Wahacze Yamato i chinskie Shing Hiang to to samo. |
Autor |
Wiadomość |
pan_slonik
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.0 EA2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Kwi 2006 Posty: 90 Skąd: krakow
|
Wysłany: 15-05-2009, 23:08 Wahacze Yamato i chinskie Shing Hiang to to samo.
|
|
|
Własnie wymieniłem u siebie wahacz prosty i zauważyłem pewną rzecz.
CHINSKIE SHING HIANG TO PRAWIE TO SAMO CO YAMATO. WIEC PO CO PRZEPŁACAĆ!!!!
Trzeba tylko wybrać te nie nawiercone.
Zacznijmy od początku.
W zeszłym roku w sierpniu wymieniałem komplet wahaczy w przodzie dolnych i założylem wahacze proste firmy Shing Hiang. Ostatnio przy wymianie sworznia wahacza górnego zauważylem ze wahacz dolny prosty ma poważny luz, wiec postanowiłem wymienic i sprawdzic z drugiej strony. Teraz ciekawostka. Z lewej strony wahacz posiadał spory luz a z prawej jak nowy.
Przed wymianą zakupiłem nowy wahacz prosty firmy Yamato.
Zacząlem sie przyglądac tym wahaczom dwóch i firm i co się okazuje? Obydwa wahacze są IDENTYCZNE, WYPRODUKOWANE PRZEZ FIRME CHINSKA FIRME SHING HIANG!!!! Do takiego wniosku doszedłem po tym że obydwa wahacze maja te same nadruki na elementach gumowych, te same formy do odlewania, a róznica w cene 120 zl!!! Są tylko dwie rzeczy co odrużniają je odrózniają. Wahacz Yamato posiada nadruk firmowy wykonany farba na wierzchu. To co odrózniało je od siebie byl jeszcze wywiercony otwór na zgrubieniu. W Shing Hiangach był, natomiast w Yamato juz nie. W dodatku ten drugi wahacz ktory był wymieniany w zeszłym roku i do tej pory jest dobry, także nie posiadał tego otworu. Mozna wywnioskowac z tego ze kupując wahacze shing hiang bez otworu kupujemy Yamato.
Domniemam ze po prostu Shing Hiangi sa odpadami produkcyjnymi które nie przeszły wszystkich testów pomyślnie. Natomiast Shing Hiangi z nie nawierconym otworem są lepszej jakości.
gorszej jakości http://allegro.pl/item618...96_n_o_w_y.html
lepszej jakości http://allegro.pl/item629...z_przod_ty.html
Ale namieszałem. Jak bee miał chwile to zamieszcze jakies zdjęcia.
Czyli kupując wahacze Yamato kupujemy wahacze Shing Hiang, a kupując Shing Hiang bez nawierconego otworu kupujemy Yamato. |
Ostatnio zmieniony przez pan_slonik 16-05-2009, 15:22, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
axg [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2009, 12:26
|
|
|
Nie wiem po czym stwierdzasz ze na drugiej aukcji wahacze sa lepszej jakosci, dlatego ze sa to oryginaly jak tak to chyba oczywiste ? Jaki masz rozmiar sruby do przykrecenia sworznia wahacza do piasty ? Kilka osob na forum jezdzi na YAMATO i nie narzeka w przeciwienstwie do SH. Prawa strona przewaznie zawsze szybciej sie wybije bo prawe kolo czesciej trafia na dziury, pobocze itp. |
|
|
|
 |
pan_slonik
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-05-2009, 13:29
|
|
|
Własnie chodzi o to że to lewa strona byla zuzyta a prawa wrecz idealna. Te dwie aukcje służyly tylko do pokazania o jakie otwory chodzi. Rozmiar nakretki to 22. Nie twierdze ze Yamato są złe tylko ze Yamato pochodzą z fabryki Shing Hiang. Dlatego Tez wahacze Shing Hiang bez otworów mogą byc identyczne jak Yamato. Wez Wahacz Yamato i wahacz Shing Hiang i porównaj kształt częsci odlewanej, popatrz dokładnie na nadruki na elementach gumowych. Na obydwóch znajdziesz napis "SH" (zwłaszcza na osłonie sworznia). Numery na tulejach gumowych są identyczne. |
Ostatnio zmieniony przez pan_slonik 16-05-2009, 15:26, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
axg [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2009, 14:26
|
|
|
Ale o ktory otwor chodzi bo ja nie widze roznicy. To ze YAMATO pochodza z fabryki SH to mnie nie dziwi, nie zdziwilbym sie jak by SH robilo takze wahacze dla 555 |
|
|
|
 |
pan_slonik
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-05-2009, 15:16
|
|
|
SH nie robi dla 555 bo widac róznice formy do odlewania.
