|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Otwarty przez: Owczar 23-10-2011, 01:34 |
Soczewki w galancie EA |
Autor |
Wiadomość |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2007, 14:19 Soczewki w galancie EA
|
|
|
wiem ze temat juz byl pare razy i przeczytalem poprzednie watki ale nie do konca wiedzialem gdzie sie spytac.
chcialem sie dowiedziec ile kosztuje zalozenie spryskiwaczy do Gala i ile systemu samopoziomowania? |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 23-10-2011, 01:34, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2007, 04:24
|
|
|
Za komplet systemu spryskiwania powiedzial mi kiedys facet z allegro 200PLN.
System samopoziomowania raczej bedzie ciezko samemu zrobic. |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2007, 09:17
|
|
|
ale te 200zl to za same spryskiwacze czy z montazem?? montaz trudny samemu?? i to takie wysuwane czy przyczepione na zderzaku nie ladne ?? bo u ciebie nei widze zadnych, dobrze widze w avatarku? a wydaje mi sie ze masz xenonki. |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2007, 20:43
|
|
|
Bez montazu i takie jakie byly w tych galach - czyli wystajace na stale. Xenonki mam, a spryskiwacze do nich sa reczne - jak sie przybrudzi klosz to spryskuje chusteczke tymi od szyby i przecieram klosz Zapotrzebowanie na taki zabieg jest w tej porze roku ok 2 razy w tygodniu, czyli gra nie warta swieczki z tym montowaniem spryskiwaczy. |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2007, 22:06
|
|
|
no ja nie montuje dlatego zeby dobrze swiecily ale zeby bylo zgodnie z przepisami wtedy chyba latwiej ich jakos przekonac ze wszystko wporzo. jak to jest w ogole? kontrolowali cie kiedys z tymi xenonami??
tak mysle ze jak za jakies 2tyg pewnie zrobie przeglad to moze sie za to wezme. chcialem se kupic 8000K ale chyba jednak odpuszcze i kupie 6000K. w sumie to ciezko powiedziec co gorsze bo 6000K jest jasniejsze i jak zle ustawione to dopiero daje po galach, a 8000K tylko tyle ze niebieskie swiatlo ale za to slabsze. poza tym ze oswietlenie drogi bedzie poprawione o jakies 200% to chcialem tez uzyskac fajny efekt tego dlatego myslalem o 8000K |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2007, 00:35
|
|
|
M4mooT napisał/a: | no ja nie montuje dlatego zeby dobrze swiecily ale zeby bylo zgodnie z przepisami |
To po co wogole montowac? Najzgodniej i najlatwiej przekonac bedzie jak zostawisz wszystko fabryczne M4mooT napisał/a: | kontrolowali cie kiedys z tymi xenonami?? |
N I G D Y, nawet jak mialem w poprzednim bolidzie pomaranczowe pozycje z przodu w kierunkach (USA) to nigdy nawet nie zapytali o to czy to podczas rutynowej kontroli, czy po przekroczeniu V dopuszczalnej
M4mooT napisał/a: | hcialem se kupic 8000K ale chyba jednak odpuszcze i kupie 6000K |
Tez sie miedzy tymi wahalem, ale akurat dla mnie wazniejsza byla jasnosc, a efekt wizualny jest dla mnie taki sam jak w przypadku 8000K. Poza tym teraz jak jezdze na 6000K to stwierdzam, ze gdyby byly jeszcze bardziej niebieskie, to swiatlo byloby tak nienaturalne, ze przeszkadzaloby bardziej niz pomagalo, ale to juz rzecz gustu indywidualnego. |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2007, 13:53
|
|
|
no to za jakis miesiac albo moze szybciej beda xenony. jeszcze pomysle czy 6000K czy 8000K.
