Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Krzyzak
16-04-2009, 07:54
Kradzież
Autor Wiadomość
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-04-2009, 08:37   Kradzież

co z nim zrobić?

http://moto.allegro.pl/sh...?item=599878309

dodam, że jest to copy-paste z mojej strony WWW - jest to zwykła kradzież (wg prawa o "Prawie autorskim i prawach pokrewnych").

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 09-04-2009, 08:52   

nic napisz aby to zdjął bo nie jest to jego fotka;) jak nie to zrob screena i napisz do allegro ; )

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Wysłany: 09-04-2009, 09:01   

Juiceman, fotka fotką, ten tekst jest zarąbany ze strony Krzyzaka:

Cytat:
Mój Galant urodził się :-) w Japonii w mieście Okazaki w 1991 roku. Po urodzeniu dostał metryczkę, którą nosi do dziś. Skąd wiem, że z Okazaki? Właśnie z tej metryczki. Dla mniej rozgarniętych podpowiem, że jest to w komorze silnika.

Otóż widać tam następujący numer: JMBLNE33AMZxxxxxx Wyjaśnijmy sobie co te dane oznaczają:

* J - kraj Japonia (inne: K - korea, X - Holandia itd.)
* M - producent Mitsubishi
* B - miejsce kierowcy - lewa strona (inne: A - prawa strona)
* L - nadwozie typu hatchback (inne: S - sedan, M - coupe)
* N - skrzynka 5 biegowa ręczna (inne: F - ręczna 4, K i R - automatyczna, odpowiednio 3 i 4 biegowa)
* E - model auta Galant (inne: C - Colt (też Lancer, Mirage), Z - 3000GT, D - Eclipse (też Carisma) itd.)
* 33 - kod silnika zależny od modelu auta
* A - przeznaczenie - osobowy (inne: V - kombi, T - ciężarowy itd.)
* M - rok produkcji 1991 (L - 1990, N - 1992 itd.)
* Z - miasto Okazaki (inne: J, P, Y - Nagoya; A, U - Mitsushima)

a znaki xxxxxx to kolejny numer seryjny auta zjeżdżającego z taśmy.

Ogarniam prawy ALT

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2009, 09:36   

nie wiem czy oni tam (otomoto, allegro) cokolwiek robia ze zgloszeniami,
szukam sobie auta od trzech miesiecy i czesto im zglaszam (kabluje) na innych sprzedawcow i jak do tej pory nic sobie z tego nie robili,
strasznie minie denerwuje jak ktos sprzedaje jakiegos zloma i umiesci maczkiem biala czcionka wszystkie nazwy samochodow aby za kazdym razem wyswietlalo sie jego ogloszenie (manipulowanie slowami kluczowymi) albo oferty aut ktore sa obecnie na aukcji w USA i sprzedawca nie ma do nich zadnego prawa.
tak wiec darku ja nawet nie zawracalbym sobie glowy portalem tylko straszyl bezposredno goscia konsekwencjami prawnymi (a potem allegro za posrednictwo).

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 09-04-2009, 09:38   

Dokladnie jak napisal Juiceman zrob screen strony tej aukcji, oraz screena swojej strony i podeslij do allegro.
Może się nim zajmą. Jak koleś straci konto, które ma od 02-09-2005 to na przyszlość będzie miał nauczkę.

arturro napisał/a:
szukam sobie auta od trzech miesiecy i czesto im zglaszam (kabluje) na innych sprzedawcow i jak do tej pory nic sobie z tego nie robili,
strasznie minie denerwuje jak ktos sprzedaje jakiegos zloma i umiesci maczkiem biala czcionka wszystkie nazwy samochodow aby za kazdym razem wyswietlalo sie jego ogloszenie (manipulowanie slowami kluczowymi) albo oferty aut ktore sa obecnie na aukcji w USA i sprzedawca nie ma do nich zadnego prawa.
tak wiec darku ja nawet nie zawracalbym sobie glowy portalem tylko straszyl bezposredno goscia konsekwencjami prawnymi (a potem allegro za posrednictwo).

A robią ludzie jeszcze te akcje z wypisywaniem marek aut biala czcionka na bialym tle? Myslalem, ze juz od dawna wszystkie oferty są na to skanowane i blokowane?