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24274 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-05-2009, 19:11
|
|
|
pan_slonik, ale wiesz, ze wahacze proste (podobnie jak banany) tez sie roznia ze wzgledu na strone? jest lewy i prawy
pisze, bo czasem ktos zalozy 2 lewe lub 2 prawe i wtedy ten dzialajacy na niewlasciwej pozycji padnie szybko |
|
|
|
 |
pan_slonik
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-05-2009, 20:23
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | pan_slonik, ale wiesz, ze wahacze proste (podobnie jak banany) tez sie roznia ze wzgledu na strone? jest lewy i prawy
pisze, bo czasem ktos zalozy 2 lewe lub 2 prawe i wtedy ten dzialajacy na niewlasciwej pozycji padnie szybko |
Wiem o tym i to nie ma tutaj zastosowania. Nie jest je łatwo rozróżnic ale sie da. |
|
|
|
 |
tom11
Forumowicz
Auto: galant 4g93
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lis 2008 Posty: 163 Skąd: lubartów
|
Wysłany: 16-05-2009, 21:10
|
|
|
Może problem tkwi gdzie indziej
mianowicie chodzi mi o to że ktoś wcisną Ci wahacz SH w opakowaniu Yamato
ja kupiłem tak wahacz 555 w sklepie przeprosili stwierdzili że to wina dostawcy i dali drugi na którym było wybite555
pozatym mam górne YAMATO i na swożniu też jest nadruk no i są OK |
|
|
|
 |
pan_slonik
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-05-2009, 21:35
|
|
|
tom11 napisał/a: | Może problem tkwi gdzie indziej
mianowicie chodzi mi o to że ktoś wcisną Ci wahacz SH w opakowaniu Yamato
ja kupiłem tak wahacz 555 w sklepie przeprosili stwierdzili że to wina dostawcy i dali drugi na którym było wybite555
pozatym mam górne YAMATO i na swożniu też jest nadruk no i są OK |
Ten wahacz co teraz kupiłem to na 100% wahacz Yamato. Także posiada nadruk. Tylko zrozumcie ze te nadruki na czesciach Yamato sa nadrukami z farby nie jak w przypadku 555 gdzie jest to wypukłe (grawer wewnatrz formy odlewniczej)
Zdjecie znaku Yamato
Niestety mam wrażenie że mnie atakujecie, a ja chcę tylko upewnic sie w mojej teorii.
Tak aby inny użytkownicy cos napisali na ten temat i na przyszłośc zaoszczedzic przy wymianie.
Niektórzy użtkownicy piszą ze im wahacze shing Hianga po 3 miesiącach trafia lub rozpinają sie a ten wytrzymał rok i jeszcze chwile wytrzyma. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24274 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-05-2009, 10:43
|
|
|
albo jednak kontrola jakosci - najlepsze czesci bierze np. Mitsubishi, potem producent pod swoja marka a na koncu dystrybutorzy typu JC, nipparts pod wlasna marka |
|
|
|
 |
Bartek3g
Forumowicz Już mgr inż. :)
Auto: Eclipse GTS - 3g 3.0 V6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sty 2009 Posty: 216 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-06-2009, 14:28
|
|
|
Co z tymi wahaczami wkoncu? Bo mam Shing Hiang i waham sie czy nie oddac i kupic Yamato...Tzn i tak mam wrazenie ,ze te ktore mam sa do wersji przedliftowej i bedzie problem to zamontowac... |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 09-06-2009, 15:25
|
|
|
Pytanie czy oba wahacze są wykonane z tego samego stopu ? Nie problem do tej samej formy zastosować materiał o innych parametrach stopu A dobre markowe firmy po zużyciu linii odsprzedają je w całości innym firmom, które tłuką na tym tanie zamienniki stąd oznaczenia (te tłoczone) mogą być takie same. |
|
 |
diapazon [Usunięty]
|
Wysłany: 03-07-2009, 03:20
|
|
|
...a ja sobie zrobilem regeneracje oryginalnych i lepiej chodza niz te SH i inne razem wziete |
|
|
|
 |
spidernet
Forumowicz

Auto: Galant EA2A
|
Wysłany: 21-08-2011, 12:09
|
|
|
Czy ktoś z was miał doczynienia z firmą SelectedReplacementLine (SRLine)? Są na allegro w podobnych cenach co SH i zastanawiam się który z wahaczy wybrać |
|
|
|
 |
andi18
Mitsumaniak

Auto: Galant E52A 1.8 4G93+LPG 96'
Pomógł: 7 razy Dołączył: 16 Sty 2009 Posty: 85 Skąd: Lublin
|
|
|