jeszcze tylko mi powiedz czy duzo klopotow z instalacja?? czy kupowanie na allegro za jakies 400-500 zl ma sens? i jak jest z poprawnym ustawieniem swiatel zeby innym nie przeszkadzalo a mi dobrze oswietlalo. |
|
|
|
 |
drout [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2007, 15:01
|
|
|
No i ja chyba sie zdecydowałem. Możliwe, że już jutro je nabędę. Jakby co to zdam relacje |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2007, 15:32
|
|
|
Cool - dajcie znac jakie wybraliscie kolory i jak rozwiazaliscie problem mocowania czy tak samo, czy moze znalezliscie jakis lepszy/prostszy sposob. |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 13:23
|
|
|
co do mocowania to nie bede raczej kombinowal i zaloze tak jak ty a gzdie kupiles swoje? i co sadzisz o takich z allegro jak pytalem? |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 17:28
|
|
|
Kupowanie na allegro ma bardzo duzy sens jesli sie to robi z glowa, tymbardziej kiedy jest taka promocja, ze mozna nowki nabyc za 299PLN http://moto.allegro.pl/it...enon_xenon.html
Instalacje w EA opisalem w dziale "tuning" w ktoryms z dwoch tematow, a ustawienie wedlug mnie najlepiej wykonac samemu - ja to zrobilem samemu na pustej w miare rownej i nieoswietlonej drodze. Zaslonic jedna lampe, sprawdzic i skorygowac rozklad snopu swiatla, potem druga i na koniec sprawdzic razem i przejechac sie kawalek. Na xenonach bedziesz widzial o wiele wyrazniej zakres swiecenia wiec ulatwia to regulacje. |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 18:03
|
|
|
ja sie jednak chyba pokusze o te 8000K a co do tej promocji to jakos nie jestem przkonany i raczej bym wybieral cos za 400-500zl bo taka taniocha moze jeszcze wyjsc bokiem |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 18:24
|
|
|
powiedzcie mi po co jezdzic na niebieskim swiatle?? ktos z was jezdzil? bo ja jedzilem z wypalonymi ksenonami ktore swiecily na zajebisty niebieski, drogi widzialem cale g....., wszystkie znaki, pasy odbijaly sie na niebiesko przez co jazda w nocy byla jednym wielkim koszmarem.
jak juz musisz zmienic na ksenony to kup 4300K, naturalny kolor, droga pieknie oswietlona, pasy i znaki luminuja w naturalnym kolorze, zastanow sie nad tym, zanim policja zacznie wylapywac wszystkich niebiesko-swiatlowcow. |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 18:55
|
|
|
nie no 4300K nie biore pod uwage. ew. 6000 jak pisalem bo maja jasniejsze swiatlo i ladniejsza barwe poza tym moim zdaniem to nie kolor xenonow przeszkadza a raczej ich ustawienie. bo ostatnio jechalem i zwaracalem uwage na kazdy samochod z xenonami i oslepialy niektore bez wzgledu na barwe |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 19:13
|
|
|
Ale Arturro pisze nie tyle o oslepianiu co o nie naturalnym kolorze. Jesli chcesz to zrob sobie taki tes wez 2 diody niebieska i biala, zgas swiatlo i sproboj cos robic przy zapalonej najpierw bialej, a pozniej niebieskiej diodzie. Pewnie dojdziesz do takiego wniosku, ze niebieska ladnie wyglada, ale na tym koniec jej zalet, bo na dluzsza mete jest bardziej uciazliwa dla oczu i zamiast pomagac to tylko przeszkadza ciagle interpretowanie nienaturalnych kolorow, nie mowiac juz o tym, ze ciemne przedmioty (jak np. asfalt) prawie wogole nie odbijaja takiego swiatla czyli sa niewidzialne.
Tyle, ze Arturro ucieka z jednej skrajnosci w druga, bo dla mnie 4300K to znowu przesada, a jedynym optymalnym kolorem jest... 6000K Sa to jednak na tyle indywidualne gusta, ze najlepiej gdybys poszukal kogos z takimi xenonami i poprosil o krotka prezentacje. |
|
|
|
 |
|
|