Ja bym nie odpuscil.
2 maile:
a) do allegro
b) do typa

Jak nie poskutkuje to wyslij do mnie na pw info na jaki mail allegro wyslales skarge i o ktorej godzine to ja tam sprobuje uruchomic swoj kontakt :)
Ostatnio zmieniony przez Kofi 09-04-2009, 09:41, w całości zmieniany 2 razy  

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 09-04-2009, 09:41   

arturro napisał/a:

Ja kiedyś zgłosiłem do allegro transakcję, która była dla mnie oszustwem i zablokowali 3 konta, więc może coś robią.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 09-04-2009, 09:42   

juz napisalem - dalem mu tydzien na "dobrowolna" wplate 100 zl na nasze forum
potem ide do prawnika

zadnych screenow nie robie, bo Allegro kazda zmiane ma zapisana w bazie i w razie czego MUSI udostepnic prokuraturze

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 09-04-2009, 11:54   

kiedyś miałem taką sytuacje ze gość sprzedawał malucha i wystawił zdjęcia mojgo malucha :D
jak do niego dzwoniłem zeby to usunał, to powiedzial zebym sie odczepił, bo to jego aukcja, a zdjęcia sobie wział bo ma taki sam kolor i jemu sie nie chce zdjęć robic, a jak zgłosze i mu zablokują konto to sobie założy następne :?

oczywiście zgłosiłem wszystko do allegro, i nic z tym nie zrobili.

ElemenT 
Mitsumaniak

Auto: Subaru Forester XT
Wysłany: 09-04-2009, 14:07   

Mi co chwile kradną z portalu treści / newsy / obrazki i dzielnie walczę z gówniarstwem i złodziejstwem.

Dzisiaj by przeciwdziałać kradzieży obrazków zrobiłem pewien programistyczny trik, i każdy
kto coś ukradnie to wyrzuci mu http://www.battlenet.pl/img/kradziez.gif

I pięknie się złodziejom strony porozjeżdżały :)
Nauczą się, pisanie maili w większości przypadków nic nie daje niestety...

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 09-04-2009, 14:51   

Darku ...czy chodzi Tobie o ten opis nr VIN???

bo jeśli tak ...to przyznam szczerze, że jest tego tak pełno w necie ... że na Twoim miejscu zupełnie bym to olał ... a już napewno nie nazwałbym tego kradzieżą własności intelektualnych ponieważ ten opis nie Ty stworzyłeś ...a jedynie skopiowałeś informacje z innego źródła i zebrałeś w od taką całość jak widać na Twojej stronie.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 09-04-2009, 15:19   

Tu chodzi o treść (poniżej) a ta ewidentnie ze strony Krzyżaka. (nie ma innych takich w googlu)

napisał/a:
Mój Galant urodził się :-) w Japonii w mieście Okazaki w 1991 roku. Po urodzeniu dostał metryczkę, którą nosi do dziś. Skąd wiem, że z Okazaki? Właśnie z tej metryczki. Dla mniej rozgarniętych podpowiem, że jest to w komorze silnika.

Otóż widać tam następujący numer: JMBLNE33AMZxxxxxx Wyjaśnijmy sobie co te dane oznaczają:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 09-04-2009, 15:28   

akbi napisał/a:
a już napewno nie nazwałbym tego kradzieżą własności intelektualnych

niestety w pl jest przyzwolenie na kradziez czegos, co jest nienamacalne...
kiedys robotnikowi instalowalem kompa i byl zaskoczony, ze chce od niego pieniazki - trwalo to 2 dni, ale on uwazal, ze jego ukladanie cegiel to cos waznego a moje takie tam siedzenie przy kompie i usuwanie wirusow, odzyskiwanie danych itd. to przeciez za darmo powinno byc

Arku - tresc jest moja - tak jak inne rzeczy skladaja sie z alfabetu i mozesz powiedziec, ze zdanie nie stanowi wlasnosci intelektualnej, bo to ktos inny wymyslil alfabet. Prawda jest taka, ze to jest kradziez... latwo to udowodnic

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 09-04-2009, 15:41   

Krzyzak napisał/a:
niestety w pl jest przyzwolenie na kradziez czegos, co jest nienamacalne...

Darku ... sam pisałem programy, które później sprzedawałem ... i sam też tworzyłem wszelakie zabezpieczenia przed kopiowaniem ... aby nikt nie kradł mojej "własności intelektualnej"

...uważam tylko, że to co w Twoim przypadku zostało "skradzione" .... nie jest tak do końca jedynie "Twoją własności" ... no ale się nie upieram ... może źle myślę :)

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 09-04-2009, 16:23   

Może po prostu daj mu komentarz negatywny na allegro jeśli masz tam konto. Albo niech ktoś zrobi to w Twoim imieniu.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 09-04-2009, 16:28   

Arku, Darka tekst może nie jest w Twoim rozumowaniu własnością intelektualną, ale na pewno jest objęty prawem autorskim, i jego powielanie bez zgody i wiedzy autora jest przestępstwem. Wspomniany tekst na aukcji powinien być opatrzony podpisem skąd został zaczerpnięty, takie moje zdanie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi