Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Blokujace sie tylne drzwi
Autor Wiadomość
Yaris2709
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2007, 21:50   [Cari 1.6] Blokujace sie tylne drzwi

Mam cari 1,6 z końca 1999 roku. Ostatnio zaczęły sie blokować w niej tylne drzwi od strony kierowcy. Jest tak, że np. co 5 raz można je otworzyć. Czy to problem centralnego zamka, czy wygiętych drutów, lub co sprawdzić? Jak rozkręciłem drzwi to był pęknięty kątowy mechanizm zamykania drzwi (taki biały plastik).

tomalsiu
[Usunięty]

Wysłany: 16-12-2007, 00:50   

mam ten sam problem. tez cari 99 i te same drzwi. nie wiem o co chodzi ale sie zacinaja

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 16-12-2007, 01:02   

problemem jest klamka o ile sobie dobrze przypominam ten problem rozwiazal/naprawial matejko, podpytajcie jego.
jest to standardowa usterka.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 16-12-2007, 10:53   

jedna rzecza moze byc ulamane ramie w klamce, ktore otwiera drzwi i ono tak raz po raz jakos dziala, lub za jakis czas przestanie w ogole, u mnie mialem takiego pecha ze klamka strzelila a ktos przestawil blokade przed dziecmi i bylem z zamknietymi drzwiami bez mozliwosci otwarcia z zadnej strony
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Yaris2709
[Usunięty]

Wysłany: 16-12-2007, 11:21   

U mnie sie co jakis czas otwierają. Nawet troche to wszystko naoliwiłem i przez pół godziny było dobrze a później znowu to samo, tyle ze oliwiłem przez otwory widoczne z zewnątrz.

tedi58 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Wysłany: 16-12-2007, 13:07   

Pozdrawiam wszystkich misiaczków i odnosnie blokujących się drzwi tylnych za kierowcą ,może też bierze udział przełacznik obok lewarka blokujący od wewnątrz, nie odbija wszystkich zapadek w drzwiacha,a zasilanie też ma ten przełacznik przez swoje styki miałem właśnie problem jak koledzy .Ten przełącznik nie przechodził w max położenie i jedne drzwi mi się cały czas blokowały.

Yaris2709
[Usunięty]

Wysłany: 16-12-2007, 16:37   

Powiedz jak to naprawiłeś.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-12-2007, 17:12   

zdejmij tapicerkę z drzwi...od środka zdejmij ciągniki metalowe dochodzące do klamki i później odkręć nakrętki kluczekm 10-tka nasadową z przedłużką najlepiej... w taki sposób zdejmiesz klamke...możliwe że wypustka klamki plastikowa do której dochodzi ciągnik metalowy jest peknieta...tak miałem i również raz sie otwierał a raz nie...aż pękło całkowicie...pozdrawiam

bogdanek57
[Usunięty]

Wysłany: 04-07-2008, 12:19   

Witam wszystkich i pozdrawiam.Mam własnie problem z tylnymi drzwiami.Stało sie to w zimie i myślałem ze mróz ale teraz jest lato. Ale do rzeczy. Zablokowały mi sie tylne drzwi prawe że nie sposób ich otworzyć ani klamka ani od środka. Centralny działa tzn dzwignia w drzwiach sie porusza.Wiem że aby dojść do przyczyny muszę zdjąć tapicerkę od wewnatrz ale jest to trudne przy zamknietych drzwiach.Wybieram sie na wakację i trzeba by to zrobic bo do tej pory jakos wpuszczałem gości tylko drzwiami od str. kierowcy :( . Prosze o radę.Mam Cari 96 rok silnik 1.8 Sdi.

Bogdanek

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 04-07-2008, 12:34   

zadales pytanie i sam sobie odpowiedziales :)
jak rozebrac tapicerke - musisz wyszukac gdzies to opisywalem :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

bogdanek57
[Usunięty]

Wysłany: 04-07-2008, 16:42   

Dzięki. Poszukałem i znalazłem dokładnie ten temat.Jutro się biore za drzwi. Pozdrawiam.

