Forum jest opłacane z pieniędzy pochodzących z dobrowolnych składek Forumowiczów. Jeżeli uważasz, że Forum jest warte tego, żeby istniało i masz ochotę dobrowolnie dołożyć się do jego istnienia zapraszamy do tego tematu
Auto: Carisma 1.9 TD 2000r 90km
Kraj/Country: Polska Pomógł: 3 razy Dołączył: 20 Sty 2008 Posty: 339 Skąd: Kęty/Bielsko Biała
Wysłany: 07-09-2009, 17:24
Panowie mam zalany obecnie zalany Castrol Magnatec 5w40 Diesel.
Czeka mnie pilna wymiana wymienić na identyczny czy na Castrol Edge 5w40 Diesel ?
Bo mam dostęp do tego drugiego w dobrej cenie
[ Dodano: 08-09-2009, 23:08 ]
Nikt nie podpowie? czas mnie goni..
[ Dodano: 10-09-2009, 21:36 ]
Uwex napisał/a:
wojtas20 - no to faktycznie dziwne ...
Byłem dziś w IC i zgadnijcie co..
Zawaliłem bo nie zabrałem oznaczeń filtrów ze strony IC i powiedziałem miłemu Panu że chcę filtr oleju filtrona i podałem parametry auta. Spieszyłem się i nie sprawdziłem patrze w domu i sprzedał mi zły filtr oznaczenie praktycznie to samo tylko z końcówką 4 zamiast 3.
Muszę wymienić towar, dobrze że się zorientowałem przed wizytą u mechanika.
Także pomyłki w IC w doborze części są normą.. moim zdaniem kompetencja pracowników powinna
być bardziej weryfikowana a nie tylko znajomości...
Witam w najbliższym czasie mam zamiar odstawić auto do mechanika na wymianę filtrów oleju stąd moje pytania;
jaki zastosowac filtr paliwa, powietrza, oleju? chodzi mi tu o konkretne nazwy jakie byly by dobre do tej carismy, ewentualnie linki, sklepy inter. w ktorych mogę to zakupić.
-jakieś 13 tys. km temu silnik mialem zalany olejem BP visco 10w40, przy stanie licznika 180tys nie robiłem żadnej dolewki.., pozostac przy tym oleju czy moze zmienic? pozdrawiam
Ja używam filtrów od FILTRONA i nie narzekam ( nie pamiętam oznaczeń tych filtrów ale w każdym sklepie związanych z motoryzacją sprawnie je dobiorą ) A co do oleju to do silnika wlewam Castrol Magnatec i również nie mam podstaw do narzekania...
Weż normalny filtr.Ja używałem Sędziszowa.Teraz kupiłem jakiś japoński za 23zł.Najpierw zalałem Mobil1 10W40, a teraz Elf 10W40 do diesla i odczuwam że silnik ciszej chodzi.
Auto: Carisma 1,9 TD, 97 r., GLX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-09-2010, 20:01
Chooppaaaaki... a powiedzcie co ja mam zrobić - kupiłem dopiero co Miśkę i znalazłem kartkę że ma nalany olej MINERALNY Lotos Diesel... zmienić to na jakiś inny (jaki?) czy przy wymianie zostać na tym?
Auto: Carisma 1,9 TD, 97 r., GLX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: Dzisiaj 14:21
Wniosek - jesli wleję półsyntetyk to może się to skończyć remontem generalnym ślicznie wyczyszczonego z nagarów silnika...
A gdyby go tak zostawić na tym co jest?