[CAxA] xenony |
Autor |
Wiadomość |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 07-10-2008, 14:03 [CAxA] xenony
|
|
|
link
tak przypadkiem znalazłem i się zastanawiam czy to mozliwe żeby np do Colcika sobie załozyc xenony? Bo coś nei chce mi się wierzyć że tak niskim kosztem byłoby to mozliwe. Ew może przeglądu wtedy nie dadzą, czy jak to może wyglądac? |
|
|
|
 |
emilok
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2W GLS '97 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 145 Skąd: Andrychów
|
Wysłany: 07-10-2008, 14:14
|
|
|
Generalnie to jest tak że jesli nie masz systemu mycia reflektorów (wycieraczki i/lub spryskiwacze) to nie możesz legalnie zamontować xenonów. Musisz też posiadać auto poziomowanie świateł żeby innym w oczy nie walić na wybojach/podjazdach. Same reflektory powinny być także 'gładkie' aby nie rozpraszać światła bóg wie gdzie.
W skład przedstawionego przez Ciebie zestawu wchodzą tylko żarówki i przetwornice, musiałbyś dokupić obudowę reflektora (klosz) który ma homologację do żarówek xenonowych, system autopoziomowania oraz mycia.
Na forum było wiele tematów o xenonach. Np :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17310
http://forum.mitsumaniaki...t=13991&start=0
Na Googlach znalazłem na szybko taki temat:
http://www.tuningmania.pl/art/content/view/236/65/
Tam jest to dość przystępnie opisane.
A tu od Policji:
http://motoryzacja.interi...-ksenony,992810 |
Ostatnio zmieniony przez emilok 07-10-2008, 14:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 07-10-2008, 14:49
|
|
|
Ja też wsadziłem do siebie xenon - na 2 minuty. Odpaliłem ten gadżet i jak na żarówkach świeci równo i w miarę dobrze (lampy do lekkiej regulacji) to xenon, bez przestawiana położenia reflektorów, świecił na 4 piętro bloku Lamp nie można wyregulować.
Podpisuję się pod tym co pisał emilok. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
FABIO ZXR
Nowy Forumowicz Rekin fanatic

Auto: GALANT 1998 2.0TD
|
Wysłany: 07-10-2008, 21:39
|
|
|
z xenonami jest duzo zabawy a efekt nie zawsze jest współmierny do pracy i kasy włożonej.
Juz to kiedyś przerabiałem dlatego jeśli nie było w oryginale to lepiej nie kombinować.
Pozdro |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2008, 11:24
|
|
|
nie wiem czemu nie dostałem powiadomienia o odpowiedzi..
ale wracajac do tematu to tak sądziłem, że to byłoby za proste gdyby można było za 200 to zrobić. Oczywiście bawić się nie zamierzam:) |
|
|
|
 |
Misiek :)
Mitsumaniak Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 10 razy Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 2954 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-10-2008, 11:45
|
|
|
słyszałem coś o żarówka, nie ksenonmach które można wmontować i dadzą jasne światło o barwie nie żółtawej jak normalne a błękitnej bieli (jak xenon) |
_________________ kierowca - obywatel drugiej kategorii
05.2005-nadal Colt CZ5 1,1 (Kosiarka)
07.2008-08.2010 Colt CA4A
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany
08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96
 |
|
|
|
 |
ictus
Forumowicz fotopstryk

Auto: CA0 GTI
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Cze 2008 Posty: 379 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 12-10-2008, 14:36
|
|
|
zamiast bawic sie w ksenon lepiej oddac klosze do regeneracji i zapodac porzadne zarowki |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 14-10-2008, 00:19
|
|
|
Cytat: | słyszałem coś o żarówka, nie ksenonmach które można wmontować i dadzą jasne światło o barwie nie żółtawej jak normalne a błękitnej bieli (jak xenon) |
blue vision od phillipsa, minusem jest ich krótki żywot u forumowiczów, ale ja używam w galu już chyba od roku i na razie jest super |
|
|
|
 |
Misiek :)
