Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Jaki olej przekładniowy do carismy GDI z 98r.
Autor Wiadomość
Grahamos 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 98r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-06-2009, 16:46   [Cari 1.8 GDI] Jaki olej przekładniowy do carismy GDI z 98r.

Witam wszystkich

Na początku miesiąca zamierzam wymienić olej w skrzyni biegów, przeczytałem już wszystkie tematy o tym jaki olej wlać do skrzyni ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi czym skrzynia powinna być zalana.Większość poleca ELF TRANSELF TRX 75W80 inni polecają 75w90 a jeszcze inni piszą że powinien być 75w85. Szukałem również na stronach producentów oleji,
Mobil, Castrol i Valvoline preferują 75w90 a Elf i Shell 75w80. Proszę o pomoc i konkretne odpowiedzi jakiego oleju mam użyć ???

Udało mi się znaleźć więc rozpisze może się komuś przyda.

Olej do automatu 7,8l DIA QEEN ATF-SP III
Carisma 1,6 3,4l Transself TRX 75W-80
1,8GDI 2,2l Olej hipoidalny API GL-3, SAE 75W-85
Diesel 3,2l Tranself TRX 75w-90 lub 80
Ostatnio zmieniony przez Grahamos 28-06-2009, 15:19, w całości zmieniany 2 razy  

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 25-06-2009, 19:40   

Kilka dni temu wymieniłem olej. Ale od początku. W zimie i na zimnym silniku zmiana biegu na dwójkę i dalej na trójkę to nieporozumienie. Nikt mi nie wmówi, że to jest udana konstrukcja skrzyni, zwłaszcza, że multum jest takich przypadków. Olej według mojej książki to 75w85 a nie żaden Tranself, bo ten jest do francuskich skrzyń. Zalałem olejem Valvoline SynPower TDL 75w90 jest o niebo lepiej, jednak trudności nadal występują, muszę to zostawić bo nie stać mnie na remont, wystarczy, że muszę władować setki zł do zawieszenia bo to kolejne nieporozumienie.

krspno 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 DOHC
Wysłany: 01-07-2009, 12:05   

Budrys napisał/a:
Kilka dni temu wymieniłem olej. Ale od początku. W zimie i na zimnym silniku zmiana biegu na dwójkę i dalej na trójkę to nieporozumienie. Nikt mi nie wmówi, że to jest udana konstrukcja skrzyni, zwłaszcza, że multum jest takich przypadków. Olej według mojej książki to 75w85 a nie żaden Tranself, bo ten jest do francuskich skrzyń. Zalałem olejem Valvoline SynPower TDL 75w90 jest o niebo lepiej, jednak trudności nadal występują, muszę to zostawić bo nie stać mnie na remont, wystarczy, że muszę władować setki zł do zawieszenia bo to kolejne nieporozumienie.

Skrzynia biegów w Carismie to porażka i pewnie się zdziwisz, ale te skrzynie są właśnie francuskie.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 01-07-2009, 12:40   

krspno, jak nie wiesz, nie znasz sie, to sie nie wypowiadaj. W GDI skrzynia była japonska, francuskie są we wszystkich pozostałych.

Grahamos 
Forumowicz

Wysłany: 01-07-2009, 15:45   

W carismie Gdi i silnik i skrzynia są japońskie.

nawe 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 14-07-2009, 18:04   

Witam,
Jestem początkującym posiadaczem Carisme 1.8 GDi z końca 1999r. 107kkm przebiegu. Przeszukałem forum i wciąż nie mam pewności jaki najlepiej wlać olej do skrzyni przekładniowej.
Grahamos napisał:
Cytat:
Udało mi się znaleźć więc rozpisze może się komuś przyda.

