny z zewnątrz ("pomiar" mało dokładny bo w czasie jazdy)
Napiszcie jak jest w Waszych autach - bo może "ten model tak ma" i będe musiał to zaakceptować. Może ktoś ma doświadczenia w tym temacie ? |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 07-08-2009, 09:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 31-07-2007, 23:29 Re: Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?
|
|
|
minaj napisał/a: |
- metodą " na zwilżony palec" nie wykryłem aby powietrze z zewnątrz wpadało do kabiny z zewnątrz ("pomiar" mało dokładny bo w czasie jazdy)
|
Czytając ogarnęło mnie przerażenie, że w czasie jazdy skupiłes się wyłącznie na pomiarach
W sumie szumu nie powinno być. W moim galu szumią drzwi kierowcy ale te sa akurat lekko zwichrowane. Chyba kiedyś zostały wyłamane. Zwróć uwagę, czy uszczelki drzwi, gdzieś nie odstają mimo, ze moga wyglądać na dobre oraz czy drzwi nie odstaja od karoserii.
BTW. mojego tez Helmut zaniedbał |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
patmate [Usunięty]
|
Wysłany: 31-07-2007, 23:55
|
|
|
Niestety jest to przypadłość tego modelu. Ja i brat braliśmy Galanty z salonu, więc o powypadkowości raczej nie mogło byc mowy..
Generalnie powyżej 160km/h poziom hałasu jest duży, zależy od kierunku skąd wieje wiatr - czasami intensywniej słychać jedną lub druga stronę, czasem cisza.
Podejrzewam szparę między drzwiami przód i tył. W innych samochodach zwykle jest ona wypełniona gumową uszczelką (chodzi o odcinek na wysokości okien). |
|
|
|
 |
radex [Usunięty]
|
Wysłany: 01-08-2007, 07:55
|
|
|
minaj napisał/a: | ten SZUM jak w temacie - tzn. przy prędkości od około 70-80 km/h wzwyż w przednich drzwiach |
patmate napisał/a: | Generalnie powyżej 160km/h poziom hałasu jest duży, zależy od kierunku skąd wieje wiatr - czasami intensywniej słychać jedną lub druga stronę |
to chyba mowa o dwóch różnych problemach
ogólnie u mnie świst witru w uszczelkach pojawia się w okolicy 180 km/h przy bezwietrznej pogodzie
mój galo też jest od helmuta ale uszczelki mam jakoś tak zakonserwowane że przy otwieraniu drzwi słychać jak odczepiają sie od kabiny
powodzenia w szukaniu przyczyny |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 01-08-2007, 08:18
|
|
|
zaopatrz sie w szeroka tasme i zaklejak pokoleji wszystkie szpary i uszczelki.
sprawdz czy w komorze silnika lub w podszybiu nie lezy jakis listek ktory skutecznie potrafi swistac.
acha sprawdz jeszcze antene. |
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 01-08-2007, 20:31
|
|
|
minaj napisał/a: | Napiszcie jak jest w Waszych autach |
U mnie jest dokladnie to samo.samochod 100% bezwypadkowy kupiony od rodziny ktora byla I wlasciclem od nowosci.Powyzej 90km/h zaczyna byc slychac lekki szum z okolic gornego rogu.Przeprowadzalem juz roznego rodzaju proby ,doklejalem dodatkowa gume itp. - nic nie pomoglo.Uszczelki oczywiscie sa idealne.
Sprobuj podczas jazdy przylozyc w ten rog palec i zobaczysz ,ze bedzie cisza.Wystarczy ,ze go odsunisz i znowu lekki swist.
Oczywiscie mnie rowniez to denerwuje ale niestety trzeba sie przyzwyczaic.Pisalem juz kiedys o tym i byl nawet moj post na ten temat czyli swist wiatru - poszukaj.