Mitsumaniak Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 10 razy Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 2954 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-10-2008, 10:58
|
|
|
wielkie dzięki:) widze że H7 Blue vision kosztuje około 60-80pln
jak będe kupował zapas żarówek, to wiem co kupić:) dzięki:)
tylko zostaje wyczyścić reflektory od środka:PP |
_________________ kierowca - obywatel drugiej kategorii
05.2005-nadal Colt CZ5 1,1 (Kosiarka)
07.2008-08.2010 Colt CA4A
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany
08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96
 |
|
|
|
 |
Venom Anubis
Nowy Forumowicz

Auto: Colt GLXi 1.6 16V CA4A 1993
|
Wysłany: 06-11-2008, 16:11
|
|
|
Witam co do xenonow to sprawa jes dziwna ja mam w swojim misku juz jakis rok i kilka razy zatrzymywała mnie juz policja do kontroli ale o swiatła nic sie nie czepiali pytali tylko czy to xenony i nic wiecej diagnostyke tez przechodzi normalnie Najlepiej jak sie zdecydowac do na bixenon barwy bialej jak sie nie myle to sa 6000K i przy kupnie zapytac sie sprzedajacego o nakładki na zarniki ktore rozpraszaja swiatlo na droge a nie na oczy innych kierójacych. |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Pomógł: 26 razy Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 1171 Skąd: Opole
|
Wysłany: 06-11-2008, 17:02
|
|
|
emilok napisał/a: | Generalnie to jest tak że jesli nie masz systemu mycia reflektorów (wycieraczki i/lub spryskiwacze) to nie możesz legalnie zamontować xenonów. Musisz też posiadać auto poziomowanie świateł żeby innym w oczy nie walić na wybojach/podjazdach |
Mylisz sie kolego. Nie ma takiego przepisu.
...mimo zalozenia spryskiwaczy i ukladu samopoziomowania cala instalacja jest niezgodna z prawem jesli w danym roczniku modelowym fabrycznie xenony nie byly dostepne... |
|
|
|
 |
rs6biturbo [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2008, 17:26
|
|
|
Kleju napisał/a: | emilok napisał/a: | Generalnie to jest tak że jesli nie masz systemu mycia reflektorów (wycieraczki i/lub spryskiwacze) to nie możesz legalnie zamontować xenonów. Musisz też posiadać auto poziomowanie świateł żeby innym w oczy nie walić na wybojach/podjazdach |
Mylisz sie kolego. Nie ma takiego przepisu.
...mimo zalozenia spryskiwaczy i ukladu samopoziomowania cala instalacja jest niezgodna z prawem jesli w danym roczniku modelowym fabrycznie xenony nie byly dostepne... |
Jeśli kompletny zestaw (nie same żarniki & przetwornice plug&play tylko lampy etc - taki zestawik kosztujący ca. 4-5k ) posiada homologację, to mimo iż nie były ksenony fabrycznie montowane w danym modelu, to są one LEGALNE i wybacz ale nie wiem skąd wziąłeś ten durny przepis.
Tak po krótce:
Legalne = Dopuszczone do ruchu = Homologowane.
@Venom Anubis;
Nie wiem czemu dajecie się nabierać na zapewnienia o temperaturze barwowej sprzedawanych 'ksenonów'
Dla mnie te 6000K jest totalną bzdurą ponieważ temp. taką posiada światło dzienne, dla porównania wartość ta w reflektorach halogenowych wynosi 3000K, w ksenonach 4000K, natomiast diody LED dysponują 5500K.
Tyle na temat z mojej strony |
|
|
|
 |
mugen [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2008, 18:54
|
|
|
rs6biturbo napisał/a: |
Dla mnie te 6000K jest totalną bzdurą ponieważ temp. taką posiada światło dzienne, dla porównania wartość ta w reflektorach halogenowych wynosi 3000K, w ksenonach 4000K, natomiast diody LED dysponują 5500K.
nie do konca rozumiem sens tej wypowiedzi mozna jasniej ? |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Pomógł: 26 razy Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 1171 Skąd: Opole
|
Wysłany: 06-11-2008, 20:17
|
|
|
rs6biturbo napisał/a: | @Venom Anubis;
Nie wiem czemu dajecie się nabierać na zapewnienia o temperaturze barwowej sprzedawanych 'ksenonów'
Dlaczego 6000K jest kompletna bzdura??
