Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:33 |
[MSS ALL] [KAROSERIA] Szyba zacina się na dole |
Autor |
Wiadomość |
lukas_02 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-10-2005, 21:19 [MSS ALL] [KAROSERIA] Szyba zacina się na dole
|
|
|
Witam.
Mam mały problem w moim Space Starku. Mianowicie jak opuszczę do końca szybę kierowcy to nie chce się podnieść, dopiero po kilkunastu próbach...
Objawy są takie, że przy próbie podniesienia szyby ruszy ona do góry jakiś 1 cm i cofa się z powrotem.
Prosze o jakąś pomoc w tej sprawie, jakieś sugestie...
Space Star 1999 GLX 1.8 GDI
No i ewentualnie jakby ktoś wiedział jak zdejmuje sie poszycie drzwi kierowcy, żeby dostać się do mechanizmu podnoszenia szyby, to byłbym wdzięczny za pomoc.
Popzdrawiam
Łukasz
[ Dodano: 29-10-2005, 21:21 ]
P.S. jak nie opuszczę do końca to nie ma tego problemu |
Ostatnio zmieniony przez cns80 18-02-2009, 14:36, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 29-10-2005, 21:56 Szyba kierowcy zacina się
|
|
|
Coś ją pewnie trzyma w prowadnicach. A jak wiesz w Spejsach jest patent, żeby nie przycinało paluszków jak przypadkiem włożysz w szparę podczas zamykania. Szyba opada wtedy na dół. Podejrzewam że to właśnie sie dzieje.
Jak się tam dostać ... nie wiem, nie próbowałem ale na pewno są wkręty mocujące tapicerkę na drzwiach ukryte pod zaślepkami. Szukaj w okolicy klamki, kieszeni i tego ucha, za które ciągniesz zamykając drzwi. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
MICU [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2005, 10:13 Re: SZYBA KIEROWCY ZACINA SIę NA DOLE
|
|
|
lukas_02 napisał/a: | Witam.
Mam mały problem w moim Space Starku. Mianowicie jak opuszczę do końca szybę kierowcy to nie chce się podnieść, dopiero po kilkunastu próbach...
Objawy są takie, że przy próbie podniesienia szyby ruszy ona do góry jakiś 1 cm i cofa się z powrotem.
Prosze o jakąś pomoc w tej sprawie, jakieś sugestie...
Space Star 1999 GLX 1.8 GDI
No i ewentualnie jakby ktoś wiedział jak zdejmuje sie poszycie drzwi kierowcy, żeby dostać się do mechanizmu podnoszenia szyby, to byłbym wdzięczny za pomoc.
Popzdrawiam
Łukasz
[ Dodano: 29-10-2005, 21:21 ]
P.S. jak nie opuszczę do końca to nie ma tego problemu |
Mam taki sam problem, ale z oknem pasażera. Na razie pilnuje, by nie opuszczć do końca.
Umówiłem się wstępnie na dokładny przegląd Misia w zaprzyjaźnionym warsztacie, gdzie będę naprawiał wszystkie usterki. Zwrócę koledze uwagę na szybę. Jak naprawi to dam znać co to było.
PS. Dla Jacy: |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2005, 11:15
|
|
|
Ta zacinająca się szybka to chyba jakaś standartowa bolączka spaców
coś się tam wyrabia i nie kontaktuje...
