Przesunięty przez: mkm 23-11-2009, 18:35 |
Kamera cofania - Lancer CYxA |
Autor |
Wiadomość |
Leszkomis
Forumowicz
Auto: Lancer SB Intense
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-01-2010, 14:58
|
|
|
Jak już jesteśmy w temacie wspomagaczy w cofaniu.
Czy ktoś ma może wersje intense i może opisać jak te czujniki wyglądają tu ? Jest jakiś wyświetlacz czy tylko sygnał ? |
|
|
|
 |
mkrawcz1
Mitsumaniak 01975/KMM

Auto: CY3A/CW8W
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sie 2009 Posty: 257 Skąd: Wa-wa Wilanów
|
Wysłany: 21-01-2010, 19:04
|
|
|
Tylko sygnał. Swoją drogą czujniku mają bardzo krótki zasięg: długo cisza, potem zaczyna pikać i w dość dużej odległości od przeszkody już jest sygnał ciągły. Zaspy i zlodowaciały śnieg bardzo często są dla czujników niewidoczne. |
_________________ Mitsubishi Outlander II INSTYLE 2.0 DiD 4x4 (2016-)
Mitsubishi Lancer INTENSE sedan 1,8 MIVEC (2009-) |
|
|
|
 |
homik
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi lancer x
|
Wysłany: 21-01-2010, 23:17
|
|
|
Próbowałem podłączyć kamerkę do tego wejsca Aux -i nic się nie pojawia na monitorze. Prąd wziąłem z wstecznego i powinno działać a tu nic! Jaki może być problem, że nie działa, co można by zrobić żeby działało? czy ktoś miał taki problem? |
_________________ tomi |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 09-02-2010, 21:23
|
|
|
homik napisał/a: | Próbowałem podłączyć kamerkę do tego wejsca Aux -i nic się nie pojawia na monitorze. Prąd wziąłem z wstecznego i powinno działać a tu nic! Jaki może być problem, że nie działa, co można by zrobić żeby działało? czy ktoś miał taki problem? |
Sprawdź kamerę w domu po podłączeniu np. do telewizora i zapodaniu zasilania 12 V - moja bez problemu wyświetla obraz na telewizorze (ale nie podpinałem w samochodzie) . Jeśli jest OK, to powinna działać po podpięciu do światła cofania. Sprawdź też sygnał video z innego urządzenia, np ipoda czy przenośnego odtwarzacza DVD - czy pojawia się na monitorze. Może to też kwestia konfiguracji urządzenia? |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
komar80
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 1.8 GS4 / Colt 1.6glx
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 09-06-2012, 20:56 Kamera cofania do MMCS
|
|
|
Po wielu godzinach studiowania amerykańskich for wziąłem sie zainstalowanie kamery cofania. Kamera instalowana w miejscu oświetlenia tablicy. Podłączona do MMCS, aktywuje sie po wrzuceniu wstecznego. Kamera posiada światło LED które zastepuje orginalne oświetlenie tablicy.
Zajeło mi to 4 godziny ( z czego godzine odkręcenie zardzewialej lampki nad tablicą ).
Obyło sie bez żadnego wiercenia. Koszt kamery 20 funtów, plus 4 funty na kable do własnoręcznego zrobienia przejściówki do MMCS ( nie znalazlem w zadnym europejskim sklepie internetowym).
Jakby ktoś chciał się zabrać za to chętnie służe radą. |
|
 |
fargo
Mitsumaniak

Auto: 2.0 GTS '08 CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Sty 2009 Posty: 347 Skąd: KrakówNH
|
Wysłany: 10-06-2012, 20:50
|
|
|
Temat już rozkminiony ja swoją zamontowałem pod tablicą rejestracyjną. |
|
|
|
 |
czeng
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 2.0 DID
|
Wysłany: 30-08-2012, 10:40
|
|
|
Ja zakupiłem kamerę cofania do mojego miśka w krk i po założeniu pochodziła 5 miesięcy i coś padło, bo nie włącza się w ogóle. Jest tylko czarny ekran jak się włączy wsteczny.
