[Carisma] FAQ Demontaż konsoli - wymiana żarówek Carisma fot |
Autor |
Wiadomość |
GregP [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2007, 22:39 [Carisma] FAQ Demontaż konsoli - wymiana żarówek Carisma fot
|
|
|
Witam
chciałem się podzielić z kolegami i koleżankami moimi spostrzeżeniami przy wymianie żarówek w przedniej konsoli Carismy - może komuś sie przyda:
1 delikatnie podważyłem górną część konsoli i bardzo delikatnie przesunąłem ją równolegle w moim kierunku
2 na tej fotce widać w którym miejscu znajdują się zaczepy czytałem że do demontaże potrzebne są takzwane szpatułki lub jakieś cienkie przedmioty mi udało się zdemontować bez niczego delikatnie z czuciem pociągnąłem w swoją strone i puściły
3 po zdemontowaniu górnej częśći reszta konsoli trzyma się na 3 śrubach dwie u góry a trzecią zobaczymy po wyjęciu popielniczki
4 następnie odkręcamy panel sterowania 4 śruby
5 potem dobrze jet odczepić sobie wszystkie kabelki i cięgna sterujące dmuchawami
ta ostatnia jest pod spodem
5 Delikatnie wyjmujemy konsole sterującą
6 teraz żeby dostać sie do zaróweczek zdejmujemy pokrętło temperatury
i widzimy zatrzaski które trzeba delikatnie scisnąć żeby wyjąć gniazdo żarówek
7 Wymieniamy spalone żaróweczki w moim przypadku po przeczytaniu sugestii kolegów zwykłe żaróweczki z niebieskim silikonem (średni efekt bo w sumie to światło ni niebieskie ni zielone
8 No i żaróweczki mamy wymienione oczywiście w popielniczce i zapalniczce też możemy sobie wymienić przy okazji jak są już zdemontowane
Oczywiście składamy w odwrotnej kolejności
Kilka uwag jak mi się składało
Zaczepy konsoli bo oprócz 3 śrubek zapomniałem dodać śa zaczepy tak jak i w górnej części więc zalecam delikatne podejście do rzeczy nic na siłę
ni i to dolne cięgno zakładałem na końcu nożna je bardzo łatwo zdemontować i zamontować i tak jest najwygodniej
Mam nadzieję ze choć trochę naświetliłem problem i komuś się to przyda
w weekend zabiorę się za licznik
POZDRAWIAM |
Ostatnio zmieniony przez glina 22-01-2013, 08:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 11-09-2007, 22:52
|
|
|
jak możesz to także wklej zdjecia z demontazu licznika...bardzo mi sie to przyda...dzieki za foty i pozdrawiam
p.s. MATEJKO wrzuc temat do FAQ |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 12-09-2007, 18:14
|
|
|
A prosze bardzo - tu masz demontaż licznika i zegarów |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
fonckii [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2007, 18:32
|
|
|
1.Wilekie dzięki za FAQ
2.Czy możesz podać dokładnie jakich i ile kupiłeś żeby całą konsolę razem z zegarkiem oświecić? bo szukałem sobie (wiem tyle że w5w i jakaś z zaślepką dop zegarka) i nigdzie dokładnie nikt jeszcze nie napisał a nie chcę rozkręceć auta pod sklepem albo lecieć z rozklekotaną konsolą do sklepiku.
Napisz więc proszę jakich i ile.
z góry dziękuję
i pozdrawiam |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 21-09-2007, 23:51
|
|
|
2 podswietlajace pokrętła nawiewu 1 do zapalniczki i 1 do popielniczki i 1 zegarek |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
GregP [Usunięty]
|
Wysłany: 24-09-2007, 09:15
|
|
|
2szt podswietlajace pokrętła nawiewu
1szt do popielniczki
1szt do zapalniczki
1szt zegarek z plastikową osłonka
 |
|
|
|
 |
fonckii [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2007, 03:15
|
|
|
dziękuję bardzo!
