Telepiące otwarte szyby |
Autor |
Wiadomość |
qba_2
Forumowicz qba
Auto: Lancer Instyle '11, Colt '11
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-06-2011, 08:34 Telepiące otwarte szyby
|
|
|
Wczoraj zauważyłem pewną niepokojącą rzecz.
Podczas jazdy obydwie przednie szyby po otwarciu, tak mniej więcej do połowy, głośno trzeszczą, telepią, jak zwał tak zwał. Jadąc przez miasto i trafiając na jakieś studzenki czy dziury, mam odczucie jakby zaraz miały te szyby wypaść. Ruszając na boki są wyraźne luzy, może brakuje jakiś uszczelek. Standardowe pytanie. Czy to normalne zachowanie?Czy mam jechać do ASO?
PS. Nowość od MM dla kupujących tegoroczny model. BRAK domykania szyb z kluczyka. Panowie w ASO powiedzieli, przy poprzedniej wizycie, że takie oszczędności od tego roku |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-06-2011, 09:33
|
|
|
qba_2 napisał/a: | Czy to normalne zachowanie? |
Tak. Ja też tak mam. Hałasują po otwarciu. Czy mają widoczny luz, to musiałbym sprawdzić, bo nie wiem.
qba_2 napisał/a: | BRAK domykania szyb z kluczyka. |
Ale w ogóle nie ma takiej opcji w komputerze, czy jest nieaktywowana? Może po prostu nie wiedzą jak włączyć... |
|
|
|
 |
qba_2
Forumowicz qba
Auto: Lancer Instyle '11, Colt '11
|
Wysłany: 22-06-2011, 09:56
|
|
|
Luk napisał/a: |
Ale w ogóle nie ma takiej opcji w komputerze, czy jest nieaktywowana? Może po prostu nie wiedzą jak włączyć... |
Pan znawca elektryk powiedział, że owszem była ale od tego roku została całkiem wycofana i nic nie da się zrobić. Jest to o tyle dziwne, że obecnie mamy raczej trend do dodawania wyposażenia, a nie pozbywania się. Trochę niezrozumiała polityka MM. |
|
|
|
 |
Zbigi
Mitsumaniak

Auto: Renault Talisman TCE 1.6 150KM
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 210 Skąd: Milanówek
|
Wysłany: 22-06-2011, 11:08 Re: Telepiące otwarte szyby
|
|
|
qba_2 napisał/a: | Wczoraj zauważyłem pewną niepokojącą rzecz.
Podczas jazdy obydwie przednie szyby po otwarciu, tak mniej więcej do połowy, głośno trzeszczą, telepią, jak zwał tak zwał. Jadąc przez miasto i trafiając na jakieś studzenki czy dziury, mam odczucie jakby zaraz miały te szyby wypaść. Ruszając na boki są wyraźne luzy, może brakuje jakiś uszczelek. Standardowe pytanie. Czy to normalne zachowanie?Czy mam jechać do ASO?
PS. Nowość od MM dla kupujących tegoroczny model. BRAK domykania szyb z kluczyka. Panowie w ASO powiedzieli, przy poprzedniej wizycie, że takie oszczędności od tego roku |
Ja też tak mam. W poprzednim samochodzie (Honda City) też tak było.W jeszcze poprzednim (Opel astra) też. Mamy w rodzinie jeszcze nowiutką Hondę CIVIC (ten kosmiczny). i też się szyby po otwarciu telepią. Nie przejmuj się i ciesz się z autka. W porównaniu do konkurencji z tego segmentu jest super (oni mają poważniejsze wpadki). |
|
|
|
 |
berladi
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB;Colt 1.1
|
Wysłany: 22-06-2011, 11:57
|
|
|
Witam.
Może jestem w błędzie,ale po doświadczeniach z poprzednimi autami,a szczególnie po montażu autoalarmu,mogę stwierdzić że za domykanie szyb jest odpowiedzialny alarm a nie konfiguracja elektroniki pojazdu. |
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-06-2011, 12:12
|
|
|
berladi napisał/a: | mogę stwierdzić że za domykanie szyb jest odpowiedzialny alarm a nie konfiguracja elektroniki pojazdu. |
Tak, ale domykanie "automatyczne" po aktywowaniu alarmu. To co jest fabrycznie, to domykanie "ręczne" przez chwilowe, ponowne przytrzymanie przycisku "lock" po zamknięciu. |
|
|
|
 |
berladi
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB;Colt 1.1
|
Wysłany: 22-06-2011, 13:07
|
|
|
Witam.
Luk napisał/a: | ale domykanie "automatyczne" po aktywowaniu alarmu |
Jakiś czas temu prosiłem ASO o aktywowanie tej funkcji i dowiedziałem się że w moim alarmie (chyba Gemini) nie ma tej opcji,ale w alarmach obecnie montowanych przez nich (nazwy nie pamiętam)jest.Próbuj ponękać ASO(najlepiej gościa od elektroniki). |
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 22-06-2011, 16:58
|
|
|
Luk napisał/a: | Ale w ogóle nie ma takiej opcji w komputerze, czy jest nieaktywowana? Może po prostu nie wiedzą jak włączyć... | Dla roku modelowego 2011 ta opcja w ETCS (czyt. komp samochodu i w nim była aktywowana)) została totalnie wywalona, pozostają końbinacje z alarmem. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
lukas1
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 337 Skąd: Z domu
|
Wysłany: 24-06-2011, 12:31
|
|
|
u mnie tez telepia jedna nawet tlepala jak grzechotka to w ASO rozkrecili dzwii sie okazalo ze jeden zatrzask mocujacy szybe puscil i terz tez telepia ale ''normalnie'' |
_________________ Z C4 na Lancera jak z chinskich trampek na chinskie korki |
|
|
|
 |
SKRYTOBOJCA [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2011, 13:31
|
|
|
W moim misku takich objawow nie stwierdzilem. Moze dlatego, ze ogolnie rzadko otwieram szyby wiec nie mialy mozliwosci sie wyrobic?
To lepiej otworzyc okno do konca i jezdzic z "zimnym lokciem" |
|
|
|
 |
visnia69
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 25-06-2011, 17:41
|
|
|
Też przerabiałem stuki z szybami, trochę irytujące, ale od czego jest gwarancja, jak coś nie pasuje to jedziemy i mają naprawić. No i ASO naprawiło luzy, nie wiem jak, ale ich nie ma. Więc jak jest taka możliwość o polecam wycieczkę do nich niech oni się tym martwią-to jest ich obowiązek. |
|
|
|
 |
|