CJO 1.6 nie odpala |
Autor |
Wiadomość |
criss1988
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi colt CJO
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-01-2011, 13:14 CJO 1.6 nie odpala
|
|
|
Witam mam problem z moim coltem CJO 1.6 97 r. Zmagam się z nim już od paru tygodni. Sprowadziłem go z niemiec jeżeli chodzi o stan wizualny to może być, trochę lakierniczych poprawek i będzie bajka. Jeżeli chodzi o silnik to już trochę gorzej bo ma przejechane powyżej 200 tyś, ale słyszałem że Japończyki potrafią o wiele dłużej pojeździć, ale przejdźmy do sedna sprawy.
Po przejechaniu gdzieś 50 km zapaliła mi się lampka check engine, gdy dojechałem do parkingu i zgasiłem silnik, samochód odpalił na parę sekund i zgasł, później już tylko kręcił. Co gorsza później po przekręceniu stacyjki usłyszalem jakies zwarcie pod maska i pod kierownicą jakby krótkie zwarcie (przy złączu odb2) i nagle zgasl mi wyświetlacz licznika i zegara widać tylko jakby sie podświetły lekko do tego padła mi centralka. teraz jak przekręcam stacyjkę na on to słyszę tylko te spięcia pod maską.
podejrzewam że komputer do wymiany a co najmniej kondensatory. bezpieczniki sprawdzałem. tylko myślę czy dało by rade coś wymrugać czy podłączyć do kompa nawet jeżeli coś z komputerem jest nie tak? moj komp to 0704 e2t65680.
Z góry przepraszam jeżeli nakręciłem w opisie. |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 26-01-2011, 13:36
|
|
|
criss1988 napisał/a: | czy dało by rade coś wymrugać czy podłączyć do kompa nawet jeżeli coś z komputerem jest nie tak? |
Nie da rady, komputer będzie martwy-albo 12V non stop albo nic, z tym że wątpię iż winowajcą jest komputer. Niewątpliwie miałeś jakieś zwarcie w instalacji, najpierw posprawdzaj bezpieczniki.
criss1988 napisał/a: | podejrzewam że komputer do wymiany a co najmniej kondensatory |
Wątpię, kondensatory w tych modelach były już wytrzymalsze niż we wcześniejszej generacji i nie wylewają. |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21938 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 26-01-2011, 16:34
|
|
|
criss1988 napisał/a: | po przekręceniu stacyjki usłyszalem jakies zwarcie pod maska i pod kierownicą jakby krótkie zwarcie (przy złączu odb2) i nagle zgasl mi wyświetlacz licznika i zegara widać tylko jakby sie podświetły lekko do tego padła mi centralka | Spalony bezpiecznik 10A (koloru czerwonego zazwyczaj), pod maską w skrzynce bezpieczników, w żółtym prostokącie, prawdopodobnie pierwszy od przodu auta. |
|
|
|
 |
criss1988
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-01-2011, 16:15
|
|
|
bezpiecznik pomogła działa centra;a dzieks
ale jak przekręcam stacyjkę na start to ciągle takie jakby terkotanie mam z pod maski takie spięcie lekkie jakby a później tylko spięcia krótkie . rozrusznik kręci ale zalewa mi go ciągnie boje sie ze to centralka hy |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21938 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 27-01-2011, 20:48
|
|
|
criss1988 napisał/a: | bezpiecznik pomogła działa centra;a dzieks | Nic z tego nie wiem |
|
|
|
 |
dlamer [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2011, 09:33
|
|
|
criss1988 napisał/a: | ale jak przekręcam stacyjkę na start to ciągle takie jakby terkotanie mam z pod maski takie... |
To terkotanie to może być odgłos silniczka krokowego. |
|
|
|
 |
criss1988
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-02-2011, 11:45
|
|
|
wymrugałem błędy 11 sonda lambda i 13 miernik temp
ale to i tak odpalać powinien sprawdziłem świece i nówki lekko zalane kable też jeden tylko trochę nad ruszony .
a jak mi odpalał to mi wyskakiwał check i jak go zgasiłem i odpaliłem drugi raz to 10 do 5 s chodził i mi odcinał paliwo i obroty po odpaleniu max 800 .
[ Dodano: 06-02-2011, 14:56 ]
dupa na 2 gary odpali i odcina paliwo albo powietrze :/
[ Dodano: 07-02-2011, 09:05 ]
Ciągle to samo, tyle tylko zauważyłem że się na niektórych świecach zebrał suchy nagar i może iskry nie być czyli nowe świece bo już je czyściłem i nic... |
|
|
|
 |
|