Wtedy pamietem ,ze pisali iz jest to wada uszczelek i inne modele tez tak maja.
http://www.mitsubishi-gra...?t=5198&start=0
pozdr. |
|
|
|
 |
pa_pi
Mitsumaniak Piotrek

Auto: Galant 2.0 16 V + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 123 Skąd: Olkusz / Krzywopłoty
|
Wysłany: 01-08-2007, 22:46
|
|
|
No to i ja dodam swoje trzy grosze, niestety też świszczy i to nieźle, u mnie najbardziej szumiało przy szybie na dole, więc wsadziłem uszczelkę od okna między szybę i było troszkę lepiej ale niewiele wg. mnie to niestety kolejna "wada" naszych galantów. |
_________________ Piotrek
Dzięki Ci ... za to forum ...
Ursus - dziękuję
Mój Galant!
 |
|
|
|
 |
tommyc1
Mitsumaniak
Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
|
Wysłany: 01-08-2007, 23:35
|
|
|
coz, o tym samym dzisiaj z zona rozmawialem: gdyby nie ten szum-swist to byloby cichutko w aucie, bo silnika wlasciwie nie slychac ponizej 4000obr...a ja myslalem, ze to te lusterka tak halasuja, bo maja malo oplywowy ksztalt:) |
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 01-08-2007, 23:44
|
|
|
No i popatrzcie,tej klasy samochód a taki feler.
Ciekawe czy jak byl nowy tez tak swiszczal?Bo jesli tak to co za idiota dopuscil go do produkcji z taką wadą? |
|
|
|
 |
patmate [Usunięty]
|
Wysłany: 02-08-2007, 00:22
|
|
|
Dla pocieszenia podobne problemy z nadmiernymi szumami opływu mają i inne marki - podobno Mercedesy W140 - eSki z początku '90 - nadmierne szumy wokół lusterek, Rover 75 - generalnie wysokie natężenie.
Szpara między drzwiami przednimi i tylnimi jest dość znaczna więc obstaje przy swoim...... |
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 02-08-2007, 23:49
|
|
|
patmate napisał/a: | Szpara między drzwiami przednimi i tylnimi jest dość znaczna więc obstaje przy swoim...... |
Dokładnie tak jak mówisz,tez mi sie tak wydaje. |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 03-08-2007, 22:48
|
|
|
patmate napisał/a: | Szpara między drzwiami przednimi i tylnimi jest dość znaczna więc obstaje przy swoim...... |
Szparke mozna zminimalizowac, zakładając na krawędź przednich drzwi gumowa nakładkę zabezpieczającą. Przyjżałem sie dziś rekinowi i ten z zewnątrz zdaje się dobrze być zabezpieczony przed generowaniem szumu. Uszczelka drzwi wystaje z obrysu i likwiduje szpary między karoserią, a drzwiami, przynajmniej w górnej części drzwi. |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
pa_pi
Mitsumaniak Piotrek

Auto: Galant 2.0 16 V + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 123 Skąd: Olkusz / Krzywopłoty
|
Wysłany: 04-08-2007, 22:57
|
|
|
Witajcie, zrobiłem doświadczenie na potwierdzenie że szpary w drzwiach wcale nie powodują dużych szumów. Zakleiłem taśmą malarską szczelnie całe drzwi oraz umieściłem uszczelkę między boczną szybą a listwą w drzwiach, okazało się że szumy są mniejsze aniżeli bez zaklejonych drzwi lecz dopiero wyjęcie mojej uszczelki spowodowało duuuuuży szum już od ok. 60 km/h, chętnie zamieszczę zdjęcia tylko niech ktoś mi powie dlaczego mam komunikat z serwera że moje zdjęcia mają 0 bajtów i nie można ich wrzucić na nasz serwer ? |
_________________ Piotrek
Dzięki Ci ... za to forum ...
Ursus - dziękuję
Mój Galant!
 |
|
|
|
 |
Gucio [Usunięty]
|
Wysłany: 05-08-2007, 13:05
|
|
|
W moim szum też jest znaczny i męczący. Dla porównania w E32 cichutko. |
|
|
|
 |
tommyc1
Mitsumaniak
Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
|
Wysłany: 06-08-2007, 10:43
|
|
|
a ja mam wrazenie ze to te dziwne lusterka (jakies malo oplywowe w porownaniu z innymi markami) powoduja jakies zawirowania i w konsekwencji glosny szum powietrza...szpary w drzwiach nie sa wieksze niz w corolli czy xsarze a w tamtych tak nie szumialo |
|
|
|
 |
|