[ Dodano: 09-07-2008, 13:42 ]
Witam i prosze o dalszą pomoc lub sugestie gdzie szukac.
Znalazłem czas aby rozkręcić tapicerkę przy zamkniętych drzwiach i udało się.
Ale dalej nie radzę sobie . Cięgna działaja,włożyłem rękę do środka i próbowałem cos tam poruszac i efekt marny. Drzwi zamknięte dalej. :oops: Nie chcę nic na siłe i proszę o sugestie. :idea:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 09-07-2008, 18:01   

musisz namierzyc klamke i drut od niej odchodzacy - niech ktos ruszy klamka zewnetrzna i zobacz czy owy drut sie rusza, jesli nie to wtedy ty za niego pociagnij i powinienes miec drzwi otwarte,
jesli owy drut rusza sie przy ruszaniu klamki to zobacz czy przypadkiem nie jest luzny tzn. czy nie wyskoczyl z zamka, jesli wyskoczyl to na jego koncu w kierunku zamka powinine byc uchwyt do niego - popychasz ten uchwyt i drzwi powinny sie otworzyc,

jesli nadal nic
to na drugich drzwiach zobacz gdzie jest blokada przed dziecmi zobacz w jakim polozeniu nie blokuje drzwi, namierz ją wewnatrz drugich drzwi i sprawdz czy jest dobrze ustawiona, jesli byla niedobrze to ustaw odpowiednio i sprobuj otworzyc drzwi klamka od srodka,
jesli nadal nic a drzwi nadal sie nie otwieraja to namierz wewnatrz ich w zamku element ktory jest ruszany za pomoca klamek rusz go w te strone w ktora powinien otworzyc drzwi, a nastepnie sprobuj popchnac drzwi tak jakbys chcial je otworzyc,
jesli nadal nic to nie mam pomyslu :cry:
Lexus IS220D
Calish4nia

bogdanek57
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2008, 20:06   

Wielkie dzieki za odpowiedż.Czekając na odpowiedz poszturałem z lusterkiem przy drzwiach ogladając co tam sie nie rusza i otwierając poczte było juz po wszystkim.
Pół roku nie mogłem sie za to zabrać.
Zauważyłem że troszkę zamek jest pokryty rdzą od środka.WD 40 i po zamku.
Dżwignia która blokuje drzwi nie do końca otwierała blokadę i troszke rdza jej [/b[b]]przeszkadzała.Zacząłem ruszać tymi wodzikami i w pewnym momencie open door.
Oczywiście porządnie polałem wszystko jeszcze raz WD40 i jest teraz OK.
Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam .

fonckii
[Usunięty]

Wysłany: 10-08-2008, 19:34   

Matejko napisał/a:
... nie mam pomyslu :cry:

zaszpachlować i do lakiernika! Cari Coupe! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Grzesiek Kot. 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 2000r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-08-2010, 00:36   

Moje rozwiązanie:

Stanąć przy zablokowanych prawych drzwiach przodem do kierunku jazdy, tak aby mieć klamkę w okolicach pępka. Chwycić swoją prawą pięść (którą zawsze mamy przy sobie:). Uderzyć zewnętrzną częścią z wyczuciem w okolice zatrzasku drzwi.. W razie potrzeby powtórzyć trzy razy, za każdym razem dodając siły..
Jeśli nie zadziała, zdejmować tapicerkę..

Przed zastosowaniem tej tajemnej i magicznej metody zdjąłem tapicerkę, nasikałem smaru w szpraju, poruszałem. Chodziło chwilkę, a jak przestało to walnąłem, coś leciutko brzdękło i już ponad rok drzwi chodzą dobrze.

Metoda prosta i w moim przypadku bardzo skuteczna.

Odpowiedz do tematu