Sprzęgło czy skrzynia |
Autor |
Wiadomość |
cavemann [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2007, 20:43 Sprzęgło czy skrzynia
|
|
|
panowie moze ktos sie spotkał z czymś takim wczasie jazdy skończyły się biegi ,to nie są przeuby,biegi wrzucam normalnie, wcha bez sprzegła na odpalonym silniku i nic samochud stoi samochud to carisma 1,9 td 97 rok, przy okazji ma moze ktos skrzynie na sprzedaz |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2007, 23:34
|
|
|
Z tego co gdzieś już czytałem na forum to coś poleciało w skrzyni. Poszukaj na allegro, ja kupiłem swoją skrzynię przez internet i jeżdżę do dzisiaj. |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 02-12-2007, 23:38
|
|
|
miałem to samo jakies 2 tygodnie temu
Jak sie okazało to jakies łożysko wysprzeglające poleciało i jeszcze cos tam , dokładnie nie pamietam. Zapłaciłem za czesci i robote 200zł. Miałem identyczne objawy jak u ciebie. |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-12-2007, 20:22
|
|
|
Witam wszystkich mitsumaniaków.
Kolego kris80, możesz powiedzieć coś więcej o swojej awarii łozyska wysprzęglającego, czy owe łożysko znajdowało się w skrzyni czy przy sprzegle(łożysko oporowe), czy przed awarią miałeś jakieś objawy typu: "terkot" na wolnych obrotach, który ustawał po wcisnięciu sprzęgła.
Z góry dzięki za odpowiedz. |
|
|
|
 |
bobson [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2007, 19:43
|
|
|
o własnie ja to mam terkot na postoju jak sie wcisnie sprzegło niema tego przy ruszaniu znów słychac. i niewiem co to jets;( |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 06-12-2007, 22:20
|
|
|
u mnie nie było zadnego terkotu,poprostu przygazowałem przy ruszaniu i sie cos urwało i tyle
samochód nie jechał chociaz obroty rosły i wskazówka predkoscomierz tez sie ruszała, poprostu nie kreciły sie koła. Poszło jakies łozysko w skrzyni.
[ Dodano: 06-12-2007, 22:22 ]
sprawdz czy krecą sie półosie, jak tak to moga byc przeguby |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
krzych_o [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2007, 10:13
|
|
|
Powiem szczerze, że nieco się zmartwiłem czytając ten temat.
Mianowicie mam podobnie - tzn. kiedy stoję na zimnym silniku coś mi ciuchutko terkocze, ale kiedy wcisnę sprzęgło to przestaje. Podczas jazdy nie słyszę niczego (być może jeszcze). Co to w takim razie może być? Zacząć działać czy czekać na jakieś, poważniejsze inne objawy?
Pozdrawiam
Krzysiek |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2007, 20:18
|
|
|
kris80 wiem że o żadnym terkocie nie pisałeś.
Ale rozchodzi się o to łożysko wysprzeglające, podobno owe łożysko odpowiedzialne jest za to co dzieje się w mojej cari i miśkach kolegów.
Myslałem że może u ciebie też wystepował taki objaw uboczny, jak ten, wkó...jący "terkot".
Przeguby nie wchodzą w gre, choć chciałbym żeby to były one(z dwojga złego)
pzdr, i czekam może temat się rozwinie, bo widze że nie tylko ja mam z tym problem. |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 561 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 08-12-2007, 20:29
|
|
|
bobson napisał/a: | o własnie ja to mam terkot na postoju jak sie wcisnie sprzegło niema tego przy ruszaniu znów słychac. i niewiem co to jets;( | Jak na moją wiedzę to łożysko oporowe sprzęgła. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 08-12-2007, 20:42
|
|
|
lipa40 napisał/a: | Jak na moją wiedzę to łożysko oporowe sprzęgła. |
dokladnie to to |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2007, 14:52 Sprzęgło czy skrzynia
|
|
|
Witam,
też myslałem że to łożysko oporowe, ale "podobno" to "łożysko wałka wysprzęglającego" znajdujące się w środku skrzyni, auto stało wczoraj na kanale u mojego mechaniora i faktycznie ten terkot najbardziej słychać dokładnie w środku skrzyni.
Ale czy to na pewno to, dowiemy się po rozebraniu skrzyni na części pierwsze.
Tak czy siak robić trzeba, a Francuzi znowu pokazali klasę i jakość swojego produktu, szkoda że Mitsubishi podjeło z nimi współprace, przecież połączenie japońskiej precyzji i trwałości z Francuską tandetą nie wróżyło od początku nic dobrego.
Jak zrobię skrzynkę, dam znać, co jej dokładnie dolegało.
pzdr. |
|
|
|
 |
Manius [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2007, 15:26
|
|
|
Kris ja mialem to samo w moim bieg wrzuczam 1, 2, 3 itd ale auto nie jedzie, obroty se kreca i tyle. To nie jwst zadne lozysko ale w skrzyni. Nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale tam jest cos takiego jak dystans i docisk co to trzyma. Mnie to przyszlo z robota 200zl. A te czesci dostaniesz w serwisie renault kosztowalo okolo 50zl |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 561 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 09-12-2007, 15:53
|
|
|
Manius napisał/a: | Kris ja mialem to samo w moim bieg wrzuczam 1, 2, 3 itd ale auto nie jedzie, obroty se kreca i tyle. To nie jwst zadne lozysko ale w skrzyni. Nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale tam jest cos takiego jak dystans i docisk co to trzyma. Mnie to przyszlo z robota 200zl. A te czesci dostaniesz w serwisie renault kosztowalo okolo 50zl | No i Manius wyjaśnił wszystko |
|
|
|
 |
krzych_o [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2007, 16:55
|
|
|
lipa40 napisał/a: | Manius napisał/a: | Kris ja mialem to samo w moim bieg wrzuczam 1, 2, 3 itd ale auto nie jedzie, obroty se kreca i tyle. To nie jwst zadne lozysko ale w skrzyni. Nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale tam jest cos takiego jak dystans i docisk co to trzyma. Mnie to przyszlo z robota 200zl. A te czesci dostaniesz w serwisie renault kosztowalo okolo 50zl | No i Manius wyjaśnił wszystko |
Tak ale nie dla GDI |
|
|
|
 |
pannonia75
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 19-02-2009, 01:15
|
|
|
KOLEDZY POZWOLĄ ŻE SIĘ PRZYWITAM!!! jest to pierwszy mój post na tym forum. mam cari1.6 wersja angielska gdyż siedzę w UK. mam te same objawy jak Koledzy ale na pedale sprzęgła przy wciskaniu czuję wyraźne wibracje których częstotliwość rośnie z obrotami silnika (co jest z resztą zrozumiałe) i da się zaobserwować gołym okiem wibracje dźwigni wysprzęglającej. (ta co wystaje ze skrzyni) czy to będzie problem sprzęgła samego łożyska czy też skrzyni? |
|
|
|
 |
|