Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Telepiące otwarte szyby
Autor Wiadomość
qba_2 
Forumowicz
qba

Auto: Lancer Instyle '11, Colt '11
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-06-2011, 08:34   Telepiące otwarte szyby

Wczoraj zauważyłem pewną niepokojącą rzecz.
Podczas jazdy obydwie przednie szyby po otwarciu, tak mniej więcej do połowy, głośno trzeszczą, telepią, jak zwał tak zwał. Jadąc przez miasto i trafiając na jakieś studzenki czy dziury, mam odczucie jakby zaraz miały te szyby wypaść. Ruszając na boki są wyraźne luzy, może brakuje jakiś uszczelek. Standardowe pytanie. Czy to normalne zachowanie?Czy mam jechać do ASO?

PS. Nowość od MM dla kupujących tegoroczny model. BRAK domykania szyb z kluczyka. Panowie w ASO powiedzieli, przy poprzedniej wizycie, że takie oszczędności od tego roku :evil:

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 22-06-2011, 09:33   

qba_2 napisał/a:
Czy to normalne zachowanie?

Tak. Ja też tak mam. Hałasują po otwarciu. Czy mają widoczny luz, to musiałbym sprawdzić, bo nie wiem.

qba_2 napisał/a:
BRAK domykania szyb z kluczyka.

Ale w ogóle nie ma takiej opcji w komputerze, czy jest nieaktywowana? Może po prostu nie wiedzą jak włączyć...

qba_2 
Forumowicz
qba

Auto: Lancer Instyle '11, Colt '11
Wysłany: 22-06-2011, 09:56   

Luk napisał/a:

Ale w ogóle nie ma takiej opcji w komputerze, czy jest nieaktywowana? Może po prostu nie wiedzą jak włączyć...

Pan znawca elektryk powiedział, że owszem była ale od tego roku została całkiem wycofana i nic nie da się zrobić. Jest to o tyle dziwne, że obecnie mamy raczej trend do dodawania wyposażenia, a nie pozbywania się. Trochę niezrozumiała polityka MM.

Zbigi 
Mitsumaniak

Auto: Renault Talisman TCE 1.6 150KM
Wysłany: 22-06-2011, 11:08   Re: Telepiące otwarte szyby

qba_2 napisał/a:
Wczoraj zauważyłem pewną niepokojącą rzecz.
Podczas jazdy obydwie przednie szyby po otwarciu, tak mniej więcej do połowy, głośno trzeszczą, telepią, jak zwał tak zwał. Jadąc przez miasto i trafiając na jakieś studzenki czy dziury, mam odczucie jakby zaraz miały te szyby wypaść. Ruszając na boki są wyraźne luzy, może brakuje jakiś uszczelek. Standardowe pytanie. Czy to normalne zachowanie?Czy mam jechać do ASO?

PS. Nowość od MM dla kupujących tegoroczny model. BRAK domykania szyb z kluczyka. Panowie w ASO powiedzieli, przy poprzedniej wizycie, że takie oszczędności od tego roku :evil:

Ja też tak mam. W poprzednim samochodzie (Honda City) też tak było.W jeszcze poprzednim (Opel astra) też. Mamy w rodzinie jeszcze nowiutką Hondę CIVIC (ten kosmiczny). i też się szyby po otwarciu telepią. Nie przejmuj się i ciesz się z autka. W porównaniu do konkurencji z tego segmentu jest super (oni mają poważniejsze wpadki). :D

berladi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB;Colt 1.1
Wysłany: 22-06-2011, 11:57   

Witam.
Może jestem w błędzie,ale po doświadczeniach z poprzednimi autami,a szczególnie po montażu autoalarmu,mogę stwierdzić że za domykanie szyb jest odpowiedzialny alarm a nie konfiguracja elektroniki pojazdu.

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 22-06-2011, 12:12   

berladi napisał/a:
mogę stwierdzić że za domykanie szyb jest odpowiedzialny alarm a nie konfiguracja elektroniki pojazdu.

Tak, ale domykanie "automatyczne" po aktywowaniu alarmu. To co jest fabrycznie, to domykanie "ręczne" przez chwilowe, ponowne przytrzymanie przycisku "lock" po zamknięciu.

berladi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB;Colt 1.1
Wysłany: 22-06-2011, 13:07   

Witam.
Luk napisał/a:
ale domykanie "automatyczne" po aktywowaniu alarmu

Jakiś czas temu prosiłem ASO o aktywowanie tej funkcji i dowiedziałem się że w moim alarmie (chyba Gemini) nie ma tej opcji,ale w alarmach obecnie montowanych przez nich (nazwy nie pamiętam)jest.Próbuj ponękać ASO(najlepiej gościa od elektroniki).

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 22-06-2011, 16:58   

Luk napisał/a:
Dla roku modelowego 2011 ta opcja w ETCS (czyt. komp samochodu i w nim była aktywowana)) została totalnie wywalona, pozostają końbinacje z alarmem.

lukas1 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Wysłany: 24-06-2011, 12:31   

u mnie tez telepia :-( jedna nawet tlepala jak grzechotka to w ASO rozkrecili dzwii sie okazalo ze jeden zatrzask mocujacy szybe puscil i terz tez telepia ale ''normalnie''

SKRYTOBOJCA
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2011, 13:31   

W moim misku takich objawow nie stwierdzilem. Moze dlatego, ze ogolnie rzadko otwieram szyby wiec nie mialy mozliwosci sie wyrobic?

To lepiej otworzyc okno do konca i jezdzic z "zimnym lokciem" ;)

visnia69 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
Wysłany: 25-06-2011, 17:41   

Też przerabiałem stuki z szybami, trochę irytujące, ale od czego jest gwarancja, jak coś nie pasuje to jedziemy i mają naprawić. No i ASO naprawiło luzy, nie wiem jak, ale ich nie ma. Więc jak jest taka możliwość o polecam wycieczkę do nich niech oni się tym martwią-to jest ich obowiązek.

Odpowiedz do tematu