Olej do automatu 7,8l DIA QEEN ATF-SP III
Carisma 1,6 3,4l Transself TRX 75W-80
1,8GDI 2,2l Olej hipoidalny API GL-3, SAE 75W-85
Diesel 3,2l Tranself TRX 75w-90 lub 80

W instrukcji wyczytałem, że zalecany jest hiploidalny ale API GL-4
Grahamos jakiej marki znalazłeś olej o takich właściwościach jak podałeś?
Proszę o wypowiedzenie się także innych w sprawię tej kwesti.
Olej postanowiłem wymienić ze względu na problemy przy redukcję na 2, a wiem że poprzedni właściciel wymieniał olej w skrzyni, ale nie wiem na jaki i w wyniku tego synchronizatory są nieodpowiednio smarowane. Wole wlać porządny i jeździć bez obaw.

Grahamos 
Forumowicz

Wysłany: 15-07-2009, 16:38   

Niestety oleju jeszcze nie wymieniłem ponieważ gdy pojechałem na wymianę stwierdzili że oleju w skrzyni się nie wymienia i postraszyli mnie że może paść skrzynia biegów i zrobią to wyłącznie na moją odpowiedzialność co moim zdaniem jest śmieszne i g... się znają :/ Jutro przy wymianie filtra paliwa zapytam się innego mechanika co o tym myśli może on da mi konkretną odpowiedź.

jaceko
[Usunięty]

Wysłany: 18-07-2009, 17:52   

Ja do skrzynie zaleje to CASTROL SMX-S 75W-85. taki jest zalecany

Grahamos 
Forumowicz

Wysłany: 18-07-2009, 20:19   

Ja jak na razie niczego się nie dowiedziałem. Sprawdziłem w książce obsługi mam ją w wersji pl. i wyraźnie jest napisane że olej GL-3. A co do zaleceń to mam w pracy dwie książki z zalecanymi olejami shella i co książka to inny olej i inna pojemność skrzyni biegów więc coś im się chyba pomyliło i się nimi nie kieruję. Podobnie jest na stronach internetowych producentów np. Elf zaleca TRANSELF TRX 75W80 a Valvoline SynPower TDL 75W-90 więc chyba raczej o oleju jaki powinien być zalany nie dowiemy się w sklepie motoryzacyjnym bo oni się kierują katalogami.

borys_zn 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsu carisma 1.9 DID 2003
Wysłany: 18-07-2009, 20:25   

koledzy a drugi rozrząd przy ilu powinno sie wymienic

nawe 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-07-2009, 22:47   

Grahamos to dziwne że masz GL-3 napisane. Z tego co widzę to masz GDI z 98r. czyli przed liftem. Ja mam książkę obsługi dla wersji po lifcie, tylko że w języku niemieckim i jest tam GL-4. Przecież z tego co wiem skrzynia jest taka sama. Nic z tego nie rozumię. Jak narazie najbardziej jestem przekonany do oleju polecanego przez jaceko mimo niskiej dostępności. Jest on polecany dla naszego autka na tej stronie:
Link

Grahamos 
Forumowicz

Wysłany: 19-07-2009, 14:39   

Auto mam sprowadzone z Niemiec a książka pl. nie wiem o co chodzi ale na pewno jest GL-3 w książce w wersji pl. Szkoda że nie wypowiada się więcej Mitsumaniaków którzy wymianę mają już za sobą.

damiano
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2009, 23:30   

ja mam wymianę już za sobą...
Najpierw miałem wlany Valvoline 75W90, a potem zalałem ELF Tranself TRX 75W80 i wg. moich odczuć skrzynia znacznie lepiej pracuje - biegi wchodzą pewniej i jakby mocniej, a i efekt zgrzytającej dwójki praktycznie zniknął (występuje jedynie gdy naprawdę szybko wrzucę dwójkę, ale po rozgrzaniu oleju nie ma go praktycznie wcale). Ja tam jestem zadowolony z tego oleju i przy następnej wymianie też go zaleję :wink:
Pozdrawiam!

jaceko
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2009, 21:17   

http://www.hdmot.pl/index.php

ja tu zamuwiłem sklep jest ok towar przyszedł w ciagu tygodnia

nawe 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-07-2009, 23:32   

jaceko a który olej wziąłeś? Castrola SMX-S?

Odpowiedz do tematu