Może coś Jacek podpowie bo napewno miał nieco takich
przypadków |
|
|
|
 |
gumas_72 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2005, 11:57
|
|
|
mi się tylko zamknąć czasami nie chcą-ale to wina owiewek
ja w górę a one w dół |
|
|
|
 |
lukas_02 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-11-2005, 10:14
|
|
|
gumas_72 napisał/a: | mi się tylko zamknąć czasami nie chcą-ale to wina owiewek
ja w górę a one w dół |
no tak, ale jakby coś nie kontaktowało to by w ogóle nie próbowała wyjeżdżać do góry, a zachowanie mam takie dosłownie jakby miała za ciężko się ruszyć: jedzie do góry około 1 cm i opada - dokładnie tak reaguje jak podłoże rękę gdy się zamyka -
w niedziele rozbieram drzwi - zobaczymy co to |
|
|
|
 |
Manesco [Usunięty]
|
Wysłany: 08-07-2007, 00:00 Zacinająca sie szyba
|
|
|
Czy ktoś miła w swoim MSS miał taki problem: gdy boczna prawa el. szyba zostanie opuszczona do końca to później nie można jej podnieść - by to zrobić trzeba rozmontować tapicerkę z drzwi, natomiast gdy szyba nie zostanie opuszczona do końca bez problemu podnosi sie do góry. ??? |
|
|
|
 |
Waldi [Usunięty]
|
Wysłany: 08-07-2007, 11:53
|
|
|
Witam tez tak miałem ale powiem Ci ze po jakims czasie jak ja na dole zostawisz i sprobojesz do gory podniesc to zawsze mi sie podnosiła i nigdy niemusiałem rozkrecac tapicerki drzwi.Cos tam najprawdopodobniej sie zacina.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
 |
co_hipi [Usunięty]
|
Wysłany: 08-07-2007, 20:03 STANDART
|
|
|
Witam
Masz najpewniej zle zamontowana tapicerke drzwi ja tez po zdemontowaniu boczku mialem ten sam problem musisz dokladnie poskladac boczek aby guma nieblokowala szyby . |
|
|
|
 |
smorak [Usunięty]
|
Wysłany: 08-07-2007, 20:24
|
|
|
Też to mam. Podobno winna jest rozciągnięte linka albo inna sprężynka w mechaniżmiepodnoszenia szyby. Znajomy mechanik ma się z tym pobawić jak znajdzie czas. Dam znać jak się uda. Szyba podnosi się jeśli kilka(naście) razy lekko szybko poruszasz klawiszem próbując zamknąć szybę. U mnie to działa . |
|
|
|
 |
Manesco [Usunięty]
|
Wysłany: 09-07-2007, 16:47
|
|
|
Jak przestanie padać to wypróbuje sposób z przełącznikiem (mam nadzieje że nie padnie) oraz próbie zamknięcia szyby po jakimś czasie. Później poinformuje o rezultatach. |
|
|
|
 |
smorak [Usunięty]
|
Wysłany: 18-07-2007, 21:19
|
|
|
Mój mechanik jakimś cudem skrócił linkę /ma opracowany patent, bo to problem nie tylko MSS/ mechanizmu podnoszenia szyby i narazie podnosi się bez problemu, ale radzi powoli myśleć o wymianie w/w linki / też ma patent bez wymiany całego mechanizmu/. W razie czego mogę dać kontakt głównie dla mieszkańców W-wy i okolic Józefowa. |
|
|
|
 |
Voytec [Usunięty]
|
Wysłany: 19-07-2007, 15:27
|
|
|
Witam! Problem zacinania się szyby po otwarciu do końca jest mi znany prawie od początku użytkowania Space Stara czyli jakieś 8 lat! Wielokrotnie prosiłem w ASO o naprawę tego, niestety mówili - "że one tak mają", próbowali, grzebali, kiedyś nawet nasmarowali, że aż szyba się paskudziła po zamykaniu No cóż - bywa...
Mój sposób to (jak już wpadnie ) delikatne włączanie przycisku(z lekkimi przerwami) tak jakoś 2x i mknie do przodu! U mnie zawsze wpadała szyba od kierowcy!Heh jakiś dziwny standard |
|
|
|
 |
gruby44
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1,3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-12-2017, 17:48
|
|
|
Witam, odświeżę trochę, może ktoś tu zajrzy. Problemem jest ułamana sprężynka na samym dole pod szybą. Jej zadaniem jest pomoc w wystartowaniu szyby do góry. Szyba po opuszczeniu na dół opiera się na tej sprężynie.
Mam ten sam problem i właśnie go zdiagnozowałem. Niestety żeby to naprawić trzeba wymontować cały mechanizm podnoszenia szyby (oczywiście żeby nie robić prowizorki). Skracanie linki powoduje że szyba nie opada do samego dołu, choć z tego co patrzyłem jest to mało skuteczne. |
|
|
|
 |
|