pozdrawiam |
|
|
|
 |
taziii [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2007, 17:58
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie . To mój pierwszy post. I od razu prośba. Mam spalone 2 żaróweczki oświetlenia panelu środkowego. Czy jest tutaj jakaś osoba z Wrocławia lub okolic, która już rozbierała ten panel i chciałaby mi pomóc lub wskazał miejsce gdzie wymienią mi te żaróweczki? Nigdy czegoś takiego nie rozbierałem i nawet postępując wg instrukcji pokazanej na początku tematu na pewno coś bym połamał czy pourywał Oczywiście odwdzięcze się za wszelką pomoc jak należy
Moje autko dopiero co nabyte to Carisma 1.6 16V z 96'. Jechałem po nią z Wrocka aż do Koszalina
Pozdrowionka dla wszytskich właścicieli Carism |
|
|
|
 |
TESTER
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 224 Skąd: Dęblin
|
Wysłany: 14-10-2007, 12:03
|
|
|
Żarówki wymienią Ci wszędzie nawet jeśli czegoś takiego dotychczas nie robili to nauczą się by zgarnąć parę groszy a jak im nie będzie szło za bardzo to zapłacisz więcej, takie są realia naszych fachowców, chyba, że trafisz na porządnego, solidnego fachowca. Stąd wniosek, że podobnie, jak ten co tego jeszcze nie robił w takim aucie, ucząc się na tym co widzisz na powyższych zdjęciach i tym co masz przed sobą w kabinie sam pomalutku bez pośpiechu wymienisz tę żarówki a zapewniam Cię satysfakcja gwarantowana. Wiem to po sobie bo już to przechodziłem a koledzy zadbali robiąc foty byś miał wszystko jak na talerzu. Pozdrawiam i życzę miłej owocnej bądź co bądź przyjemnej z pożytecznym zabawy. |
|
 |
KaMMeL [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2007, 11:27
|
|
|
Mam problem ze znalezieniem zarowki W5W z oslonka, tej do zegarka.
Czy ktos z szanownych forumowiczow, majac chwile, moglby mi podeslac na PW jakas aukcje na allegro, na ktorej znajdzie taka zarowke. Bo jest mnostwo tych aukcji, ale na zadnej nie pisza konkretnie o tej oslonce. Z gory dziekuje |
|
|
|
 |
fonckii [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2007, 22:02
|
|
|
Witam!
Byłem na stacji benzynowej po żaróweczki W5W/12V. Kupiłem 7 szt w tym dwie pomarańczowe dla bajeru i ... dupa to nie W5W tylko 1,2W. Patrząc na foty żaróweczek to niby są takie same tylko że w skali powiększone. No cóż moja wina.... no i kupiłem te co należy.
Generalnie zanim sie zabrałem za "naprawę" to miałem tylko uszkodzone te pod nawiewami, reszta ok. No i chyba podczas naprawy coś spsułem bo teraz to mi pali tylko ta pod zapalniczką. Sprawdziłem bezpieczniki i są ok. Teraz mam ciemno jak w ....!
do KaMMeL: ja wymieniłem samą żarówkę a oprawkę zostawiłem tą co była.link do aukcji żarówki z oprawką masz tutaj. To co jest na zdjęciu wyżej to jest dioda a nie żarówka.
A tak wogóle to ciężko się demontuje ten panel od nawiewów. |
|
|
|
 |
plonking
Nowy Forumowicz alias Sivy

Auto: Carisma 1.6 '98
|
Wysłany: 12-12-2007, 23:51
|
|
|
Witam
Czeka mnie wymiana podświetlenia klimatyzacji (automat) i teraz pytanie jakie to są dokładnie żarówki:
bosma zarowka r5 t5
w5w t10 r10
To mają być R/T 5 czy R/T 10 ? bo niby wszystkie są W5W
Ze zdjęcia które podał GregP to wygląda, że to ta pierwsza aukcja, ale równie dobrze to może nie być żadna z nich...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
GregP [Usunięty]
|
Wysłany: 13-12-2007, 21:52
|
|
|
ja wymieniłem na takie jak masz na pierwszej aukcji z tym że ja wymontowałem żarówkę i z nią w łapie powędrowałem do sklepu
bo nie byłem pewny czy montować diody czy zwykłe
w rezultacie mam zwykłe |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 25-08-2008, 23:34
|
|
|
ja za Chiny Ludowe nie mogę ściągnąć obudowy konsoli, żeby dostać się do żarówki zegarka... U samej góry mogę ją uchylić, ale po bokach trzyma solidnie - próbowałem delikatnie, potem z użyciem kontrolowanej siły, ale nie puszcza. Podważanie śrubokrętem też nie pomogło... Póki co odpuściłem, bo nie chciałem niczego połamać, ale chciałbym w końcu wymienić tą żarówkę w zegarku... Czym to ruszyć?? |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 26-08-2008, 00:08
|
|
|
skoro możesz podwazyć u góry, to w szczeline wsadź monete 1 PLN i delikatnie napychaj obudowe zegarka do siebie, możesz też próbować postawić monete "w poprzeg" tak jakbyś kluczyk przekręcał, cała buda zegarka wysunie Ci sie z zaczepów |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
|