Chyba trzeba będzie poszukać innej sztuki, bo rachunku już za tą nie mam |
|
|
|
 |
komar80
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 1.8 GS4 / Colt 1.6glx
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 30-08-2012, 23:48
|
|
|
Może kabel zasilający sie odłączyl od światła wstecznego czy gdzie tam podpięte masz.
[ Dodano: 04-09-2012, 21:00 ]
Odepnij od mmcs i podlacz przez wejscie AUX zeby sprawdzic czy kamera jest dobra.
Jesli dziala to musialo sie cos obluzowac w przejściowce do mmcs. Sygnal video jest rozdzielony na dwa i dochodzi do 3 i 6 pinu we 12pinowym wejsciu. Wyglada na to ze dochodzi do 6 pinu odpowiedzialnego za rozpoznanie kamery a nie dochodzi do 3ego który przesyla obraz video.
Chociaz moze i nie dochodzic do 6ego. Moze wystarczy tam podpiać cokolwieg żeby wskakiwal czarny ekran przy wstecznym, nigdy nie sprawdzalem. |
|
 |
qbuss
Forumowicz
Auto: Lancer GTS 2,0 Instyle
|
Wysłany: 22-09-2013, 20:45
|
|
|
Witam,
Odświeżam trochę temat. Planuje do swojego Lancera zamontować kamerę cofania, na allegro można znaleźć sporo takich kamer do MMCS. Czy ktoś z Was ostatnio może montował do swojego miśka taką kamerę, może coś polecić, podzielić się opinią czy warto? Jestem też ciekaw, czy kamera automatycznie uruchomi się po włączeniu wstecznego i co w przypadku, gdy przełączam na "P" (mam automat) i bieg przechodzi przez wsteczny. Czy zatem na powiedzmy pół sekundy przestawi mi się na kamerę cofania?
Dzięki |
|
|
|
 |
fargo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-09-2013, 21:14
|
|
|
Na aukcjach masz bardzo duży wybór kamer ale większość ma podobne parametry, ważne żeby ci pasowała albo w miejsce lampki oświetlenia tablicy lub w zderzak ( ja tak mam). Jeśli podłączysz ją pod wejście kamery w MMCS to będzie się automatycznie włączać na wstecznym a przy przełączeniu z D na P ekran nie przełącza się na obraz z kamery, obraz się pojawia po 1-2s na pozycji R |
|
|
|
 |
GrzegorzOutland
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 2008
|
Wysłany: 24-09-2013, 19:59
|
|
|
Dzisiaj zamontowałem kamerkę w Outlanderze.
Jednak sama się nie załącza przy włączeniu wstecznego, mam ją podłączoną pod wejście AUX z podłokietnika. Czy jest jakieś inne wejście w samym urządzeniu MMCS?
Proszę o poradę, bo mam jeszcze problem z odblokowaniem video podczas jazdy, i kamerkę mogę sobie pooglądać tylko na postoju. |
|
|
|
 |
fargo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-09-2013, 20:21
|
|
|
GrzegorzOutland napisał/a: | Czy jest jakieś inne wejście w samym urządzeniu MMCS? |
Z tyłu masz specjalne gniazdo do podłączenia kamery, musisz tam podłączyć żeby się włączała na wstecznym. Gniazdo AUX jest nie aktywne w czasie jazdy i tego nie zmienisz |
|
|
|
 |
GrzegorzOutland
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-09-2013, 20:22
|
|
|
Czy to znaczy,że przeoczyłem jakieś gniazdko w samej klapie? |
|
|
|
 |
fargo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-09-2013, 20:30
|
|
|
Z tyłu w sensie z tyłu radia, musisz wymontować radio z deski |
|
|
|
 |
GrzegorzOutland
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-09-2013, 20:35
|
|
|
O to jeszcze jedna robota mnie czeka, ale mam nadzieję że jakoś dam radę wymontować MMCS.
Dziękuję za poradę. |
|
|
|
 |
|