Cytat z artyulu o xenonach:
Cytat: | ...- jakości światła zbliżonej do słonecznego (temperatura barwy światła halogenowego wynosi 3,200 Kelvinów, światła ksenonowego 4,300 Kelvinów, światła słonecznego w bezchmurny dzień 5,300 Kelvinów), które najlepiej odpowiada możliwościom i przyzwyczajeniom oka ludzkiego.. |
|
|
|
|
 |
bostom
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CJ0 97r 1.3 12V 200tys km
|
Wysłany: 31-12-2008, 00:02
|
|
|
Witam,
Pamiętam, że kiedyś też kilkukrotnie przeglądałem forum w poszukiwaniu informacji na temat "xenonów" do Colcika. Ale dałem sobie z tym spokój.
Jednak jakieś 2 miesiące jakimś trafem wpadłby mi w ręce takie "xenony", odkupione po okazyjnej cenie od znajomego. Celowo piszę "xenony" bo to po
prostu zestaw żarnik xenonowy razem z h7 jako "długie" w jednym opakowaniu pasujące jak zwykła żarówka H4. jak wiadomo do zestawu dołączone są
dwie przetwornice. Generalnie Instalacja tego zestawu jest banalnie prosta.
Wcześniej w Colciku zamontowane były Philipsy GT150. Światełka te nie są złe. Ale po zamontowaniu
xenonów po prostu nie ma porównania! Oczywiście nie zmieniałem kloszy. Światła zostały wyregulowane tak aby nie oślepiały innych. Zamontowane
xenony miały barwę 8000K, a więc światło rzeczywiście przechodzi lekko na kolor niebieski.
Zdaję sobie sprawę z wielu negatywnych opinii na temat takiego "udoskonalenia” Colta Nie jest to rozwiązanie idealne, co więcej ma masę wad! Ale
jedno trzeba przyznać! Różnica w porównaniu do podobno dobry GT150 jest po prostu kolosalna! Jako, że były to xenony a nie bixenony to też z
"długich" którymi są zwykłe żółte h7 w ogóle przestałem korzystać bo stały się zbędne.
Jeździłem na tym oświetleniu ponad 1 miesiąc bez żadnych przygód z policją. Jednak pewnego dnia wjechałem prosto na ukochaną przez nas
nieoznakowaną Vectrę stojącą w korku na autostradzie. No i jak można było się spodziewać zostałem zatrzymany z powodu zamontowanego oświetlenia.
Kara jaka grozi za używanie takie zestawu to 200zl mandatu i zatrzymanie dowodu rejestracyjnego, a więc konieczny jest ponowny przegląd techniczny w celu
odzyskania dowodu. Tak to wygląda od strony prawnej.
Po ponownym zamontowaniu swoich GT150 czułem się jakbym zamiast świateł miał włożone jakieś lampiony roratnie czy lampy naftowe!
Podsumowując cały ten wywód na temat xenonów muszę stwierdzić jedną rzecz. Może to i nie jest poprawne z punktu widzenia prawa, ale bezpieczeństwo
jakie daje jasne światło xenonów jest nie do przecenienia! Wszystkie znaki drogowe, pasy na jezdni, wszystkie elementy odblaskowe są po prostu
trzykronie bardziej widoczne! Rzucają sie w oczy natychmiast, to tak jakby poznawać świat na nowo! naprawdę przyjemność i komfort jazdy nocą jest
nieoceniony. Nie wspominając już jak bardzo ułatwia to poruszanie się po naszych złe oznakowanych i oświetlonych drogach.
Jak widać istnieje duże ryzyko w postaci ok 300zl straty w przypadku bliższego spotkania z Policją. Jednak, mimo to, po nowym roku wracam do
xenonów. Nie potrafię się z powrotem przyzwyczaić do zwykłych żółtych żarówek. Może po kolejnym spotkaniu z Policją "zmądrzeję" i zmienię zdanie.
To tylko moja opinia! Absolutnie nikogo nie namawiam do stosowania takich świateł. Chciałem się tylko podzielić swoimi spostrzeżeniami i
ryzykiem/karą jakim należy się liczyć w przypadku takiej modernizacji samochodu. Czy warto oceńcie sami (P.S. pomijam tutaj efekt wizualny, o którym chyba nawet nie trzeba wspominać ! ) |
|
|
|
 |
|