Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lakier w Miśku
Autor Wiadomość
13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-04-2010, 10:35   

mitsu00 napisał/a:
Wiele razy po wyjechaniu z myjni miałem setki zaciekow od wody mimo że używałem programu z tą właśnie wodą.

zawsze po myciu trzeba wytrzeć do such bo po kamieniu który znajduje się w każdej wodzie będą białe plamki.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 14-04-2010, 10:44   

13zbyszek13 napisał/a:
zawsze po myciu trzeba wytrzeć do such bo po kamieniu który znajduje się w każdej wodzie będą białe plamki.

Właśnie że nie jeśli właściciel stacji nie oszukuje wlewając zwykłej wody do zbiornika z woda demineralizowaną. Cała idea tego produktu jest wlaśnie brak zacieków i potrzeby wycierania do sucha. znam się na tych rzeczach dogłębnie i wiem jak jest w realu. Nie zawsze ma się czas na suszenie irchą i dlatego taka opcja jest fajna, założywszy że dana stacja nie oszukuje klientów.

Dominik

13zbyszek13 
Forumowicz

Wysłany: 14-04-2010, 10:52   

W 99 % myję sam i dopieszczam w domowych warunkach więc i tak go wycieram do sucha.Szczególnie chromy wymagają takiej operacji /SZTANGI /

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 14-04-2010, 11:06   

13zbyszek13 napisał/a:
W 99 % myję sam i dopieszczam w domowych warunkach więc i tak go wycieram do sucha.Szczególnie chromy wymagają takiej operacji /SZTANGI /

Popieram, tylko że nie zawsze ma sie czas i dlatego fajnie jest jesli na szybko można zmyc np resztki ptasich odchodów. W 3 przypadkach z 4 niestety właściciele myjni oszukuja i mieszają wodę demineralizowaną ze zwyklą, albo w całości wlewają zwykłą wodę tworząc zacieki.
Jesli moge ci cos doradzic to kup sobie prawdziwą (nie sztuczna) irchę i o wiele latwiej i bezpieczniej dla lakieru będzie ci się wycierać. Żadne wynalazki typu mikrofibry czy takie tam nie zastapią prawdziwej irchy pod względem wydajności.

Dominik
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 14-04-2010, 11:09, w całości zmieniany 2 razy  

13zbyszek13 
Forumowicz

Wysłany: 14-04-2010, 11:07   

nie Lubie jak jest brudny
musi być lśniący

wowo 
Forumowicz

Auto: Outlander 2008 2.0 D Intense+
Wysłany: 17-04-2010, 08:21   

mitsu00, ja Ciebie proszę, Ty napisz jakie produkty powinienem kupić w sklepie Maguiar's Polska bo tam można dostać zawrotu głowy od mnogości produktów. Chodzi o utrzymanie lakieru i felg z oponami :-)

DJ Fazi 
Mitsumaniak
Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Wysłany: 02-05-2011, 23:08   

Odświeżam temat.
Dziś dałem lekko po krzakach i w "warstwie ochronnej" lakieru są ryski. Ryski widać dopiero pod światło. Znacie coś dobrego żeby to zaprawić? Czy polerowanie lakieru ?

sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Wysłany: 03-05-2011, 00:03   

mitsu00 napisał/a:

Jesli moge ci cos doradzic to kup sobie prawdziwą (nie sztuczna) irchę i o wiele latwiej i bezpieczniej dla lakieru będzie ci się wycierać. Żadne wynalazki typu mikrofibry czy takie tam nie zastapią prawdziwej irchy pod względem wydajności.

Zdradź mi jak przechowujesz taka prawdziwa irchę. Bo nie ukrywam, ale ze względów praktycznych używam mikro fibry, która lekko mówiąc nie jest zadawalająca w użytkowaniu.

Tomski 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 did Instyle
Wysłany: 03-05-2011, 19:16   

Kupiłem jakiś czas temu super ściągaczkę do wody ( silikonowa ) w Auchanie w dziale z pierdołami do samochodów za 16 złotyszy fajnie sie dostosowuje do profilu maski a oczywiście potem niezawodna ircha ale już po silikonowej ściągaczce to sama przyjemność.

TOMSKI

DJ Fazi 
Mitsumaniak
Fan bulwarówek

Wysłany: 10-06-2011, 16:30   

Witam,
Dziś zauważyłem w trzecim miejscu na masce odprysk po kamyczku (do podkładu). Czy u Was jest podobnie ? Chciałem się poradzić, czy dać sobie na luz czy iść do lakiernika czy robić to z AC ?

Pozdrawiam

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 10-06-2011, 17:30   

DJ Fazi napisał/a:
Chciałem się poradzić, czy dać sobie na luz czy iść do lakiernika czy robić to z AC ?
gdybyś chciał robić każdy odprysk z AC to w ciągu dwóch lat miał byś zwyżkę 500% ;) jak chcesz mieć profi to pogadaj z lakiernikiem o zaprawkach. Ja robię sam - mały pędzelek, lakier zaprawkowy i gotowe.

DJ Fazi 
Mitsumaniak
Fan bulwarówek

Wysłany: 10-06-2011, 17:45   

OK, a jak bedzie z gwarancją na perforację karoserii. Przy przegladzie chyba to zobaczą i co wtedy ?

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 10-06-2011, 17:52   

DJ Fazi napisał/a:
OK, a jak bedzie z gwarancją na perforację karoserii.
tracisz na elementy naprawione poza ASO. Ale porównaj sobie koszt maski z kosztem naprawy lakierniczej w ASO

DJ Fazi 
Mitsumaniak
Fan bulwarówek

Wysłany: 10-06-2011, 18:08   

Dzięki rezon

Beduin 
Forumowicz

Auto: Outlander Intense 2.2D MiVEC
Wysłany: 16-06-2011, 13:31   

DJ Fazi napisał/a:
Witam,
Dziś zauważyłem w trzecim miejscu na masce odprysk po kamyczku (do podkładu). Czy u Was jest podobnie ? Chciałem się poradzić, czy dać sobie na luz czy iść do lakiernika czy robić to z AC ?

Pozdrawiam

U mnie spotkanie z kamykiem miało podobny skutek na lakierze + minimalny ślad na szybie.
Na szczęście w "wyposażeniu salonowym" dostałem dwa słoiczki lakieru (amethyst black i bezbarwny). Ubytek wypełniłem czarnym a po całkowitym wyschnięciu starłem nadmiar papierem 2000 i zapolerowałem (najpierw Farecla potem Magiures a na końcu wosk). Jak ktoś nie wie to nie zauważy.

Odpowiedz do tematu